turbo Opublikowano 14 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2007 (edytowane) witam nie dawno nabyłem laptopa hp omnibook 6000 pemtium III s tehtologią speedshep grafika ati mobile range 8mb i pamięć sdram 128 (chyba) pc100 a teraz mam pytanie czy do szyny(czy jakoś tak ) pc 100MHz moge włożyć pamieć(np.128) pc 133MHz i na odwót, czy będzie działać poprawnie czy nie . ja się na tym zbytnio nie znam, więc jak ktos by mi mógł to wytłumaczyć o co w tym chodzi dziękuje za pomoć Edytowane 14 Listopada 2007 przez turbo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
liberateme Opublikowano 14 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2007 Jeśli masz w kompie pamięci pc 100 to możesz wsadzić pc 133 a komputer sam ustawi częstotliwość wszystkich modułów pamięci na pc 100 i wszystko będzie działać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turbo Opublikowano 14 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2007 ok, dzięki za odpowiedz :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemek_PC Opublikowano 15 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2007 Widać, że kolega <b>liberateme</b> nie miał styczności z komputerami z epoki PII i PIII i nie wie, że z SDRAM były niezłe jazdy. Otóż zazwyczaj pamięci PC133 nie działają w płytach robionych pod PC100. Inna organizacja pamięci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCat Opublikowano 15 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2007 Otóż zazwyczaj pamięci PC133 nie działają w płytach robionych pod PC100. Inna organizacja pamięci. faktycznie może tak być, mój brat ma na magazynie 2 kompy p3 na płytach pod pc100 i dokupił pamięci na pc133 i w żadnym nie ruszyły, musiał wymienić pamięci na pc100. Takich problemów nie ma z ddr, pamięci o różnych częstotliwościach z regóły współpracują ze sobą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
liberateme Opublikowano 15 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2007 Miałem kompa z p2 na 440lx i bx i pamięci pc100 co prawda pecet ale zawsze i nie było problemów z tym ,że jedna kość była pc100 a druga pc 133 za to były niezły ubaw był z 486 / pentium i pamięcią simm :) na jednym kompie działały na innym nie , w zależności w jakiej kolejności sie wsadziło to działały albo nie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turbo Opublikowano 15 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2007 (edytowane) dla jasności to kości pamięci to będą 2x256MB pc 133, czyli obie takie same, bez żadnego mieszania tych czestotliwości czy jak to sie tam nazywa. Edytowane 15 Listopada 2007 przez turbo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turbo Opublikowano 16 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2007 i w końcu da sie załorzyć czy nie, bo już niewiem nie ukrywam że sdram pc133 są tańsze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...