Jump to content
Fredek

Msi P35 Neo2-fr/fir

Recommended Posts

witam

 

sprawilem sobie nowe kosci ram

2x1GB Kingston hyperx 1066 CL5

 

problem jest taki ze kosci te chodza jedynie na ustawieniach:

850 CL5

1066 5-7-7-24 :blink:

 

jestem generalnie noobem wiec sie nie zdziwie jak bedzie to z mojej winy bo cos zle ustawilem

napiecia NB i SB dalem 1.5 i 1.7 V

napiecie na pamiatkach testowalem z zakresu 2.1 - 2.4

alpha timingi ciagle byly ustawione na 38-12-12-12

 

co przegapilem ?

 

pls help

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zdecydowanie za stara ;) zmień na ostatnią bete, niedawno ktoś podawał do niej linka.

mistrzuniu !

oczywiscie wszystko dziala

a ja glupi zmienialem ustawienia przez 4 godziny zamiast sie od razu na purepc zapytac :lol:

 

 

btw :

przy 5-5-5-15 i 1066 MHz jakie alpha timingi na oko powinny byc ?

obecnie mam 48-12-12-12

ich zmniejszenie da jakas sensowna roznice ?

Edited by quo

Share this post


Link to post
Share on other sites

W sumie masz dobre alphatimingi, zacieśnienie może dawać widoczną różnice tylko w benchmarkach, np. SuperPI ;) poza tym jak za mocno zmniejszysz te dwunastki to może Ci sie pieprzyć więc bez serii testów raczej sie nie obejdzie... Nie wiem czy warto żyłowac je, na moje sie nie opłaca przy 1066mhz...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam , niedawno pisałem o restartach. Okazuje się że komp nie chodził stabilnie czego przyczyna był ram. Myślałem , że to wina proca bo podkręciłem go z 2,4 Ghz na 3,2 Ghz myśląc , ze to jego próg wytrzymałości. Okazuje się , ze proc w Orthosie chodzi stabilnie na zegarze 3,3 Ghz, a na SuperPI pokazuje niezły wynik bez jakichkolwiek problemów. Gdy sprawdzam w Orthosie Proca i RAM w stresie, albo sam RAM wywala mnie po nie więcej jak 10 sek. :blink: Dodam jeszcze , że FSB było na 275, dzięki czemu można uzyskać taktowanie proca 3,3 Ghz i RAMu 1100 Ghz. Jeżeli ktoś wie jak to naprawić nie się nie krępuje ;d z góry THX

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zmienic na 1100mhz? :lol: Bo 1100ghz to jednak troche duzo :D

A tak na powaznie to podnies nieco napiecie na pamieci i sprobuj

Albo masz po prostu walnieta pamiec - sprawdz memtestem

 

wybacz zwykła literówka, napięcie jest na 2,2 v przy 2,3 windows się sypie. A co do testu pamięci wyszłoby na to ,że poprzedni ram też jest uszkodzony Patriot 800 @ 1000. ale sprawdze to.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam.

Wrzuci ktoś linka do sterów RAID na dyskietkę?

 

Na stronce msi.pl jest objętość 0Kb i nie można tego pobrać.

 

Znalazłem jedne w wersji 7.5.0.1017, czy to najnowsze?

Czy macie coś noweszego?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam.

Wrzuci ktoś linka do sterów RAID na dyskietkę?

 

Na stronce msi.pl jest objętość 0Kb i nie można tego pobrać.

 

Znalazłem jedne w wersji 7.5.0.1017, czy to najnowsze?

Czy macie coś noweszego?

 

a może tak ruszyc bańką co ?? ;)

 

chipset intela aj?? to mamy najnowsze na stronie intela... ;)

kto pobiera od MSI cokolwiek z ich ...zes...nej strony , która np w wersji PL posiada sterowniki sprzed lat oraz najczesciej FTP nie działa w ogóle... żenada w sumie....

 

http://www.intel.com/support/index.htm?iid...pport_downloads

Edited by IbanezRG

Share this post


Link to post
Share on other sites

Miał ktoś może problem z tripple bootem przy FSB400 zworka ustawiona na 333 (bez zworek płyta nie wstaje)?

Bo za cholere się nie mogę tego pozbyć, sprzęt z podpisu + najnowszy beta bios.

Taki urok P35.

Nie wyłączaj listwy to będzie tylko dual boot. Pozbyć się tego nie pozbędziesz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

a może tak ruszyc bańką co ?? ;)

 

chipset intela aj?? to mamy najnowsze na stronie intela... ;)

kto pobiera od MSI cokolwiek z ich ...zes...nej strony , która np w wersji PL posiada sterowniki sprzed lat oraz najczesciej FTP nie działa w ogóle... żenada w sumie....

 

http://www.intel.com/support/index.htm?iid...pport_downloads

Czy ja wiem... ;)

Oto info o sterownikach do chipsetu ze strony Intela:

 

Ver:9.0.0.1008 Date:6/2/2008 :D

 

A najnowsze jak sie okazuje są o wiele świeższe i są to na chwile obecną 9.1.1.1014 i są dostepne m.in. pod TYM ADRESEM.

 

No chyba że nie potrafie poszukac na stronie intela ale odnośnik prowadzi prosto do tych starych... ;)

Edit:

Jednak znalazłem pod P35 najnowsze wszystko: KLIK!.

Ale bez sensu to jest bo gdy sie kliknie na ogólny dział Downloads to wskazuje jakies starocie jako najnowsze...

Edited by DejwiT11

Share this post


Link to post
Share on other sites

Taki urok P35.

Nie wyłączaj listwy to będzie tylko dual boot. Pozbyć się tego nie pozbędziesz.

Mam podpiętą pompkę od LC do listwy ;) i tak ja włączam/wyłączam :].

Co śmieszne nawet przy restarcie wystepuje taki "krótki" dual boot.

 

Btw VTT 1,375 może zaszkodzić CPU?

Edited by ODOO

Share this post


Link to post
Share on other sites

Miał ktoś może problem z tripple bootem przy FSB400 zworka ustawiona na 333 (bez zworek płyta nie wstaje)?

Bo za cholere się nie mogę tego pozbyć, sprzęt z podpisu + najnowszy beta bios.

Mama to samo na tym procku wiem za biosie 1.1 to nie występowało jak cos gdzieś tu kiedyś dawałem wyniki jakie porobiłem różniąc się wydajanoscia z biosem A7345IMS.1A1.rar teraz mam bios B2 dziś zmienię na najnowszy B3 ale sadze ze to samo pozostanie .

 

ps jak cos wal na PW odpisze jeszcze dziś bo jutro wymywam nad morze

Edited by max340

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam podpiętą pompkę od LC do listwy ;) i tak ja włączam/wyłączam :].

Co śmieszne nawet przy restarcie wystepuje taki "krótki" dual boot.

 

Btw VTT 1,375 może zaszkodzić CPU?

Ja tez miałem przeróżne egzorcyzmy przy starcie / restarcie na różnych ustawieniach :D Tak jest i będzie niestety i biosy pewnie nic tu nie poprawią...

 

Jak Vcore masz wyższe i Eist wyłączony to chyba nie powinna mu krzywda sie dziać?? Tak mi sie zdaje przynajmniej ;)

Edited by DejwiT11

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam!

Mam pytanie, czy próbował ktoś kręcić Yorkfielda na tej mobo?

Ponieważ zafundowałem sobie Q9450. Niestety jedzie na boxowym chłodzeniu, ale nie rozumiem czemu nie mogę dobić do 3Ghz nawet :/

Sytuacja z procem obecnie wygląda tak:

Dołączona grafika

 

Napięcie w biosie podniesione o jeden stopień (tj. 1.1V niecałe).

 

Temperaturki pod orthosem wynoszą 64°C (stress).

Tak więc jest to wina słabego chłodzenia, czy może wina proca?

 

Memki ustawione wg. FAQ, zresztą działały nawet na większych taktach (patrz podpis)

Edited by radziuinblack

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam!

Mam pytanie, czy próbował ktoś kręcić Yorkfielda na tej mobo?

Ponieważ zafundowałem sobie Q9450. Niestety jedzie na boxowym chłodzeniu, ale nie rozumiem czemu nie mogę dobić do 3Ghz nawet :/

Sytuacja z procem obecnie wygląda tak:

Dołączona grafika

 

Napięcie w biosie podniesione o jeden stopień (tj. 1.1V niecałe).

 

Temperaturki pod orthosem wynoszą 64°C (stress).

Tak więc jest to wina słabego chłodzenia, czy może wina proca?

 

Memki ustawione wg. FAQ, zresztą działały nawet na większych taktach (patrz podpis)

a napiecia na NB SB?

Share this post


Link to post
Share on other sites

nie przekraczał bym 1.5na NB do codziennej pracy (ja mam tyle góra i do tego doczepiłem wiatraczek 40mm na NB) imo masz zbyt niskie napięcie na rdzeniu Vcore pamiętaj że mamy do czynienia z procesorem 4 rdzeniowym a płyta zaniża realne napięcie procka nawet na dwujajowcu... daj sobie na próbę 1.4v na rdzeń a VTT na 1.3 i przestaw na częstotliwość której oczekujesz... powinno być ok.. i teraz sobie schodż z napięciem po troszku aż do utraty stabilnosci podczas testu stresującego...pamiętajmy jednak że quada BOXEM schłodzić przy 1.4v jest cięzko...mimo że to Yorkfield...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hmm, testowałem sobie Prime95 proca i... doszło do 70°C :/ Widać że bez chłodzenia się nie obejdzie.

Mam 100zł na chłodzenie do proca, lepiej kupić Karakorum czy Scythe Katana 2?

 

A, i jeszcze mała prośba: mógłby mi ktoś mniej-więcej wytłumaczyć od czego jest SB a od czego NB? I VTT również :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hmm, testowałem sobie Prime95 proca i... doszło do 70°C :/ Widać że bez chłodzenia się nie obejdzie.

Mam 100zł na chłodzenie do proca, lepiej kupić Karakorum czy Scythe Katana 2?

 

A, i jeszcze mała prośba: mógłby mi ktoś mniej-więcej wytłumaczyć od czego jest SB a od czego NB? I VTT również :)

http://img.tfd.com/cde/NORTBRID.GIF , VTT to "napięcie szyny fsb", nie powinno przekraczać napięcia na rdzeniu procesora, przeważnie pomaga w uzyskaniu wyższego FSB. Co do chłodzenia zapytaj w odpowiednim dziale

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam

 

Już od paru dni walczę z OC na naszej płytce i zauważyłem że strasznie kapryśna jest, wiedziałem

że lubi robić dziwne akcje ale nie wiedziałem że aż tak :>

Nie wiem jak u was ale u mnie dziwnie ustawia alphatimingi względem tego co pokazuje memset

 

TRFC OK

TWR +8 względem tego co się ustawi

TWTR +8 względem tego co się ustawi

TRRD OK

TRTP +2 względem tego co się ustawi

 

Do tego nie wstaje bez zworek (niby powinien być wtedy strap 400)

Na strapie 333 po ustawieniu 400MHz FSB niestabilna jest pod obciążeniem, natomiast

na 266 i 400FSB już wszystko jest OK (zobaczymy na jak długo), no i V droop 0,05V.

Jakby tego było mało to ma problem z działaniem na dzielniku 1:1 nawet przez to

pamięci zmieniłem z 4gb Kingmax 800MHz na Kingstony HyperX 1066MHz.

 

Na poprzednim procku (E4400) też mi zaczynała robić jazdy od FSB 370 w górę, zmieniłem

proca i dalej jakieś akcje robi ;). U kogoś z was trybi bez problemu FSB 400(bez zworek) ?

 

No i jeszcze jedno pytanie. Opłaci się wodować tą płytę ? Bo mam wolny bloczek na NB

i się zastanawiam czy jest sens zmieniać chłodzenie producenta (mam dodatkowo na NB

i sekcji zasilania wentylatory 60mm)

Edited by ODOO

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja jak miałem poprzedniego E7200 który sie zjarał i ogólnie miałem świeżo tą płyte i chciało mi sie dużo bawić ;) to wyciskałem z niej oj wyciskałem... Bez zworek na strapie 400 to przy fsb 510mhz chodziła jak ta lala :) z pamięciami również nie miałem nigdy problemu i ogólnie u mnie płyta nie robi żadnych jazd ani nie jest kapryśna... nie wiem od czego to może być, że u niektórych robi cyrki. Teraz po tym jak mi sie spaliła razem z procem, to po naprawie już nie chce mi sie bawić z nią i tylko procka podciągnałem do granic jego możliwości przy fsb w granicach 360 - 370 więc juz nie katuje jej ani ramu i chodzi wszystko git ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.