ODOO Opublikowano 18 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2009 Wyłączenie EIST nie jest konieczne sam za czasów E4400 miałem EIST (10x340) i procesor zwalniał do 6x340 oraz obniżał napięcie, jak tylko chodzi wszystko stabilnie z EIST to zostaw je włączone. U mnie najlepsze wyniki pamięci osiągały na oficjalnym 1.9 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radziuinblack Opublikowano 18 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2009 (edytowane) Masz dokładnie tak samo ustawione memki jak u kolegi? No i czy to są dokładnie te same (nie ten sam model, tylko egzemplarz)?Te same ustawienia, te same memki. Wyjęte z mojego kompa i włożone do niego :) No cóż, spróbujemy 1.9 zatem :) Plik z biosem to jest ten o rozszerzeniu .190? (np. A7345IMS.190, aktualizuje przez winde, brak stacji dyskietek) Edytowane 18 Lipca 2009 przez radziuinblack Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczYpior_n1 Opublikowano 18 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2009 Najnowszy oficjalny to 1.10 a różnica może być bo 1.6 to jednak stary bios ;) ja jestem zawsze za betami najnowszymi... :) Co do EIST to oczywiście, ja też mam włączone na E7200 przy niespełna 3,5GHz i działa wyśmienicie włącznie z obniżaniem napięcia. Gdy wyłacze EIST to na tym samym FSB i napięciu poleci raptem tylko 50MHz więcej... ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
centy Opublikowano 23 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2009 Pokazał się nowy bios beta 1.B4 -klik- (odsiebie) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczYpior_n1 Opublikowano 23 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2009 Dzięki centy, że trzymasz reke na pulsie ;) Jestem pełen podziwu że co chwile wychodzą nowe biosy, no w sumie to bety ale troche znudziło mi sie wgrywanie coraz to nowszej bety... Zżera mnie ciekawość co oni nadal poprawiają w tej płycie... A może tylko aktualizacja obsługiwanego sprzętu...? :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemn2 Opublikowano 24 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2009 Może poprawiają to o czym pisaliśmy kiedyś w liście do MSI :wink: Faktycznie biosów jest dużo temat na forum wiecznie żywy jak Lenin. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
max340 Opublikowano 24 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2009 (edytowane) Jak było cicho o nowych biosach to te 3 ostatnie beta szybko się pojawiły trzeba zmienić z B3 na B4 :) ale za jakiś czas bo zbytnio nie widać różnicy :P Edytowane 24 Lipca 2009 przez max340 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
centy Opublikowano 24 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2009 Z dniem wczorajszym zakończyłem przygodę z naszym mobaczem. Służyła wiernie nie mogę złego słowa powiedzieć. W i7 nie chciałem się pakować i wyszło to co wyszło. Oczywiście jak pokażą się nowe biosy to będę dawał info. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IbanezRG Opublikowano 29 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2009 @centy Ty zdradziuchu Asusowy ;) ps. piszę bo dawno nic nie pisałem ;) zauważył ktoś jakiekolwiek róznice w działaniu naszego MSI po zaaplikowaniu w.w. biosu z numerem 4 ?? standardowo wgrałem go , ale kompletnie nie widzę nic in plus ani in minus w porównaniu do b2 ... czy jest może jakiś changelog który przeoczyłem ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
centy Opublikowano 29 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2009 A no tak wyszło. Niestety changeloga brak, może sami nie wiedzą co zmienili... żart. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczYpior_n1 Opublikowano 29 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2009 Na moje to gra niewarta świeczki już z tym zmienianiem biosów. Dla nas one nic nie wnoszą i nic nie zmieniam bo jak by coś poszło nie tak przy flashowaniu to bym chyba sobie przyrodzenie odgryzł... :D Nie ma problemów z kompem = nic nie wgrywam. Chyba że oficjalny wyjdzie albo bede chciał kupić i3 :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba123 Opublikowano 30 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2009 Czy moze ma ktos z was plyte MSI P45 Neo2 fr. Chcialbm zeby mi ktos powiedzial czy tzeba cos zmieniac zaworkami zeby zrobic oc q9550 do 3.0 GHZ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ODOO Opublikowano 30 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2009 (edytowane) Temat o MSI p45 masz niżej. A tak w ogóle ja też się z MSI rozstałem, fajna płyta była ale w moim przypadku trochę kapryśna ale i tak ja miło wspominam. Edytowane 30 Lipca 2009 przez ODOO Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ubser Opublikowano 30 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2009 