Skocz do zawartości
P-i-T-E-R

Wyswietlacz LCD na 8RDA+ pokazuje temperature

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Dzisiaj przegladajac stronki znalazlem taka stronke

http://www.amdforums.com/showthread.php?s=...15&pagenumber=1

W krotkim skrocie daje to mozliwosc pokazywania temperatury np. CPU, na wyswietlaczu ktory normalnie pokazuje kody BIOSa.

Sam sprobowalem i jedno klikniecie myszy zamienilo nudne FF na 28 ;) [aktualna temperatura procka].

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W krotkim skrocie daje to mozliwosc pokazywania temperatury np. CPU, na wyswietlaczu ktory normalnie pokazuje kody BIOSa.

Może nie wszyscy wiedzą, ale wyświetlacz kodów POST-a poprostu pokazuje szesnastkowo dane wysyłane na port 80h. Zrób taki mały eksperyment: w okienku wiersza poleceń odpal program debug i wpisz: "o 80 25" (bez cudzysłowów oczywiście). Wyświetlacz powinien pokazać 25. W ten sposób w/w wyświetlacz można bardzo prosto wykorzystać do dowolnych celów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wielkie dzieki za linka....ale u mnie to cos nie do konca dziala. Otoz na MBM pokazue mi ze na sensor 1 ,2 ,3 ,4 itd...mam 0 stopni :-(. A jak ustawie to na led`zie pokazuje "95" ( to na pewno nie temp mojego procka ;-). ) Jakis pomysl???

ok , spox juz po fakcie :-) zniemilem sensor 1 na winbond2 :D (debil :-) ) wyswietla :D zajebiscie...dzieki jeszcze raz!!!

ps. heh ktos slusznie zauwazyl, nie da sie tego rozwiazac zeby MBM musial chodzic w tle???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

teraz tylko okienko do budy i widać jak na dłoni bez zewnętrzego LCD jaka temperatura proca lub mobo :)

okienko powiadasz :)
Można cały bok zdiąć :D
nie no smieje sie tylko, po prostu kolejny powod zeby miec szybke w kompie :), okno rulezzz :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

yeah :), jak ja lubie takie akcje, prawda jest taka ze tylko na rda mozna robic takie akcje, inne plytki niech sie schowaja :), proceeding with POST LED mod :D

a Chaintechy? CT-7NJS i CT-7NJL1 wespół z programikiem DIGIDOC załączonym na płytce ze sterami robią tak samo... tylko trzeba do pinów na płycie wyświetlacz LED podłączyć 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Dzisiaj przegladajac stronki znalazlem taka stronke

http://www.amdforums.com/showthread.php?s=...15&pagenumber=1

Sam sprobowalem i jedno klikniecie myszy zamienilo nudne FF na 28 ;) [aktualna temperatura procka].

Gwoli scislosci i nie zebym sie przypieprzal, ale to jest wyswietlacz LED, a nie LCD :) :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BDW LCD

ktoś wie gdzie mozna dostać wyświetlacze LCD do kompów... o takie...

http://213.77.182.147/raport/big/Obraz-144.jpg

czy zakładać nowy topic..???

Ja CI zaloze :twisted:

Malo masz topicow na tym forum. Wystarczy popatrzec na tej stronie sa ze dwa :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi