Skocz do zawartości
Fredek

Msi P35 Neo2-fr/fir

Rekomendowane odpowiedzi

sa 4 diody zapalone w rzadku ( dokladnie pod gpu - jest ich tam 8 )

empty

CZERWONA

empty

CZERWONA

ZIELONA

empty

empty

CZERWONA

...

wg manuala : "memory detection test, testing onboard memory size, d-led will hand if the memory module is damaged or not installed properly"

no dobra ale co pamiec ma do monitora, ze sie nie odpala ... przez zmiana biosa ram byl ok, a teraz juz nie ?

kosci mam wpiete na sloty 3 i 4, bo pierwsze 2 zaslania mugen ...

// edit

dobra postanowilem sprobowac odpalic na 1 kosci w slocie 3 ... nie wstal, zmienilem kosc w ten sam slot i wstal :o

// edit 2

a co jest jeszcze ciekawsze, cpuz pokazuje mi bios ktory wgralem, a meczylem sie pol nocy zeby go skasowac -_- ( 1.76 ) ...

chce wgrac 1.1 bo duzo ludzi na nim jedzie tu chyba ... co myslicie ?

Edytowane przez dbq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam dwie kości pamięci DDR2 GoodRam CL5 667 MHz 1GB, kupione osobno

(interwał ok 4 miesięcy). Tak więc pochodzą z różnych serii

produkcyjnych. Problem polega na tym, że płyta główna (MSI Neo2 - FR)

nie widzi drugiej kości (nie ważne która do którego slotu jest włożona),

zawsze mam 1GB, czy w single czy w dual channel. Mało tego. Mimo napisu

(przy bootowaniu) "dual channel" nie ma żadnej różnicy w wydajności.

Odpalałem Everesta i robiłem szybki raport oraz wbudowany benchmark do

pamięci (nie pamiętam jak się to zwie). Pamięci są podkręcane do około

800MHz i wydajność jest na poziomie 5800 MB/sec - czyli w normie.

Zjawisko jest stałe, czy to w single, czy w dual channel. Moje pytania to:

Czy to wina niesparowanych pamięci?

Czy to wina płyty, a jeżeli tak, czy można to jakoś załatwić?

Czy może to być jakaś usterka?

PS. Nie mam możliwości sprawdzenia na innych pamięciach.

Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie... czuję się trochę pominięty ;)

Może ktoś mi podpowie jak zapanować nad tym wiatrakiem chociaż... Zainstalowałem DualCoreCenter, ale nie bardzo widzę tam opcję jak płyta ma robić to automatycznie... Bo to że są profile to widzę, i że mogę ręcznie zmieniać prędkość obrotową, ale to bez sensu... poprzednia płyta mimo tego że to jakieś [ciach!]iane Fujitsu-Siemens robiła to bez problemowo bez żadnego oprogramowania... może ja coś w BIOSie mam nie zaznaczone??

Ze stacją dyskietek nie dało się nic zrobić... po prostu ją odłączyłem, żeby mnie nie wkurzała... wezmę ją do kumpla i sprawdzę czy to może ona nie działa sama z siebie... Kabli nie da się tam przecież podłączyć inaczej... bo są wycięcia które to uniemożliwiają...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam jade na 1.77 i nie mialem zadnych problemow odkad wyszedl.. czekam z niecierpliwoscia na jakis nowy :)

Podawałem na poprzedniej stronie ale co tam :wink: -beta 1.81-

edit:

wylukałem w którymś poście "keine probleme" także powinien być ok

Fredek nie śpij - dodaj do FAQ !!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fredek nie śpij - dodaj do FAQ !!

Już dodane :) Po prostu miałem ZPP i nie mogłem edytować posta. BTW dla ciekawostki ostatnio na becie 1.81 kręciłem Pentium 4 Preszczoty i jeden bez problemu leciał na 4,3ghz na AC, więc jeśli chodzi o OC to daje rade :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już dodane :) Po prostu miałem ZPP i nie mogłem edytować posta. BTW dla ciekawostki ostatnio na becie 1.81 kręciłem Pentium 4 Preszczoty i jeden bez problemu leciał na 4,3ghz na AC, więc jeśli chodzi o OC to daje rade :wink:

hehe a co takiego zmajstrowales? :)

Ja P4 631 na tym mobasie i BOX'ie mam validacje prawie na 5,2GHz ;)

http://valid.x86-secret.com/show_oc.php?id=292723

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe a co takiego zmajstrowales? icon_smile3.gif

A tam :D Długo by opowiadać....noi tak wyszło że...4 dni bez forum :cry: Ale do rzeczy.... No ładnie ładnie, sekcja zasilania jak widać daje rade :D Tyle że ja kręciłem 90nm-owca który bardziej sie grzeje i więcej prądu żre. W dodatku dociążyłem sekcje zasilania tak na wyrost na 1,45v i spoko sobie radziła :)

Edytowane przez Fredek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to tez jeden z przykładów :D Ja sie w ogóle dziwie jak mu ten proc na 2v chodził przez 2 tyg... :blink: Ja jeszcze dla zabezpieczenia dołożyłem jeden radiatorek na mosfet na górze płyty :wink:

Edytowane przez Fredek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie jak aktualizujecie bios na płycie to czy ustawiacie wszystkie wartości na domyślne.

Tzn.zworka na 200mhz zegary na procesorze domyślne ,taktowania ramu domyślne i tak samo napięcia?

Czy zostawiacie kompa z oc i robicie aktualizację?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Kupilem sobie wlasnie glosniki do kompa, logitech x-540, sa podlaczone do karty na plycie. I kurcze przy wyzszych tonach, slysze jakies "strzykanie" w mp3 znacznie mniej niz w na przyklad call of duty 4 no ale tez jest slyszalne. To sa takie "trzaski", nie wiem jak to dokladniej opisac. Nie mam fsb jakos wykreconego na maksa bo tylko 412mhz, czy ta karta zintegrowana po prostu tak gra?

Niektóre (większość?) zintegrowanych karty tak ma że trzeszczą. Jak jest dokładnie na tym mobo to nie wiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktos robil test portow pci x16 i x4.

Tzn. czy wkladal karte raz w ten, a pozniej w ten?

I jak to sie ma do wydajnosci na jakiejs karcie pokroju x1950xt.

Może nie robiłem tego na tej płycie, ale w związku z jednym z "wyjazdów" mojej MSI do serwisu:P dostałem w zastępstwo jakiegoś starego gigabyte'a na i945 czy jakimśtam który to miał "pci x16" pracujące na magistrali x4 (czyli to co jest na tej MSI na drugim slocie).

Zamontowałem tam też moją GF 8800GTS 320 i... heh, szkoda w ogóle mówić o wydajności :P Jakichś bezpośrednich testów porównawczych typu 3dsmarki nie robiłem, ale za to grałem choćby w Call of Duty 4. O ile teraz w 1280x1024 na pełnych detalach framerate utrzymuje się na poziomie 80-90 klatek, to na x4 po zjechaniu do 800x600 i powywalaniu mnóstwa fajerwerków graficznych i zjechaniu tekstur na średnie klatek było około 40, a nawet występowały dropy na granicę płynności (~24)..

Więc.. x4 to jest bida i szit :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi