ptys Opublikowano 28 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2007 mnie tam nic nie piszczy a podłączone 3 wentylatory 120mm pod jedno gniazdko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chase1 Opublikowano 28 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2007 (edytowane) mnie tam nic nie piszczy a podłączone 3 wentylatory 120mm pod jedno gniazdko u mnie tez nic nie piszczy mialem pare dni podpiete 4 delty 12cm pod cpu fan, pozniej sysfan1 (albo 4 - nie pamietam) i bylo ok :P *bylo, bo teraz pozmienialem kolejnosc wiatrakow , troszke przefaconowalem blaszaka i komp wyladowal na ac na parapecie iiii jako cpu pokazuje mi wiatrak podpiety pod sysfan1 :) podajcie jeszcze maila na ktorego wyslac maila :P ps. mozna by dopisac fr/fir/platinium , albo numerek mobo zamiast nazwy Edytowane 28 Listopada 2007 przez chase1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Taipan Opublikowano 28 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2007 Grzebal juz ktos w zakladce "power user", tej ktora uaktywnia sie po wcisnieciu F4 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 28 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2007 Grzebal juz ktos w zakladce "power user", tej ktora uaktywnia sie po wcisnieciu F4 ?tos mnie zaskoczył tym postem, akurat pechol bo nie mam znow msi, prosze nie pytac co sie z nia stało prosze o jakies szersze wyjasnienia co tam sie znajduje (: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Taipan Opublikowano 28 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2007 (edytowane) W tym topicu znajduje sie pare zdan na ten temat - http://www.xtremesystems.org/forums/showth...6716&page=2 U mnie pozostanie chyba wszystko na AUTO przez dluzszy czas :wink: Edytowane 28 Listopada 2007 przez Taipan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sector19 Opublikowano 28 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2007 Grzebal juz ktos w zakladce "power user", tej ktora uaktywnia sie po wcisnieciu F4 ? O kurcze Taki Power user to ja nie jestem :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 28 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2007 (edytowane) ee, myslalem ze zrobili zakladke z czitem do superpi z krokiem co 10ms Edytowane 28 Listopada 2007 przez meeron Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Damikor Opublikowano 28 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2007 http://www.overclock.net/faqs/119265-how-c...-save-your.html Znalazłem coś Czy ktoś może to jakoś skrótowo przetłumaczyć na język polski ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D154573R Opublikowano 28 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2007 (edytowane) Długo mnie nie było. Przez ten czas płyta dalej działa. (Taka malo istotna informacja) Fajnie, ze jest nowy temat z aktualnym Fakiem. Fredek - mozesz wrzucic info o tym co zrobic w przypadku zwalenia BIOSu i informacje o flashowaniu pod DOSem i parametrach. Znajdziesz to w starym Faku i moich postach w starym temacie ;) Widze, ze ktos odkryl ukryta funkcje. Tylko co tam sie ustawia :| hehe :D Edytowane 28 Listopada 2007 przez D154573R Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo3642 Opublikowano 28 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2007 @D154573R Jak ci chodzą te Kingmaxy z tą płytą? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tolokan_PL Opublikowano 28 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2007 @chłopaki właśnie wróciłem z chlańska alkoholowego. Wybaczcie, ale teraz nie mam głowy na pisanie po angielsku. Jutro jeszcze raz przepiszę, zamieszczę tu na forum i dacie znać czy taka wersja może być. Przydała by się info kto się pod tym "rikłestem" podpisuje(nicki)->nie chcę nikogo zmuszać:). Oraz na jaki adres mam to wysłać. Jeśli MSI coś odpisze nie omieszkam tego zamieścić tutaj. W końcu to dla NAS. BTW: ja nie mam zastrzeżeń do biosa(oprócz skoków vdimm i dzielnika), wcale nie mam podwójnego bootu:) (bios 1.3) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
disaster3 Opublikowano 28 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2007 @disaster Ustaw dzielnik 1:1, timingi 5-5-5-15, VDimm 2.0V i wtedy wykluczysz memki no i tak zrobilem i faktycznie okazalo sie ze sie chyba procek skonczyl :mur: procek ustawilem 8x400 Mhz na 1.4V (bios 1.4) pamieci 1:1 timingi 5-5-5-15 Vdimm 2.0V VTT FSB - 1.2 V NB - 1.4 V zapuscilem Orthos'a i po 16 minutach zonk pozniej wzialem 8x390 Mhz tez na 1.4V i po ponad godzinie dzialania Orthosa wszystko OK. wiec znaczy to ze moj procek to padaka i max FSB ile wycisne z niego to 390 Mhz? Czy cos gdzies jeszcze moge ustawic? Aha pozniej wzialem pamieci 1:1,25 przy 390 Mhz i pracowaly jako 975 Mhz (przy 5-5-5-15-38-10-10-10-10 na 2.1V) nie wiem czy to dobrze czy dalej probowac je podkrecac? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Damikor Opublikowano 28 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2007 Sprobuj potestowac przy mnozniku x6. Jesli nie da rady to znaczy, ze masz FSB Walla przy 390-400 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tolokan_PL Opublikowano 28 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2007 (edytowane) @disaster3 MSI zaniża timing pamięci. patrz recenzja z egiełdy. daj na początek 5-5-4-37-4-4-4-4 i testuj dalej. blend test w orthosie, 2k5 i gry. jak coś się burzy to vdimm wyżej do 2,3v spokojnie. jak kiszka to znaczy że koniec adat(choć byłoby to dziwne). patrz też na wyniki z spi16M bo to też miarodajne w stabilności i wydajności jednocześnie. A dla motywacji napiszę, że marne elpidki za 145pln idą lepiej niż Twoje adaty, więc staraj się chłopcze!:) powodzenia! EDIT1: ale Ty masz 2180, czyli masz wyższy mnożnik. to daj max mnożnik i to fsb(390?). wtedy powinny być fajne juz mhz i dzięki temu niski fsbwall się zatrze. a dzielnikiem podciągniesz pamięci EDIT2: co się ustawia w tych "mega tajnych" ustawieniach...może mega, super wydajność specjalnie dla testerów z portali/gazetek komputerowych?!?:) Edytowane 28 Listopada 2007 przez Tolokan_PL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cozaq Opublikowano 28 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2007 disaster3: Przede wszystkim zmień Alphy u mnie przy 1ghz robily @ 4-4-4-4 :wink: Acha i jeszcze jedno pytanie czy przy zmianie mnożnika odnotowujesz częstu double/triple booty nawet gdy komp caly czas do sieci podłączony? Ja tak miałem dlatego teraz śmigam na standardowym X :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Damikor Opublikowano 28 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2007 @chłopaki Przydała by się info kto się pod tym "rikłestem" podpisuje(nicki)->nie chcę nikogo zmuszać :) . ja Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 28 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2007 (edytowane) Mnie się wydaję, że to proc jednak Cię ogranicza. Próbuj na wyższym Vcore, i ustaw 8x400 ,a pamięci daj na 960. Możesz też ustawić większy mnożnik i puścić np. 9x360 ,albo i więcej. Pobaw też się Timingami i Alpha. Edytowane 28 Listopada 2007 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D154573R Opublikowano 28 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2007 przemo3642 - nie mam z nimi problemow. Pisz co i jak to sprawdze Ci w miare wolnego czasu ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tolokan_PL Opublikowano 28 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2007 jaa co z Twoimi sugestiami nt. P35 i niemożności obniżania vcore z powodów konstrukcyjnych? Nie chcę byśmy wyszli na pajaców, którzy chcą gruszek na wierzbie bo "jak się nie da na P35 to nie!" pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ODOO Opublikowano 28 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2007 przemo3642 - nie mam z nimi problemow. Pisz co i jak to sprawdze Ci w miare wolnego czasu icon_wink2.gif Ja natomiast mam z nimi problemy. Nie moge zmienic wogole timingow kazda zmiana konczy sie czarnym ekranem ;) (niezaleznie od BIOSu, napiecia, dzielnika) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Damikor Opublikowano 28 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2007 Napięciem steruje układ zasilania procka, nic nie to wspólnego z samym chipsem i nie jest to związane z ograniczeniem przez NB. Przykład: Asus P5K series Ośmieszycie się jak napiszecie, że chcecie nowe dzielniki, których P35 więcej nie ma ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tolokan_PL Opublikowano 28 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2007 @damikor dlatego napisałem, że to jest wersja mocno beta pisma do MSI. Jesteś z nami czy kpisz? Ja się nie znam na architekturze CPU/mobo/ram/itp. Jesteś mądrzejszy to skoryguj! Napisałeś, że sie podpisujesz pod tym co urodziłem po angielsku, a teraz "ośmieszycie się..." czyli tak jakbyś się pod czymś ośmieszającym sam podpisał. No offence of course. Ale jak razem to razem i (oby) skutecznie! :pokój: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Damikor Opublikowano 28 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2007 8) implement more FSB/Memory ratiosWywal to pogrubione i jest OK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tolokan_PL Opublikowano 28 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2007 Wywal to pogrubione i jest OKto jaki ma sens "implement more fsb" ?? bo jakoś nie kumam. ach, idę spać już:) a czy wg Ciebie vcore da sie na P35 obniżyć? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Na1l Opublikowano 29 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2007 A ja chce od MSI CR1 tak jak jest na ASUS'ie i performance level w biosie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebastian_M26 Opublikowano 29 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2007 Problem ze zworkami Procesor E4500 testowany w orthosie stabilnie pracuje jako 11x333 Mhz. Przy ustawionej zworce na 266Mhz Po obniżeniu dzielnika np. do 6x, lub pozostawieniu bez zmian i zmianie zworki w pozycje 333Mhz komputer nie wstaje, nawet jeśli napięcie na CPU zwiększe aż do 1,5 V Przy zworce ustawionej na 266 robi 11x333 przy 1,20V Pamięci oparte na Micron D9 puszczone na auto Co może być przyczyną nie możności przestawienia tej zworki?? Może pozwiększać napięcia? próbowałem już wszystkiego: dzielnik fsb/mem 1:1 2,3V ustawienia w biosie 266,333, 375 podniesione wszystkie napięcia zmiana timingów dla pamięci 5,5,5,15,38,12,12,12,12 Nic nie daje, nie startuje przy zworce 333 Spotkał się ktoś z takim problemem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 29 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2007 próbowałem już wszystkiego: dzielnik fsb/mem 1:1 2,3V ustawienia w biosie 266,333, 375 podniesione wszystkie napięcia zmiana timingów dla pamięci 5,5,5,15,38,12,12,12,12 Nic nie daje, nie startuje przy zworce 333 Spotkał się ktoś z takim problemem? ja sie spotkalem z takim problemem proc kumpla E2160 ktory pracuje aktualnie cos 3,4GHz nie podnosil sie po zmianie zworki zrobilem tak, zworka na 333, clr cmos i powstał, czego i tobie zycze :D ja rowniez sie podpisze pod ta petycja do MSI co do likwidacji DB, mysle, ze gdyby to bylo takie proste do wyeliminowania to juz by to zrobili Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinki Opublikowano 29 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2007 Tylko czemu DB na niektorych biosach jest a na innych nie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
disaster3 Opublikowano 29 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2007 Odpisujac na wszystkie sugestie, jak wroce z pracy to: Sprawdze jaki mam FSB WALL: czyli zmniejsze mnoznik do 6 i pamieci ustawie 1:1 na (5-5-5-15) i bede jechal FSB w gore 400+ przy 1.4V i jak mi sie Orthos wysypie znaczy ze kupa :( i albo podjade napieciem w gore i jak nic to nie da to bede mial potwierdzenie ze proc nie domaga. Z pamieciami wlasnie mialem problem bo tych timingow jest tyle ze masakra. Ale sprobuje poustawiac takie jak podaliscie i zobacze jak ida. Rozumiem ze alpha timingi to te 4 ostatnie i moge je zmniejszyc z 10 (jakie ustawilem) na cos nizszego 5 lub 4? A jesli chodzi o double i triple boty to tak mam je. Tylko mam takie troche dziwne. 1-szy boot normalny załączą sie wiatraki i za chwile gasnie. Drugi jest taki bardzo krotki ze nawet wiatraki nie zdaza sie wlaczyc i za 3 razem idzie ok. I nie ma to znaczenia czy to bylo po mieszaniu w biosie czy nie. Jak pracuje w windzie i dam resa to jest identyczna sytuacja jak opisalem. Aha i nie wiem jak z temp. Niby wiatrak mam "dobry" na procu na pewno duzo lepszy niz boxowy a przy ustawieniu napiecia na 1.4V (CPU-Z przy zalaczonym Orthosie pokazuje cos ok. 1.366-1.375) i temp. procka wynosi ok 72 st. C (rdzenie maja po 64-66) nie wiem czy to duzo? Paste mam AS5 na nim. Ale kij z tym dzisiaj jade odebrac Thermalrighta Ultre 120 Extreme i wentyl 120mm Scythe S-Flex'a to go zmienie. Moze tempy pojda w dol. Dobra dzieki za rady jak wroce do domu to potestuje i zdam relacje. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D154573R Opublikowano 29 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2007 Ja tez sie podpisze pod petycją, tylko nie wiem jaka :>? Bo nigdzie nic nie widze. Ja mialem DB na kazdym BIOSie :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...