Gość Elviso26 Opublikowano 18 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2008 sprawdź ram... spróbuj na jednej kosci ramu.zamień banki.. masz słaby ram do tego procesora e6300 ram667Mhz to lekko przymało jak sie uda zbootować to wjedz do biosu i zmień napiecie na ram na 2.1V narazie potem sobie to ogarniesz lepiej... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boru91 Opublikowano 18 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2008 (edytowane) o to chodzi że komp sie uruchomił, ale nic na ekranie sie nie wyświetlało... spoko Bam mi już instrukcje pokazał jutro to zrobie... Lepiej ja mam RAM 533 mhz ;) Edytowane 19 Czerwca 2008 przez sly44 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SławekD Opublikowano 19 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2008 Witam i proszę Was o radę! Przy próbie OC (nawet lekko, FSB z 333 tylko do ok 400 MHz, przy 425MHz zwis gwarantowany!) - komp się wiesza (nawet jeszcze podczas ustawianiu opcji w BIOSie!), tyle że podczas wieszania (w WiXP) słychać jeszcze zwykle reakcję komputera na klawiaturę i myszkę, muzyka leci, itd - a na ekranie zwis. Moja diagnoza: to grafika się wiesza! Przy testach w 3dsmarku06 na testach graficznych zwis... Moje pytanie więc brzmi: czy lekkie podniesienie FSB powoduje w jakiś sposób niestabilność karty graficznej? Czy wartość FSB ma jkiś wpływ i związek z grafiką??? Jeśli ktoś z was ma taką płytkę MSI jak ja, bardzo proszę, niech napisze mi swoje ustawienia BIOSu, zwłaszcza te, które mogłyby w jakiś sposó dotyczyć grafiki.. Dodam, że zamiast mojej Galaxy 8800GT (samej grafiki nigdy nie kręciłem) testowałem OC na pożyczonej starszej GF 7300 i było stabilnie aż do 3,6GHz (FSB z 333 na 450). Także to na bank grafika powoduje te problemy. Ale uszkodzona nie jest raczej, bo na defaultowych ustawieniach BIOSu śmiga bez problemów! Także pozostaje mi już chyba tylko podejrzenie, że przy zwiększaniu FSB w BIOSie jakiś inny parametr się zmienia i wpływa na destabilizację grafiki. Jeśli ktoś z was ma płytkę MSI Neo2 FIR/FR to baaardzo proszę o pomoc i podanie mi waszych ustawień. Z góry wielkie dzięki za pomoc! -------------------------- Mój sprzęt: -------------------------- - CPU E8200 - bez OC - (temp 42 idle, 49 stress) + AC Freezer 7 Pro (+wiatrak 80mm z tylu obudowy) - MSI Neo2 FIR, - OCZ Platinum rev.2 2x1 GB dual, - Galaxy 8800GT + chłodzenie GFX Chilla (porównywalne do AcceleroS1) z 2x80mm wiatrakami (temp ok 50 do 80 w stresie) - zasilacz Chieftec 450W BIOS: aktualnie v.1.7 (ostatnia oficjalna na polskiej stronie MSI) Proszę, rzućcie jeszcze okiem czy moje ustawienia są w porządku i co u Was jest inaczej ustawione: Płyta główna: MSI P35 Neo2-FIR / P35 Platinum (MS-7345) (2 PCI, 2 PCI-E x1, 2 PCI-E x16, 4 DDR2 DIMM, Audio, Gigabit LAN, IEEE-1394) Cell Menu: ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ D.O.T. Controll [Disabled] (Disabled, CPU Only, PCIE Only, CPU and PCIE) Intel EIST [Disabled] (Enable GV3, Disable GV3) Adjust CPU FSB Frequency [333] (333-600 MHz) ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ Ustawienia pamięci RAM: Advance DRAM Configuration: Configure DRAM Timing by SPD [Disabled] - po kolei: 4 4 4 12 38 12 12 12 12 FSB/Memory Ratio [Auto] (800MHz) (Auto, 1:1.25, 1:1.5, 1:1.66, 1:2, 1:1, 1:1.2, 1:1.6) ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ Ustawienia grafiki: PCIEx4 Speed Controller [Auto] (4x, 2x, Auto) Adjust PCIE Frequency [100] (100-200 MHz) Auto Disable DIMM/PCI Frequency [Enabled] (Enabled, Disabled) ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ Ustawienia napięć: CPU Voltage: [1,25] (1.225-2.000 V) Memory Voltage [Auto] ( 1.8-2.6 V) VTT FSB Voltage [Auto] (1.175-1.550 V) NB Voltage [1.25] (1.250-1.625 V) SB I/O Power [1.5] (1.5-1.8 V) SB Core Power [1.05] (1.05-1.15 V) ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ Spread Spectrum [Disabled] (Enabled, Disabled) To są ustawienia jakie mam w tej chwili - bez podnoszenia FSB (jedynie timingi pamięci na CL4) Czy dobrze mam ustawione poszczególne parametry?? Szczególnie te dotyczące grafiki (zaznaczyłem je na czerwono;) ???? Gdybym chciał podnieść FSB nawet tylko do 366... - różowy (lub biały) ekran i zwis (chyba grafiki) ;((( Co jest u mnie nie tak? Zasilacz? Grafika? Ramki? Mobo??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemn2 Opublikowano 19 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2008 Poczytaj FAQ odnośnie napięć na SB i NB Na moje oko za mało papu na ramie daj 2.1V. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miron72 Opublikowano 19 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2008 Poczytaj FAQ odnośnie napięć na SB i NBNo właśnie też sądzę ,że o to chodzi.Witaj Przemek tak daleko od "domu" :wink: Pamięci też ustawiłbym co do napięcia ręcznie.Ogólnie to co się da ustawiłbym ręcznie korzystając właśnie choćby z FAQ(pierwszy post :wink: ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vivaa Opublikowano 19 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2008 Kumpel ma problem z E8200 i tą plytką ... ustawia napięcie w biosie na przykładowo 1.250 a po zapisaniu ustawień nadal jest takie samo. Dual corem w windowsie ustawia się dobrze ale po ustawieniu temperatura od razu skacze do 80-90* co jest oczywiście nie możliwe ... Co robić i czego tak się dzieje ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ed00s Opublikowano 19 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2008 e 8200 maja problemy bo już parę widziałem z złe pokazują temp. Miron ładnie zrobiłeś ten motyw z biosem sczytałeś programem czy z palca klepałeś ???.(chodzi mi o ustawienia biosu ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miron72 Opublikowano 19 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2008 (edytowane) Miron ładnie zrobiłeś ten motyw z biosem sczytałeś programem czy z palca klepałeś ???.(chodzi mi o ustawienia biosu )No ładnie zrobione i aż miło się ogląda taki post.Ale to nie moje :razz: Za leniwy jestem hehe.... Spytaj Kolegi SławekD -on bowiem to uczynił :wink: Edytowane 19 Czerwca 2008 przez miron72 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vivaa Opublikowano 19 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2008 e 8200 maja problemy bo już parę widziałem z złe pokazują temp. Miron ładnie zrobiłeś ten motyw z biosem sczytałeś programem czy z palca klepałeś ???.(chodzi mi o ustawienia biosu ) No ale to chyba problem płyty nie procka więc co można by skombinować żeby było ok ? PC się sam wyłącza bo przekracza próg awaryjnej temperatury :/ No i dlaczego dalej nie idzie ustawić v w biosie ? -_- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SławekD Opublikowano 20 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2008 Poczytaj FAQ odnośnie napięć na SB i NB Na moje oko za mało papu na ramie daj 2.1V. Wiem, próbowałem, ale ustawienie napięcia ramek na sztywno na 2.1V niestety nie pomogło i przy OC grafika się wysypuje (po chwili obciązenia zwis na ekranie (choć słychać w tle że komp nadal działa - muza leci i słychać że jest reakcja systemu na sygnał z klawiatury i myszy (a na ekranie albo zwis albo cały ekran biały lub różowy;( Ciekawe, że po włożeniu słabszej (czyt.mniej prądożernej) karty, GF7300, problemy zniknęły i komp nawet całkiem ładnie się kręcił (próbowałem do 3,6 GHz). A na mojej Galaxy 8800GT tzw. [gluteus maximus]... Diagnoza: zasilacz nie daje rady zasilić grafikę? Ale dlaczego daje radę przy def. ustawieniach a przy nawet najmniejszym OC (FSB z 333 na 366MHz) już zwis??? A może to wina grafiki??? Spróbuję zrobić update biosu na tą nową 1.94b, nie widzę żeby ktoś miał z nią problemy a może akurat to coś pomoże... Kurcze bardzo ubolewam że nie mam od kogo pożyczyć mocniejszego zasilacza od mojego Chiefteca 450W żeby sprawdzić czy to nie jego sprawka... e 8200 maja problemy bo już parę widziałem z złe pokazują temp. ...ładnie zrobiłeś ten motyw z biosem sczytałeś programem czy z palca klepałeś ???.(chodzi mi o ustawienia biosu ) Dzięki :rolleyes: ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miron72 Opublikowano 20 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2008 (edytowane) Ciekawe, że po włożeniu słabszej (czyt.mniej prądożernej) karty, GF7300, problemy zniknęły i komp nawet całkiem ładnie się kręcił (próbowałem do 3,6 GHz). A na mojej Galaxy 8800GT tzw. [gluteus maximus]... Diagnoza: zasilacz nie daje rady zasilić grafikę? Ale dlaczego daje radę przy def. ustawieniach a przy nawet najmniejszym OC (FSB z 333 na 366MHz) już zwis??? A może to wina grafiki??? Wiesz co -mam taką samą grafikę i co ciekawe na poprzedniej platformie(DFI Inf.Ultra 2 na AM2 plus Brisbane@3000) miałem podobny problem.Po włożeniu Galaxy i podkręceniu jej(czy nawet przed?) spadło sporo OC CPU.Jakieś w sumie 60-70MHz musiałem odpuścić.Zworka w grafie przełożona na 1.32(miernikiem się upewniłem).Pytałem na forum kolegi harego i najbardziej trafiło nam do przekonania ,że spadła jakość prądu(zasilania) na poziomie impulsowym.To znaczy (uwaga -nie jestem elektronikiem) ,że chyba mimo stabilnych napięć są jakieś różnice w zarządzaniu prądem ,które można wykryć dopiero oscyloskopem :sad: .I mój i Twój zasilacz powinny spokojnie styknąć.Na mierniku(a mam porządny) nic nie odczułem -zero problemów.Natomiast OC CPU zwisło nagle po włożeniu 88GT od Galaxy.Co ciekawe na Intelu(to co w sigu) OC grafiki i CPU idą ładnie w parze -CPU tak jak u kolegi na takiej samej płycie i z 88GT od Palita.BTW to dodatkowe zasilanie od karty(nie na rogu -to drugie) możesz śmiało wywalić -już ponad 2 miechy chodzi mi po OC bez niego.... EDIT -pamiętam ,że doszło do tego ,ze po zmianie grafiki wywalał się....Orthos :blink: Dla mnie bomba....Może to sekcja na mobasku klękała...Płyta chodzi do dziś choć mniej obciążona.Ująłem CPU i było ok choć nieco wbrew logice. Podniosłeś V na tych mostkach jak zalecają w FAQ?ja akurat mam wypraktykowane nieco niższe ale to nie reguła oczywiście.... Edytowane 20 Czerwca 2008 przez miron72 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemn2 Opublikowano 20 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2008 Spróbuj podłączyć grafikę nie bezpośrednio z zasilacza a za pomocą przejściówki dołączonej do karty z dwóch osobnych linii. Trochę głupie :rolleyes: ale można spróbować. A zobacz czy taki sam efekt jest po włożeniu karty w drugi slot ten x4-do końca nie mam pewności czy tak można ale działac powinno. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mielu Opublikowano 20 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2008 Chciałbym zapytać co może być powodem restartów kompa (Dual Bootów) i automatycznym w trakcie uruchamiania kompa wchodzeniu do biosa. (Komp sam wchodzi do biosa). Problem dotyczy oczywiście płyty msi p35 fr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miron72 Opublikowano 20 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2008 (Komp sam wchodzi do biosa).Całkiem sam?Bez dotykania klawiatury?Po prostu przycisk na obudowie i wejdzie do BIOSu podczas startu?Dual boot -powody mogą być różniaste(pomijając ,że płyty na tym chipsecie IP35 tak mają i już).żeby było romantycznie to wmawiam sobie ,że DB jest po to aby przy OC płyta nie dostawała od razu "max strzału".Taki odpowiednik końskiego "najpierw zęby umoczę czy nie za zimna" :razz: To oczywiście bzdura ale DB olej -jest równie uleczalny jak alkoholizm w Rosji :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vivaa Opublikowano 20 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2008 No ludzie jest problem z tą temp. zmieniłem bios problem ze zwiększeniem napięcia minął ale nadal gdy tylko podwyższe napięcie to temperatura skacze do ok 80-90*. Gdy podwyższe napięcie a obniże taktowanie to też temp leci ostro do góry tak jakby nie zważała uwagi na taktowanie. Co można w takim razie zrobić żeby to naprawić ? Aż strach podkręcać :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mielu Opublikowano 20 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2008 Całkiem sam?Bez dotykania klawiatury?Po prostu przycisk na obudowie i wejdzie do BIOSu podczas startu?Dual boot -powody mogą być różniaste(pomijając ,że płyty na tym chipsecie IP35 tak mają i już).żeby było romantycznie to wmawiam sobie ,że DB jest po to aby przy OC płyta nie dostawała od razu "max strzału".Taki odpowiednik końskiego "najpierw zęby umoczę czy nie za zimna" :razz: To oczywiście bzdura ale DB olej -jest równie uleczalny jak alkoholizm w Rosji :wink:Jak rozumiem takie wchodzenie do biosu (bez dotykania klawiatury) może być spowodowane przyciskiem na obudowie. W zasadzie to koleżanka mnie prosiła o pomoc w tej sprawie . Była już w serwisie ale tam niczego nie stwierdzono. Niestety jak ona mówi problem wciąż sie pojawia przy czym nie za każdym uruchomieniem komputera. Jakie zatem może być jego rozwiązanie. O jaki przycisk chodzi nigdy czegoś takiego nie widziałem jak przycisk na obudowie służący do wchodzenia do biosu ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miron72 Opublikowano 20 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2008 (edytowane) Całkiem sam?Bez dotykania klawiatury?Po prostu przycisk na obudowie i wejdzie do BIOSu podczas startu?Wciskasz przycisk na obudowie(czy ja muszę pisać ,że POWER?To chyba oczywiste...) i komputer STARTUJE tak?I pytanie ponawiam: Czy po wystartowaniu PRZYCISKIEM na obudowie wejdzie sam .całkiem sam do BIOSu?Bez dotykania?Ustawiałeś coś w BIOSie?Wyświetla jakieś nietypowe napisy jak ma problem(podpowiem -czerwone?)? Nie ma przycisków na obudowie do wchodzenia do BIOSu :wink: Edytowane 20 Czerwca 2008 przez miron72 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mielu Opublikowano 20 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2008 (edytowane) No wyraźnie napisałem że po uruchomieniu komputera jak to napisałeś przyciskiem POWER uruchamia się bios zamiast przejsc do uruchamiania systemu operacyjnego.( bez dotykania jakiegokolwiek przycisku del czy innego). p.s źle zrozumiałem wcześniejszą odp odnoście przycisku na obudowie ala bios , tez mi sie to wydało absurdalne. Koleżanka mówiła że czasami wyświetlają się jakieś komunikaty. Czy może być to jakaś kwiestia ustawień biosu. Co ciekawe po wyjściu z biosu komp normalnie przechodzi do uruchamiania systemu a winda działa normalnie. Edytowane 20 Czerwca 2008 przez Mielu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miron72 Opublikowano 20 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2008 (edytowane) Podejrzewam ,że chodzi o czerwono wyświetlany komunikat w skrócie znaczący(dowolne tłumaczenie) "ustaw to dokładniej ,bo tak nie bardzo mi podchodzi".Czyli w zasadzie chodzi o ustawienia BIOSu , a w gorszym przypadku(mniej prawdopodobnym) może chodzić o np.cienkość zasilacza, awarię płyty w świetle których traci ona stabilność.Ale uważam ,ze posiłkując się FAQ z pierwszego postu ,ustawienie dobre i przetestowane sprzętu w BIOS załatwi sprawę.DB jak pisałem zlekceważ.Zresztą mało on jest IMO upierdliwy -wolę to niż biegunkę :wink: Co ciekawe po wyjściu z biosu komp normalnie przechodzi do uruchamiania systemu a winda działa normalnie.No właśnie -bo płyta uważa wówczas ,że po jej upomnieniu wszedłeś w BIOS(koleżanka weszła...eee -zostawmy to wchodzenie :wink: ) i poprawiłeś ustawienia.Potem ponownie ma z tym kłopot.Skoro to nie zawsze sie pokazuje to chyba nie jest poważny błąd ustawień.Musicie posprawdzać i na 99% rozwiąże to sprawę. Edytowane 20 Czerwca 2008 przez miron72 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
centy Opublikowano 20 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2008 No ludzie jest problem z tą temp. zmieniłem bios problem ze zwiększeniem napięcia minął ale nadal gdy tylko podwyższe napięcie to temperatura skacze do ok 80-90*. Gdy podwyższe napięcie a obniże taktowanie to też temp leci ostro do góry tak jakby nie zważała uwagi na taktowanie. Co można w takim razie zrobić żeby to naprawić ? Aż strach podkręcać :PA czym chłodzony CPU, czy dobrze założony jest radiator i ile pasty nawalone? Mam dziwne przeczucie że chłodzenie lipnie założone. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zarcel Opublikowano 20 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2008 A czym chłodzony CPU, czy dobrze założony jest radiator i ile pasty nawalone? Mam dziwne przeczucie że chłodzenie lipnie założone. Tak kolega wyzej ma racje, to zle zalozonechlodzenie mialem to samo, bo po zalozeniu radiatora przekrecilem te nozki i wyskoczyl, po normalnym zalozeniu tem spadla o 60 stopni w dol... Teraz moje pytanie : Jak mam czytnik kart pamieci nie taki podusb tylko mialem go ze starym kompem ma takie wejscie jak port usb na przednim panelu tylko nijak oznakowane i nie wiem jak to podlaczyc, probowalem to gniazd usb we wszystkich mozliwych kombinacjach obiema stronami i cd-in tez, druga sprawa to ze jak podlacze usb to jest w nim napiecie ale nie dziala tak jak powinno, moge sobie nic conajwyzej cos podladowac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gulcz Opublikowano 20 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2008 Witam. Mam problem z podkręceniem procka powyżej 3.6Ghz. Teraz jadena 3.6 ale postanowilem chociaz odpalic na 4.0 i porównac wydajnosc (benchmark), ale nie udalo mi sie nawet osiągnac 3.8 Opisze co robilem : -bios -ustawiam cpu fsb na 475 @1.4V/145V (testowalem 1.4 do 1.45V) -pamieci 1:1 950MHz 5-5-5-15 @ 2.2V -VTT 1.30V -NB 1.5V -SB I/O 1.7V -SB core 1.115V -save bios Nastepuje restet, potem drugi, potem dłuższa przerwa (lampki robią dyskotekę ), i znowu restet nr.1,nr.2,nr.3,czerwony komunikat informujacy ze oc nie powiodlo sie i ze przywraca default. Lampki znajduja sie w pozycji Z,C,C,Z - czyli BIOS Sign On, this will start showing information about........................ no ale nic sie nie ukazuje tylko po wspomnianej dłuższej przerwie nastepują 3 restarty i system wraca do default. Czyżby 3.6 to był max dla proca i pamieci, bądź płyty ?????? Co to może być ? Prosze o jakąś pomoc, bo chciałbym podkręcic chociaz na 3.8. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
centy Opublikowano 20 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2008 Może ramy się już kończą, próbowałeś z jedną kością. Albo podnoś fsb skokowo o 5MHz i zobacz gdzie jest koniec. Wyjmij jedną pamiątkę i zobacz czy się załaduje, jak nie to wymień na drugą, może jedna z kompletu jest słabsza. Jeśli chodzi o procka to musiałbyś mieć strasznego pecha żeby nie podnosił się na 3.8GHz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 20 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2008 (edytowane) Musisz wykluczyć albo RAM, albo procka. Czyli ustaw niżej ram i walcz . Możesz też dać im więcej papu, albo na CPU. Chociaż max 3.6ghz na 8200 to całkiem możliwe. Mogła Ci się trafić średnia sztuka i tyle. Edytowane 20 Czerwca 2008 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
centy Opublikowano 20 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2008 (edytowane) Ramu niżej nie da bo i tak ustawia 1:1. Mnożnik w dół i niech sprawdzi ramy na 950. edit: Średnia, ja bym napisał że marna. Oczywiście jeżeli to wina CPU. Edytowane 20 Czerwca 2008 przez centy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arxel Opublikowano 21 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2008 Dawno nie interesowałem się swoim sprzętem, hehe Takie pytanko - czy najnowszy bios działa dobrze już z Patriotami? Który najlepiej wgrać? Zabierzam w końcu trochę podciągnąć kompa do góry... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kean Opublikowano 22 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2008 To faktycznie dawno sie nie interesowales :) Nowe biosy sobie juz radza bez problemu z tymi pamieciami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vivaa Opublikowano 22 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2008 A czym chłodzony CPU, czy dobrze założony jest radiator i ile pasty nawalone? Mam dziwne przeczucie że chłodzenie lipnie założone. Chłodzone zalmanem 7000b, 3 razy sprawdzałem czy dobrze założone chłodzenie no i wygląda na to że dobrze ! ;/ http://allegro.pl/item381162903__zalman_70...nowy_gwar_.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arxel Opublikowano 22 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2008 Dzięki Kean :-) No sporo czasu minęło... Jakieś pół roku :D Wczoraj mnie wzięło na aktualizacje wszystkiego... A teraz musze SP3 usunąć, bo cały system się sypnął, wszystkie ustawienia pomieszały.. Masakra No, ale tylko usunąć SP3, upgrade biosu i jestem na bieżąco Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wicuś Opublikowano 22 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2008 Bawiłem się dalej moim prockiem na tym mobasku i osiągnąłem taki wyniczek: http://valid.x86-secret.com/show_oc.php?id=379034 Tylko powiedzcie mi dlaczego wydajność pamięci po przekroczeniu FSB 513 jest tak niska,a przy ponad 520 to już szkoda gadać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...