Kean Opublikowano 30 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2007 ppplesiu: nie patrz na speedfana ;) FireBoy: jak u mnie działa taki sam proc (rdzeń, fsb, ht) to czemu ma nie dzialac identyczny tylko z mniejszym mnoznikiem? Bedzie dzialac bankowo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ietas>> Opublikowano 31 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2007 Panowie oplaca sie kupic Tą płyte do e2140 ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 31 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2007 Wojowalem z ta plyta okolo 20 godzin (moze wiecej). Ogolnie, sama plyta w testach wypada bardzo dobrze (dlatego zdecydowalem sie na zakup), ale odnosnie konfiguracji to wedlug mnie zalezy od egzemplarzu. Najpierw kupilem plyte to dostalem fabrycznie zepsuta, ale wyslali mi nowa. Dzieja sie na niej dosc dziwne rzeczy i trudno nawet sprecyzowac czego jest to wina (czy procesora, czy samej plyty). Swoja droga, wiele osob jest zadowolonych takze mozesz ryzykowac. Moze bedziesz mial szczescie i wszystko skonfigurujesz (z O/C) w jedna godzinke ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr_Ozda Opublikowano 31 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2007 Panowie poratujcie. Mam problem windows nie śmiga wywala mi błąd pliku PCI.sys, botując płytkę z XPkiem wyskakuje to samo. Zmieniałem dyski twarde i nic nie pomogło. Czy ktoś może mi podesłać ten plik ze swojego systemu ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 31 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2007 Masz http://rapidshare.com/files/80293917/pci.rar.html Coś musisz mieć nie tak. Spróbuj może zainstalować ponownei stery od płyty. Sprawdź też lepiej pamięci. Bo podobne jaja (błedy etc. ) miałem jak za bardzo przekręciłem pamięci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr_Ozda Opublikowano 31 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2007 Dalej to samo, nie moge zainstalować na nowo systemu nawet na innym dysku twardym, ani swojego systemu odpalić. Komp niekręcony od padnięcia. W tej chwili chodze na karcie graficznej podpinanej pod PCI karta pod PIC-E padła. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kean Opublikowano 31 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2007 Proponuje dodać do FAQ, że stare napędy CD (ale takie na prawdę stare-stare) uniemożliwiają bootowanie płyt (np z systemem). Nowsze napędy bez problemu działają. Sprawdzone na kilku starociach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr_Ozda Opublikowano 31 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2007 Wgranie nowego biosu pomógło. Stary system nawet odpalił. Nadal nie wiem co było przyczyną. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VICTORious Opublikowano 2 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2008 Odczuję jakąś różnicę przechodząc z biosu 1.1 na jakiś najnowszy? Widze z faq że updejt z windowsa bezporblemowy (mowa o odpaleniu AFUWINa) ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLACK_MONKEY Opublikowano 2 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2008 Widze z faq że updejt z windowsa bezporblemowy (mowa o odpaleniu AFUWINa) ? masz trzy sposoby, automat przez Live Update 3 , automat przez Klucz USB z biosem, klasyka- floppy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 2 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2008 Najprościej moim zdaniem z pod AFU WIN-a ;] tj. metoda opisana w FAQ :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VICTORious Opublikowano 3 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2008 a pytanie nr 1? warto zmienić skoro dobrze wszystko chodzi? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 3 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2008 a pytanie nr 1? warto zmienić skoro dobrze wszystko chodzi? sprawdz, to nic nie kosztuje ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
disaster3 Opublikowano 3 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2008 Siema, Mam pytanie do bardziej obeznanych w temacie OC. Wczoraj poszukiwalem w swoim procku FSB Wall'a i ma pytanie odnosnie napiec na naszej plytce MSI Neo2 FR. Zworka oczywiscie na 333. Pamieci ustawilem na 1:1 i poluzowalem im timingi (5-5-5-15) zmniejszylem mnoznik do 6x i zaczalem jechac z FSB. Doszedlem do 420 Mhz (1 godz. w Orthosie - pass (0 błedow)), jak ustawilem juz 440 Mhz to komputer juz sie nie chcial uruchomic. 3 czy 4 restarty i trzeba bylo wlazic do Biosu zeby troche pozmieniac wartosci. Ponizej podaje wartosci V jakie mam ustawione w Biosie w Cell Menu i teraz mam pytanie, czy gdzies cos moge jeszcze podciagnac czy to juz koniec procka? Bios 1.76 beta. Sprzet w sigu CPU Voltage - 1,450 V Memory Voltage - 2.10 V VTT FSB Voltage - 1,20 V NB Voltage - 1,4 V SB I/O Power - 1.5 V (default) SB Core Power - 1.05 V (default) Dzieki za jakies info Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kean Opublikowano 3 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2008 daj mu: cpu: 1.5V nb: 1.5-1.6V fsb vtt: 1.45V jak memki chodza? jaki mnoznik (potocznie zwany dzielnikiem :P ) pamieci? jak komp nie wstaje i jak szukasz walla to go znalazles ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lyzkov Opublikowano 3 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2008 (edytowane) Możesz spróbować podnieść NB Voltage albo VTT Fsb Voltage. Ja przy większym OC już nie raz dawałem nawet na maxa, choć muszę zaznaczyć, że wymieniałem pastę pod standardowym chłodzeniem płyty i mam lekki nawiew na NB i mosfety przy procku. Może to coś pomoże. Z mojego doświadczenia wiem, że pomaga na mojej płycie przy osiąganiu fsb >500 MHz. Edit: Ups, spóźniłem się trochę z tym postem. :P Edytowane 3 Stycznia 2008 przez lyzkov Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
disaster3 Opublikowano 3 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2008 Nie zabije to mojej plyty :) - takie V ? Pamieci spoko chodza na luzie 1000 Mhz przy 2.0 V (5-5-5-15) ale mam je ustawione z prockiem na dzielniku 1:1 zeby mnie nie ograniczaly wiec teraz przy max stabilnym FSB chodzily jako 840. Jesli chodzi o wiatr w budzie to jest OK. Mam obudowe chiefteca LBX'a na prawym boku (tym co plyta jest) sa 2 fandery 92 mm wieja na dyski, na drugiej stronie (bok zdejmowalny) na wysokosci mniej wiecej karty graficznej i SB wieje arctic cooling 80 mm. Na grafie jest Accelero S1 z 120 mm wiatrakiem Scythe Sflexem na procku jest Thermalright 120 Extreme + 120mm Scythe Sflex, pod chlodzeniem Mostka NB i SB zdrapal "fioletowego gluta" i posmarowalem Arctic Silver 5 i na te mosfety obo procka przykleiłem miedziane radiatory. Wydaje mi sie ze w miare przygotowalem sprzet jesli chodzi o wentylacje i odpowiednia temp. w srodku. Dobra wroce do domu i dam takie napiecia. Mam nadzieje ze nia zabije plyty :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kean Opublikowano 3 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2008 (edytowane) Co do memek to mówiłem że bios 1.6 lepiej mi prowadzi moje 10th AE na d9gmh. na biosie 1.3 nie mogłem zrobić 500MHz 4-4-4-12- reszta auto na 2,5V na 1.6 mam tak: 550MHz 4-4-4-4-4 - 4-21-3-9-9-3-8-3 2,4V -> spi 1m sie bawilem tylko bo timy do 1m robiłem. Reszta soon ;) Edytowane 3 Stycznia 2008 przez Kean Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Scythe Opublikowano 3 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2008 daj mu: cpu: 1.5V nb: 1.5-1.6V fsb vtt: 1.45V jak memki chodza? jaki mnoznik (potocznie zwany dzielnikiem :P ) pamieci? jak komp nie wstaje i jak szukasz walla to go znalazles ;) Sorki ze wtrace ale takich wartosci to ja nawet nie uzywam do 480 fsb ;] nb: 1,45 fsb vtt: 1,275 ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kean Opublikowano 3 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2008 No wlasnie o to chodzi :) Cale oc polega na ustawieniu najwyzszych mozliwych wartosci, a skad wiedziec gdzie one sa? Trzeba wyeliminowac wszytskie inne duperele ktore moga w tym przeszkadzac :) Dlatego napiecie mozna ustawic wieksze niz potrzebne (chociaz nie mozna przesadzac bo wtedy mocniej sie uklad grzeje i nie sprawdzi sie tego czego szukamy) i zbadac co nas ogranicza. Od takiego napiecia plyta przeciez nie zejdzie... Niektorzy sie dziwia jak ktos daje 2,5V na memki... a szalncami sa ci ktorzy daja wiecej niz 2,8V... to przieciez sie robi tylko do benchu. Tzn wiekszosc ocerow tak robi, a pozniej jedzie sie na defaultowych ustawieniach. ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Damikor Opublikowano 3 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2008 @Kean Możesz spokojnie obniżyć tRRD do 1 i tRTP do 2, bo nasza mobo spokojnie sobie radzi z takimi ustawieniami (są to timingi zależne od mobo) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wampir Opublikowano 3 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2008 W które wejścia macie podpięte dyski do raida ? Muszę podpiąć 2x 250gb i 1x 80gb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Komornick Opublikowano 4 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2008 W które wejścia macie podpięte dyski do raida ? Muszę podpiąć 2x 250gb i 1x 80gb Ja mam w portach 5 i 6 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 4 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2008 Panowie co to jest to "DC MODE" w CPU-Z w zakladce "memory". Widze, ze niektorzy maja symetric, a niektorzy asymetric. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLACK_MONKEY Opublikowano 4 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2008 Panowie co to jest to "DC MODE" w CPU-Z w zakladce "memory". Widze, ze niektorzy maja symetric, a niektorzy asymetric. DC= Dual Channel Assymetric = Asymetryczne NIE synchro z FSB Symmetric = Symetrycznie z FSB czyli 1:1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kean Opublikowano 4 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2008 (edytowane) Jak na tym mobasie wyłączyć EIST dla proców P4/PD ? Bo nie zależnie od opcji EIST w biosie dalej mi obniża mnożnik i napięcie :/ Edytowane 4 Stycznia 2008 przez Kean Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLACK_MONKEY Opublikowano 4 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2008 Jak na tym mobasie wyłączyć EIST dla proców P4/PD ? Bo nie ważne od opcji EIST w biosie dalej mi obniża mnożnik i napięcie :/ EIST na DISABLED i ustawiasz maksymalny mnożnik, a jak robi throttling to znaczy że coś nie bangla z chłodzeniem , lub w windozie masz schemat zasilania ustawiony na "minimalne zarządzanie energią" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 4 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2008 A minimalne zarządzanie energią wyłączone?? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kean Opublikowano 4 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2008 (edytowane) Zawsze włączony / stacjonarny w domu, biurze... to nic nie zmienia. Przez to robienie max screena cpu-z jest mocno utrudnione ;) Edytowane 4 Stycznia 2008 przez Kean Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 4 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2008 A te wszystkie inne HPET, Execute bit support itd. są na Disabled?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...