Kakuś_ Opublikowano 14 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2007 (edytowane) Mam dość uciążliwy problem. Może pierw opisze jak wygląda sytuacje. No więc neostrade mam rozdzieloną poprzez router Linksys na dwa komputery. Komputer stacjonarny jest podłączony do router'a poprzez kabel podłączony do karty sieciowej, natomiast laptop działa poprzez sieć bezprzewodową. Jeśli chodzi o dostęp do internetu to nie ma jakieegokolwiek problemu. Problem pojawia się w przypadku korzystania z urządzenia wielofunkcyjnego HP. Jest ono podłączone przez USB do komputera stacjonarnego i z niego bez problemu można wszystko drukować, natomiast nie jestem w stanie nic wydrukować z pozycji laptopa. Zainstalowałem na nim również wszystkie sterowniki z HP jednak mimo wszystko nie widzi on drukarki. Dodam, że na komputerze stacjonarnym włączone jest udostępnianie plików i drukarek. Komputer stacjonarny jest praktycznie cały czas włączony. Dodam, że nie chciałbym instalować dodatkowych programów. Jaki jest sposób na to żeby laptop również był w stanie wysyłać dane do drukarki? Edytowane 14 Listopada 2007 przez Kakuś_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemek_PC Opublikowano 14 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2007 Nazwę grupy roboczej masz jednakową na obydwu komputerach? Udostępnianie plików i drukarek włączone na stacjonarnym? Na stacjonarnym masz jakiś firewall typu ZoneAlarm? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kakuś_ Opublikowano 14 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2007 nazwa grupy jes identyczna na obu kompach. jak już wcześniej pisałem udostępnianie też jest włączona, a jeśli chodzi o zabezpieczenia to na obu kompach jest Avast i to wszystko. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemek_PC Opublikowano 14 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2007 A pliki stacjonarnego laptop widzi? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kakuś_ Opublikowano 14 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2007 Tak... Oba komputery widzą swoje pliki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kakuś_ Opublikowano 17 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2007 nie macie pomysłu jak mi pomóc ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piterus90 Opublikowano 20 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2007 skoro nie widzi drukarki to pewnie jej nieudostepniles... w innym wypadku podaj konkretny blad jaki wystepuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kakuś_ Opublikowano 20 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2007 skoro nie widzi drukarki to pewnie jej nieudostepniles... w innym wypadku podaj konkretny blad jaki wystepuje.No właśnie problem w tym, że w ustawieniach stacjonarnego udostępniłem drukarkę a mimo to laptop nie jest w stanie jej wykryć... Jeśli mógłby ktoś po kolei napisać od początku co i jak powinienem zrobić to może odpali. Byłbym wdzięczny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piterus90 Opublikowano 20 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2007 A szukasz jej w zasobach udostepnianego komputera? Moze wcisnij bedac "w nim" F5 albo nawet CTRL+F5 i wtedy zobacz... Moze udostepnione foldery sie "zcache'owaly" na laptopie i dlatego tak sie dzieje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
optimise Opublikowano 28 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2007 Mam dość uciążliwy problem. Może pierw opisze jak wygląda sytuacje. No więc neostrade mam rozdzieloną poprzez router Linksys na dwa komputery. Komputer stacjonarny jest podłączony do router'a poprzez kabel podłączony do karty sieciowej, natomiast laptop działa poprzez sieć bezprzewodową. Jeśli chodzi o dostęp do internetu to nie ma jakieegokolwiek problemu. Problem pojawia się w przypadku korzystania z urządzenia wielofunkcyjnego HP. Jest ono podłączone przez USB do komputera stacjonarnego i z niego bez problemu można wszystko drukować, natomiast nie jestem w stanie nic wydrukować z pozycji laptopa. Zainstalowałem na nim również wszystkie sterowniki z HP jednak mimo wszystko nie widzi on drukarki. Dodam, że na komputerze stacjonarnym włączone jest udostępnianie plików i drukarek. Komputer stacjonarny jest praktycznie cały czas włączony. Dodam, że nie chciałbym instalować dodatkowych programów. Jaki jest sposób na to żeby laptop również był w stanie wysyłać dane do drukarki?Kolego, nie wiem czy pomoże, ale miałem podobny problem z drukarką (laserową HP 1020). Próbowałem ją podłączyć do sieci za pomocą urządzenia typu PrintServer, próbowałem udostępnić na komputerze w WinXP SP2 oraz Win2003 SP2 -- niestety bez rezultatu. Drukarka znakomicie pracowała w srodowisku lokalnym, natomiast w sieci nie było jej widać (co więcej - w momenicie podłaczania jej do PrintServera Linksysa całkowicie wyłączała to urządzenie - sam PrintServer był na 100% sprawny). Skłoniło mnie to do napisania e-maila do supportu zarówno HP jak i Linksysa. Otrzymałem następujące odpowiedzi: Od Linksysa: E-mail From (Marcin Ciosek) 09/27/2007 03:51 AM Szanowny Panie, Dziękuję za skorzystanie ze Wsparcia Technicznego firmy Linksys. Urządzenie PSUS4-EU współpracuje z większością drukarki PCL, które nie są urządzeniami wielofunkcyjnymi. Natomiast Informacje o drukarce HP 1020 dlaczego nie chce współpracować, są dla nas nie dostępne. Z informacji ogólnych jakie dostaliśmy na ten temat problem drukarki HP 1020 powtarza się w większości printserverów. W przypadku dalszych pytań, proszę o ponowny kontakt. Z poważaniem, Wsparcie Techniczne Linksys support.pl@linksys.com Telefon: 00800 331 1345 w godz. 9:00 – 18:00 od poniedziałku do piątku. natomiast e-mail od Supportu HP wyglądal następująco: From: monolaserjet_support_pl@mail.support.hp.com Szanowny Kliencie , Dziękujemy za skorzystanie z usług Serwisu HP Z przykrością muszę Pana poniformować, iż specyfikacja urządzenia LJ 1020 nie przewiduje pracu w sieci, dlatego też nie ma możliwości wydruków za pomocą sieci. Drukarka ta jest przeznaczona tylko do wydruku z komputera do którego jest podłączona bezpośrednio (USB). Z poważaniem Łukasz Kluska Pomoc Techniczna HP Treść udzielonej porady oparta jest na informacjach przekazanych przez Klienta i ogranicza się do odpowiedzi na postawione pytania. Identyfikacja problemu oraz skuteczność przedstawionego rozwiązania może zależeć od systemu operacyjnego Klienta i innych parametrównieznanych HP. Z tego powodu HP nie ponosi odpowiedzialności za skuteczność tego rozwiązania. Ze względu na to, że dostępne informacje techniczne uzupełniane są wciąż nowymi danymi, HP zaleca systematyczne sprawdzanie zawartości witryny internetowej: http://www.hp.com/country/pl/pl/support.html, w celu dokonania koniecznych uaktualnień. W żadnym wypadku HP nie ponosi odpowiedzialności za szkody (bez ograniczeń, łącznie ze stratami wynikającymi z utraconych korzyści, danych lub przerw w prowadzeniu działalności) powstałe bezpośrednio lub pośrednio na skutek korzystania z udzielonej porady. Jeżeli w wyniku korzystania z podanych informacji konieczne będzie serwisowanie, naprawa lub dokonanie modyfikacji urządzenia lub danych, HP nie ponosi kosztów związanych z wykonaniem tych czynności. Jak widac z powyższego HP po prosu blokuje w niektórych urządzeniach funkcje pracy w sieci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 2 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2007 Mialem podobny problem i u mnie rozwiazanie bylo dosc banalne: Masz zapewne wlaczone DHCP na routerze? Jesli tak, to przydziel komputerowi stacjonarnemu IP na sztywno (we wlasciwosciach polaczenia sieciowego), a nastepnie na nowo dodaj drukarke w laptopie, usuwajac uprzednio stare wpisy. Powinno dzialac ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...