SzczYpior_n1 Opublikowano 27 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2009 (edytowane) Opis diod masz w instrukcji obsługi, ja bym spróbował wsadzić inny procesor. Jeżeli oczywiście jesteś pewien że wszystkie napięcia są ok, na nic nie idzie za małe no i dzielnik pamięci dobrze ustawiony. A tak apropo - przecież ustawienie zworek na auto i na 200mhz jest bodajże takie same :huh: możesz wyjaśnić jak masz zworki w pozycji auto a jak w pozycji 200?? Edit: W pierwszym wypadku diody mówią że źle zainstalowane lub uszkodzone pamięci a gdy wszystkie na czerwono to że źle zainstalowany lub uszkodzony procesor :wacko: Edytowane 27 Lutego 2009 przez DejwiT11 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukas3140 Opublikowano 27 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2009 (edytowane) Na auto nie ma zworek a na 200MHz po dwa pierwsze piny spięte. Raczej wszystko oprucz procesora jest napewno sprawne. Edytowane 27 Lutego 2009 przez lukas3140 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Verter Opublikowano 27 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2009 Na auto nie ma zworek a na 200MHz po dwa pierwsze piny spięte. Raczej wszystko oprucz procesora jest napewno sprawne.Jak nie ma zworek to jest chyba strap 400? :unsure: Ustaw strap 200 wejdź do biosa i podnieś napięcie pamięciom jak już ktoś wyżej pisał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
centy Opublikowano 27 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2009 lukas3140 Verter ma rację, jak wyciągniesz zwowrki to strap ustawia się na 400. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczYpior_n1 Opublikowano 28 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2009 Na auto nie ma zworek a na 200MHz po dwa pierwsze piny spięte. Raczej wszystko oprócz procesora jest napewno sprawne. :lol2: Jak wyjmiesz zworki zupełnie to strap ustawi sie na 400mhz... Tak myślałem że coś popieprzyłeś, 200mhz i auto to jest dokładnie to samo ustawienie zworek, poczytaj instrukcje lub faq... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 28 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2009 Czyli bez zworek strap ustawia się na 400mhz? Czyli jak ja jadę non stop na 450mhz to teoretycznie 'bez zworek' będzie chodził lepiej (chodzi o FSB 500+)? Skad to info że bez zworek na strapie idzie na 400Mhz? W 'user guide' nic nie pisze ;) Nie wie ktoś może jaki jest real Voltage dla BIOSu 1A (najnowszy)?;) Pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Verter Opublikowano 28 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2009 Czyli bez zworek strap ustawia się na 400mhz? Czyli jak ja jadę non stop na 450mhz to teoretycznie 'bez zworek' będzie chodził lepiej (chodzi o FSB 500+)? Skad to info że bez zworek na strapie idzie na 400Mhz? W 'user guide' nic nie pisze ;) ;) Pzdr Było na forach MSI i tutaj na naszym forum. Ta opcja została dodana niedawno wraz z nowymi biosami (chyba 1.9 i w góre, nie wiem czy 1.9 sie zalicza, w każdym razie te nowe :)) dlatego nie ma tego w instrukcji.. bo ta była drukowana wcześniej a nikomu sie nie uśmiecha dodrukowywać czegoś, czego nie wykożysta przeciętny uzytkownik. Napięcia bios-real chyba się nie zmieniły od 1.4 biosu.. bo z takiego zaktualizowałem (patrz tabelka FAQ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczYpior_n1 Opublikowano 28 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2009 (edytowane) Czyli bez zworek strap ustawia się na 400mhz? Czyli jak ja jadę non stop na 450mhz to teoretycznie 'bez zworek' będzie chodził lepiej (chodzi o FSB 500+)? Skad to info że bez zworek na strapie idzie na 400Mhz? W 'user guide' nic nie pisze ;)Tak, jeżeli jedziesz na fsb 400 lub wyżej zdecydowanie warto przestawić na strap 400. Także uzyskać można wyższe fsb, kolega IbanezRG doszedł chyba do stabilnych 530 bez żadnego spadku wydajności pamięci a wręcz przeciwnie ;) Nie mówiąc o tym, że np. przy fsb 400 możesz dać napięcie default na NB i masz niższe temperatury ;) Edytowane 28 Lutego 2009 przez DejwiT11 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IbanezRG Opublikowano 28 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2009 zgadza się, strap 400 jest OK przy wysokim fsb.. do 520Mhz u mnie nie ma nawet dual boota co mnie pozytywnie zaskoczyło gdyż na STRAP 333MHz był od 440FSB wzwyż zawsze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boru91 Opublikowano 28 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2009 może pytane troche lamerskie,ale czy po ustawieniu strapa400 trzeba będzie na nowo podkręcać ?? acha i czy na procku E6320 zadziała ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IbanezRG Opublikowano 28 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2009 może pytane troche lamerskie,ale czy po ustawieniu strapa400 trzeba będzie na nowo podkręcać ?? acha i czy na procku E6320 zadziała ?? powyżej pisałeś jakby w podtekscie ze cie wprowadzam w bład bo pisałem ze nie zadziała rzekomo... jezeli twój procesor potrafi działać z FSB 400 na domyslnym najwyższym mnozniku to zadziała... czyli wejdz do biosu ustaw sobie najwyższy multiplier przestaw FSB na 400 dowoltuj dla bezpieczeństwa vCPU na 1.65v i vNB na 1.5v i obadaj jezeli zbootuje to raczej strap 400 ci zadziała, cały problem sprowadza sie by procek wystartował by tylko wjesc do biosu i sobie ustawić niższy mnoznik i zredukowac spokojnie napiecia... o ile pamietam to E6320 (1.86GHz) ma mnoznik domyslny x7 i QPB 266Mhz czyli jak dasz strap 400 będzie 7x400 i masz 2800Mhz zaledwie i nie powinno być problemów...nawet bez dowoltowań problem jest jak masz wysoki mnoznik np 11 i słaby procek bo czesto predkosc 3.6/3.8GHz na słabych prockach conroe jest nieosiagalna i by zbootować na takich taktach albo trzeba solidnie dowoltować na chwile albo cudem) i nie zaznaczaj ze pytanie jest lamerskie skoro o tym wiesz ;) zamiast sie pytać wrózek których tu nie ma wykaż inicjatywę i sprawdz zanim zapytasz ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wicuś Opublikowano 28 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2009 Mi E6300 spokojnie startuje na strapie 400,osiągnąłem FSB 528 bez spadku wydajności.Niestety na FSB 529 i wyżej nie daje rady mam bluscerreny coś jakby pamięci już nie wyrabiały,bios mam 1.b1. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kean Opublikowano 28 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2009 (edytowane) Ta płyta kończy się troche powyżej 530 i nie przeskoczy się tego za bardzo. Na zworkach w ustawieniu "auto", wybor strapa jest z poziomu BIOS'u (via tak zwane dzielniki) Edytowane 28 Lutego 2009 przez Kean Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boru91 Opublikowano 28 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2009 (edytowane) zbotowało na tych ustawieniach, które podałeś Ibanez OK ustawiłem strapa 400 :) proc po zdjęciu zworek przestawił sie na 3,73ghz (534x7) i nie zbootował się heheh :) Wlazłem odrazu do BIOSA przestawiłem na moje poprzednie ustawienia i jest git.. zniknął dual boot ;) czyli strap działa :) wicuś jeżeli śmiga Ci na 3,7ghz to jakie masz poustawiane napięcia ? Edytowane 28 Lutego 2009 przez sly44 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczYpior_n1 Opublikowano 28 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2009 powyżej pisałeś jakby w podtekscie ze cie wprowadzam w bład bo pisałem ze nie zadziała rzekomo... jezeli twój procesor potrafi działać z FSB 400 na domyslnym najwyższym mnozniku to zadziała... czyli wejdz do biosu ustaw sobie najwyższy multiplier przestaw FSB na 400 dowoltuj dla bezpieczeństwa vCPU na 1.65v i vNB na 1.5v i obadaj jezeli zbootuje to raczej strap 400 ci zadziała, cały problem sprowadza sie by procek wystartował by tylko wjesc do biosu i sobie ustawić niższy mnoznik i zredukowac spokojnie napiecia... o ile pamietam to E6320 (1.86GHz) ma mnoznik domyslny x7 i QPB 266Mhz czyli jak dasz strap 400 będzie 7x400 i masz 2800Mhz zaledwie i nie powinno być problemów...nawet bez dowoltowań problem jest jak masz wysoki mnoznik np 11 i słaby procek bo czesto predkosc 3.6/3.8GHz na słabych prockach conroe jest nieosiagalna i by zbootować na takich taktach albo trzeba solidnie dowoltować na chwile albo cudem) i nie zaznaczaj ze pytanie jest lamerskie skoro o tym wiesz ;) zamiast sie pytać wrózek których tu nie ma wykaż inicjatywę i sprawdz zanim zapytasz ;) Dlaczego mówisz o najwyższym mnożniku? Ja odpalałem strapa 400 na niższym mnożniku własnie aby nie było za duzo mhz na procku... Jest jakaś różnica? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 28 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2009 zgadza się, strap 400 jest OK przy wysokim fsb.. do 520Mhz u mnie nie ma nawet dual boota co mnie pozytywnie zaskoczyło gdyż na STRAP 333MHz był od 440FSB wzwyż zawsze Ja nawet na def mam dual boot'a :) Ok mam już od pewnego czasu BIOSa v. A1 (ta najnowsza) to zaraz zlookam co i jak z tym strapem :) Niestety moje OCZe nie pójdą na CL4 wyżej niż 950Mhz więc 475 FSB mi spokojnie starczy :) może pytane troche lamerskie,ale czy po ustawieniu strapa400 trzeba będzie na nowo podkręcać ?? acha i czy na procku E6320 zadziała ?? Zapisz sobie ustawienia BIOSa i jak wyskoczy po POST czerwone napisy (cośtam że się 'Overclocking Filed) to dajesz że chcesz zachować i tylko podmieniasz FSB na niższe (zapewne podbije Ci z aktualnego FSB o te 67Mhz). Pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boru91 Opublikowano 28 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2009 Zapisz sobie ustawienia BIOSa i jak wyskoczy po POST czerwone napisy (cośtam że się 'Overclocking Filed) to dajesz że chcesz zachować i tylko podmieniasz FSB na niższe (zapewne podbije Ci z aktualnego FSB o te 67Mhz). Pzdr spox już to ustawiłem i jest spoko... dual boot zniknął... może zaraz sie pobawie w wyższe OC.... ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IbanezRG Opublikowano 28 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2009 Dlaczego mówisz o najwyższym mnożniku? Ja odpalałem strapa 400 na niższym mnożniku własnie aby nie było za duzo mhz na procku... Jest jakaś różnica? bo mnie sie mnoznik przestawiał po zmianie zworek samoczynnie na najwyższy ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boru91 Opublikowano 28 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2009 (edytowane) mam problem... komp sie podwojnie uruchamia a na monitorze NO SIGNAL.... przy strapie 333 i 400 zmieniłem na stary CRT i to samo..... Edytowane 28 Lutego 2009 przez sly44 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domban214 Opublikowano 28 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2009 podwojnie uruchamia... ale za drugim razem startuje? jak tak to normalne na tej plycie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boru91 Opublikowano 28 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2009 (edytowane) włącza się pochodzi trochę, wyłącza sie i jeszcze raz włącza się pochodzi trochę, wyłącza sie i znowu sie włącza i już chodzi... przy czym na monitorze nic sie nie wyświetla czarno jest.... mimo iż komp chodzi, wiatrak na grafice także..... Edytowane 28 Lutego 2009 przez sly44 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 28 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2009 Normalne na prawie wszystkich MoBo na P35 :) Pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boru91 Opublikowano 28 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2009 (edytowane) Normalne na prawie wszystkich MoBo na P35 :) Pzdr chyba sie zrozumiałes ech... na ekranie jest czarno ,ale komp pracuje... sprawdzałem nawet na zapasowym monitorze i to samo się dzieje... Edytowane 28 Lutego 2009 przez sly44 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IbanezRG Opublikowano 28 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2009 chyba sie zrozumiałes ech... na ekranie jest czarno ,ale komp pracuje... sprawdzałem nawet na zapasowym monitorze i to samo się dzieje... Sly nie gadaj ze zepsułeś coś ;) ustaw strap spowrotem jak był wczeniej na 333 i zresetuj bios jezeli to nie pomoże to coś się uwaliło czego ci nie życzę.. tylko zaraz przedtem pisałeś ze działało tobie to sie stało nagle?? po czym?? napisz wiecej... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boru91 Opublikowano 28 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2009 ale ja za przeproszeniem sra* żarem... bo przestawiłem sobie kabelek od twardziela na SATA 5 i bach nie mogę uruchomić NO SIGNAL... co zrobiłem? wcisnełem przycisk CLEAR CMOS i już wszystko śmiga... ech a przed tym z przerazenia ustawiłem strap333... jutro go znowu przestawie na 400.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczYpior_n1 Opublikowano 28 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2009 Nieraz coś samoczynnie potrafi sie zwalić. Ja jak ustawiłem pewnego dnia procka 507x7,5 to pracował ładnie pół dnia, a jak po nocy następnego dnia chciałem włączyć kompa to czarny ekran :unsure: guziczek reset biosa i chulało dalej... :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boru91 Opublikowano 28 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2009 dobrze,że jest magiczny czerwony przycisk, a tak BTW to po restarcie BIOSu szybciej mi winda zbootowała :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
max340 Opublikowano 1 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2009 (edytowane) Ile radzicie nie przekraczać FSB na co dzień 24/7 więcej niż 480 hm bez nawiewów na płyte itp. Kto juz na jakimś wysokim FSB na co dzień jedzie i może się pochwalić ustawieniami w tym nowym biosie .Głownie chodzi mi o bezpieczne FSB a nie wyniki do Marków itp. bo za 2 miechy koniec gwary a nie chce przesadzić a komp ma być stabilny jak skała i jakas granica bezpieczeństwa była zachowana powiedzmy <_< Edytowane 1 Marca 2009 przez max340 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 1 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2009 Ja od kiedy mam tą MoBo najpierw jechała na 333Mhz (powiedzmy że to taki def dla mnie :P) a później (tj. od roku) jedzie na 450Mhz FSB i 0 oznak zmęczenia :) (450 to dużo? :P) Pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boru91 Opublikowano 1 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2009 Panowie ,do którego wejścia SATA macie podpięty dysk twardy ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...