pioras Opublikowano 29 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2009 Spotkał się może ktoś z takim zachowaniem tej płyty, że po wyłączeniu a następnie włączeniu zasilacza i uruchomieniu komputera, na płycie głównej palą się wszystkie diody diagnostyczne na czerwono, następnie pomaga tylko reset (po którego naciśnięciu należy odczekać 2-3 sekundy na charakterystyczne wyłączenie/włączenie się komputera a nie "zwykły reset")? Dalej wszystko działa normalnie. Problem ten występuje tylko po przerwie w dostawie prądu. BIOS mam w wersji 1.9, aczkolwiek wydaje mi się, że problem ten zaczął się pojawiać w momencie dołożenia drugiego identycznego dysku twardego Seagate z serii 7200.11. Przyczyną może być też dołożenie 4GB Ramu BlackDragon do 4GB już zamontowanych, ewentualnie ten BIOS. Czas tych 3 modyfikacji był podobny, ale stawiam na dysk (kontroler) jak już napisałem. Nie zamierzam narazie tego dokładnie analizować, ale może ktoś miał podobny problem i zna już rozwiązanie? Z góry dziękuje. Po zmianie trybu pracy kontrolera z IDE na AHCI, problem przestał występować. Może komuś się to przyda. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deejay999 Opublikowano 1 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2009 (edytowane) czy ktoś może napisać jak odpalić AHCI po zainstalowaniu systemu? ustawiłem w biosie AHCI, odpalam winde i zabieram się za instalowanie sterów ze strony MSI i zonk, winda ich nie łapie? ("setup przestał działać") może coś źle robię lub w złej kolejności? płyta: Neo2 FR hdd: samsung 500gb F3 OS: win7 x64 pl dysk podpięty po port SATA4 Edytowane 5 Listopada 2009 przez deejay999 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioras Opublikowano 2 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2009 czy ktoś może napisać jak odpalić AHCI po zainstalowaniu systemu? ustawiłem w biosie AHCI, odpalam winde i zabieram się za instalowanie sterów se strony MSI i zonk, winda ich nie łapie? ("setup przestał działać") może coś źle robię lub w złej kolejności? płyta: Neo2 FR hdd: samsung 500gb F3 OS: win7 x64 pl dysk podpięty po port SATA4 Chyba dziwne, że w ogóle ruszył. Tutaj jest rozwiązanie (jeśli zainstalowaliśmy system w innym trybie niż ahci i po przejściu na ahci mamy bsod przy starcie): http://support.microsoft.com/default.aspx?...kb;EN-US;922976 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sokar11 Opublikowano 2 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2009 Najprostszy sposób to podłączenie dysku do dodatkowego kontrolera (niebieskie złącze sata) wejście do systemu i zainstalowanie sterowników. Oczywiście musisz ustawić w biosie tryb na ACHI lub RAID. Wyłączasz kompa przepinasz dysk i system odpala normalnie ze sterownikami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deejay999 Opublikowano 5 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2009 już luz. instalowałem eng stery na win pl. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczYpior_n1 Opublikowano 8 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2009 Odpowie mi ktoś na to? bo ozdewu nie było jak poprzednio napisałem.... Ja jeszcze nie miałem do czynienia z RAIDem, chciałem sie pobawić ale po przestawieniu w biosie z AHCI na RAID nie wiem co wcisnąć żeby wejść w menu RAIDa. W manualu jest napisane że <CTRL+I> tylko że mi nie działa... :unsure: wtf? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
centy Opublikowano 16 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2009 (edytowane) Dziś wypłynął to zapodam A7345IMS.1C1 Changelogu brak. Wrzuciłem na megaupload, jak ktoś będzie chciał gdzie indziej niech da znać. Edytowane 16 Listopada 2009 przez centy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boru91 Opublikowano 16 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2009 wgrany ;) thx centry.... porobie próby wyższego OC po zrobieniu lappingu CPU ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczYpior_n1 Opublikowano 16 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2009 (edytowane) "Plik jest chwilowo niedostępny." Odsiebie zamkneli, ale są jeszcze jakieś darmowe serwery to wrzuć jeszcze na jakiś jak możesz. Jest już oficjalny 1.B że już nad C pracują? :lol: Bo na MSI nie widać... A z raidem nikt pomóc nie chce... :huh: Edytowane 16 Listopada 2009 przez DejwiT11 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boru91 Opublikowano 16 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2009 (edytowane) mi sie wydaje,że oficjalne wsparcie zakonczyli... Z tego co sie dowiedziałem to te BIOSY -beta robi MSI Taiwan ... :) a nazwa 1C1 to przykrywka... bo CPU-Z i BIOS wyświetla V1.12B1 ;) Edytowane 16 Listopada 2009 przez sly44 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
centy Opublikowano 16 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2009 Podajcie jakieś serwery, narazie rapid -1C1- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Curly18 Opublikowano 17 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2009 Jakieś zmiany tego nowego biosa? Bo niedługo do mnie jedzie Q9550 i... nie wiem od czego mam zacząć :D Narazie mam oficjalny biosik v1.10 i jest ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boru91 Opublikowano 17 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2009 w tym zmian brak... ale od 1.B2 jest dodana opcja Virtualization technology enabled/disabled Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubek12 Opublikowano 19 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2009 (edytowane) Jeśli ktoś ma Raida to proszę uważać z tym biosem, u mnie było UNSUPPORTED HARDWARE. Program do obsługi jest nie do tego kontrolera. EDIT Czy może ktoś wrzucić biosy BETA B1, B2, B3 i B4 gdzieś na stronie lub przesłać mi na mejla a ja umieszczę na serwerze gdzie będą dostępne cały czas. Edytowane 22 Listopada 2009 przez kubek12 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IbanezRG Opublikowano 26 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2009 @up... zgadza się..u mnie też padł RAID po upgradzie tego biosu... szkoda że wcześniej tutaj nie zajrzałem... obecnie instalowałem w trybie sata na innym dysku poza raidem windowsa 7 i kombinuję z przyracaniem.... to samo sie dzieje na oficjalnym biosie 1B jakby co UWAŻAJCIE ZATEM RAIDOWCY !!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosiMazaki Opublikowano 29 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2009 Biosiki podesłałem koledze wyżej który ma je na dniach zamieścić. To tak informacyjnie jakby ktoś czekał :). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boru91 Opublikowano 30 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2009 zmiany w oficjalnym 1B - Add buzzer beep warning message with VGA unplugged. http://www.msi-polska.pl/index.php?func=do...0&type=bios Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubek12 Opublikowano 1 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2009 Jeszcze w tym tygodniu wrzuce biosy na serwer, narazie mam małe problemy ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IbanezRG Opublikowano 1 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2009 to ja może po części pomogę... tutaj macie biosik IMO najlepszy z ostatnich czyli 1B4 http://www.sendspace.pl/file/7cd1bb0775ca6c6c4d87d0f POZDRO ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ffs Opublikowano 1 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2009 1b4 to jest ten z 7 października? bo takowy mam - V1.BB4. to jest ten sam? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boru91 Opublikowano 1 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2009 tak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
max340 Opublikowano 2 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2009 (edytowane) Ja tam zmieniłem 1B4 na A7345IMS.1C1 od razy jak wylazł tez różnicy nie widzę chyba tylko pod tym 1c1 sa problemy z rajdem ale da sie to zrobić na nim zainstalować aby działało hm? Na razie nie mam możliwości sprawdzenia bo posprzedawałem dyski i zostały mi te co widać . Edytowane 2 Grudnia 2009 przez max340 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubek12 Opublikowano 4 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2009 (edytowane) Trochę to trwało ale w końcu dało radę ;) BIOS 1B1 BIOS 1B2 BIOS 1B3 BIOS 1B4 Proszę o wrzucenie linków do FAQ. Ciężko się szuka w takiej ilości postów a jak sie znajdzie to i tak linki nie działają. Edytowane 4 Grudnia 2009 przez kubek12 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m_a_s_t_a Opublikowano 4 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2009 Niestety miałem "przyjemność" oddać moją Neo 2FR do serwisu. Najpierw padł zupełnie PWM, a parę dni później sekcja zasilania. Oddałem płytę do sklepu (szczegółowo opisali usterki), po czym czekałem dokładnie 28 dni roboczych. Kiedy po prawie półtora miesiąca płyta w końcu wróciła z serwisu MSI okazało się (tu niespodzianka), że mobo działa ale PWM dalej nie. Jutro kolejna wizyta w sklepie i kolejne 1,5 miesiąca czekania na naprawę. Co z tego, że płyta fajna (wiadomo, że każdy sprzęt może się zepsuć) jak serwis do d... Swoje żale wylałem ;), a do firmy się zraziłem. Kupiłem Gigabyte'a i raczej do MSI nie wrócę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 4 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2009 Trochę to trwało ale w końcu dało radę icon_wink2.gif BIOS 1B1 BIOS 1B2 BIOS 1B3 BIOS 1B4 Proszę o wrzucenie linków do FAQ. Ciężko się szuka w takiej ilości postów a jak sie znajdzie to i tak linki nie działają. Biosy dodane do FAQ :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczYpior_n1 Opublikowano 5 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2009 (edytowane) Niestety miałem "przyjemność" oddać moją Neo 2FR do serwisu. Najpierw padł zupełnie PWM, a parę dni później sekcja zasilania. Oddałem płytę do sklepu (szczegółowo opisali usterki), po czym czekałem dokładnie 28 dni roboczych. Kiedy po prawie półtora miesiąca płyta w końcu wróciła z serwisu MSI okazało się (tu niespodzianka), że mobo działa ale PWM dalej nie. Jutro kolejna wizyta w sklepie i kolejne 1,5 miesiąca czekania na naprawę. Co z tego, że płyta fajna (wiadomo, że każdy sprzęt może się zepsuć) jak serwis do d... Swoje żale wylałem ;), a do firmy się zraziłem. Kupiłem Gigabyte'a i raczej do MSI nie wrócę. Z tym PWM jest zagadka, spory czas mi to nie działa. Jak mi padła płyta :lol: , to mówiłem żeby przy okazji też PWM naprawili ale nic z tego. Dalej nie mam możliwości regulacji wiatraka procka, nie wiadomo dlaczego to tak nagminnie sie pier...li. Ale nie widze sensu czekania półtora miecha dla samego PWM jak jest więcej wyjść uciszenia wentylatora... ;) A biosów juz nie sprawdzam. Mam B.... hm nie pamietam jaki :D ale zmienie na B4 jak piszecie że najlepszy i juz amen. Już mi sie znudziły zabawy OC itp. Ostatnio jakos zaniechałem kompa że jak spojrzałem do obudowy to zapomniałem prawie jak wygląda :D Jade na 3,17ghz z prockiem i nie widze różnicy miedzy tym a 3,5 a zużycie sztrumu niższe a i proc padaka więc niewarto... A te changelogi śmieszne, bede bios zmieniał żeby mi głośniczek zapiszczał jak zechce właczyc kompa bez grafiki, czy o co tam chodzi :lol: jaja Edytowane 5 Grudnia 2009 przez DejwiT11 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boru91 Opublikowano 5 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2009 dokładnie tak... cholernie ważne zmiany.. heh.... oprocz tej wirtualizacji to nic ciekawego tylko się cyferki zmieniają... ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BDDuch Opublikowano 8 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2009 Witam. Mam pytanie co do Możliwości podpięcia wentyli. Jak wiadomo odczyt prędkości obrotowej wentyli jest jedynie na złączu CPU FAN 1 oraz SYS Fan 1 i SYS Fan 4. Mam pytanie czy mogę podłączyć 3 wentylatory równolegle pod złącze np. Fan 1 oraz pod złączę Fan 4 dwa wentylatory. (oczywiście tylko z 1 wentylatora odczyt obrotów). Czy nie będzie zbyt dużego obciążenia na tych gniazdach ? Wentyle jakie planuje podpiąć to Scythe 120mm KAZE-JYUNI Slip Stream 1200rpm (SY1225SL12M) o natężeniu 0.26 A. Zaznaczam, że nie mam podpiętego molexa przy tych gniazdach, ale z tego co się orientuje jest to dodatkowe zasilanie PCI-E dla grafiki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=YoGi=- Opublikowano 8 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2009 Tak, to dodatkowe zasilanie dla Grafy, stosowane glownie przy Crossfire. Nie zaleca sie podpinania kilku wentyli pod jedno gniazdo... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lowermann Opublikowano 8 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2009 Tak, to dodatkowe zasilanie dla Grafy, stosowane glownie przy Crossfire. Nie zaleca sie podpinania kilku wentyli pod jedno gniazdo... Hm, ja już od około roku mam podpięte 3 wentylatory 12 cm pod sys fan 4, ustawione na 40 % w speed fan, gdy temp któregoś z podzespołów wzrośnie na określoną wartość speed fan przyspiesza obroty do 100%, np gdy temp systemu przekroczy 50 *C lub temp dysku przekroczy 38 *C lub temp grafiki przekroczy 60 *C wentylatory załączają sie na 100 %, gdy temp wszystkich spadnie poniżej ustawionej wartości znowu schodzi na 40 %, i nic sie nie dzieje. Zazwyczaj gdy gram to sie wentyle zalaczaja na 100%. Wszystko działa nic sie nie spaliło! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...