Skocz do zawartości
noe9

Instalacja Windows Xp X64 Z Pendrive'a

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Mam drobny problem z instalacją Windows. Otóż posiadana przezemnie nagrywarka S-ATA nie pozwala na zainstalowanie Windows.

W przypadku Windows Visty instalacja idzie ale zawsze się wykrzacza z powodu uszkodzonych plików, natomiast instalacja jakiejkolwiek wersji XP kończy się na etapie załadowania sterowników RAID.

Problem dla mnie nie jest nowy, jednak zawsze udało mi się go obchodzić dzięki wykorzystaniu nagrywarki IDE, przy instalacji. Teraz jednak takiej nagrywarki nie posiadam i nie mam możliwości "szybkiego"zdobycia dlatego zastanawiam się czy ktoś może mi doradzić jak zmusić Windows XP (x64 jednak podejżewam że potencjalna metoda niczym nie będzie się różnić od tej ze zwykłego XP) do instalacji z pendriva USB.

Mam pendriva bootowalnego nie jestem w stanie odpalić instalatora ponieważ nie chce on się odpalać z pod dos'u

Jest więc może jakiś sposób żeby zmusić pendrive do bootowania do instalatora WinXP/wgrania na niego bootloadera instalatora XP?

Szukałem info na necie, i jest dużo informacji odnośnie instalacji windows na pendrivie... jednak ja chcę zainstalować go Z pendriva...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba podczas instalacji sterowników raid na początku ładowania się instalatora Xp musisz wcisnąć CHYBA F2 albo F3 - tam jest napisane, i wybrać ścieżkę ze sterownikami sata/raid - powinieneś miec na dyskietce dodanej do płyty

Co do pendriva to nie mam pojęcia, ale też mnie to ciekawi...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba podczas instalacji sterowników raid na początku ładowania się instalatora Xp musisz wcisnąć CHYBA F2 albo F3 - tam jest napisane, i wybrać ścieżkę ze sterownikami sata/raid - powinieneś miec na dyskietce dodanej do płyty

Co do pendriva to nie mam pojęcia, ale też mnie to ciekawi...

Heh... może nie wyraziłem się wystarczająco jasno... ja WIEM jak zainstalować ten system na RAIDZIE bo już to robiłem kilkanaście razy. Ale na moim napędzie DVD SATA poprostu się NIE DA zainstalować Windowsa ;-)

Dlatego chcę sie dowiedzieć czy DA się zainstalować go z Pendriva, bo inną opcją dla mnie jest zakup dvd IDE tylko żeby zainstalować Winde :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nagrywarka pozwala na start, spokojnie. Ale instalacja żadnego systemu nie przejdzie z powodu uszkodzenia plików kopiowanych. Sterowniki nie pomagają. Problem jest w przypadku mojej płyty głównej znany i nierozwiązany. jedyna opcja to instalacja z napędu IDE, którego nie mam.

Ponawiam więc pytanie: Ktokolwiek ma pomysł jak odpalić instalację z pendriva?

Edytowane przez noe9

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi