Skocz do zawartości
Fredek

Msi P35 Neo2-fr/fir

Rekomendowane odpowiedzi

Dobra wbijam. Ten proc widocznie jest beznadziejny.

Ustawiłem 3200 (8x400) Vcore 1,25 temp. rdzeni to 66.

Jeszcze tylko timingi goodramów pro muszę ustawić i będzie git.

Edytowane przez mav1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@valdi200 być może będziesz pierwszy, być może będziesz mógł odpowiedzieć na takie pytanie kiedy ktoś je zada za jakiś tydzień, dwa...

Znajdź maks memek na biosie który masz, potem zmieniaj biosy i próbuj kręcić wyżej-w ten sposób znajdziesz optymalny.

@mav1 obrażasz swego proca :lol2: mój E4500 do 3 GHz potrzebował 1,45V-więc Twój nie jest taki zły....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanko, co mam zrobić aby w Dos-ie był wykrywany napęd optyczny ? tzn. boot-ing działa ale DOS już nie widzi napędu. Testowałem wszystkie porty, ustawienia IDE/RAID i nic. Na poprzedniej płycie GA-945P-S wszystko działało gites. Nagrywarka jest na SATA. Pozdro

Dokładnie chodzi mi o przywracanie obrazu Ghosta pod dosem, nie mam napędu FDD wiec program muszę uruchamiać z optyka :/

Chyba że ktoś wie jak zrobić boot-a na USB i jak to boot-ować z USB na tej płycie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

wczoraj zamontowałem to mobo u siebie w budzie i musze przyznać że jest zaje..... Mam tylko pytanie, ustawione mam zworki na 200 a aktualnie procka 2140 pusciłem na 370. Jak dotąd nie odnotowałem spadku wydajności w Everescie mam odczyt 7400 zapis 6700, wiec chyba w normnie ? timingi 4,4,4,12,32,12,12,12.

Ale mam pytanie, płyta sama zmienia mi napięcia przy zmianie FSB. NB vcore z 1.25V na 1.45V oraz SB I/O Power z 1.5V na 1.8V, czy tak ma zostać ? bo cały czas jadę na standardowych napięciach procka,ramu i całej reszty.

I jeszcze jedna rzecz, skoro nie spada mi wydajność ze wzrostem FSB to zmienić zworke na 333 ? czy zostawić na 200 ?

Zapomniałem dodać , płyta to rev 1.2 z biosem 1.8

Edytowane przez StormBlast

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zmień i sam zobacz czy odczyt i zapis ci sie poprawił. Ja przy fsb 400 i zworce 333 zyskałem około 100mb/s w odczycie i zapisie i ~300 w copy w stosunku do wzorki na auto (200). A te 4 ostatnie timingi możesz zmienić na 4-4-3-4, tak mi poradził ktoś i tak zrobiłem, był minimalny przyrost wydajności.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale mam pytanie, płyta sama zmienia mi napięcia przy zmianie FSB. NB vcore z 1.25V na 1.45V oraz SB I/O Power z 1.5V na 1.8V, czy tak ma zostać ? bo cały czas jadę na standardowych napięciach procka,ramu i całej reszty.

Przyłączam się do tego pytania

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zmień i sam zobacz czy odczyt i zapis ci sie poprawił. Ja przy fsb 400 i zworce 333 zyskałem około 100mb/s w odczycie i zapisie i ~300 w copy w stosunku do wzorki na auto (200). A te 4 ostatnie timingi możesz zmienić na 4-4-3-4, tak mi poradził ktoś i tak zrobiłem, był minimalny przyrost wydajności.

ja te tymingi mam od zawsze ustawione na najnizsze dostepne 3-4-2-4, przelecialem juz wiele pamieci i zadnym to nie przeszkadzało

Przyłączam się do tego pytania

smialo mozesz zbić te napiecia do szarych wartości Edytowane przez meeron

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ups nie zauważyłem :/ ale dobrze że poszukałem bo najnowsza beta to 1.84 i właśnie ją wgrywam :-)

p.s. czy można na tej mobo zmienić Command Rate na 1 ? jeżeli tak to gdzie lub czym , bo MemTest odrazu przestawia mi na 2.

Edytowane przez StormBlast

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

p.s. czy można na tej mobo zmienić Command Rate na 1 ? jeżeli tak to gdzie lub czym , bo MemTest odrazu przestawia mi na 2.

Niestety nie można żeby to zrobić musiałbyś kupić sobie mobo Asusa

A ja mam inne pytanie - właśnie kończy mi się okres miesiąca testów tej płytki i mam ostatnią okazję żeby w zaprzyjaźnionym sklepie wymienić na cokolwiek innego jeśli tego nie zrobię to szef wypisuje kartę gwarancyjną i koniec hehe. I tu pojawia się pytanie bo za cholere nie wiem na co wymienić (myślałem o DFI ale nie posiadają asortymentu tego producenta) jeśli macie jakieś typy to wszelkie sugestie mile widziane.

Edytowane przez MarKov

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety nie można żeby to zrobić musiałbyś kupić sobie mobo Asusa

A ja mam inne pytanie - właśnie kończy mi się okres miesiąca testów tej płytki i mam ostatnią okazję żeby w zaprzyjaźnionym sklepie wymienić na cokolwiek innego jeśli tego nie zrobię to szef wypisuje kartę gwarancyjną i koniec hehe. I tu pojawia się pytanie bo za cholere nie wiem na co wymienić (myślałem o DFI ale nie posiadają asortymentu tego producenta) jeśli macie jakieś typy to wszelkie sugestie mile widziane.

a co ci sie w niej nie podoba?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co ci sie w niej nie podoba?

Szczególiki z którymi w zasadzie da się żyć ale są denerwujące np:

- po przetaktowaniu dual-triple boot u mnie za każdym razem

- nie działająca opcja S3 czyli suspend to ram (często wykorzystywałem)

- zła współpraca z moim prockiem (zworkowo niemożliwe do ustawienia 333Mhz)

A ogólnie płytka ok potwierdzam zdanie które wcześniej ktoś napisał że fajna [gluteus maximus] z niej tzn ładnie się prezentuje i przede wszystkim w tej klasie cenowej nie widzę alternatywy.

Edytowane przez MarKov

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam całe forum i pozdrawam a mianowicie mam taki problemi nie moge ramu ustawić w biosie i czasami mam blue screeny i jak gram sobie w gierki to wywala mnie zgry i wyskakuja mi bledy z debungowanie moja konfiguracja

procek e6750

ram patriot 4x1gb 800mhz cl4

grafika zotac 8800gt

dzieki z góry za odp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Wlasnie zakupilem sobie ta plytke wszystko pieknie ladnie, ale gdy złozylem zestaw i wlaczylem wszystko bylo dobrze w biosie ustawione wszystko ale jedno co mnie zadziwilo to ze mam temperature 83 stopnie!!Wersja biosu 1.4 - od samego poczatku, Procesor E6600 na starej plycie temp normalne.Czy to wina czujnika mozna oddac do gwarancji albo mozna to naprawic w jakis sposob?

PS: JUZ WSZYSTKO W PORZADKU. POWóD ZLE ZAMOCOWANE CHLODZENIE.

Edytowane przez Mark18

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam całe forum i pozdrawam a mianowicie mam taki problemi nie moge ramu ustawić w biosie i czasami mam blue screeny i jak gram sobie w gierki to wywala mnie zgry i wyskakuja mi bledy z debungowanie moja konfiguracja

Jak nie możesz ustawić ramu w biosie??? - ustaw ram ręcznie np 4-4-4-12,4-4-3-4-21 napięcie 2,1v - nie powinno się nic dziać no chyba że ram albo płyta walnięta

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi