Skocz do zawartości
blood2

Nietypowy Upgrade Kompa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Obecnie pracuję na:

Plyta główna Epox 8rda3I

Procesor 2500Mobile podkręcony do 2425mhz (11,5x210)

2x512MB DDR-400 GeiL

Galaxy GeForce 7600 GT 256MB pod AGP

Seagate Barracuda 7200.10 160GB UltraATA/100 8MB Buffor

Chciałbym zupgradować tylko płytę główną i procesor, bez zmiany jak na razie reszty komponentów. Ciekawym rozwiązaniem jest ta płyta główna:

ASRock 4COREDUAL-SATA2: http://pc.emarket.pl/pricelist/item.aspx?PID=C6550981

Wówczas jako procesor kupiłbym jakiegoś Core2Duo, np tego: http://allegro.pl/item270176955_szok_e_450..._box_od_ss.html

Osiąga dobre wyniki w testach:

http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=3333

Co sądzicie o takim upgradzie? Czy to dobra płyta główna i proc? No i czy reszta komponentow będzie pasować? :P Oczywiscie w jakiejś dalekiej przyszlosci zapewne zmienię kartę graf i pamięci na DDr2, ale na razie mnie na to nie stać :]

Także czekam na opinie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

emilek co masz na myśli pisząc o wydajności? Chcę kupić procesor, którego nie będę już musiał podkręcać. Rozumiem, że w przypadku E2160 musiałbym go podkręcać, by uzyskać jakąś porządną moc?

Co do upgrade calego mojego sprzętu i sprzedaży obecnego: Za kartę graf uzyskalbym moze 250zl, za mobo z 80, za 1gb ddr-400 ze 150-200zl, procesor 130-150 (i to są ceny takie b.optymistyczne), więc mialbym: 610/670zl do wykorzystania. Choć pewnie ktoś mnie zaraz wysmieje za stawki, niestety dawno się nie orientowalem w cenach sprzętu :/

Dobra płyta główna? Pewnie z 300zł. Z większą kwotą będzie problem - w zestawieniach Zestawów PC wszystkie propoponowane płyty główne kosztują więcej niż 300zl, trochę za duzo na moją kieszeń...

DDR2 GEIL Ultra 2x1GB 800MHz 220zł

Karta graf. PALIT Geforce 8600GT SONIC+, 256MB DDR31,0Ns , 625/1800Mhz ~370zł

Reasumując: ~900zl wydatek ~650zl sprzedaz. W sumie tylko 250zl musialbym wylozyc...

Czy moglbys skorygować moj tok myslenia co do wyboru sprzętu?

1. Nie chciałbym poki co podkręcać nowego sprzętu.

2. Nie gram zaciekle w gry, więc nie potrzebuję jakichś super bajerów

3. Zależy mi na niskich cenach.

Z góry dzięki odpowiedź.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym to prędzej tak rozwiązał:

E2140 - E2160 - 215 lub 260

Faxconn P35A - 349

1GBx1 Goodram 667 lub 800 - 79 lub 90

Pait 8600GT lub GT sonic + 330 lub 360 ( o ile dobrze pamiętam, to jak się odważysz, to GT kręci sie na podobnym poziomie, co droższy sonic, tylko trzeba rivaTuner zainstalować i dwa suwaki przestawić... )

Płytę juz masz dobrą, jak się w końcu odważysz, to na boxie pewnie ładnie tego C2D pociśniesz, ale nawet na stoc to bedze wystarczająco wydajne, ramu z czasem dokupisz drugą kość. Tylko szczerze średnio mnie się grafa widzi, chodz fakt, że nic ciekawszego w tej cenie nie ma, ale i tak jakoś tak średnio. Te karty niedługo stanieją i to mocno, bo ATi swoim 3850 je dobije. Z grafą można zrobić tak, że kupić nawt jakąś padlinę ( choćby 73GT i go kręcić i nawet w grach dzięki CPU i oc byłoby to wydajniejsze, niż Twoj obecny sprzęt ) a z czasem kupić coś sensownego, jak się rynek troszeczke ustabilizuje z cenami. Niektore podzespoły, nawet wszystkie możesz kupic używane, zawsze taniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja propozycja:

E2160 ~ 240zł

Gigabyte/MSI oparte o chipset P31 ~ 250zł

2GB Kingston 667Mhz (w zupełności do takiego procka wystarczą, nawet przy OC, najlepiej na elpidach ale nie wiem czy jeszcze są dostępne) ~ 150zł

Grafika jak kolega wyżej napisał.

Narazie może być 1GB Ramu, potem dokupisz drugą kość.

Edytowane przez emilek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym to prędzej tak rozwiązał:

. Te karty niedługo stanieją i to mocno, bo ATi swoim 3850 je dobije.

Nie nie stanieja,te karty juz teraz sa bardzo tanie,palita 8600GT mozna kupic za 315zł,sonic+ za 360zł i zebys sie nie zdziwił co do ceny nowych radków tak jak było i jest z 8800GT teraz :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za porady.

Mam jeszcze jedno pytanie - jesli mozna. Co sądzicie o tej karcie?:

http://www.ramkomputer.pl/galaxy-geforce-8...at-p-60495.html

Jest już domyślnie podkręcona no i jest wyprodukowana przez tą samą firmę co mam teraz (z 7600GT jestem b.zadowolony). Niestety obawiam się, że z kupnem jakiegokolwiek Radka zamiast GeForce będzie problem, bowiem moja rodzicielka darzy szczerą nienawiścią Radki odkąd przejechaliśmy się na 9800 Pro (wydałem 900zł, po miesiącu jego cena drastycznie spadła i w dodatku po krótkim czasie wysiadł wiatrak na karcie, karta uległa nieodwracalnemu uszkodzeniu od nagrzania - wyświetlala artefakty itp; serwis nie uznał reklamacji - 900zl w bloto...) i po prostu nie da mi na jakiegokolwiek Radka pieniędzy. Ja zresztą też po tym 9800 pro jakoś mam awersję do Radeonów. wiem, wiem, czasy się zmienily, ale uraz pozostal ;)

Także z góry dziękuję za odpowiedź.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi