Hero Opublikowano 8 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2008 mniejsze lub równe od napięcia rdzenia. Zależy jakie napięcie na rdzeń dasz. Dzięki wielkie, czyli już wiem przynajmniej gdzie szukać przyczyny, zwiększyłem napięcie rdzenia do 1,325V i już przynajmniej nie wyrzuca błędu na początku. Pochodziło "aż" 10 minut, więcej będę próbować jutro bo dzisiaj nie mam na to czasu. Jaka jest górna bezpieczna granica V dla tego procesora? Gdzieś czytałem, że ~1,35V ale wolę się upewnić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IbanezRG Opublikowano 9 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2008 Cześć znalazłem Wersję AFUWIN (do flashowania biosu pod windą), która działa w środowisku 64 bitowym i chętnie się z wami podzielę ;) #AFUWIN v4.xxAFUWIN is an updating system BIOS utility with command line and GUI interface# It has same command line parameters and behavior as AFUDOS plus a simple graphical interface# The target board MUST use AMIBIOS Core 7.xx or AMIBIOS8# Older AMIBIOS systems support the AMIFLASH.COM program, which works in MS-DOS.AFUWIN Utility is supported in following operating systems: * Microsoft© Windows© 98 * Microsoft© Windows© ME * Microsoft© Windows© 2000 (32bit & 64bit editions) * Microsoft© Windows© NT 4.0 * Microsoft© Windows© XP/XP64 * Microsoft© Windows© PE * Microsoft© Windows© Vista (32bit & 64bit editions)Operating System Driver Requirements: * UCOREVXD.VXD Driver for Microsoft© Windows© 98/ME * UCORESYS.SYS Driver for Microsoft© Windows© NT/2000/XP/PE/Vista (32bit) * UCOREW64.SYS Driver for Microsoft© Windows© XP64 & Vista (64bit) pobrać mozna tutaj http://www.ami.com/support/bios.cfm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
delekta87 Opublikowano 12 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2008 Witam Mam problem z podkręcaniem Pentium Dual Core E2180 na tej płycie. Wiem, że może on chodzić na standardowym napięciu na 3GHz (tak chodzi na płycie DFI Infinity Blood Iron P35-T2RL). Problem polega na tym, że podczas obciążenie mnożnik jest automatycznie zmniejszany do 6. HW OC ustawione 266 EIST wyłączone Tak samo jest na biosie 1.4 i 1.9. P.S. Jeśli był poruszany ten problem a ja się do niego nie dokopałem to przepraszam (po prostu wątek się już za bardzo rozrósł). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kean Opublikowano 12 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2008 A C1E wyłączone? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
delekta87 Opublikowano 12 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2008 EIST chyba w tym przypadku jest odpowiednikiem C1E. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SilverX Opublikowano 12 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2008 Witam wszystkich, woj84 miałem podobny problem co Ty, dokładniej niektóre gry mi się przycinały na jakieś 2-4 s. a najczęściej Fifa 09 co jakąś minute. Zrobiłem formata problem ustał na jakieś 1-2 dni. Poddałem się i mówię pal licho fife, ale dzisiaj zapuszczam orthosa a on tnie się od początku tzn. zacina się na 2-3 s. Wyłączyłem w menedżerze zadań niepotrzebne procesy i orhos hula dobże to samo z fifą. Muszę jeszcze dojść co za program to powoduje. Mam winde z sp3 i procek chłodzony boxem. Mam pytanko czy można na tej płycie głównej obniżyć napięcie poniżej default? Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Verter Opublikowano 12 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2008 Witam wszystkich, woj84 miałem podobny problem co Ty, dokładniej niektóre gry mi się przycinały na jakieś 2-4 s. a najczęściej Fifa 09 co jakąś minute. Zrobiłem formata problem ustał na jakieś 1-2 dni. Poddałem się i mówię pal licho fife, ale dzisiaj zapuszczam orthosa a on tnie się od początku tzn. zacina się na 2-3 s. Wyłączyłem w menedżerze zadań niepotrzebne procesy i orhos hula dobże to samo z fifą. Muszę jeszcze dojść co za program to powoduje. Mam winde z sp3 i procek chłodzony boxem. Mam pytanko czy można na tej płycie głównej obniżyć napięcie poniżej default? Pozdro Poniżej VIDa procesora nie da się zejść. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
$kubi Opublikowano 13 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2008 Jaki obecnie najbardziej polecany biosik pod E2180 / E5200 ? Mogę prosić linka? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
centy Opublikowano 13 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2008 Chyba ostania beta 1.A1, link jest gdzieś w temacie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IbanezRG Opublikowano 13 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2008 Chyba ostania beta 1.A1, link jest gdzieś w temacie. link juz nie działa od dawna ani login ani hasło nie wchodzi w repozytorium MSI Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
centy Opublikowano 13 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2008 Wrzuciłem na rapida -> beta 1.A1<- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
$kubi Opublikowano 14 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2008 (edytowane) Instrukcja Flashowania Biosu spod Windowsa! Ściągamy program AFUWIN http://www.ami.com/support/downloads/amiflash.zip Wypakowujemy pliki do jednego katalogu np. na pulpicie Ściągamy bios który chcemy wgrać np. Bios Beta 1.A1 Bios wypakowujemy bezpośrednio do katalogu gdzie mamy AFUWIN Zmieniamy rozszerzenie pliku biosu z np. A7345IMS.1A1 na A7345IMS.ROM Uruchamiamy AFUWIN.exe , wyłączamy wszystkie inne programy i klikamy OK Klikamy Open Następnie zaznaczamy nasz plik z biosem ( przypominam, że ma znajdować się w katalogu z programem AFUWIN , oraz ma mieć zmienione rozszerzenie na ROM tak jak na screenie ) Zaznaczamy fajkę przy Program All Blocks i klikamy Flash Teraz modlimy się by nie brakło prądu etc... i czekamy aż wszystkie bloki zmienią kolor na zielony, a na dole pojawi się napis Done... Robimy restart kompa, wchodzimy do biosu - ustawiamy go wg. potrzeb i gitarka ;) Edytowane 14 Października 2008 przez $kubi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boru91 Opublikowano 14 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2008 co zawiera nowego ten bios od biosu 1,91beta ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IbanezRG Opublikowano 14 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2008 co zawiera nowego ten bios od biosu 1,91beta ? Sly dla ciebie nic kompletnie.. serio przy twoim wiekowym procku i ramie tutaj nowa funkcjonalnośc nic nie daje... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boru91 Opublikowano 14 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2008 (edytowane) Sly dla ciebie nic kompletnie.. serio przy twoim wiekowym procku i ramie tutaj nowa funkcjonalnośc nic nie daje... dobra dobra stary, ale jary :) daje rade ;) smiga na tych 3,2 jak ta lala :) a z ciekawosci pytam jakie nowe fukncje są w tym biosie ? Edytowane 14 Października 2008 przez sly44 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fernandez Opublikowano 16 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2008 Zmieniamy rozszerzenie pliku biosu z np. A7345IMS.1A1 na A7345IMS.ROM nic nie trzeba zmieniac wystarczy w oknie wyborze pliku (screen nr 2) wybrac Plik typu: "All files" (albo "wszystkie pliki").. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KOLA.K Opublikowano 22 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2008 Czy ktoś może wie jak max. można obciążyć złącze 3-pin SYSFAN na płycie. Chcę tam podłączyć coś takiego: KLIK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IbanezRG Opublikowano 23 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2008 Czy ktoś może wie jak max. można obciążyć złącze 3-pin SYSFAN na płycie. Chcę tam podłączyć coś takiego: KLIK napięciowo się zgadza ale ta pompka ciągnie do 19 watt i nie sądze by to gniazdko na płycie wytrzymało... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spisaczek Opublikowano 23 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2008 Od pewnego czasu pojawia mi się taki komunikat przy starcie komputera: "The previous performance of overclocking is failed, and the system is restored to the defaults setting" Czym to może być spowodowane? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ODOO Opublikowano 23 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2008 Taki komunikat sie pokazuje jak coś nie halo z OC :) Poustawiaj na nowo timingi pamięci, i ustawienia OC może któryś z komponentów potrzebuje wyższego napięcia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spisaczek Opublikowano 23 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2008 Właśnie o to chodzi, ze wszystko jest na default. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemn2 Opublikowano 23 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2008 Może masz V dla ramu na deflaut i dlatego ten zonk? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spisaczek Opublikowano 23 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2008 Super bawilem sie w biosie napieciami i teraz komputer wogole nie wstaje. Świeci się tylko zielona lapka a w podreczniku pisze ze to przez błąd pamięci - czyli prawdopodobnie sfajczylem sobie RAM (no moze nie sfajczylem bo zaden dymek nei polecial i styki tez sa w porządku, ale wszystko wskazuje na to, że to przez RAM). Teraz pytanko czy możliwe jest aby płyta głłowna też uległa uszkodzeniu? Cholera to wszystko przez mój pośpiech - niech będzie to dla was przestrogą. I jakie ramy polecacie ;p Tak do 200zł ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemn2 Opublikowano 23 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2008 Eee to chyba prawie nie możliwe. Resetowałeś bios? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spisaczek Opublikowano 23 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2008 (edytowane) Tak ze 3 razy :) Problem w tym, ze nie mam jak sprawdzić czy to są napewno pamięci bo nie mam innych, żeby włożyć. Wydaje mi się, ze pomyliłem sobie funkcje w biosie i zamiast Vcore podnioslem napiecie na pamięciach! Powodzenia ;l Nic nie śmierdzi ani pamięci, ani płyta główna (ona wydaje się sprawna ponieważ wszystkie kontrolki się świecą jak powinny). Komunikat w postaci tych diod (czerwonych i zielonych) wskazuje na to, że nie mam wpiętych pamięci lub mam je uszkodzone. PS: Nie pika nic bo głosniczka nie mam ;p Edytowane 23 Października 2008 przez Malutki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Verter Opublikowano 23 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2008 4V to tam na nic ma tej płycie nie można dać... Sprawdź na jednej kości pamięci. pozmieniaj sloty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spisaczek Opublikowano 23 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2008 Ee pomyslilem się właśnie :) Żadne 4V - heh to z tych nerwów. Zamieniałem zamieniałem i zgadnij co? Nic :l Komputer się włącza i świeca sie tak diody czerwona czerwona zielona czerwona Jeśli jednak nie podnioslem napiecia na pamiatkach to przeciez raczej nie mozliwe, zeby spalił się procesor... choć... ale wtedy pokazywałby się inny komunikat. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemn2 Opublikowano 23 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2008 Odłącz kompa całkowicie z prądu i wtedy resetuj-chyba,ze tak robiłeś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ODOO Opublikowano 23 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2008 Hej Nie panikuj najprawdopodobniej nic nie zepsułeś. Ta MSI to taka su.. że lubi od czasu do czasu zrobić takiego "myka" z pamięciami weź rozkręć kompa poprzekładaj RAM w inne sloty i włącz kompa, jak nie podziała za pierwszym razem to rób roszadę do skutku. Moja tak sobie czasem lubi jaja zrobić ni z tego ni z owego ;] już 3razy tak miałem ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spisaczek Opublikowano 23 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2008 (edytowane) Tak dokladnie tak robilem. Co do kosci ram to moze bede mial na zastepstwo jutro jedna (jesli mi ktos z klasy przyniesie a powinien bo w koncu klasa Tech. inf.) i dokladnie sprawdze :) A co do roszady, to ile mozna - juz z 10 razy probowalem i nic ;l Dodam, e na poczatku wystepowal podwójny start który sie nie konczyl - czyli w prawdzie wielorazowy start, a teraz wlacza sie normalnie. ________________________________________________________________________________ _____________________________ Przelom nastapil :) Ramy jednak dzialaja - tak jak pisal kolega ODOO roszada is good :) Przy okazji nie mam juz pierwotnego problemu z bledem :D Swoja droga chcialem przeprosic za potworny OT, ktory tutaj zrobilem. Edytowane 23 Października 2008 przez Malutki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...