dbq Opublikowano 19 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2008 (edytowane) nie no ja sie pochlastam ... wczoraj plyte kupilem i nie wiem co mam robic juz ; / HELP :( Edytowane 19 Stycznia 2008 przez dbq Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eXtremeX Opublikowano 19 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2008 A co ci pokazują diody? (co oznacza kolejność zielone/czerwone sprawdź w instrukcji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dbq Opublikowano 19 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2008 (edytowane) sa 4 diody zapalone w rzadku ( dokladnie pod gpu - jest ich tam 8 ) empty CZERWONA empty CZERWONA ZIELONA empty empty CZERWONA ... wg manuala : "memory detection test, testing onboard memory size, d-led will hand if the memory module is damaged or not installed properly" no dobra ale co pamiec ma do monitora, ze sie nie odpala ... przez zmiana biosa ram byl ok, a teraz juz nie ? kosci mam wpiete na sloty 3 i 4, bo pierwsze 2 zaslania mugen ... // edit dobra postanowilem sprobowac odpalic na 1 kosci w slocie 3 ... nie wstal, zmienilem kosc w ten sam slot i wstal :o // edit 2 a co jest jeszcze ciekawsze, cpuz pokazuje mi bios ktory wgralem, a meczylem sie pol nocy zeby go skasowac -_- ( 1.76 ) ... chce wgrac 1.1 bo duzo ludzi na nim jedzie tu chyba ... co myslicie ? Edytowane 19 Stycznia 2008 przez dbq Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janekwisniewskipadl Opublikowano 19 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2008 Ja tam jade na 1.77 i nie mialem zadnych problemow odkad wyszedl.. czekam z niecierpliwoscia na jakis nowy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geralt18 Opublikowano 19 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2008 Mam dwie kości pamięci DDR2 GoodRam CL5 667 MHz 1GB, kupione osobno (interwał ok 4 miesięcy). Tak więc pochodzą z różnych serii produkcyjnych. Problem polega na tym, że płyta główna (MSI Neo2 - FR) nie widzi drugiej kości (nie ważne która do którego slotu jest włożona), zawsze mam 1GB, czy w single czy w dual channel. Mało tego. Mimo napisu (przy bootowaniu) "dual channel" nie ma żadnej różnicy w wydajności. Odpalałem Everesta i robiłem szybki raport oraz wbudowany benchmark do pamięci (nie pamiętam jak się to zwie). Pamięci są podkręcane do około 800MHz i wydajność jest na poziomie 5800 MB/sec - czyli w normie. Zjawisko jest stałe, czy to w single, czy w dual channel. Moje pytania to: Czy to wina niesparowanych pamięci? Czy to wina płyty, a jeżeli tak, czy można to jakoś załatwić? Czy może to być jakaś usterka? PS. Nie mam możliwości sprawdzenia na innych pamięciach. Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FireBoy Opublikowano 19 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2008 Panowie... czuję się trochę pominięty ;) Może ktoś mi podpowie jak zapanować nad tym wiatrakiem chociaż... Zainstalowałem DualCoreCenter, ale nie bardzo widzę tam opcję jak płyta ma robić to automatycznie... Bo to że są profile to widzę, i że mogę ręcznie zmieniać prędkość obrotową, ale to bez sensu... poprzednia płyta mimo tego że to jakieś [ciach!]iane Fujitsu-Siemens robiła to bez problemowo bez żadnego oprogramowania... może ja coś w BIOSie mam nie zaznaczone?? Ze stacją dyskietek nie dało się nic zrobić... po prostu ją odłączyłem, żeby mnie nie wkurzała... wezmę ją do kumpla i sprawdzę czy to może ona nie działa sama z siebie... Kabli nie da się tam przecież podłączyć inaczej... bo są wycięcia które to uniemożliwiają... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 19 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2008 Ja tam jade na 1.77 i nie mialem zadnych problemow odkad wyszedl.. czekam z niecierpliwoscia na jakis nowy :) Podawałem na poprzedniej stronie ale co tam :wink: -beta 1.81- edit: wylukałem w którymś poście "keine probleme" także powinien być ok Fredek nie śpij - dodaj do FAQ !! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 19 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2008 Fredek nie śpij - dodaj do FAQ !! Już dodane :) Po prostu miałem ZPP i nie mogłem edytować posta. BTW dla ciekawostki ostatnio na becie 1.81 kręciłem Pentium 4 Preszczoty i jeden bez problemu leciał na 4,3ghz na AC, więc jeśli chodzi o OC to daje rade :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kean Opublikowano 19 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2008 Już dodane :) Po prostu miałem ZPP i nie mogłem edytować posta. BTW dla ciekawostki ostatnio na becie 1.81 kręciłem Pentium 4 Preszczoty i jeden bez problemu leciał na 4,3ghz na AC, więc jeśli chodzi o OC to daje rade :wink:hehe a co takiego zmajstrowales? :) Ja P4 631 na tym mobasie i BOX'ie mam validacje prawie na 5,2GHz ;) http://valid.x86-secret.com/show_oc.php?id=292723 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 19 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2008 (edytowane) hehe a co takiego zmajstrowales? icon_smile3.gif A tam :D Długo by opowiadać....noi tak wyszło że...4 dni bez forum :cry: Ale do rzeczy.... No ładnie ładnie, sekcja zasilania jak widać daje rade :D Tyle że ja kręciłem 90nm-owca który bardziej sie grzeje i więcej prądu żre. W dodatku dociążyłem sekcje zasilania tak na wyrost na 1,45v i spoko sobie radziła :) Edytowane 19 Stycznia 2008 przez Fredek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 19 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2008 To, że PWM sobie radzi widać po tym, że opo pracowal 2 tyg na 2.15v na CPU i dopiero potem płytka padła [; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 19 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2008 (edytowane) No to tez jeden z przykładów :D Ja sie w ogóle dziwie jak mu ten proc na 2v chodził przez 2 tyg... :blink: Ja jeszcze dla zabezpieczenia dołożyłem jeden radiatorek na mosfet na górze płyty :wink: Edytowane 19 Stycznia 2008 przez Fredek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kean Opublikowano 19 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2008 kto to jest OPO? 2V na cepie przez 2 tyg... czym on to chlodzil? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 19 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2008 User MSI ;] Hmm boxem? :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kean Opublikowano 19 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2008 boxem chlodzil cepa co mial 2V i to dzialalo przez 2 tyg? jakas sciema... bo przy 1,5V sa juz kosmiczne tempy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 19 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2008 proc sie ladnie skalowal z napieciem wiec on to wykorzystał :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinki Opublikowano 19 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2008 Jutro bede montowal E8400, watpie czy ruszy na biosie 1.1 wiec prosze o dzialajacego linka do 1.76 :) To teraz chyba najbardziej polecany bios? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 19 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2008 Tak samo jak 1.77 i 1.81 ;] Oba są dobre :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kean Opublikowano 19 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2008 wymagany do wolfdale to 1.6 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opo Opublikowano 20 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2008 Chciałem wyjasnic pewna kwestje nie chłodziłem tego BOXEM :lol2: tylko Fryzjerkiem i spokojnie dawał rade bomiałem zimnego cepa :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VICTORious Opublikowano 20 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2008 Jutro bede montowal E8400, watpie czy ruszy na biosie 1.1 wiec prosze o dzialajacego linka do 1.76 :) To teraz chyba najbardziej polecany bios? Zdaj relacje z oc E8400 ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinki Opublikowano 20 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2008 Wieczorkiem... Przy okazji bedzie porownanie MSI do Abit IP35 w kwesti vcore i vdropa :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemn2 Opublikowano 20 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2008 Panowie jak aktualizujecie bios na płycie to czy ustawiacie wszystkie wartości na domyślne. Tzn.zworka na 200mhz zegary na procesorze domyślne ,taktowania ramu domyślne i tak samo napięcia? Czy zostawiacie kompa z oc i robicie aktualizację? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 20 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2008 Zostawiamy z OC ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawart Opublikowano 20 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2008 Czy msi p35 Neo2-FIR z biosem 1.4 (badz nizszym) z penrynem na pokladzie, np. E8400, umozliwi update biosu do 1.6 i wyzej, czy najpierw tzeba zapodac jakiegos innego procka obslugiwanego przez starszy bios? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deejay999 Opublikowano 20 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2008 czy dolny port PCX w FR działa na x16? tzn nie ma znaczenia w który port włożę 1 kartę? i tak będzie x16? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kurczak80 Opublikowano 20 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2008 czy dolny port PCX w FR działa na x16? tzn nie ma znaczenia w który port włożę 1 kartę? i tak będzie x16?Nie będzie dolny port jest x4.Pytałem już o to kiedyś w tym temacie tylko górny jest x16. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Magic_LbN Opublikowano 20 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2008 Witam, Kupilem sobie wlasnie glosniki do kompa, logitech x-540, sa podlaczone do karty na plycie. I kurcze przy wyzszych tonach, slysze jakies "strzykanie" w mp3 znacznie mniej niz w na przyklad call of duty 4 no ale tez jest slyszalne. To sa takie "trzaski", nie wiem jak to dokladniej opisac. Nie mam fsb jakos wykreconego na maksa bo tylko 412mhz, czy ta karta zintegrowana po prostu tak gra? Niektóre (większość?) zintegrowanych karty tak ma że trzeszczą. Jak jest dokładnie na tym mobo to nie wiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardas Opublikowano 20 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2008 Czy ktos robil test portow pci x16 i x4. Tzn. czy wkladal karte raz w ten, a pozniej w ten? I jak to sie ma do wydajnosci na jakiejs karcie pokroju x1950xt. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eXtremeX Opublikowano 20 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2008 Czy ktos robil test portow pci x16 i x4. Tzn. czy wkladal karte raz w ten, a pozniej w ten? I jak to sie ma do wydajnosci na jakiejs karcie pokroju x1950xt. Może nie robiłem tego na tej płycie, ale w związku z jednym z "wyjazdów" mojej MSI do serwisu:P dostałem w zastępstwo jakiegoś starego gigabyte'a na i945 czy jakimśtam który to miał "pci x16" pracujące na magistrali x4 (czyli to co jest na tej MSI na drugim slocie). Zamontowałem tam też moją GF 8800GTS 320 i... heh, szkoda w ogóle mówić o wydajności :P Jakichś bezpośrednich testów porównawczych typu 3dsmarki nie robiłem, ale za to grałem choćby w Call of Duty 4. O ile teraz w 1280x1024 na pełnych detalach framerate utrzymuje się na poziomie 80-90 klatek, to na x4 po zjechaniu do 800x600 i powywalaniu mnóstwa fajerwerków graficznych i zjechaniu tekstur na średnie klatek było około 40, a nawet występowały dropy na granicę płynności (~24).. Więc.. x4 to jest bida i szit :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...