Skocz do zawartości
jupijupi

Chłodnica,bloki,pompka I Tak Dalej ...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ... Na wstępie chciałbym powiedzieć że przeczytałem dużo tematów na temat chłodzenia woda, tutoriale, FAQ i takie tam ... Od razu mówie że w tej dziedzinie chłodzenia nie czuje się najlepiej (w konwencjonalnym prawie mistrz;) ) lecz po zmianie komputera zrobiło sie w pokoju na tyle głośno że to stało sie denerwujące .... tak wiec zaczynam ;).

1. Mam do wyboru ... albo miec nagrzewnice albo chłodnice (od jakich modelów samochodów to nie wiem lecz wiem że moze bede mial wybór ... mój wujek jest mechanikiem i ma tam kilka chłodnic na zbyciu) lecz pytanie brzmi ... czy lepiej wziąc taka nagrzewnice która załóżmy idealnie bedzie mieściła 2x12cm (wentylatorki) ewentualnie 2x80 .... czy moze dużą chłodnice i zrobić do niej tą obudówke na wentyle ? Co lepsze i bardziej wydajne będzie ... Chciałbym również czasami móc wyłaczyć te wentyle np na noc żeby mieć już totalna cisze a żeby temp procka nie była taka zła ;)

2. Teraz pompka : ogólnie wiem ze to prawie najważniejsze lecz osobiscie nie chce przepłacać i znalazłem również polecaną przez "toman" pompke http://hydrox.pl/cgibin/shop?info=p600 ... będzie dobra bo chciałbym podłaczyć do niej 2 bloki Cpu i Gpu? ogólnie nie znam sie na pompkach wiec pytam ;)

3. Blok na Cpu i Gpu ... i tu zaczynają sie schody ... ogólnie tak sie rozgladałem i na cpu X2l, frost 3 duo bądź coś w tej granicy cenowej .... ale nie wiecej mniej bardzo chętnie ;P... na Gpu rowniez patrzyłem na frosta lecz sam do końca nie wiem ( zielony jestem) ... i tutaj chciałbym abyście cosik napisali co polecacie i gdzie to jest dostępne .... bo patrzyłem po sklepach internetowych to z dostępnością ciężko ...

4. Rurki, złączki i inne takie rzeczy to za nimi będę sie później rozglądał jak już bedę wiedział co kupie ... ;)

Cpu I Gpu chce schłodzić priorytetowo ... na wygladzie mi nie zależy ponieważ wszystko i tak jest pod dużym blatem gdzie komputera praktycznie nie widać ...

Chipset mam chłodzony pasywnie ale dokleiłem dodatkowe radiatory na ramach i pusciłem 80mm na 5v wiec sobie dmucha na ram i na chipset wiec chlodny jest ;)

Moj konfig:

e2160 1.8@3.0 1.4V

Palit Sonic + 625/900@ 710/1800/1000 na razie napięcie def lecz myślę że już nie dlugo skusze sie na vmoda

Foxconn P35

Dziękuje wam za wszelkie komentarze i uwagi ... wszystkie bede brał pod uwage ....

Pozdrawiam :D

Edytowane przez jupijupi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi