Gość CBZ Opublikowano 13 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2007 (edytowane) Witam Zachcialo mi sie zalozyc swoj wlasny serwer FTP. Nie wiem jak sie za to zabrac, wiec pytam tych, ktorzy wiedza :] Posiadam 2 dyski zewnetrzne, jednego z nich [500gb] chcialbym uzyc jako calej bazy i udostepnic [tylko_do_odczytu]. Czy sa jakies ograniczenia, jesli tak, to jakie, chodzi mi o sprawy czysto techniczne. Posiadam Broadband od BT, polaczenie WiFi, predkosc: 8mbit. Czego trzeba uzyc ? Jakies programy ? Trzeba miec gdzies konto ? Jak to wszystko poustawiac ? o_O Zielonego pojecia nie mam, wiec jesli znajdzie sie jakis zyczliwy czlowiek, ktory wyjasni to metoda lopatologiczna - gratz [; Dziekuje z gory i pozdrawiam [: Temat chyba dalem w dobrym dziale ? Edytowane 13 Listopada 2007 przez CBZ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stiff75 Opublikowano 13 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2007 Witam Zachcialo mi sie zalozyc swoj wlasny serwer FTP. Nie wiem jak sie za to zabrac, wiec pytam tych, ktorzy wiedza :] Posiadam 2 dyski zewnetrzne, jednego z nich [500gb] chcialbym uzyc jako calej bazy i udostepnic [tylko_do_odczytu]. Czy sa jakies ograniczenia, jesli tak, to jakie, chodzi mi o sprawy czysto techniczne. Posiadam Broadband od BT, polaczenie WiFi, predkosc: 8mbit. Czego trzeba uzyc ? Jakies programy ? Trzeba miec gdzies konto ? Jak to wszystko poustawiac ? o_O Zielonego pojecia nie mam, wiec jesli znajdzie sie jakis zyczliwy czlowiek, ktory wyjasni to metoda lopatologiczna - gratz [; Dziekuje z gory i pozdrawiam [: Temat chyba dalem w dobrym dziale ? Czary mary milky way... czary z mleka http://www.google.pl/search?hl=pl&q=ja...=Szukaj&lr= Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość CBZ Opublikowano 14 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2007 W taki sposob mozna odpowiedziec na 90% pytan na forum, dzieki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stiff75 Opublikowano 15 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2007 W taki sposob mozna odpowiedziec na 90% pytan na forum, dzieki.Dokładnie tak, ale pamiętaj o tym, że forum jest dla ludzi, którzy myślą i nie są leniwi. Na forum jakbyś poszukał też byś pewnie znalazł odpowiedź, na googlu też masz mnóstwo opisów... na forum zadaje się pytania, na które trudno znaleźć odpowiedź. Więc jak widzisz wpisanie słów kluczowych do wyszukiwarki zajmuje miej czasu niż czekanie aż ktoś Ci to przepisze do twojego tematu, bo Tobie się nie chce. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_gps Opublikowano 15 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2007 w XPku masz coś takiego jak IIS (internetowe usługi informacyjne) panel sterowania -> dodaj/usuń programy -> składniki systemu Windows ale nie polecam tego rozwiązania, jest prostackie i oferuje maksymalną ilość połączeń 10 (można to obejść, ale łamiesz warunki licencji systemu) polecam Serv-u ftp ->stefe po co piszesz te bzdury, szybciej napisałbyś chłopakowi odpowiedź Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stiff75 Opublikowano 15 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2007 (edytowane) Nie napisałem żadnej bzdury... podałem mu dokładną odpowiedź... a tak poza tym są lepsze serwery od płatnego (albo okrojonej wersji darmowej) serv-u. O wiele lepsze, uwzględniając wygodę interfejsu oraz możliwości. A w ogóle Ty nie napisałeś nic na zadane pytanie, pomijając podanie dwóch niezbyt dobrych programów. Edytowane 15 Listopada 2007 przez stefe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 18 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2007 heh to w przerwie od pstrykania się po nosach mi napiszcie jeszcze jaki będzie najlepszy serwer ftp pod moje zastosowania serw na lanie 100mbit mała liczba połączeń, max 2uski na raz w praktyce potrzebne mi 2-3-4 konta możliwości serv u bez jego wady - u mnie oddzielne konto na upload bo nie wiem.. ceduje uprawnienia z katalogu nadrzędnego ;p głównie - lekki i wygodny co najmniej jak servu tj tray, w serv u brak np przełączenia z traya na szybko do podglądu połączeń, ip klienta w skrócie - lekkie wygodne i nie mniej lamerskie jak servu CBZ => pytasz czy serwer ftp udostąpni dyski zewnętrzne ? dobrze cie rozumiem ? o ile mają literę w systemie to tak ;] z wifi też nie ma problemu.. IP masz stałe ? IP masz zewnętrzne ? dobrze by było tak -> odpadło by nam trochę tłumaczenia ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stiff75 Opublikowano 19 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2007 (edytowane) heh to w przerwie od pstrykania się po nosach mi napiszcie jeszcze jaki będzie najlepszy serwer ftp pod moje zastosowaniaTo przecież zależy co Ci się spodoba. Serwerów, które mają odpowiadać twoim wymaganiom jest mnóstwo. Sam osobiście cenię, lubię obsługę i nie narzekam na brak opcji w darmowych zFTPserver, GuildFTPd, Filezilla Server, CesarFTP. Quick'n Easy FTP Server 2.7.1 (wersja 2.71, bo jeszcze nie okrojona potwornie, na mojej stronie znajdziesz link do tej wersji, spolszczonej). http://stefe.webpark.pl/free-soft-linki/in...ftp-server.html Pod linkiem adresy do stron tych i innych serwerów. Serwery działają w tle, mają też ikonki w trayu do szybkiego podglądu co się dzieje, ale też pracują jako usługi, nie trzeba odpalać GUI. Edytowane 19 Listopada 2007 przez stefe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 19 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2007 no to -> skoro funkcjonalność jest taka sama powiedz mi który jest najlżejszy ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stiff75 Opublikowano 20 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2007 no to -> skoro funkcjonalność jest taka sama powiedz mi który jest najlżejszy ;]Nie jest taka sama. Serwery mają podobne możliwości, różne interfejsy. A który jest najlżejszy? Sam sprawdź, przecież nie mam tabeli, w której sobie zapisuję ile MB zajmuje dany serwer i jak obciąża procesor. Obecnie używam zFTPserv i o nim mogę napisać, że serwer pracując jako usługa zajmuje trochę ponad 5MB pamięci RAM i dla mojego athlona XP 2000+ jest praktycznie niezauważalny. Odpalenie GUI to kolejne 10MB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 7 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2007 (edytowane) tak sobie myślę - servu jest lżejsze jedno pytanie - mam problem,,nie działa mapowanie wirtualnych ścieżek,, bardzo by sie przydało jakaś podpowiedź ? edit: odpaliłem qneasy i w sumie zawód na + nie wymaga instalacji (chociaż co zostawi po sksowaniu w rejestrze to nie mam pojęcia..) działają wirtualne katalogi na - ubogo,, brak np limitu połączeń na konto/ip, ograniczenia transferu na konto/ip uprawniania dla katalogow tylko jako wirtualne po odpaleniu 5MB,, ale już po połączeniu i rozłączeniu 11 i nie zrzuca ;] przy aktywnych klientach nie pokazuje nazw tylko same ip dziwne jazdy ma z prockiem, potrafi skakać do 90% przy zalogowanym uzytkowniku i utrzymywać ~30% przy transferze no to w sumie doszedłem do wniosku że na wypasie jest ;] więc prośba - powiedz mi który z wymienionych nie ma tych wad ? nie lubie instalować softu na próbę,, nie lubie instalować i wywalać. Pomógł byś mi bardzo :) Edytowane 13 Grudnia 2007 przez forest kila zbila Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...