Takie pytanko , korzysta ktoś z win7 64 bit ? bo mam problem ze sterami do mojej płytki ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ODOO Opublikowano 30 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2009 ja jeszcze niedawno korzystałem, a co się dzieje ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ubser Opublikowano 30 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2009 potrzebuje sterów bo te co ściągałem z różnych stron jakiś czas temu nie wgrywały się poprawnie, tylko do grafy były dobre. Jestem teraz na win Vista 64 bo mam 4 Gb ramu i mam zamiar jak najszybciej zmienic system , bo ta vista z 40 Gb na partycji wykorzystuje 35 Gb :blink: Jak miałem win 7 wystarczyła partycja 20 Gb z czego miałem wolnego 13 Gb. Najchętniej siedziałbym na XP 64, ale nie ma sterów do mojej Wifi. więc jestem zmuszony siedzieć na Viście albo na 7 jak da rade. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczYpior_n1 Opublikowano 30 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2009 (edytowane) Ja miałem Win7 x64 i wyglądało na to jakby stery chipsetów Intela były już zaaplikowane w system. Poszczególne etapy (okna) instalacji pokazywały sie normalnie a gdy miało przyjść do kopiowania plików to od razu wyskoczył komunikat, że zainstalowano poprawnie i czy zrobić reboot. Jeżeli Ci chodzi o ten sam 'problem' to raczej nie masz sie czym martwić bo stery są. Tylko nie wiem dlaczego tak sie dzieje jak chce sie zainstalować najnowsze. Jakaś tam wersja jest zaaplikowana w system i powinno dać sie je zaktualizować... btw. tutaj jest super stronka z najnowszymi narzedziami i sterami (w tym intelowskie) i jest aktualizowana na bieżąco ;) KLIK Edytowane 30 Lipca 2009 przez DejwiT11 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ODOO Opublikowano 30 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2009 Ja sterowniki do chipsetu biorę z TĄD a Matrix Storage Manager z TĄD , do chipsetu instalują się tak jak opisał DejwiT11. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IbanezRG Opublikowano 30 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2009 a nie przypadkiem STĄD ?? hehe ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Colinus Barbarianus Opublikowano 31 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2009 Ja mam ciagle problem z GSA H54 (55)L. Naped jak jest podpiety do plyty tasma ATA to czyta niektore plyty (glownie UDF) w tepie kilka kB/s. Ogolnie mozna dostac nerwicy zwlaszcza jak sie chce jakas gre zainstalowac :( Ratowalo mnie podpiecie napedu przez adapter USB, ale akurat pozyczylem kumplowi i nerwica sie nasilila. Probuje zainstalowac sterowniki ze strony intela lub MSI i za kazdym razem wyskakuje komunikat ze nie mam odpowiedniej konfiguracji zeby zainstalowac oprogramowanie. Soft jest niby pod viste x64 (taka mam) i nie pomaga. Widzial ktos taki numer? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
superdan Opublikowano 31 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2009 (edytowane) Witam, mam 2 kosci ramu DDR2 800Mhz i zamierzam dokupić nastepne 2 kostki ale zastanawiam sie czy nie sprzedac tych 800 i kupic zestaw 4gb ale już w 1066Mhz. Czy zauważalna jest róznica? czy nie bawić się w sprzedawanie i po prostu dokupić sobie 2 nastepne? Mam na oku aukcje na ebay 22 funty za 2x1gb 800mhz albo 60F za 2x2gb 1066Mhz.wtedy swoje sprzedalbym tez moze za okolo 20 do 30 f dolozyl drugie tyle i mial 1066Mhz.Co zrobić?? Edit. Dobra nie ważne kupiłem 800 bo nie było zainteresowania nimi wiec ja też bym swoich nie sprzedał. Edytowane 31 Lipca 2009 przez superdan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ubser Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2009 (edytowane) Wie ktoś jak to możliwe, że mój proc przestał chodzić stabilnie po przejściu z win seven 64bit na XP 32bit'y ? Dodam, że ta wersja xp jest w pełni sprawna. Jest to sp2 bez modyfikacji , od prawie zawsze z niej korzystam. nie wiem o co cho :sad: ustawienia w biosie są na 99% takie same jak wcześniej miałem na "7". na focie jest test z win 7, nie było sensu pokazywać testu z xp bo po 15 minutach wywala. Edytowane 1 Sierpnia 2009 przez Ubser Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczYpior_n1 Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2009 (edytowane) Ja mam ciagle problem z GSA H54 (55)L. Naped jak jest podpiety do plyty tasma ATA to czyta niektore plyty (glownie UDF) w tepie kilka kB/s. Ogolnie mozna dostac nerwicy zwlaszcza jak sie chce jakas gre zainstalowac :( Ratowalo mnie podpiecie napedu przez adapter USB, ale akurat pozyczylem kumplowi i nerwica sie nasilila. Probuje zainstalowac sterowniki ze strony intela lub MSI i za kazdym razem wyskakuje komunikat ze nie mam odpowiedniej konfiguracji zeby zainstalowac oprogramowanie. Soft jest niby pod viste x64 (taka mam) i nie pomaga. Widzial ktos taki numer? Nie widział nikt takiego numeru, ale może by sprawdzić na innej nagrywarce po prostu? Albo taśmie? A stery jakie spóbujesz instalować? do chipsetu? I nie chcą sie zainstalować? Wie ktoś jak to możliwe, że mój proc przestał chodzić stabilnie po przejściu z win seven 64bit na XP 32bit'y ? Dodam, że ta wersja xp jest w pełni sprawna. Jest to sp2 bez modyfikacji , od prawie zawsze z niej korzystam. nie wiem o co cho :sad: ustawienia w biosie są na 99% takie same jak wcześniej miałem na "7". na focie jest test z win 7, nie było sensu pokazywać testu z xp bo po 15 minutach wywala. Orthos jest programem BETA z 2006 roku więc nie kumam absolutnie dlaczego jest jedynym i najważniejszym wyznacznikiem stablności dla niektórych... :unsure: Edytowane 5 Sierpnia 2009 przez DejwiT11 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinki Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Przez prawie 2 lata mialem bios 1.1 i zero problemow z e6300. Zmienilem procka na e7200 i wgralem najnowszy bios Beta4 i mam kilka pytan... Moje obecne ustawienia to 410x9.5=3895 a w biosie podaje ze to 4100 i przy poscie tez podaje zly zegar... Mam wlaczone EIST i do tej pory dzialalo to tak ze obnizal mi sie mnoznik i napiecie na e6300, teraz na e7200 obniza sie mnoznik a napiecie dalej 1.35V? O co chodzi? Jako domyslne napiecie w biosie (na szaro) jest 1.75V <_< a zaczyna sie od 1.1V Jakies pomysly? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Colinus Barbarianus Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2009 (edytowane) Nie widział nikt takiego numeru, ale może by sprawdzić na innej nagrywarce po prostu? Albo taśmie? A stery jakie spóbujesz instalować? do chipsetu? I nie chcą sie zainstalować? Stery intela nie chca, ale moze to dlatego, ze w biosie mam tryb IDE ustawiony. Po krotkiej inwestygacji okazalo sie, ze kontroler pata jest marvella - przez 10min nie moglem znalezc sterownikow do niego, a potem odpuscilem. Kombinowalem jeszcze z najnowszym biosem oraz wylaczeniem busmaster w setupie ale nic nie pomoglo. Wymiana tasmy mnie przeraza :) Ale widocznie trzeba spiac poslady i to zrobic... Pinki: To normalne po zmianie proca czy update biosu. Na e8400 pokazuje default napiecie 1.8V. Ja wylaczalem eist i ustawialem normalne napiecie i defaultowe takty. po restarcie jeszcze raz sprawdzalem napiecie (takze to na monitoringu) i wlaczalem eist. Kolejny restart i sprawdzenie czy juz jest ok i mozna krecic :) Edytowane 6 Sierpnia 2009 przez Colinus Barbarianus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinki Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2009 (edytowane) Wgralem B2 i to samo, nie zmniejsza napiecia tylko zegar, co robie zle? Poza tym czasem samo zmienia sie w biosie napiecie na procku o jeden stopien... I oczywiscie po clear cmos jako domyslne na szaro jest 1.65V i daje wtedy w HW Monitor 1.05V Edytowane 6 Sierpnia 2009 przez Pinki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
delekta87 Opublikowano 7 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2009 (edytowane) Od pewnego czasu mam problem z rozruchem komputera na tej płycie. Jak zresetuję BIOS'a i wczytam zapisane ustawienia na których działał to działa. Zaczęło się tak dziać jak wsadziłem Radeon'a HD4670. Wczoraj wgrałem BIOS'a B4 i bez zmian. Może ma ktoś jakieś pomysły ?? P.S. Konfiguracja: Pentium DC E2180 MSI P35Neo2 FIR 4x 512 micron D9 GMH Be quiet Straight Power 450W SAPPHIRE HD 4670 512MB GDDR4 Edytowane 7 Sierpnia 2009 przez delekta87 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boru91 Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2009 co do tej bety B4 cos po niemiecku naskrobali na niemieckiej stronie MSI może ktoś przetłumaczy.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IbanezRG Opublikowano 11 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2009 co do tej bety B4 cos po niemiecku naskrobali na niemieckiej stronie MSI może ktoś przetłumaczy.... podaj link do tego co naskrobali to zobaczymy... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boru91 Opublikowano 11 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2009 (edytowane) http://www.msi-forum.de/index.php?page=Thr...geNo=42709ef78e kurka aż wstyd,że nie moge rozkminić mimo iż mam niemiecki w szkole .... mam jeszcze bubel z dzwiękiem po formacie.... zainstalowałem tego menadżera realtek audio z płytki ze sterownikami on normalnie widzi słuchawki i głosniki ale lipa bo nie odtwarza muzy..... a w panelu sterowania w opcji"Dzwięk i urządzenia audio" jest brak urządzeń audio... hmmm Edytowane 11 Sierpnia 2009 przez sly44 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...