disaster3 Opublikowano 25 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2007 Zgadza sie dlatego jak kupowałem mobasa to nie wziałem tego MSI bo wtedy był tylko bios stockowy i 1.3 własnie na którym pamiętam że ludziom EE+ i Patrioty LLK nie chciały chodzić. Ale od 1.4 podobno juz to poprawili. oczywiscie mialem 1.4 pozniej 1.6 a teraz mam bete 1.76 i wszystko ladnie chula :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Scythe Opublikowano 25 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2007 (edytowane) Miczq bios 1.5 Edytowane 25 Grudnia 2007 przez Scythe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ocean Opublikowano 26 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2007 Czyzby padl kontroler? Ostatnio po wlaczeniu kompa lub dluzszym nierestartowaniu (kilka dni) i ponownym uruchomieniu, dostaje taki komunikat: "Marvell 88SE61xx adapter - Bios xxx Initializing" Poczym stoj i czekam pare min. reset z obudowy i mam to samo, dopiero po 3x pokazuje niby blad o/c w bios. Potem jest dobrze, rezultat tego jest taki, ze windows nie widzi nagrywarki. Jutro podlacze pod inne gniazdo nagrywarke i sprawdze czy to ona nie zepsula sie, ale moze ktos mial podobny problem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
he_avy Opublikowano 26 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2007 (edytowane) Witam Mam takie pytanko odnosnie zasilacza Tacens Supero 500W bo nie daje mi to spokoju. Mialem problem z uruchomienie msi neo 2 fr na tym zasilaczu (na zasilce modecom350 w wstaje na bequiet 400 rowniez) na tej niestety nie ale zasilacz jest ok bo go probowalem na 2 innych plytach i dziala wiec w czym moze byc problem ze ten Tacens supero z MSI nie dziala.Moze bios plyty bo nic innego nie przychodzi mi do glowy?Obecny bios to 1.2 (taki jak byl orginalny przy zakupie plyty) datowany na 2007 06 21 Edytowane 26 Grudnia 2007 przez he_avy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ed00s Opublikowano 26 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2007 (edytowane) No i problem z glowy adaty poszly w ludzi, teraz mam zastepczo jakies kingstony ale docelowo beda gskile :D A o tym ze sie nie lubi z adatami to ja sie juz przekonalem i pisalem w 1 czesc tego topiku. Na biosie 1.3 sie nie odpalila mi plyta :D . Mialem tylko nadzieje ze skoro MSI tak szybko wypluwa te biosy to moze w koncu cos naprawili ;D a tu jak widac lipa . Edytowane 26 Grudnia 2007 przez ed00s Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binek Opublikowano 26 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2007 (edytowane) No procek jak pisalem wczesniej odpalilem od razu na 334x9 1.4v i poszedl wiec zaczalem sprawdzac na nizszym napieciu i jak narazie 1.2750v idzie orthos godzinke, ponizej juz sypnal po 20 minutach, temperatura 67*C stress, fajnie ze trafilem M0, mam jeszcze sztuke kumpla i moze sprawdze czy trafil lepsza/gorsza ;) Plytke kupilem i szczerze jestem zadowolony, troche balem sie tych zworek ale nie robia zadnego problemu, od razu po zakupie zdjalem chlodzenie i przesmarowalem AC2, bios takze od razu wrzucilem 1.6 i daje rady teraz tylko lepsze chlodzenie by sie przydalo, moze uda sie dobic na 3.2 :) Edit: Screen dodaje Edytowane 26 Grudnia 2007 przez binek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ed00s Opublikowano 26 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2007 (edytowane) Jakies pamieci moze ktos polecic do 400 zl za 2 x 1 ghz ??? takie zeby bez problemy 1200 zrobily ??. No i oczywiscie zeby sie z plyta nie scinaly :D 2x1 GB G.Skill HZ 800Mhz 4-4-4-12 2.0-2.1V na Micron'ie D9GMH !!! F2-6400PHU2-2GBHZ nad tymi sie zastanawiam :D Edytowane 26 Grudnia 2007 przez ed00s Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 26 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2007 Jakie to jest niesprawiedliwe, ze niektorzy VID procesora maja 1,2125v, a ja mam 1,325v (bios 1.6). Na dzien dobry mozna zobaczyc, ktory procek jest bardziej podatny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binek Opublikowano 26 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2007 Kto mi powie co daje AHCI? Bo sie nie orientuje w sumie i ponawiam czy warto wlaczyc Execute Bit i HPET Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emilek Opublikowano 26 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2007 Kto mi powie co daje AHCI? Bo sie nie orientuje w sumie Daje NCQ i Hot Swap (eSATA). Takie info wyczytałem na google Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLACK_MONKEY Opublikowano 26 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2007 NCQ = Native Command Queuing , czyli prościej kolejkowanie zadań dla głowicy dysku , sprawia że głowica dysku wykonuje mniej skoków po talerzu + dodaje obsługę NIE eSata tylko Hot Swap czyli wymiany dysków bez wyłączania komputera. HPET wyłączyć - powinno dawać lepsze rezultaty w kręceniu , Disable Bit zostawiam włączone i tak nie ma wpływu na kręcenie a jest trochę "bezpieczniej " Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CLAU Opublikowano 27 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2007 dodaje obsługę NIE eSata tylko Hot Swap czyli wymiany dysków bez wyłączania komputera. Jemu chyba chodzilo o obsluge hot swapa NA eSata. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 27 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2007 (edytowane) Panowie - w biosie (1.77beta) ustawilem napiecie 1.55v,a CPU-Z pokazuje mi 1.213v. Co jest nie tak? --- Juz jest ok... mialem stara wersje programu. Edytowane 27 Grudnia 2007 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmeras Opublikowano 27 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2007 Witam serdecznie! Mam pytanie odnośnie tej płytki a mianowicie w menedżerze urządzeń nie mogę znaleźć sterowników do kontrolera magistrali zarządzania systemem. nie widzi ich windows ? Co z tym fantem? Działam pod XP SP2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miczq Opublikowano 27 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2007 Mierzyl ktos miernikiem roznice napiec miedzy biosem 1.3 a nowszymi? najbardziej chodzi mi o vdim i fsb nb i sb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 27 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2007 Warto orthosem sprawdzac stabilnosc pamieci? Przetestowalem prime95, everestem, a orthos przy tescie pamieci wywala bledy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamm84 Opublikowano 27 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2007 (edytowane) może ktoś wrzucić nowe bety bo linki nie działają stress cpu idzie mi e2180@3330 spokojnie ,ale elpidy na 1:1 sypią, ale walcze :) timingi jak w faq, proc jest na 333x10 czyli minimum na tym ustawieniu zworki, mem na 2,2V,nb 1,4 proc 1,5 na 2x1gb kingstony 667 na elpidach sypią mam nadzieję że bios to zmieni niech mi ktoś wytłumaczy bo jestem zielony,czy to możliwe żeby przy 1:1 sypały mimo dovoltowania czy to może wina orthosa albo biosu ? teraz mam 1.6 Edytowane 27 Grudnia 2007 przez adamm84 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boxer Opublikowano 27 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2007 Warto orthosem sprawdzac stabilnosc pamieci? Przetestowalem prime95, everestem, a orthos przy tescie pamieci wywala bledy. Przetestuj memtestem86+ zobacz w którym teście wywala. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elCooL Opublikowano 28 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2007 Napisalem o problemie wybudzania z S3 po podkreceniu do MSI i wyslali mi w odpowiedzi BIOS 1.62. Mial on rozwiazac ten problem, ale niestety u mnie niczego nie naprawil. Podobno wielu ludziom pomogl, a jezeli mi nie pomogl, to powinienem oddac plyte do serwisu, tak stweirdzilo MSI. Moze ktos moglby sprawdzic czy u was pomogl czy nie ? TUTAJ mozna sciagnac ow BIOS. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deejay999 Opublikowano 28 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2007 OC jest mniejsze czy tam ograniczone do iluś Mhz, których się nie da przeskoczyć ;) a o jakich wartościach jest mniej więcej mowa? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Traxas Opublikowano 28 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2007 Napisalem o problemie wybudzania z S3 po podkreceniu do MSI i wyslali mi w odpowiedzi BIOS 1.62. Mial on rozwiazac ten problem, ale niestety u mnie niczego nie naprawil. Podobno wielu ludziom pomogl, a jezeli mi nie pomogl, to powinienem oddac plyte do serwisu, tak stweirdzilo MSI. Moze ktos moglby sprawdzic czy u was pomogl czy nie ? TUTAJ mozna sciagnac ow BIOS. Już go kiedyś instalowałem. Mam identyczny problem jak Ty. Oczywiście nic to nie pomogło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamm84 Opublikowano 28 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2007 (edytowane) tyle udało mi się osiągnąć, o co chodzi z tymi temperaturami ? Tjunction mam 85,a w stresie po 10 sekundach 82 (ale ninja co najwyżej letnia) c cpu-z skaczą niektóre parametry- mnożnik zmienia się chwilowo na 6 blend w sumie miał kilka przelotów po 30 min, jutro będzie nocka,ale z tego co zauważyłem rzadko się sypie po godzinie co to jest vtt i ile tego dać ?:) teraz napięcia mam takie : cpu-1,6 (odczyty 1,5-1,55) mem 2,2 vtt 1,325 sb i/o 1,6 sb core 1,15 Edytowane 28 Grudnia 2007 przez adamm84 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Traxas Opublikowano 28 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2007 Jak widać ciężko jest spalić procesor :) Kurcze piękny VID Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boxer Opublikowano 28 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2007 tyle udało mi się osiągnąć, o co chodzi z tymi temperaturami ? Tjunction mam 85,a w stresie po 10 sekundach 82 (ale ninja co najwyżej letnia) No to i tak nieźle bo mi sie na boxie przy 3500 1.6v 85* włącza throttling :mur: czas chyba zmienić Boxa lato idzie B-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLACK_MONKEY Opublikowano 28 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2007 adamm84 niezły "krejzol" z ciebie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamm84 Opublikowano 28 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2007 (edytowane) tak sie właśnie zastanawiam czy zostawić czy dać 3,4 na 1,4v ? temperatury na bank są przekłamane ale ile to nie wiem Edytowane 28 Grudnia 2007 przez adamm84 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Taipan Opublikowano 28 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2007 Jesli nie przeszkadza ci, ze procesor wlacza throttling i zwalnia do 2100mhz to zostaw... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eKOKOsss Opublikowano 28 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2007 (edytowane) Czyzby padl kontroler? Ostatnio po wlaczeniu kompa lub dluzszym nierestartowaniu (kilka dni) i ponownym uruchomieniu, dostaje taki komunikat: "Marvell 88SE61xx adapter - Bios xxx Initializing" Poczym stoj i czekam pare min. reset z obudowy i mam to samo, dopiero po 3x pokazuje niby blad o/c w bios. Potem jest dobrze, rezultat tego jest taki, ze windows nie widzi nagrywarki. Jutro podlacze pod inne gniazdo nagrywarke i sprawdze czy to ona nie zepsula sie, ale moze ktos mial podobny problem? Tak ja miałem, nie sprawdzałem tego ale u mnie wystarczyło z master przestawić dvd w tryb slave. Może chodzi o to że na taśmie jest podłączona na drugiej wtyce. Nie wiem - ale pomogło i nie wnikałem, to już dawno było. Jak przeszukasz temat to na pewno znajdziesz ;) Nie wydaje mi się aby się napęd popsuł. Raczej chodzi o jakiś konflikt - nie wiem to support MSI może niech wyduma ;) Pozdrawiam. Edytowane 28 Grudnia 2007 przez eKOKOsss Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naxt Opublikowano 28 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2007 jak odblokowac funkcie OC w biosie,wszystkie mam zablokowne(szary kolor).D.O.T ustawione na disabled i dalej nic,ktos wie jak to odblokowac bo po przejsciu z AB9 pojecia nie mam bladego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eKOKOsss Opublikowano 28 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2007 jak odblokowac funkcie OC w biosie,wszystkie mam zablokowne(szary kolor).D.O.T ustawione na disabled i dalej nic,ktos wie jak to odblokowac bo po przejsciu z AB9 pojecia nie mam bladego Musisz nacisnąc CTRL + ALT + DELETE a następnie szybko w tym samym momencie nacisnąc guzik power na obudowie. Później robisz tak tylko 10 razy po czym nagle zaczyna działać "+" i "-" który umożliwia zmianę wartości napięć itd. A tak poważnie to po prostu użyj "+" i "-", to że są szare nie znaczy że nie można ich zmieniać - to po prostu oznacza, że są domyślne. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...