zibi74 Opublikowano 13 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2007 Hej, mam kilka pytań odnośnie powyższego: 1) Wysłużonego semprona 3000 chciałbym wymienić na X2 4200 toledo gdyż podejrzewam, że jest to maksymalny model który jest aktualnie dostępny w sprzedaży np na allegro. Wyższe są ale pochodzą tyko od prywatnych użytkowników i są strasznie drogie. Procki pod 939 raczej się kończą i chciałbym złapać okazję. Mam płytę gigabyte k8nf9. Czy ktoś z Was miał jakieś problemy z tą konfiguracją? Czy pamięci pracujące do tej pory w dualu będą dobrze działać dalej? 2) Bieżący konfig to: Sempron 3000 + Gigabyte K8nf9 + 4 x 512 Twinmos + 6600GT + 2 HDD + DVDRW/CD + FDD + Fortron 350 THAP. Czy zasilacz ten wytrzymałby te dodatkowe ok 30w jakie w specyfikacji mają X2 np 4200? Sempron 62W a x2 89W. Muszę mieć co do tego 100% pewność. Podkręcanie jeśli takowe w ogóle by było to raczej niewielkie. A może jest też tak że pomimo tych zapisanych 89W X2 ciągnie jednak w rzeczywistości więcej no i wtedy powinienem wymienić zasilacz? Na jednej ze stron wyczytałem że pobór mocy może sięgac nawet 110W! 3) Czy osiąganie lepszych wyników np w grach będzie możliwe po tej przesiadce czy jednak karta graficzna (która nie jest jeszcze taka stara) będzie to blokować znacznie? Jeśli tak to wymienię ją kiedyś. I tu kłania się poprzedni punkt z zasilaczem - czy ten fortron pociągnął by tego 4200 i dajmy np 8600GT? Dzięki z góry za pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obiboqs Opublikowano 13 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2007 Z tym zasilaczem może być ciężko. Nawet gdyby miał "udźwignąć" tę konigurację to byłby zbyt przeciążony, co najprawdopodobniej byłoby przyczyną niestabilności. Tak więc radziłbym jednak go wymienić - tym bardziej również ze względu na to, że dochodzi jeszcze podkręcanie. Faktycznie dwa jądra w momentach stresu potrafią zabrać dużo - poza tym do tego 6600GT i 2HDD... Może być ciężko. Gdyby był to Modecom MC albo HuntKey o takiej mocy - to wydaje mi się że możnaby się jeszcze zastanawiać. Ale skoro jest to Fortron to tutaj myślę nie powinno być wątpliwości. Zobaczymy jeszcze co na ten temat powiedzą inni - lecz sądzę, że to samo. A co do 8600GT - to już kompletnie wybij sobie z głowy. Skąd takie pomysły? To tak jakbyś ciężarówkę napędzał silnikiem od Fiata 126p i oczekiwał nie wiem jakich osiągów... Może pojedzie - ale jak? Tak samo z zasilaczem - może uciągnie, ale nie zdziwiłbym się gdyby przy każdym obciążeniu następowały BSODy i restarty. Z pamięciami itd. oraz ogólnie z tym zestawem w nowej konfiguracji nie powinno być problemów. Zaktualizuj BIOS płyty przed włożeniem nowego - bowiem stara wersja może nie pozwolić na jego obsłużenie. Poza tym niektóre X2'jki miały "walnięte" czujniki temperatury - takowych należy się wystrzegać. Tak ogólnie jednak w tej konfiguracji (wyjątkiem jest zasilacz) procesor ten nie powinien sprawiać jakichś wielkich problemów. Pzdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...