naxt Opublikowano 29 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2007 (edytowane) naxt zmień sobie Bios na nowszy, 1.2 to chyba siedział na płytach gdzieś z początku produkcji :wink: . Wypróbuj 1.4 od razu dobrze na nim chyba Promos chodzi z tego co czytałem. Na jakim fsb miałes ściankę na AB9??narazie biosu nie zmienie bo neta nie mam(dopiero w poniedziałek).Na AB9 max fsb był ok 420Mhz i max E4300 3.8Ghz(niestabilnie),ale bardziej mnie niepokoi to ze przy zmianie mnoznika na mniejszy np 7,8 max fsb to ok 350Mhz :unsure: no i funkcja eist nie działa :huh: Edytowane 29 Grudnia 2007 przez naxt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boxer Opublikowano 29 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2007 (edytowane) U mnie na Asusie na mnozniku 7 też wstaje na nizszym fsb niz na innych. Widać niektóre płyty chyba nie trawią tego mnożnika.Na 8 i 9 jest ok. Zworkę przestawiłeś? Pobaw się napięciami na NB itd zmień napięcia z auto na stałe wartości. W tym temacie jest sporo opisane jak kręcic na tej płycie, przejrzyj temat. eist, c1e, intel speed step- zmień jak jest musi działać Edytowane 29 Grudnia 2007 przez boxer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Komornick Opublikowano 29 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2007 kilka postów temu zadałem pytania o RAID na tej płycie - PROSZĘ o odpowiedź bo narazie biję głową w mur :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naxt Opublikowano 29 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2007 (edytowane) wgrałem bios 1.4 zobaczymy czy cos sie zmieni na + 15 sekund orthosa i bluscreen przy pamieciach ustawionych na def ,przy bootowanie pisze "no hard disk detected ",czyżby trefna plyta,czy moge sie domagac jej wymiany czy trzeba oddawac na serwis,mam ja dopiero 1dzień :mur:.Sprawdzane na dwóch zestawach corsair rev 7.1 oraz kingstonach,za kazdym razem to samo,bluscreen w orthosie na dev ustawieniach pamieci nawet przy podbitym napieciu :mur: .Oddałem na serwis AB9 i kupiłem jakąś chyba poserwisowke bo tylnia strona plyty była lekko ubrudzona,lecz apollo pewnie nie bedzie sklonne jej wymienić tylko że mam oddac na serwis :? Edytowane 29 Grudnia 2007 przez naxt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moloch Opublikowano 29 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2007 U mnie np. daje zły def na ram i trzeba samemu ustawiać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naxt Opublikowano 29 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2007 U mnie np. daje zły def na ram i trzeba samemu ustawiać.no a ja jak ustawiam ,wszystko recznie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Traxas Opublikowano 29 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2007 No nie wiem ile razy trzeb pisać żeby dotarło że dopiero od biosu 1,76B PROMOS jako tako chodzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 29 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2007 Z ta plyta jest tyle kombinowania, ze szok. Sam sie zdziwilem. Kilkanasie godzin i dopiero cos ustawilem stabilnie (mam przynajmniej taka nadzieje). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naxt Opublikowano 29 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2007 (edytowane) No nie wiem ile razy trzeb pisać żeby dotarło że dopiero od biosu 1,76B PROMOS jako tako chodzi.ale zeby na dev sie wywalal,no bez jaj :),zreszta elpida tez mi sie wywala :) Z ta plyta jest tyle kombinowania, ze szok. Sam sie zdziwilem. Kilkanasie godzin i dopiero cos ustawilem stabilnie (mam przynajmniej taka nadzieje).mam podobne odczucia na AB9 w 5min miałem wszystko opanowane a tu dalej nie wiem co jest grane Edytowane 29 Grudnia 2007 przez naxt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLACK_MONKEY Opublikowano 29 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2007 ale zeby na dev sie wywalal,no bez jaj :) ,zreszta elpida tez mi sie wywala :) mam podobne odczucia na AB9 w 5min miałem wszystko opanowane a tu dalej nie wiem co jest grane Tak się składa że miałem AB9 i nie było tak ciekawie ;], wall przy 450 , tylko 4 opcje do ustawienia ręcznie pamięci. Poza tym płyta była ok ale nic super ponad przeciętność. A to po 20 minutach zabawy http://valid.x86-secret.com/show_oc.php?id=288234 pamięci ProMos lub Micron (nie zdejmowałem radiatora jeszcze ) chodzą na 1005Mhz 4-5-4-15-2T (25 minut przeznaczone na testy Memtestem 1.7+ ) Bios w sumie nie ważny, na 1.6 chodzi tak samo jak na 1.7beta 7, jestem skłonny powiedzieć że na 1.7 da się trochę wiecej wycisnąć , ale to raczej złudzenie optyczne. Po prostu trzeba mieć i wiedzę i fuksa do kręcenia ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 30 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2007 mam podobne odczucia na AB9 w 5min miałem wszystko opanowane a tu dalej nie wiem co jest grane Tak sie składa że brat ma AB9 i fakt...idzie tam wszystko ustawić w 5 minut ale tam są ,,3 opcje na krzyż,, i nie da sie pogubić, a MSI jest bardziej skomplikowaną płytą i trzeba ją troche dopieścić, nie od dawna wiadomo że nie jest dla zwykłego kowalskiego, pozatym chyba masz małego skilla skoro nie umiesz ustawic kilku podstawowych rzeczy ;] Bez obrazy oczywiście ale jakoś większość nie miała problemu przy jakiś wallach na 350 itd :wink: Skoro płyta robi FSB 560 bez problemu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naxt Opublikowano 30 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2007 (edytowane) Bez obrazy oczywiście ale jakoś większość nie miała problemu przy jakiś wallach na 350 itd :wink: Skoro płyta robi FSB 560 bez problemuale to przy mnozniku poniżej 9 ,bo przy 9 fsb udalo mi sie wyciagnac 4300Mhz ale wiecej nie moge bo proc nie chce isc na 3900Mhz :) ,wiesz może jak na viscie włączyć eist?,wgrałem bete 1.76 ,narazie pamieci chodza na 1070Mhz 5-5-4-12,zaraz sprawdze czy w orthosie sie wywalą Edytowane 30 Grudnia 2007 przez naxt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Komornick Opublikowano 30 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2007 Ludziska mam na stanie 3 dyski Seagate każdy 250 GB i chce to spiąć w macierz. Problem polega na tym że dwa z nich już kiedyś były spięte w macierz na starym kompie i to ustrojstwo się utrzymało (tzn raidu nie ma ale pozostała na jednym partycja 50 GB i 200 GB a na drugim pozostało pełne 250 GB) czytałem że na tej płytce najlepiej podpiąć dyski pod porty SATA 5 i 6 czy powinienem użyć tych dwóch portów do zrobienia macierzy ? Napisze jak ma wyglądać efekt finalny i poproszę o radę jak do niego doprowadzić: Chcę mieć 2 systemy XP i Viste zainstalowane na 2 partycjach każda po 50 GB i 400 GB na resztę (to wszystko na RAID) Problemem jest że nie mam stacji dyskietek - czy mogę sterowniki do raida nagrać na pendriva i to sie jakoś zainstaluje. Czy muszę czyścić dyski przed postawieniem RAIDa ? Chciałbym wystosować prośbę do osób o odpowiedniej wiedzy, by skleciły porządny poradnik tworzenia macierzy na tej płytce i dodały to do FAQ. Myślę że jest to dość istotna informacja. Z innych pytań mam bios 1.1 czy powinienem go zmieniać - wszystko działa tak jak w mojej sygnaturce. Proszę o jak najszybsza odpowiedź gdyż mam pożyczony jeszcze jeden dysk na który ewentualnie przerzucę dane i muszę go szybko oddać icon_neutral2.gif Ponawiam swoje pytania Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Damikor Opublikowano 30 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2007 No nie wiem ile razy trzeb pisać żeby dotarło że dopiero od biosu 1,76B PROMOS jako tako chodzi.Ale gadasz głupoty. Jadę na BIOSie 1.3 cały czas (oczywiście testowałem wszystkie 1.7 bety, ale powróciłem do 1.3) i jakoś wszystko chula. Puściłem te Corsarze co naxt ma i bootują na 1.3 na 1250cl5 i 1100 cl4 btw. też miałem ab9 ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naxt Opublikowano 30 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2007 (edytowane) .Bios 1.76 1070Mhz 5-5-4-12 12min orthos - wywala błąd.No to mowie nic obniże do 1065Mhz pewnie przejdze,puszczam orthosa 30sekun-bluscreen i restart komputera,zmieniam na dev 667Mhz 4-4-4-12 orthos ,40 sekund,bluscreen,szczenka na podlodze,zgłupialem totalnie :) Edytowane 1 Stycznia 2008 przez naxt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Damikor Opublikowano 30 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2007 (edytowane) Ja też miałem same bluescreeny na biosie 1.77 (corsair PC-5402 rev 7.1) Wgraj 1.3 Edytowane 30 Grudnia 2007 przez Damikor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FireBoy Opublikowano 30 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2007 Czy na tej płycie pójdzie mi P4 3.0 HT 530 Prescott ?? Mam kasę na płytkę i na ram a na procka na razie nie... A chętnie już bym zmienił... Na stronie MSI jest UNDER TESTING cały czas :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 30 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2007 (edytowane) Jak nie ma osoby na forum, która by potwierdziła ,że ten twój P4 ruszy na tej MSI, to najlepiej przejść się do sklepu i samemu sprawdzić w serwisie. Niektóre sklepy się zgadzają . Kupujesz u nich płytę i chcesz mieć pewność, że procek który posiadasz będzie współpracował. Jednak ja myślę ,że nie powinno być problemu. Socket 775 ,w instrukcji jest napisane ,że obsługuje też Pentiumy jakby nie patrzeć ;) Edytowane 30 Grudnia 2007 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Damikor Opublikowano 30 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2007 Nie pójdzie, szyna 133(533) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Taipan Opublikowano 30 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2007 wychodzi na to ze moja płyta jest fabrycznie zr........a.Bios 1.76 1070Mhz 5-5-4-12 12min orthos - wywala błąd.No to mowie nic obniże do 1065Mhz pewnie przejdze,puszczam orthosa 30sekun-bluscreen i restart komputera,zmieniam na dev 667Mhz 4-4-4-12 orthos ,40 sekund,bluscreen,szczenka na podlodze,zgłupialem totalnie :) Czy tak sie dzieje na kazdym dzielniku pamieci ? U mnie niektore dzielniki np. 1:1.25 wywalaja blad w orthosie w tescie large i blend, niezaleznie od tego jakie ustawie taktowania i tmingi. Niestety nie uporalem sie z tym na zadnym biosie. Tym niemniej gry i programy a takze memtest chodza bez zarzutu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DEVILEK Opublikowano 30 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2007 Nie pójdzie, szyna 133(533)Pojdzie na 99% Celerony D tez dzialaja na plytach z P35. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naxt Opublikowano 30 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2007 (edytowane) Czy tak sie dzieje na kazdym dzielniku pamieci ? U mnie niektore dzielniki np. 1:1.25 wywalaja blad w orthosie w tescie large i blend, niezaleznie od tego jakie ustawie taktowania i tmingi. Niestety nie uporalem sie z tym na zadnym biosie. Tym niemniej gry i programy a takze memtest chodza bez zarzutu. memtest wszystko ok przechodzi bez problemu,ale w orthos "test ram and cpu" sie wywala na kazdych ustawieniach Ja też miałem same bluescreeny na biosie 1.77 (corsair PC-5402 rev 7.1) Wgraj 1.3 ok tego biosu jeszcze nie probowalem ,zaraz go przetestuje,ale to dziwne ze nastepne wersje biosów sa skopane,bardzo dziwne,płyta nie lubi patriotow,A-Dat,oraz corsair kingston przynajmniej u mnie na innym biosie niz 1.3v Edytowane 30 Grudnia 2007 przez naxt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kean Opublikowano 30 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2007 Czy na tej płycie pójdzie mi P4 3.0 HT 530 Prescott ?? Mam kasę na płytkę i na ram a na procka na razie nie... A chętnie już bym zmienił... Na stronie MSI jest UNDER TESTING cały czas :( Nie pójdzie, szyna 133(533) Pojdzie na 99% Celerony D tez dzialaja na plytach z P35. Ja odpalalem na niej P4 541 i odpalac sie odpalal, ale byly problemy z instalacja windy - zwisy i w koncu nie udalo sie jej zainstalowac. Poza tym 530 to jest 3.0 z fsb 200 i HT wiec nie wiem czemu piszecie o fsb 133? Jak bede mial przyplyw dobrych checi to moge sprawdzic na biosie 1.6 jak wyglada sprawa P4 541. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FireBoy Opublikowano 30 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2007 Kean, byłbym bardzo wdzięczny jakbyś mógł to sprawdzić... Generalnie procek jest 800MHz a płyta ma 800/1066/1333 więc mam nadzieje, że będzie ok... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kad2 Opublikowano 30 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2007 Po wielu dniach nerwów spowodowanych działaniem poczty polskiej,dostałem w końcu płytkę(trwało to całe 2 tyg. :angry: ). Narazie mam bardzo pozytywne wrażenia,żadnych problemów z konfiguracją.Procek puszczony na e2140@ 2.8Ghz po przestawieniu zworki na 333mhz i fsb 350 ,pamieci patriot llk na 900mhz 4 4 4 12 38 4 4 4 4 i jestem zadowolonyproc ma jeszcze trochę zapasu ale nie będe go wiecej katował,dopiero po zmianie chłodzonka.Jedyna rzecz jaka mnie zastanawia i trochę denerwuje to dziwne piski jakie płyta wydaje,a w zasadzie jeden przeciagły gwizd który występuje przez cały czas pracy kompa.To jest normalne? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kean Opublikowano 30 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2007 FireBoy: na szybko złożyłem zestawik i proc jest rozpoznawany prawidłowo w biosie. Chciałem zainstalować system ale... ta płyta ma problem z moim napędem combo i po prostu nie bootuje płyt z niego mimo że napęd jest wykrywany prawidłowo. Wiem, że nie tylko ja mam taki problem - ktoś go rozwiązał? Bios 1.6 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spinnaker Opublikowano 30 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2007 musi być kwestia napędu lub jego firmware'u - ja jeszcze nie spotkałem problemów na tej MSI a pare kompów już na niej złożyłem z różnymi LG, Litek, ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kean Opublikowano 30 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2007 Tylko że to nie jest kwestia jednego napędu - na starociach nie działa. CD-rom x8 Mitsumi i Toshiba Combo 24x4x4x4 nie trybią z bootowaniem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FireBoy Opublikowano 30 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2007 Wielkie dzięki Kean... Szkoda, że nie mam możliwości wypróbowania u jakiegoś znajomego połączenia :) Ale może gdzieś w sklepie gdzie mają te płytki pozwolą mi przynieść i sprawdzić kompatybilność z prockiem... w ostateczności poczekam i kupię 2160 i dopiero wtedy złożę komplet... Jeszcze jedno jaki RAM polecacie do tego?? Chcę kupić OCZ Special Ops 2x1GB 800MHz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 30 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2007 Dlaczego napiecie na pamieciach podnosi sie wprost propocjonalnie do napiecia na procku?!? Tak pokazuje speedfan. Wiem, ze to nie jest wiarygodne zrodlo informacji, ale cos mam nie tak. Test na pamiec w orthosie konczy sie bledem programu po okolo godzinie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...