Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zamierzam dokupić do mojego Hitachi T7K500 najcichszą i możliwie najwydajniejszą 500tkę. Hitachi spisuje się świetnie, ale tylko z włączonym Acoustic Management - bez tego jest tragedia jeżeli chodzi o głośność.

Przeglądając fora i kilka serwisów mam swoje typy:

1. Samsung Spinpoint T166 HD501LJ - faworyt cenowy, wydajnościowy, martwią mnie jedynie sprzeczne opinie na temat ciszy. Dobrze by było gdyby wypowiedziała się osoba mająca do czynienia z owym Samsungiem i Hitachi TK500 :)

2. Wester Digital Caviar WD5000AAKS - na silentpcreview wpadali w zachwyt - szybki, cichutki

3. Hitachi Deskstar T7K500 - ciekaw jestem jak się ma do mniejszego brata

zapraszam do dyskusji

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam samsungi ale 250, 200 i dwie 160 w dwóch innych kompach i wszystkie są praktycznie niesłyszalne (przy chłodzeniu wodnym nawet ich nie słychać), poza tym szybkie i niegrzejące się, więc ze swojej strony mogę polecić.

Edytowane przez Iwo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marcin_gps: Moze i sa głosy krytyki odnosnie samsungow. Na pewno tych przykreconych do obudowy. Ale nie bardzo chce mi sie wierzyc, ze komus przeszakdza głosnosc dysków owej firmy połozonych na np gabce.

Jesli wiec jestes skłonny nie przykrecac go do skrzyni to na hałas nie powinienes narzekac ;) Ciche sa. Chyba, ze bedzie wadliwy - oczywista sprawa...

Ja prawdopodobnie brał bym WDC. Ale rzecz jasna, nie polece zadnego z nich, bo ktoregokolwiek nie posiadam ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gąbka odpada

ostatnio po imprezie mi silverstone z biurka "spadł", przefikołkował i zrobił kilka dziur w parkiecie... [;

na obudowie nie ma śladu ¬_¬

kusi mnie WD, chociaż wrażenia z użytkowania starego wudeka mam nieciekawe, ale nie ma co się ograniczać do jednego złego wspomnienia ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam 2x WD5000AAKS. jeden z lutego, drugi z wrzesnia. oba na gumkach w solo i aktualnie slysze bardziej monitor niz dyski. nawet przy kopiowaniu duzych ilosci danych na ten sam dysk, albo pomiedzy dyskami (nie mam raida jeszcze), jesli nawet pojawi sie odglos glowic jest bardzo cichy i subtelny. w porownaniu ze starymi dyskami (WD4000JB i WD10000JB ktorych uzywalem od 2001) roznica w glosnosci jest kolosalna.

Edytowane przez cienislaw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam 2x WD5000AAKS. jeden z lutego, drugi z wrzesnia. oba na gumkach w solo i aktualnie bardziej slysze bardziej monitor niz dyski. nawet przy kopiowaniu duzych ilosci danych na ten sam dysk, albo pomiedzy dyskami (nie mam raida jeszcze), jesli nawet pojawi sie odglos glowic jest bardzo cichy i subtelny. w porownaniu ze starymi dyskami (WD4000JB i WD10000JB ktorych uzywalem od 2001) roznica w glosnosci jest kolosalna.

To AAKS obsługuje RAID?

Wg testów najlepiej względem ciszy wypada Samsung, wydajnościowo jest też bardzo dobry, cena niezła, na dniach prawdopodobnie wezme 500gb Samsunga. Długo byłem przekonany na AAKS, ale po zgłębieniu tematu, wybrałem Samsunga:)

Miałem kiedyś WD i padł, mam samsunga i chodzi dobre pare lat po gwarancji (WD padł kilka miesięcy po gwarancji) - ale teraz mamy inne czasy;d

Znajomy kupił 320gb Samsunga, jest cichy, ale i tak jest to najgłośniejszy element w jego PC (zestaw wiatraków Fander i zasiłka Amacrox 460W), także albo trafiła się głośna sztuka, albo wybór WD byłby wielkim błędem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co to za pytanie czy AAKS obsluguje RAID? od kiedy to dyski obsluguja RAID, ktory jest realizowany przez kontroler dyskow? naprawde nie rozumiem pytania. pewnie dales sie 'nabrac' na marketingowy belkot reklamujacy YS jako najlepsze do RAID. a to przeciez nie oznacza to JEDYNE do RAID.

WD4000JB dostalem z kompem w 2001r, padl jakies pol roku temu. przez ten czas byl praktycznie uzywany 24/7. WD10000JB kupiony na poczatku 2002r i ciagle dziala bez zarzutu.

z innych dyskow mialem jeszcze baracude 7200.7 200gb i byla na pewno glosniejsza od AAKS. na pewno jest jakas wariacja w samplach i czasami mozna trafic glosna sztuke w serii, ktora jest znana z ciszy. ale nie nalezy po obiegowych opinniach ludzi, ktorzy danego dysku nie mieli, skreslac go . dlatego wypowiadam sie tylko o tym co sam mialem w lapach wystarczajaco dlugo, by ocena byla obiektywna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wgłębiałem się w RAID, bo nie mam i nie planuje zakupu 2 dysków, ale oferty dysków droższych, z gwarancją na 6lat oznaczone jako "RAID" rozumiałem, że to jakaś specjalna wersja.

Dzięki za uświadomienie:)

A dysk jeśli ma być tj w temacie to wg mnie tylko samsung.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jestem na kupnie dysku 500gb u mnie w mieście sklep sprowadzi mi Seagate ST3500630AS Barracuda 7200.10 5 lat gwarancji za 399zł.Mam 250 dwu talerzową i wibruje w obudowie nie przeszkadza mi to zbytnio.Ten dysk co podałem powyżej ma 3 talerze widziałem go na żywo w obudowie anteca i także wibruje.Różnica w cenach niewielka od zawsze mam seagatea 80gb/160gb/200gb/250gb i żadnych awarii nie było nawet badblocków.

Chętnie bym wziął 500gb 7200.11 ale na razie nigdzie niedostępna 2 talerze ma.Czy Samsung albo Caviar będzie lepszy 20 zł taniej?Test dysków na nvision.pl wskazuje że z seagatem nie jest źle.

Edit:Mam jeszcze pytanko co to wogóle jest za dysk? http://www.allegro.pl/item268521339_dysk_s...a_ii_raid_.html

Edytowane przez kurczak80

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamierzam kupic dysk : Wester Digital Caviar WD5000AAKS

obecnie posiadam Wester Digital Caviar WD3200AAKS

jesli dobrze rozumiem to nie powinno byc problemow polonczenia ich w Raid 0 ??

Wlasnie dopiero co wyczytalem ze po polonczeniu dyskow 320GB i 500GB w Raid 0

bede mial maciez 640GB :/ czy ktos to moze potwierdzic ??

Kolejna nurtujaca mnie rzecz to : Jesl i zrobie maciez na tymczasowym sprzecie

DFI UT nF4 Ultra-D ,czy po powrocie do sprzetu z Siga PC1 nei bede mial problemow z Raidem ???

Edytowane przez Mario2k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki wam za rady ,ale Ja juz wybralem dysk WD z seri xxxxAAKS

Poprostu sa najszybsze , 2 niezalezne testy z 2 kontynentow nie moga sie mylic ;)

Teraz sie tylko zastanawiam , czy mi ten RAID 0 potrzebny ,czy warto sie w to bawic ?

Moge kupic 500GB i zostawic jak jest razem bylo by ponad 800gGB

albo kupic drugi taki sam dysk 320GB i zrobic Raid 0 640GB .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli masz/macie jeszcze trochę czasu na podjęcie dec., to Hitachi P7K500 niedługo się pojawi - w cennikach już widnieje. Seria jest bardzo energooszczędna i bazuje na 250GB talerzach.

http://www.hitachigst.com/portal/binary/co...00_DS_FINAL.pdf

Edytowane przez Kosiarz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki wam za rady ,ale Ja juz wybralem dysk WD z seri xxxxAAKS

Poprostu sa najszybsze , 2 niezalezne testy z 2 kontynentow nie moga sie mylic ;)

Teraz sie tylko zastanawiam , czy mi ten RAID 0 potrzebny ,czy warto sie w to bawic ?

Moge kupic 500GB i zostawic jak jest razem bylo by ponad 800gGB

albo kupic drugi taki sam dysk 320GB i zrobic Raid 0 640GB .

Małe sprostowanie:

Najszybszy z 320GB ;)

Ja na twoim miejscu zastanowiłbym się nad czymś z 250GB talerzami.

Do mnie już 2x250GB jadą :P Testy już niedługo.

Edytowane przez Elektronek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

Kolejna nurtujaca mnie rzecz to : Jesl i zrobie maciez na tymczasowym sprzecie

DFI UT nF4 Ultra-D ,czy po powrocie do sprzetu z Siga PC1 nei bede mial problemow z Raidem ???

Nie ma takiej opcji żeby ten Raid działał. nF4 to zupełnie inny kontroler niż ICH9R.

Stracisz dane i będziesz musiał stawiać macierz od nowa na tym drugim konfigu.

A przy okazji mam Samsunga T166 500GB w testach.

W porównaniu do Hitachi T7k500 którego posiadam od jakiegoś czasu wydaje się odrobine cichszy jeśli idzie o szum wirujących talerzy. Praca głowic podobna i w obu przypadkach jest dość cicha.

Co do wydajności Samsung jest średnio 1.5MB/s szybszy według HDTach (odczyt 65.7MB/s) ale Hitachi ma troche ładniejszy wykres tzw równiejszy odczyt.

Jeszcze odnośnie głośności - 320GB Hitachi z tej samej serii są troche cichsze od obu 500-ek (ilość talerzy).

I jeszcze jedna uwaga odnośnie raid na różnych kontrolerach. Wiele słyszałem o jakości macierzy na chipsetach Intela ale niestety moje testy tego nie potwierdzają. Średni odczyt na nF4 był 132MB/s a na ICH9R jest 120MB/s. Do tego wykres jest bardzo nie równomierny.

Jedynie burst wzrósł wyraźnie z 277MB/s do 343MB. Ale jak wiadomo nie to jest najważniejsze.

Jakby ktoś miał wykresy z HDTacha z testu WD AAKS 500GB byłoby miło gdyby przedstawił ;)

Edytowane przez rafa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Samsung to robi tylko w miare dobre monitory 19<''

Mialem Twardziela Samsunga , mam DVD nagrywarke Samsunga

mialem cyfrowka D90 Samsunga

Koreance zrobia wszystko zeby sie wbic na rynek Europejski ,,.....

Zawsze ten sam problem

czegos brakuje tym sprzetom :/

Wracajac do tematu wlasnie zamowilem dysk WD Caviar SE16 500GB S300 16mb

\obaczym co bedzie on monday .

Edytowane przez Mario2k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi