dudastyczny Opublikowano 2 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2009 Witam forumowiczow, i przedstawiam moj oto problem sprzet : Ram: 2x1GB Crucial BALLISTIX D9GMH MICRON @900 (4-4-4-12 2,1V) Cpu : E6300 @ 2,94 PENTAGRAM FREEZONE HP-90 AlCu ALPAYA Hard drive : Samsung 250GB Mobo: MSI Neo2 p35 z chlodzeniem platinium I na tej płytce nie mogę przekroczyć magicznej bariery 450fsb, strap ustawiony na 333 bios.rev 1,8 napięcia na ramy 2,1 na 2,3 dawałem , kombinacje z timingami obecnia sa na 4-4-4-12-48-12-12-12-12 co ciekawe raz udało mi się dobić do 450 ale wtedy ramki prawie padly, po kilku dniach zmagan komp wstal, ale daje sie go podkrecic stabilnie do 2,9 max 3,0 Napięcia vcore dawałem rożne od 1,375 do 1,45 i lipa.... Możliwe ze procek porostu się kończy przy 3,0 ? i na tym chłodzeniu ostatnio zauważyłem drastyczny wzrost temp ok 75 w stresie na 2,9 :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Verter Opublikowano 2 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2009 Witam forumowiczow, i przedstawiam moj oto problem sprzet : Ram: 2x1GB Crucial BALLISTIX D9GMH MICRON @900 (4-4-4-12 2,1V) Cpu : E6300 @ 2,94 PENTAGRAM FREEZONE HP-90 AlCu ALPAYA Hard drive : Samsung 250GB Mobo: MSI Neo2 p35 z chlodzeniem platinium I na tej płytce nie mogę przekroczyć magicznej bariery 450fsb, strap ustawiony na 333 bios.rev 1,8 napięcia na ramy 2,1 na 2,3 dawałem , kombinacje z timingami obecnia sa na 4-4-4-12-48-12-12-12-12 co ciekawe raz udało mi się dobić do 450 ale wtedy ramki prawie padly, po kilku dniach zmagan komp wstal, ale daje sie go podkrecic stabilnie do 2,9 max 3,0 Napięcia vcore dawałem rożne od 1,375 do 1,45 i lipa.... Możliwe ze procek porostu się kończy przy 3,0 ? i na tym chłodzeniu ostatnio zauważyłem drastyczny wzrost temp ok 75 w stresie na 2,9 :blink: poluzuj timingi na pamięciach, podnieś trochę napięcie na NB i vtt. Może procek ma już fsb-walla na tych 450MHz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dudastyczny Opublikowano 2 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2009 ale jak mocna poluzować 5-5-5-18- ?-?-?-?-? te pamiątki powinny śmigać spokojnie 1100 na cl5 napięcie na procka dam 1,45 podniosę tez jak mówisz nb tylko na ile najbezpieczniej i rozsądnie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Verter Opublikowano 3 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2009 ale jak mocna poluzować 5-5-5-18- ?-?-?-?-? te pamiątki powinny śmigać spokojnie 1100 na cl5 napięcie na procka dam 1,45 podniosę tez jak mówisz nb tylko na ile najbezpieczniej i rozsądnie ? ja mam 48-12-12-12-12 i jakoś jeszcze nigdy szczerze mówiąc nie bawiłem się pamięciami żeby max wydajności wydusić bo przy tych timingach to czy 667 czy 1066 nie widzę różnicy w praktyce. Na 65nm procka 1,45 to juz IMO raczej górna granica na AC 24/7. na vtt nie przekraczaj napięcia procka, jak masz te 1,45 na procu to ja bym dawał max do 1,35-1,4 a na mostek to niektórzy jada nawet i na 1,5V na codzień, tylko pewnie będziesz musiał dać jakiś nawiew bo nie wiem jak z tym małym karakorum, ale duży w ogóle nie owiewa radiatorów na płycie -,- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macin Opublikowano 3 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2009 Witam forumowiczow, i przedstawiam moj oto problem sprzet : Ram: 2x1GB Crucial BALLISTIX D9GMH MICRON @900 (4-4-4-12 2,1V) Cpu : E6300 @ 2,94 PENTAGRAM FREEZONE HP-90 AlCu ALPAYA Hard drive : Samsung 250GB Mobo: MSI Neo2 p35 z chlodzeniem platinium I na tej płytce nie mogę przekroczyć magicznej bariery 450fsb, strap ustawiony na 333 bios.rev 1,8 napięcia na ramy 2,1 na 2,3 dawałem , kombinacje z timingami obecnia sa na 4-4-4-12-48-12-12-12-12 co ciekawe raz udało mi się dobić do 450 ale wtedy ramki prawie padly, po kilku dniach zmagan komp wstal, ale daje sie go podkrecic stabilnie do 2,9 max 3,0 Napięcia vcore dawałem rożne od 1,375 do 1,45 i lipa.... Możliwe ze procek porostu się kończy przy 3,0 ? i na tym chłodzeniu ostatnio zauważyłem drastyczny wzrost temp ok 75 w stresie na 2,9 :blink: Witam w klubie :lol: Poczytaj moje posty jak się namęczyłem z tą płytą. Mam nadzieję, że ty masz lżejszy problem bo ja się poddałem. A jak dojdziesz co i jak to daj znać. Choć 4x1GB chodziło na 450fsb 5-5-5-15-38-12-12-12-12. Powodzenia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dudastyczny Opublikowano 3 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2009 (edytowane) udało się :D Na początku postanowiłem sprawdzić czy pamięci same z siebie pójdą na 1100 cl5 dałem 5-5-5-18-54-12-12-12 , przy jakimś śmiesznym dzielniku wyszło 1090 i wstały bez problemu ! Wiec dałem dzielnik 1:1 i wróciłem z tymi że ustawieniami pamięci do ruszenia procka, odziwo komputer wstaje na fsb 485 bez problemów , orthos nie wywala, pamięci tym bardziej, niestety temperatura jest zabójcza 80 stress 50 iddle :angry: Myślałem ze przy tym chłodzeniu będzie ok 65 w stresie max, chyba niestety NIE :sad: Ale mam mała ciekawostkę, wiatraki mam tak połączone : Ten od chłodzenia procka(90mm) połączony ze 120 mm i razem poprzez przejściówkę wpięte w jedno gniazdo 4pin, co ciekawe nie mogę zmienić obrotów tego wentylatora, aktualnie jest on nieslyszlany, zakladam ze chodzi z taka predkoscia jak 120 mam racje ? Vcore 1,3750 w cpu-z 1,344 Nb 1,425 vtt 1,325 sb 1,7 sb 1,15 MV 2,2 Jeśli ustabilizuje temperature bedzie mozna podkrecic na te 3,4 i zaciesniac timingi ;] Edytowane 4 Maja 2009 przez dudastyczny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
superdan Opublikowano 4 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2009 Witam, mialem ostanio problem z moja 8800 gtx tzn zaczal mi sie wyswietlac komunikat że sterownik ekranu przestał dzialac ale odzyskal sprawnosc. Dowiedzialem sie ze to moja karta siada wiec ja wymienilem na gtx260 i teraz co jakis czas komputer sie restartuje i wyswietla niebieski ekran. Razem ze zmiana karty zmienilem viste 32 na 64 bit. I teraz nie wiem czy moze port pci express sie skopal na plycie czy raczej zasilacz nie daje rady? Co moge sprawdzic zanim pojade do sklepu? Jakis program zeby zbadac napiecie jakie daje do grafy?Pomozcie bo nie mam juz pomyslow. temp procka i gpu w normie. wlasnie testowalem karte VideoCardStability i dostawałem restart z niebieskim ekranem bad_pool_caller STOP;BCCode: c2 BCP1: 0000000000000007 BCP2: 000000000000110B BCP3: 0000000004050005 BCP4: FFFFFA80070D9190 Chciałbym się zapytac na temat mojego problemu, otóż dziś po raz pirwszy mialem ten bsod ale pozniej wkoncu znalzlo mi rozwiazanie This problem was caused by Realtek 8101/8168/8169 PCI/PCIe Adapter Driver (RTLH86.SYS), which was created by Realtek Semiconductor Corp.. There is no solution for this problem at this time. Czy to może oznaczać żę muj zasilacz juz nie daje rady i daje za malo pradu do poszczegolnych elementów? wpierw problemy z grafa teraz inny komponent? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domban214 Opublikowano 4 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2009 Tez mialem bsody spowodowane sieciowka realteka... problemem okazaly sie sterowniki ze strony MSI. Po pobraniu najnowszych sterownikow ze strony realteka nie mialem jeszcze ani razu zadnego problemu Jesli zasilacz jest sprawny to nie jego wina Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
superdan Opublikowano 5 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2009 Tez mialem bsody spowodowane sieciowka realteka... problemem okazaly sie sterowniki ze strony MSI. Po pobraniu najnowszych sterownikow ze strony realteka nie mialem jeszcze ani razu zadnego problemu Jesli zasilacz jest sprawny to nie jego wina Tak ale ja ten sprzet mam juz 2 lata i nigdy nie mialem problemow i nagle grafa mi padla a po zmianie cyrki sie dzieja. Wczesniej jak mialem te bsody to nie bylo wiadomo co je powoduje a wczoraj 1wszy raz pokazalo ze to sieciowka. Moze to po prostu plyta pada lub zasilacz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczYpior_n1 Opublikowano 5 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2009 No to ładnie... E7200 został wymieniony na nowy. Ale nie mam najmniejszych powodów do dobrego humoru. Wręcz przeciwnie. Ta pier#%$& je#^$ padaka przy 1,35v robi marne 3,5ghz jeszcze z błędem orthosa po 11 minutach!! Wychodze z siebie... Może dopracuje i dostroje ustawienia ale napewno nie wyjdzie na ludzi ten procek. Pomóżcie koledzy którzy bawili sie skewami! Co jak i o ile można zmienić aby poprawić stabilność procka?? Chchaiłbym chociaż te 3,6ghz osiągnąć na 1,35v tylko boli jak przypomne sobie śp. poprzedniego... :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tank_26 Opublikowano 9 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2009 Windows 7. Ściągam. Czy są jakieś problemy ze sterownikami? I czy są? Na MSI widziałem tylko XP/Vista Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Verter Opublikowano 9 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2009 Windows 7. Ściągam. Czy są jakieś problemy ze sterownikami? I czy są? Na MSI widziałem tylko XP/Vista instalowalem te z visty do dźwiękówki to nie hciały się zainstalować, ale dźwięk jest od samego początku. do mobo nie instalowałem bo wtedy miałem problemy z modemem usb, a skoro wszystko chodzi to narazie darowałem sobie zabawę z tym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tank_26 Opublikowano 10 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2009 (edytowane) Zainstalowałem. Strasznie wolno instaluje programy np Stalker Czyste Niebo. Czasami się muli. Chyba trzeba zainwestować dodatkowe 2Gb bo Stalker strasznie dogrywa z dysku. Może to wina DX 10.1 PS Wyłączyłem tryn ahci i śmiga aż miło. (ATA podpięte przez przejściówki SATA) Edytowane 11 Maja 2009 przez Tank_26 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ubser Opublikowano 14 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2009 Witam wszystkich ! Jak widać w sygnaturze jestem posiadaczem MSI NEO2-FR podkręciłem proca C2D E4600 2,4 GHz do 3,2 Ghz ustawiłem tylko zworki na 266 i napięcie proca na 1,4v. wszystko mi śmiga, ale nie raz mam restarty. Wie ktoś o co cho ? Dodam, ze po reinstalce próbowałem podkręcić do 3,4 GHz z negatywnym skutkiem. Jeśli to nie kłopot bardzo bym prosił o jakąś podpowiedz jak wyciągnąć siódme poty z mojego proca. Chodzi mi o wszystkie ustawienia ramu. proca i plytki. Biorę pod uwagę , że każdy proc płyta i ram pracują inaczej. Każda pomoc mile widziana dzięki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Verter Opublikowano 14 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2009 Witam wszystkich ! Jak widać w sygnaturze jestem posiadaczem MSI NEO2-FR podkręciłem proca C2D E4600 2,4 GHz do 3,2 Ghz ustawiłem tylko zworki na 266 i napięcie proca na 1,4v. wszystko mi śmiga, ale nie raz mam restarty. Wie ktoś o co cho ? Dodam, ze po reinstalce próbowałem podkręcić do 3,4 GHz z negatywnym skutkiem. Jeśli to nie kłopot bardzo bym prosił o jakąś podpowiedz jak wyciągnąć siódme poty z mojego proca. Chodzi mi o wszystkie ustawienia ramu. proca i plytki. Biorę pod uwagę , że każdy proc płyta i ram pracują inaczej. Każda pomoc mile widziana dzięki.żeby sprawdzić czy to wina procka ustaw dzielnik RAMu 1:1 i timingi ręcznie. Wtedy sprawdzaj procka orthosem (Small FFTs prio 9)jeśli sie nie wywali po 2-3 h możesz podciągać po trochę RAMy. Jeśli jednak procek się wywali to podnieś mu napiecie albo spróbuj dać oczko wyzej na NB i vtt. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczYpior_n1 Opublikowano 15 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2009 (edytowane) Szybszy sposób na wyłapanie niestabilności procka to OCCT + 3Dmark06 jednocześnie :) To działa! Sprawdźcie swoje dotychczasowe "stabilne" OC, może wziąć zdziwko :lol: Na NB dać odrazu lepiej nie oczko a z 1,4v. Skoro ma ram 1066mhz to wątpie by problemem był ram, chyba że kręcił je ponad 1100. Timingi ustaw bezpieczne 5-5-5-18-52-12-12-12-12, zegarek coś koło 1000mhz lub niżej - powinny przecież chodzić skoro są fabrycznie 1066, i nie zapomnij o napięciu ramu! najlepiej dać 2,2v Jak sie wywali to bedzie pewnie to wina procka. Jeżeli ustabilizujesz procka to możesz jechać wyżej z ramem, dać np. te fabryczne 1066 - więcej chyba nie jest potrzebne, i ustawić napięcie ramu zalecane dla tych kości przy 1066. Edytowane 15 Maja 2009 przez DejwiT11 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=YoGi=- Opublikowano 19 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2009 dawno nie kombinowalem, ale mam pytanie: czy nasz mobasek utrzyma Q9550 po OC? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ODOO Opublikowano 19 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2009 (edytowane) Spokojnie utrzyma :) q6600 @ 3,6GHz 1,5V chodziło to i tego quada pociągnie. Edytowane 19 Maja 2009 przez ODOO Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=YoGi=- Opublikowano 19 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2009 Spokojnie utrzyma :) q6600 @ 3,6GHz 1,5V chodziło to i tego quada pociągnie.dzieki :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IbanezRG Opublikowano 20 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2009 Chciałem tylko napisać że już jestem hehehe ;) troszkę mnie nie było w miescie gdyż budowałem ;) właśnie przeglądam wątek, ale może mi ktoś napisze na szybko czy był jakiś nowy bios od kwietnia może ?? POZDRO Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fernandez Opublikowano 20 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2009 dawno nie kombinowalem, ale mam pytanie: czy nasz mobasek utrzyma Q9550 po OC? potawierdzam utrzyma, bo sam mam na niej Q9550, tylko ze C1 i z OC jest srednio na ostatnim Beta-biosie mam mocno stabilne 3,6 GHz, tyle ze napiecia nie pamietam bo dawno nie zagladalem, ale malutkie nie bylo (wg CPU-Z jest 1,3V pod obciazeniem, ale pamietam ze dawalem ~1,38) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczYpior_n1 Opublikowano 20 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2009 (edytowane) Spokojnie utrzyma :) q6600 @ 3,6GHz 1,5V chodziło to i tego quada pociągnie.Dobrze wiedzieć ;) Chciałem tylko napisać że już jestem hehehe ;) troszkę mnie nie było w miescie gdyż budowałem ;) właśnie przeglądam wątek, ale może mi ktoś napisze na szybko czy był jakiś nowy bios od kwietnia może ?? POZDRO A no siemka, zastanawiało mnie gdzies Ty jest :) O nowym biosie nic nie było. BTW. Ten Twój rekord z sygnatury to Twój? Bo inne pseudo jest na screenie :razz: Edytowane 20 Maja 2009 przez DejwiT11 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
centy Opublikowano 20 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2009 (edytowane) I wywołaliście wilka z lasu :wink: Nowa beta 1B2 -klik- (rapidshare) O zmianach nic nie piszą. Edytowane 20 Maja 2009 przez centy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boru91 Opublikowano 20 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2009 (edytowane) wow :) a centy mogłbyś dac namiar na alternatywne zródło czyli forum MSI ? a tak BTW to pochwale się,że osiągnąłem stabilne 3,2GHZ przy domyślnym napięciu 1.3500V ;) przy czym NB1,45V, VTT:Auto i SB1.7V... Edytowane 20 Maja 2009 przez sly44 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
centy Opublikowano 20 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2009 Może być i centry ale już na innym forum. Link do tematu na msi-forum.de -klik- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boru91 Opublikowano 20 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2009 podziękował i nick poprawił ;),a czy aktualizowałeś już ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
centy Opublikowano 20 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2009 Z nickiem no problemo, biosu jeszcze nie sprawdzałem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boru91 Opublikowano 20 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2009 BIOS wgralem i jest spoko .... he no no wyświetla sie B2.... podczas startu heheh ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczYpior_n1 Opublikowano 20 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2009 (edytowane) Hmm, wywołany nie wywołany z lasu ale jest :D Dzięki centy za info ;) Tak sobie myśle, że cieszymy sie jak dzieci z nowego beta biosu a co właściwie może zmieniać taki 1.B2 względem 1.B1, czy nawet czym będzie sie różnić 1.11 względem 1.10... :rolleyes: PS. Czy mi sie zdaje czy zniknęła P35 Neo2-fr ze strony MSI w produktach?? <_< Edit: Na szczęście można dotrzeć do jej strony z Downloads... Edytowane 20 Maja 2009 przez DejwiT11 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boru91 Opublikowano 20 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2009 (edytowane) zniknęła, nie zniknęła, ale pamiętają o nas :) ...... Co zmienia ? hehe no zmienia to ,że w CPU-Z w zakładce mainboard jest napisane 1.B2 hehe ;) ja to wgrywam te BIOSy dla sportu hehe..... Edytowane 20 Maja 2009 przez sly44 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...