Skocz do zawartości
Fredek

Msi P35 Neo2-fr/fir

Rekomendowane odpowiedzi

Ok. Dzięki za info. Mam zamiar zastosować LC/WC i akurat potrzebuje podpiąć 5 wentyli a te gniazda idealnie będą właśnie współpracować z speed fan`em. Wentyle standardowo puszczone na 40 % a pod obciążeniem na 100%. Szkoda, że nie ma jakiegoś oprogramowania które by sobie poradziło z płynną regulacją obrotów przez płytę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hm, ja już od około roku mam podpięte 3 wentylatory 12 cm pod sys fan 4, ustawione na 40 % w speed fan, gdy temp któregoś z podzespołów wzrośnie na określoną wartość speed fan przyspiesza obroty do 100%, np gdy temp systemu przekroczy 50 *C lub temp dysku przekroczy 38 *C lub temp grafiki przekroczy 60 *C wentylatory załączają sie na 100 %, gdy temp wszystkich spadnie poniżej ustawionej wartości znowu schodzi na 40 %, i nic sie nie dzieje. Zazwyczaj gdy gram to sie wentyle zalaczaja na 100%.

Jak to ustawiłes w speedfanie żeby sam regulował zależnie od temperatury? Bo spodobało mi sie :D tylko lepiej by było z 40% do 60% w moim przypadku bo na 100% nie potrzebuje i wyją...

Zgodze sie. Napisalem tylko, ze sie nie zaleca :P

No i chłopak mógł sie wystraszyć :P Edytowane przez DejwiT11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pewnie fix dla RAIDOWCÓW dodany ;)

RAID'a nie mam więc nie wiem, wgrałem dla sportu heh ;) lol

edit: mogliby wprowadzić jakąś konkretną zmiane np. żeby można było zrobić undervoltage procka ;)

Edytowane przez sly44

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odnośnie problemów z zewnętrznym dyskiem:

Niestety zmiana na tryb AHCI, zmiana BIOSu na betę oraz sprawdzenie obudowy zewnętrznej na innym dysku nie pomogły - dalej te same efekty.

Zastanawiam się, czy to kwestia systemu operacyjnego czy to płyta ma kopnięte kontrolery eSata / Firewire :/

Pozdr.

Edytowane przez eKOKOsss

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

eKoKOsss: jaki masz system?

Czy na tej płycie przy mocnym procesorze Q9550 potrafi wykorzystywać pełnej możliwości nowej grafiki R HD5870?, bo niedługo przymierzam zakupki gdzieś w lutym lub marcu. Stara grafika mam to trzyletni HD3850 (narazie większość gier ledwo chodzi przy 1680x1050 ale daje rade :>).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odnośnie problemów z zewnętrznym dyskiem:

Niestety zmiana na tryb AHCI, zmiana BIOSu na betę oraz sprawdzenie obudowy zewnętrznej na innym dysku nie pomogły - dalej te same efekty.

Zastanawiam się, czy to kwestia systemu operacyjnego czy to płyta ma kopnięte kontrolery eSata / Firewire :/

Pozdr.

Zainstaluj system od nowa, z wlaczonym trybem ahci w biosie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyszły finalne wersje biosów 1B i 1C. Linki są do serwerów msi, także nikt nie powinien mieć problemów z pobraniem.

bios 1.B -klik-

- Add buzzer beep warning message with VGA unplugged

bios 1.C -klik-

- Fixed system report incorrect memory size when install 4G memory

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej wam... ;)

wymieniłem dzisiaj biosik na powyżej zapodaną oficjalkę 1C, tylko co mnie zastanawia, teraz mi CPU-Z pokazuje, że mam płytę MSI p35 PLATINUM i bios v1.12 datowany na 30.12.2009r. czy to aby normalne?? czy po prostu ten biosik PLATINUM jest kompatybilny całkowicie z MSI Neo2 FR ?? przejrzałem go dokładnie i nie zauważyłem żadnych zmian w stosunku do poprzedniej bety....

tak czy siak działa bardzo dobrze wszystko z RAID 0 , więc zainteresowani mogą smiało instalować, bez obaw, jak przy poprzedniej becie przed fixem ;)

PZDR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też wgrałem 1.C i również zaczęła się przedstawiać jako Platinum. Z dobrych wieści że mi się mnożnik 12.5 dla e5200 odblokował bez EISTa (wcześniej tylko z EIST był dostępny chociaż inne połówkowe poniżej 12 były dostępne nawet bez EISTa).

Ze złych wciąż z EIST w stresie min vcore to 1.25V a bez EIST mogę zejść do 1.1375V, które z EIST jest dostępne jedynie w idle. No trudno aż tak bardzo na EIST mi nie zależy.

Chociaż szkoda. Gdyby w stresie było 1.1375V a w idle niżej byłoby fajnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie potrzebuje info jak wgrać bios do msi p35 neo2 fir płyta kolegi? Robię pena botowalnego i wpisuję : Afud408 A7345IMS.190 i enter. a jak sie robi by zapisać stary bios na pena w razie czego? A ha i jak wgrać bios 1A, co to za parametr A?

Edytowane przez superduty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi