Skocz do zawartości
signap

Podkrecanie C2d E2160

Rekomendowane odpowiedzi

Chce pierwszy raz zyciu podkrecic komputer ale niewiem co musze zrobic (wejsc do biosa to wiem :P ale co i na ile ustawic) i niemowie by odrazu podkrecac go na ile sie da.

Kompik to:

e2160

adata 1gb 800mhz

asus 8600gt 512

plyta gl - GA-P35-S3 (gigabyte(

zasilacz MODECOM 350w

Prosilbym instrukcej krok po kroku :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chce pierwszy raz zyciu podkrecic komputer ale niewiem co musze zrobic (wejsc do biosa to wiem :P ale co i na ile ustawic) i niemowie by odrazu podkrecac go na ile sie da.

Kompik to:

e2160

adata 1gb 800mhz

asus 8600gt 512

plyta gl - GA-P35-S3 (gigabyte(

zasilacz MODECOM 350w

Prosilbym instrukcej krok po kroku :)

Hmm ten zasilacz to chyba jest zaslaby ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przestawiaj fsb w gore - na początek może być 266 300 333 a później małymi skokami - dzielnik pamięci daj na 2 żeby na pewno nie przeszkadzały w oc procka.

W razie nie iścia dorzuc papu prockowi (na boksie do 1,45).

W razie fsb walla - zaprzestań kręcenia i znajdź najniższe możliwe napięcie dla proca - koniec [;

Po dokładny opis co i jak się nazywa w biosie udaj sie do manuala, lub przyklejonego tematu.

Do timingów pamięci i reszty napięć dostaniesz się wciskając będąc w biosie Ctrl +F1 .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tez się podczepię od razu :)

dzielnik pamięci na 2, czyli 1:2, czy 1:1.2 ?

jak dam to pierwsze to ram skacze mi szybko do ponad 1000, a to 2 to ram jest w okolicach 500 - czyli rozumiem ze to 2, tak zeby zwolnic pamięc - a potem, jaki dzielnik jezeli będzie stabilnie ? 1:1 ?

no i o ile dawać papu prockowi ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak - chodzi o to żeby zwolnić pamieć i przy fsb 400 mieć dopiero nominalne taktowanie (przy oc procka 100% które w praktyce nie zdarza się aż tak znowu często).

Napiecie to on wytrzyma spore nawet na boksie można dawać pod 1,5v - znacznie prędzej łapie fsb wall.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja postaram sie na razie w napięcie nie bawić, chce sprawdzic ile pójdzie na samym fsb. Generalnie mam tego całego freezera 7 pro - wiec mam nadzieje, ze jak troche zalapie tajniki o/c to będę mogl i z napiecaiami sie pobawic.

No i teraz kolejne pytanie - jak rozpoznam fsb walla ? nie odpali sie pc w ogole, czy będzie sie sypał na testach ?

Dalej - jak zoptymalizowac pamięc, keidy juz na tego fsb walla natrafię ?

i jeszcze jakimi programami posługiwac sie podczas testowania - na razie mam othrosa i robie blend stressa - cpu i ram, speedfana, coretempa no i to całe dualcore center - trzeba mi cos jeszcze ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do tego procesora zwykle wystarcza intelowski box.

Do napięcia 1,4 - 1,45 w zależności od przewiewu w budzie poradzi sobie znakomicie.

Fsb-wall jest wtedy kiedy procesor nie chce pracować na wyższej częstotliwości mimo podwyższania napięcia.

Wywalił bym wszystko a pociągnął najnowsze cpu-z, everest (do temperatur - mi core temp wiesza kompa [; ), a do męczenia orthos test blend priorytet 9-10 i względna pewność, że jest stabilnie to można po kilku godzinach mieć.

Jak szukałem najniższego możliwego napięcia to mi sie orthos po 2 godzinach wywalił BSODem [;

Edytowane przez q8ic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niechce robic nowego tematu, ale mam pytanko na intelowskim chlodzeniu ( box ) ile wyciagne z 2160:

Za takie pytanie to, podobno, można warna dostać ;)

Też się przymierzałem do kupna tego procka (a nawet go zamówiłem :D). Koledzy @maruh i @beka stwierdzili, że 2.8GHz na box'ie spokojnie powinien dać radę ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podkreciles za pomoca softu od GA - ETC bo w biosie nieznalazlem odpowiednich opcji, wczesniej dalem 300 i napecie 1,5 i zawiesil sie :)

Dołączona grafika

ps. lepiej aby procesor sam dostosowywal ghz czy lepiej aby mial stala ilosc?

ps2. po restacie mam juz standardowo 1,8ghz :/

ps3. po wziekszeniu j/w do 2,4ghz grajac w SOF3 , wywala sie BSOD i restart :/

chyba oc jest nie dla mnie :/

Edytowane przez signap

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dałeś 300 - nie dużo ale i gorsze padaki sie zdarzały (ledwie 2,5 ghz na 2160 to chyba rekord).

Z kolei napięcie za duże na początek wystarczy 1,4.

Podejrzewam, że nie przestawiłes pamieci. U mnie System Memory Multiplier na 2 lub 2.4.

Sprawdź cpu-z jak wstanie przy lekkim oc - taktowanie memek powinno byc zaniżone względem standardowego.

Do p31 jest poradnik - może pomoże [;

Eist - decyduje o tym czy płyta zmienia mnożnik i napięcie procowi sama w windzie w zależności od obciążenia - wyłączenie tego może zwiększyć stabilność.

Warto też wyłączyć C1E - CPU Enhanced Halt - kolejna opcja oszczędzania energii.

U mnie obie opcje w adwanced bios settings.

Dla p31 nie należy ustawiać pcie ręcznie tylko zostawić na auto.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ram, chlodzenie, zasilacz... :/ to sobie troche poczekam...

Ale skoro softowo moge podkrecic proca o 20% do 2,160 (soft od GA, np. ETC) to tez jest zle czy to jedynie optymalne oc?

pozatym poprosil bym linka o tym ze feel pala mobo,itp bo to moze jakas tzw urban legend? :D

Edytowane przez signap

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podkrecanie softwarem dostarczonym do plyt glownych nie jest zle przy zalozeniu ze tylko sprawdzasz mozliwosci podzespolow. Jak chcesz osiagnac maksimum wydajnosci - tylko bios.

350W Feela jest zasilaczem skierowanym raczej do zestawow biurowych ( glownie wszystko na plycie + 1gb & budzetowy procesor ). Jesli chcesz krecic to rozgladaj sie najpierw za PSU klasy Warrior AX450-PNF i w gore.

Samego watku o E2160 nie wertowalem ale chyba robili ponad 3.0GHz... A box starczy na krotka mete o ile nie bedziesz jechac w gore z v-core.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akurat na tych prockach zwykle prędzej łapie fsb wall niż brakuje boxowego chłodzenia (przy podnoszeniu V).

Tak, że jak ktoś się zastanawia nad innym niż box to niech najpierw sprawdzi czy jest do czego kupować.

U mnie zdecydowanie nie było a temp. max 55 jaką widziałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi