Skocz do zawartości
Fredek

Msi P35 Neo2-fr/fir

Rekomendowane odpowiedzi

Spróbuj karte do innego slotu wlozyc. Jesli to przerwanie to sprobuj powylaczac wszystko albo przydzielic recznie. Rozumiem ze dzwiekowke na mobo wylaczyles. Jesli jest ostro stara to moze warto z wbudowanej skorzystac... I moglbys powiedziec cos na temat tego co widzisz w menadzerze urzadzen. Wyglada mi to na jakis prosty do rozwiazania problem.

Na menadżerze jest wykrzyknik przy Audio device on high definition audio bus. Bardzo mi zależy na tym audio onboard, tylko że już nie mam pomysłów. Może ma znaczenie, że OSa stawiam na RAIDZIE. I najbardziej mnie dziwi, że raz ten REALTEC dzałał, ale nie było USB. Wgrałem przez pomyłkę te sterowniki przed PCI. A i Windowsów używałem dwóch przy tych instalkach. Ten sterownik w tej chwili się po prostu nie instaluje. Wyświetla się, że sterownik się nie zainstalował. Edytowane przez kszyh13

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

powiem tak - kupilemjakies czas temu dzwiekowke na pci. zamontowalem do kompa , w biosie wylaczylem realteka, winda wykryla nowa dzawiekowke zainstalowalem sterowniki, iiii.... ni uja nie dziala. zmienialem stery, instalowalem jakies dziwne programy ... nic

po wejsciu do biosu wlaczam realteka ,odpalam winde (bez wyciagania creativa) - i dzwiek z realteka leci jak gdyby nigdy nic. z creativa nie.

cos mi sie zdaje ze po formacie (naktory niemam czasu ani ochoty) creativ tez bedzie dzialal - ale... no wlasnie-po formacie (podczas ktorego musi byc wylaczony realtek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

powiem tak - kupilemjakies czas temu dzwiekowke na pci. zamontowalem do kompa , w biosie wylaczylem realteka, winda wykryla nowa dzawiekowke zainstalowalem sterowniki, iiii.... ni uja nie dziala. zmienialem stery, instalowalem jakies dziwne programy ... nic

po wejsciu do biosu wlaczam realteka ,odpalam winde (bez wyciagania creativa) - i dzwiek z realteka leci jak gdyby nigdy nic. z creativa nie.

cos mi sie zdaje ze po formacie (naktory niemam czasu ani ochoty) creativ tez bedzie dzialal - ale... no wlasnie-po formacie (podczas ktorego musi byc wylaczony realtek

przy formacie realtec ma być wyłączony?!! Bo teraz go robię. Wyłączyłem Edytowane przez kszyh13

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Mam 3 pytania dotyczące płyty.

1. Czy mimo braku portu COM, da się odpalić urządzenie, które z niego korzysta? - np czujka do Girdera?

2. Czy kiedykolwiek będzie na niej możliwe włączanie z klawiatury?

3. Czy udało się w końcu komuś uruchomić na niej Hirens boot cd? Z pendriva działa?

Gdybym wiedział o tych trzech wyżej wymienionych problemach to w życiu bym jej nie kupił.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja dalej z tym realtekiem. Na świeżutkim systemie gdzie są tylko sterowniki chipsetu i SATA wywala mi podczas jnstalacji komunikat "sterownik nie został zainstalowany bo współinstalator jest nieprawidłowy" :mur: Gdyby ktoś miał jakiś pomysł to byłbym wdzięczny :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na menadżerze jest wykrzyknik przy Audio device on high definition audio bus. Bardzo mi zależy na tym audio onboard, tylko że już nie mam pomysłów. Może ma znaczenie, że OSa stawiam na RAIDZIE. I najbardziej mnie dziwi, że raz ten REALTEC dzałał, ale nie było USB. Wgrałem przez pomyłkę te sterowniki przed PCI. A i Windowsów używałem dwóch przy tych instalkach. Ten sterownik w tej chwili się po prostu nie instaluje. Wyświetla się, że sterownik się nie zainstalował.

ja tez tak wlasnie mam juz mnie h*j strzela :mur: u siebie w kompie mam X-FI wiec leje na to cieplym moczem ale zlozylem wlasnie kumplowi kompa na tej plycie i tez nie wiem gdzie jest pierd***** sterownik :mur: wrrrr

@Fredek

bios byl 1.3 zaktualizowalem do 1.6 i spoko A-DATA ruszyly :D

ale teraz problem jest z dzwiekiem i widze ze nie tylko u mnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja tez tak wlasnie mam juz mnie h*j strzela :mur: u siebie w kompie mam X-FI wiec leje na to cieplym moczem ale zlozylem wlasnie kumplowi kompa na tej plycie i tez nie wiem gdzie jest pierd***** sterownik :mur: wrrrr

@Fredek

bios byl 1.3 zaktualizowalem do 1.6 i spoko A-DATA ruszyly :D

ale teraz problem jest z dzwiekiem i widze ze nie tylko u mnie.

Ja to zrobiłem, ale niewiele mogę Ci pomóc. Otóż wgrywałem OS-a na RAIDZIE a dyskietkę instalator lużno olał, więc zrobiłem dysk nlitem. Coś tam pozmieniałem, coś wywaliłem ale nie pamiętam dokładnie co. Wgrałem to, stery i okazało się, że nie mam USB, ale AUDIO było. Więc zrobiłem drugą płytkę, gdzie zintegrowałem tylko stery. Tu nie było Audio, ale było USB. Po 24 godzinach niepowodzeń wpadłem na to, że można połączyć te dwie rzeczy. Wgrałem pierwszą, bez USB i naprawiłem drugą. I w tej chwili mam wszystko. Ale mam dwa problemy. Ten Windows, Który wgrywałem, to OEM przypisany do mojego starego kompa. XP-eka, którego mam wgrać, przyblokowało gdzieś na poczcie. Jak przyjedzie, czeka mnie reinstalka, a za cholerę nie pamiętam co wtedy pozmieniałem. Sesję w nlite też wykasowałem, bo wydawało mi się, że to nic nie warte. Ten shit wygląda mi na jakiś konflikt pomiędzy sterami a OS-em. Na stronie windy jest poprawka, która to ponoć naprawia. Mnie nie naprawiła. Jest też Q888111 for: XP SP2, ale tego nie udostępniają. Ma to być w SP3. Jak trochę odeśpię i się ogarnę, to napiszę pewnie do Microsoftu. Takie wgrywanie windy, jak ja to zrobiłem to przecież czysta paranoja.

Jak coś jeszcze wymyślę, to Ci napiszę. Mam nadzieję, że jak Ci się uda, to też dasz znać.

Coś znalazłem! http://geekswithblogs.net/lorint/archive/2...6/11/81540.aspx i może coś da po zainstalowaniu.

Edytowane przez kszyh13

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamówiona MSi p35 Neo2-FR juz do mnie jedzie :D W związku z tym już za wczasu ,zanim otrzymam płytkę chciałbym się dowiedzieć jakie najlepsze alphatimingi ustawić dla pamieci Patriot 800mhz llk cl4,nie będe ich podkręcał?.Słyszałem,że zaciśnienie alpahtimingów powoduje wzrost wydajnosci,to prawda?Czy tak sie dzieje dopiero,gdy przekroczę jakąś wartosć fsb?

Edytowane przez kad2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam Panowie, pierwsze testy za mną, procek E6750 bez problemow poszedl na 3600MHZ przy napieciu 1,40V, natomiast RAM OCZ z 800MHz na 900MHz przy napieciu 2,20V i timingach 5-5-5-15-40-5-5-5-5, przede mna jeszcze tylko grafika. Przy chlodzeniu WC wielce prawdopodobne ze pojdzie na 4000Mhz :razz:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam Panowie, pierwsze testy za mną, procek E6750 bez problemow poszedl na 3600MHZ przy napieciu 1,40V, natomiast RAM OCZ z 800MHz na 900MHz przy napieciu 2,20V i timingach 5-5-5-15-40-5-5-5-5, przede mna jeszcze tylko grafika. Przy chlodzeniu WC wielce prawdopodobne ze pojdzie na 4000Mhz icon_razz3.gif

Noi co tak strasznie było ze zworkami?? alphami?? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak to jest z tym podwojnym startem ?? jak to sie objawia ?? ile to trwa??czy wymaga to jakiegos dodatkowego schylania sie do przycisku power albo do wtyczki w gniazdku??

bo mnie to własnie ciekawi .. wylacze sobie dajmy na to kompa na noc i rano jak włacze to bede musial jakos dłuzej czekac zeby kompa odpalic?

(choc srednio wylaczam kompa moze raz na tydzien tak to chodzi nonstop)

jak by ktos potrafil ten podwojny start zobrazowac to poprosze ;)

Edytowane przez rebul4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Było chyba ze sto razy... Power on, szumią wiatraki , po 2-3 sek wszystko staje i po kolejnych 2-3 sek znowu Start ogólnie uciążliwe ale tylko występuje jak wyłączysz kompa na listwie na noc lub zmieniasz ustawienia w Biosie (OC).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

skad ta pewnosc??

w manualu bylo cos innego...ok ale zaraz sprawdze ;)

mam nadzieje ze bedzie hulac

:::

sprawdzalem wszystkie mozliwosci , 1 kosc, 2

roznie sloty i nic

pamiatki to : a-data 800 cl4 extreme

Z tego co tutaj w temacie wyczytałem to masz bios 1.3 i dlatego komp gryzie się z ramem co masz.Mnie też to czeka,pożycz sobie od kogoś byle jaką kostkę ddr2 i pójdzie zmień biosa na nowszego wrzuć a-daty i będzie hulać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanko...

Włączyłem sobie dzisiaj EIST, wszystko działa fajnie.

Jest jakiś sposób, aby chłodzenie na procku się wyciszało? Niby działa przez program od MSI, ale to musiałbym mieć go cały czas odpalonego, a dodatkowo nie przyspiesza automatycznie tylko trzeba wszystko ręcznie...

Da się jakoś zrobić, by wiatraczek zwalniał (zatrzymywał się?) podczas małej pracy, a włączał przy obciążeniu lub gdy temperatura dojdzie do jakiejś granicy? (vide C'n'C dla AMD)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi