Skocz do zawartości
MantisGhost

Kiedy Kupic ?

Rekomendowane odpowiedzi

przeważnie jest tak iż na święta wszystko drożeje, wiadomo szał świątecznych zakupów i sprzedawcy ceny windują do góry. Ram bym kupował już teraz, bo jest chyba tańszy już o dużo więcej nie będzie, co do grafiki to się nie wypowiem bo nie jestem w temacie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@MantisGhost

W sprawie karty to lepiej poczekac troche o ile Ci sie nie spieszy bardzo. Niedlugo nowe grafiki od ATI beda i ceny powinny troche spasc, a i wybor bedzie troche wiekszy niz obecnie. ;] Co do ramow to nie liczylbym na jakies wieksze obnizki, bo juz i tak sa tanie jak barszcz. :P

Edytowane przez Santi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm tanie jak barszcz nie sa :) dla mnie to i tak spory wydatek :) ale fakty faktem sa tansze niz kiedys

czyli cos mysle ze ram kupie w poniedzialek lub srode a z karta poczekam do lutego :D

Wielkie dzieki za opinie i czekam na wiecej

a tak propos po ile stoja dobre kosci ram

ja narazie sie napalilem na

goodram 2x1024 667 mhz

ktore kosztuja do 140 zl

i jeszcze jedno male pytanko dawno juz nie siedzialem w upgradeowaniu kompa wiec zielony jestem OC sie niezajmuje bo mnie to nie kreci, ale do rzeczy.

jezeli mam 1gb ramu 2 kosci po 512 533 mhz na dual channel i doloze jeszcze te 2 gb ale po 1gb 667 mhz to czy moje mobo potraktuje je jako

512 533 mhz dual

1gb 677 mhz dual (czyli stare kosci na oich taktowaniu a nowe na 677)

czy jako

512 533 mhz dual

1gb 533 mhz dual (chociaz sa 677 to je obnizy do 533)

moje mobo to : gigabyte ga-8n-sli-pro

P.S. pisze ze 512 i 1gb bo chociaz system wykrywa 3 gb to mobo nibytraktuje pamieci w sli jako 1,5 gb tylko o polowe szybsze. chyba ze sie myle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

512 533 mhz dual

1gb 533 mhz dual (chociaz sa 677 to je obnizy do 533)

moje mobo to : gigabyte ga-8n-sli-pro

P.S. pisze ze 512 i 1gb bo chociaz system wykrywa 3 gb to mobo nibytraktuje pamieci w sli jako 1,5 gb tylko o polowe szybsze. chyba ze sie myle.

ram który dołożysz będzie chodził z prędkością tego ramu co już masz założony. SLI to nazwa połączenia dwóch karyt graficznych w "jedna" tak jak kiedyś się łączyło kartę graficzną z akceleratorem 3DFX :)

a tego na końcu to już nie rozumiem :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ah te zmeczenie slowka mi sie myla. hmmm szkoda ze nie traktuje ich taktowan oddzielnie ale coz trudno.

co do ostatniego to chodzi mi o to ze mobo gdy mamy zalozmy 2x1gb o taktowaniu 533mhz w dualu to widzi pamiec jako 1gb nie 2gb ale o taktowaniu 1066mhz no chyba ze sie myle (w systemie widac normalnie chodzi mi tylko o to jak plyta ja traktuje)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupować sprzęt opłaca się właśnie teraz bo złotówka jest bardzo mocna... Ten stan trwać wiecznie nie będzie i kiedy Złoty spadnie do "normalnego" poziomu ceny automatycznie pójdą w górę o jakieś 10-15%, a przed świętami to może markety podnoszą ceny bo wtedy oczywiście jest szał zakupów ale takich rzeczy jak komputer nie kupuje się tylko na święta, na rynku jest duża konkurencja a firmy nie mogą sobie pozwolić na niższe zyski na koniec roku, dlatego raczej organizowane są promocje i obniżki żeby wyprzedać sprzęt przed końcem roku i zamknąć dany rok jak najlepszym wynikiem finansowym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zamiast tych goodramów ja bym brał te --> http://www.allegro.pl/item267380180_kingst...cja_elpida.html :)

co do grafy czekać, czekać... ale ile można!!! coś czuje ze normalne ceny i dostepnosc dobrych kart graficznych (8800gt, hd3870) bedzie w przyszłym roku :\ zastanawiam sie czy nie przeczekać kilku miesiecy na 8600gt...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zastanawiam sie czy nie przeczekać kilku miesiecy na 8600gt...

Ja tak właśnie robię tylko zamiast 8600gt wolę wziąć x1950pro która na dx9 jest lepsza... a za kilka miesięcy na pewno zagości u mnie lepsza karta jak już ten "bum" na 8800gt przejdzie, i wtedy zdecyduję się na zmianę ;] DX 10.0 zagości na dobre nie wcześniej niż za rok więc nie ma się co spieszyć :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi