Skocz do zawartości
Mexis

Athlon Xp 2800+ , A Moze Nie ? (unknow Processor Type)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam do was następujące pytanie. Zauważyłem dziś przy stracie peceta, że zamiast pisać mi nazwie procesora ,wyświetla mi komunikat Unknown processor Type 800MHZ, jednak dziwne jest to ,że mam procesor AMD Athlon 2800MHZ. Próbowałem przywrócić go do poprzedniego stanu, poprzez reset biosa, flashowanie go. Probowałem także przywrócić go za pomocą OC, podkręciłem FSB. Ale udało mi sie dźwignąć je do 166 bez utraty stabilności. Chciałem także podnieść mnożnik, który spadł do 6 jednak o dziwo w moim biose sie ma opcji CPU multiplayer, czy CPU Ratio.

Będę wdzięczny za wszystkie pomysły, rady, lub chociaż wyjaśnienia.

Procesor: Amd Athlon XP 2800+ (Barton)

Płyta główna: ECS KM400-M2(V3.0)

Dodam że wcześniej wszystko działało dobrze, i było wyświetlane jak należy. Jednak jakiś czas temu zdarzył mi się BootLock Biosu, musiałem więc go przeflashować, ale nie zwróciłem uwagi czy problemy zaczęły się po tym czy może wcześniej.

Pozdrawiam Mexis

PS: Dołączam screeny z programy "wcpuid" pokazujące dokładne informacje o procesorze. Zaznaczam tylko że częstotliwość FSB została ustawiona przeze mnie na 166.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a7708442afae80f4.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wgrana jest obecnie najnowsza wersja BIOS'u? Jeżeli nie to ją wgraj, jeżeli tak - to w miarę możliwości (o ile nie spowoduje to komplikacji wynikających np. z braku kompatybilności z procesorem) możesz spróbować sflashować wersję starszą.

Sprawdź, czy na płycie są jakieś zworki.

Co do zrzutu - zrzut pokazuje, że procesor to AMD Athlon XP Mobile. Zdejmij chłodzenie i zobacz, czy faktycznie jest to procesor mobilny. Spisz numery - z nich można wyczytać, kiedy był wyprodukowany. Przyjrzyj się mu też dokładnie pod względem tego, czy nie było coś majstrowane z mostkami L1/L5. Procesor masz od nowości, czy kupiłeś używany?

Jeżeli:

1. Procesor to faktycznie Athlon XP Mobile, tzn. że ma odblokowany mnożnik - możesz go więc bez problemu zmienić.

2. Procesor to nie Athlon XP Mobile, jednak z numeru serii można wyczytać że został wyprodukowany przed 3 tyg. 2003 roku (podaj numery to Ci powiem jak to odczytać) tzn. że również ma fabrycznie odblokowany mnożnik (nie powinien być jednak widziany jako AXP-M - chyba, że po prostu jest to drobny błąd detekcji przez płytę)

3. Procesor to nie Athlon XP Mobile, jednak można zauważyć że coś było kombinowane przy mostkach L1/L5 (ołówek, lakier przewodzący), tzn. że najwyraźniej ktoś zrobił moda, który odblokowuje mnożnik na tym procesorze (wtedy ten procesor jest widziany właśnie jako Unknown type AXP-M - dlatego ta wersja jeżeli procesor kupiłeś używany wydaje mi się najbardziej prawdopodobna). Z tego możesz się w sumie cieszyć - bo procesory po modyfikacji warte są nieco więcej od tych z fabrycznie zablokowanym mnoznikiem ze względu na większe możliwości O/C.

Jeżeli regulacji FSB/mnożnika nie ma w BIOS'ie, to zapewne odbywać się będzie ona poprzez zworki na płycie głównej. Ściągnij instrukcję (manuala) do tej płyty ze strony producenta (http://www.ecs.com.tw) - powinien on wyjaśnić wszelkie wątpliwości.

Pzdr.

edit: Jeżeli możesz to daj jeszcze zrzuty z CPU-Z

Edytowane przez obiboqs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proszę o to zrzut z CPU-Z http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/197d59686ef81502.html

śpieszę sie więc zamieszczam tylko zdjęcia procesora, z których można jednak odczytać potrzebne informacje.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/8e9970ef7514a04c.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3ff84b361e45b40a.html

Edytowane przez Mexis

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm.. Nie jest to na pewno procesor mobilny. Po numerze serii również można stwierdzić, że procesor został wykonany po 33 tyg. 2003 roku - tak więc fabrycznie odblokowanego mnożnika nie ma (fragment IQYHA 0433VMPW) - 0433 oznacza, że procesor został wyprodukowany w 33 tyg. 2004 roku - czyli dużo później. Jednak dość dokładnie widać, że coś było "grzebane" z mostkami - tak więc najprawdopodobniej po prostu wskutek modyfikacji procesor jest widziany jako Mobile i ma odblokowany mnożnik).

Mnożnik powinieneś więc mieć możliwość przestawienia bez większych problemów - możesz się nawet pokusić o podkręcenie procesora. Jeżeli coś będzie nie tak (procesor nie będzie działał poprawnie) to możesz zwrócić procesor temu, od którego go kupiłeś mówiąc, że wskutek tej modyfikacji jest on niesprawny.

Pzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

Jakiej szybkości masz ram? Jeżeli PC3200 ustaw fsb na 200 lub 400 (o ile masz taką możliwość) i potem jedź z mnożnikiem w górę aż uzyskasz odpowiednią częstotliwość, dla 2800+ jest to 2100mhz.

Edytowane przez Grzechu_1990

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorry ze dopiero teraz ale nawalił mi internet, i pisze ze szkoły. Więc procesor jest obecnie mobilny na pewno, ponieważ zmieniłem mnożnik za pomocą programu z poziomy Windowsa. Jeśli chodzi o sam procesor, to jest on sprowadzany z innego kraju, jednak nie wiem czy był używany czy też była to nówka. I jak pisałem, na początku przed flashowaniem biosa z powodu bootlocka, informacje o procesorze były wyświetlane poprawnie. Faktem jest ze jak podkręcam ten mnożnik do 12,5 wszystko działa jak powinno

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...