Skocz do zawartości
Xain

Problem Z Pci-e X8 W Drugim Slocie Na Dfi

Rekomendowane odpowiedzi

Tak więc to jest chyba mój pierwszy post na tym forum, więc postaram się go dobrze napisać żeby nie być skreślony na wieki :)

Moim problemem, jest tak jak w temacie, ustawienie trybu PCI-e x8 na drugim slocie DFI nf4 Ultra-D. Chipset został oczywiście potraktowany ołówek modem. A zworki przestawione na pozycję do SLI, w biosie SLI jest ustawione na auto. W tym trybie grafa nie chce wogóle się włączyć, z pierwszego slotu nie korzystam, bo coś z nim nie tak( daje napięcie, ale nie wykrywa grafy). Obecnie grafa działa na PCI-e x2, ale wydaje mi się ze nieźle obrywa na wydajności chociaż że to tylko 6600GT.

Rozwiązania swojego problemu szukałem na Google ale niestety nic konkretnego nie znalazłem.

Z góry dzięki wszystkim za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze, temat do zamkniecia, kilka tematów wyżej jest jak byk przyklejony temat o tej płycie i tam należy wszelkie sprawy wyjaśniać!

Po drugie, dlaczego robiłeś pencil moda? Jeżeli masz jedna kartę i chcesz ja miec w dolnym slocie to przestawiasz tylko zworki w SLI i wtedy dół działa 8x a góra (już bez grafiki) na 2x, jest to z pewnością opisane w FAQ we wspomnianym wcześniej temacie. Prawdopodobnie dlatego masz teraz cyrki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pencil moda robiłem ponieważ górny slot wogóle nie działa a sądziłem że do przestawienia zworek tak żeby było 8x no obu potrzeba jeszcze zmodowania chipsetu na SLI, bo w końcu kłania się logika, skoro chce się przestawić zworki na tryb SLI to chyba potrzeba do tego moda na chipsetu do wersji SLI, ale moge sie mylić. Tak w biosie mam tylko Auto i Disabled. Jak sądzicie karta dostaje przez ten tryb x2 dużo wydajności do tyłu? Postaram sie jutro zmazać moda, i zobacze czy coś tak zdziałam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na 100% starczy przestawic zworki, bo sam miałem tą płytę i wsadziłem grafike w dolny slot, żeby zmienić słynnego wyjca na chipsecie na lepszy (wyższy radiator). Nawet gf66 musi dostawać po łbie jak ma x2. Tak jak sam pisałeś spróbuj zmazać moda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mostasz, masz racje ale Xainowi zależy tylko żeby mieć 8x w dolnym slocie; a nie SLI 8x/8x i do tego staczy przestawic zworki

gadasz ? ona sobie zmienia elektrycznie sama ? myślałem że sterowanie przepustowością pcie odbywa się prosto z chipsetu i to on musi na to pozwolić, jeżeli samą płytą - zworkami wystarczy to git

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi