Skocz do zawartości
Fredek

Msi P35 Neo2-fr/fir

Rekomendowane odpowiedzi

meeron, Ty te swoje LF tak katujesz? One nie lubia takich voltów za bardzo ;)

mnie złości przeskok z 2,7 na 2,9 bo powyżej tego to już lekko hardcore...

lanfy sprzedalem, teraz mam "zwykłe" D9GMH

jedna kosc wlasnie zdechła ale i tak byla dzielna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2V na NB niema co :P Nie każdy jedzie na codzień na memkach 600CL4 i 500FSB co nie zmienia faktu że do hardcore OC pasuje jeszcze troche V dać :P Ale apetyt rośnie w miare jedzenia i jest tak jak masell napisał że od dużego V to ta płyta by wam padła więc 1,650....czyli tyle ile daje płyta wydaje się być rozsądnym V, ciekawe ile tak naprawde osiąga chipset w stressie przy 1,65v :rolleyes:

Edytowane przez Fredek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A kto mówił o jechaniu 600 CL4 & 2V na NB na codzień ?

Tutaj była mowa o low clocku i np benchu jakimś.

Nikt na codzień nie lata na takich napięciach ;]

Ja mam np na codzień na NB 1.15v i reszta napięć również minimalna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A kto mówił o jechaniu 600 CL4 & 2V na NB na codzień ?

Tutaj była mowa o low clocku i np benchu jakimś.

Nikt na codzień nie lata na takich napięciach ;]

Ja mam np na codzień na NB 1.15v i reszta napięć również minimalna.

hehe nieźle się smiałem jak to czytałem... :D chyba nikt nie myślał że ktoś tu chce takie ustawienia 24/7 trzymać :)

Do tego trzeba by jeszcze dodać jakies 2,6-2,7V na memkach żeby takie taktowanie utrzymać :)

Teraz pytanie:

Na 1,65V na MCH i FSV VTT na max działa wam PL poniżej 7 przy fsb 500 i memkach na 600 CL5 (ew. CL4)?

Strap na 333 choć u mnie na 200 też na 7 chodzło tyle że może troche mniej stabilnie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe nieźle się smiałem jak to czytałem... :D chyba nikt nie myślał że ktoś tu chce takie ustawienia 24/7 trzymać :)

Do tego trzeba by jeszcze dodać jakies 2,6-2,7V na memkach żeby takie taktowanie utrzymać :)

Teraz pytanie:

Na 1,65V na MCH i FSV VTT na max działa wam PL poniżej 7 przy fsb 500 i memkach na 600 CL5 (ew. CL4)?

Strap na 333 choć u mnie na 200 też na 7 chodzło tyle że może troche mniej stabilnie ;)

dziala :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmiana pasty pod radiatorami ;] Czyli co, gdzie, czym i jak ;)

W FAQ zostało uwzględnione że warto zmienić pastę pod radiatorami, trzeba jednak wiedzieć jak umiejętnie to zrobić aby nie ukruszyć odkrytego NB, do całej operacji szczególnie przyda nam się suszarka do włosów, a to wszystko przez SB które mocno trzeba podgrzać aby całe skomplikowane chłodzenie równo i bez szwanku odeszło ;] Do rzeczy:

1. Podgrzewamy suszarką do włosów mostek południowy (SB)

2. Ściskamy kołki i powoli zdejmujemy chłodzenie zaczynając od mosfetów (jeśli SB stawia opór, podgrzewamy go jeszcze bardziej)

3. Teraz czas pozbyć się ten fioletowej gumy ;) Paznokciem staramy się zdrapać paste, a pozostałości zmywamy np. zmywaczem do paznokci lub innym specyfikiem który do tego sie nadaje ;]

4. Teraz nakładamy pastę ;] (polecam Arctic Ceramique, Arctic Silver 5, Zalman STG-1)

5. Następnie zakładamy chłodzenie w następującej kolejności: SB>>mosfety>>NB

No i stało się po przeczytaniu starego i nowego FAQ skusiłem się na MSI NEO2-FIR. Po ostrej walce pomiędzy Foxconn P35A-S i jeszcze Gigabyte P35-DS3R. :damage_wall:

Jutro chyba przyjdzie i zacznę montaż. Zabawę chyba zacznę od wymiany pasty (Arctic Cooling MX-2) pod chłodzeniem no i tu mam pytanie, na które nie mogę znaleźć odpowiedzi. Nie tylko w FAQ ale w obydwu wątkach.

Rozumiem, że wymieniam pastę pod NB i SB ale co z mosfetami?

Jeżeli tam też trzeba wymienić to jak? Każdy mosfet smarować pastą? Czy może radiator po całości? Czy raczej na mosfetach zostawiamy oryginalne coś tam? (sprawdzam tylko czy nie ma folli ochronnej bo ktoś napisał, że miał nie zdjętą na radiatorze od mosfetów :D )

Warto by może dodać taką odpowiedź w FAQ?

Poza tym pytanie czy przy 2160, którego chcę spróbować do 3000 bez jakiegoś tam extremalnego kręcenia reszty opłaca się trudzić/bawić się w wymianę pasty? To tak z lenistwa się pytam. :wink: Chodzi o to czy ta porada w FAQ jest dla hardcorowców czy generalnie ogólnie dla wszystkich?

Edytowane przez Feniks007

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem jak panowie wyżej ale ja przy max napięciach (do benchu oczywiście żeby nie było :) ) na wszystkich ustawieniach poza MEM i CPU nie zmieniałem pasty... To OC co chcesz przeprowadzić to zaowocuje FSB 333 czyli nominalnym dla tej płyty - ja bym się w to nie bawił.

Pod mosfetami jest zdaje się taśma termo wiec tam nie zmieniasz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mi wczoraj moje MSI padło :( Wyłączyłem kompa i już po prostu nie wstał, żadnych oznak życia. Płyta pojechała na serwis, mam nadzieję że szybko wróci a w między czasie poluję na coś taniego byle by mieć kompa... :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Mam problem ze sterownikami do tej plyty. A dokladnie sterowniki k. muzycznej

Podczas instalacji wyskakuje zeby zainstalowac Audio Device on High Definition Bus. To klikam oficjalne "Realtek High Definition Audio Driver 2008-01-03" i instaluje a na koniec instalacji jest informacja ze blad jest jak by nie pasowaly mu te stery do Audio Device on High Definition Bus.

W menadzeze urzadzen nie ma zadnych wykrzyknikow.

Ale czesto wyskakuje mi bsod a przez Windbg dowiaduje sie ze reset mozliwy przez RtkHDAud.sys

Bios 1.1

Odinstalowalem stery byla inf ze znaleziono sprzet/zainstaluj stery Audio Device on High Definition Bus dalem anuluj to Blad. Z menadzera zainstalowalem ponownie sterowniki ze sciezki realtek_hd_xp_vista_mb\HD\WDM poszlo bez bledu. Potem na nowo Sterowniki :) Mam nadzieje ze to ostatni bsod ;D jak by co dam znac

Edytowane przez DuchSwiety

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem jak panowie wyżej ale ja przy max napięciach (do benchu oczywiście żeby nie było :) ) na wszystkich ustawieniach poza MEM i CPU nie zmieniałem pasty... To OC co chcesz przeprowadzić to zaowocuje FSB 333 czyli nominalnym dla tej płyty - ja bym się w to nie bawił.

Pod mosfetami jest zdaje się taśma termo wiec tam nie zmieniasz.

Dzięki za odpowiedź o mosfetach. Widzę, że nie masz tej płyty w podpisie, więc może jeszcze ktoś to potwierdzi, ale też tak myślałem, że wymiana pasty pod mosfetami to już trochę overkill.

Czyli porozmawiam z moim lenistwem. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedź o mosfetach. Widzę, że nie masz tej płyty w podpisie, więc może jeszcze ktoś to potwierdzi, ale też tak myślałem, że wymiana pasty pod mosfetami to już trochę overkill.

wymieniasz tylko na NB i SB, mosfety zostawiasz, masz tam specjalna mate termo.

ja zmienilem paste od razu po zakupie plyty :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z treści mojej poprzedniej wypowiedzi wynika że ją mam :)

Dużo rzeczy nie mam w podpisie ;)

Daje rade to chłodzenie z fabryczną pastą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wymieniasz tylko na NB i SB, mosfety zostawiasz, masz tam specjalna mate termo.

ja zmienilem paste od razu po zakupie plyty :)

Dzięki sprawa jest już jasna. No i właśnie teraz się doczytałem na starym FAQ, że Fredek i Sector19 też zostawili matę na mosfetach. jakoś to mi wcześniej umknęło. :-P

Fredek

Sector19

Fredek mój mail na PM, chyba nieaktualny ale może coś się zmieniło.

W każdym bądź razie to chyba powinno być w FAQ przy instrukcji wymiany pasty?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Kupiłem wczoraj zestaw z tą płytą główną, i po podłączeniu nie moge zainstalować windowsa. Jak podłącze sam dysk, wszystko ładnie startuje, jak podłącze nagrywarke też, ale gdy chcę bootowac z nagrywarki, bios po chwili zawiesza sie. Dysk i nagrywarka jest na ata.

Reszta zestawu

-E2160

-Gigabyte Hd3850 512MB

-TwinMos Twister 2x1GB DDR2 800Mhz CL5

-Chieftec 450W

Czym może to być spowodowane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja zmieniłem paste pod NB i SB :) Pod mosfetami nie trzeba, jest tam specjalna taśma i ona spełnia swoje zadanie jak trzeba ;] W FAQ zawarłem info tylko o zmianie pasty pod NB i SB bo tam jest to najbardziej konieczne :wink:

EDIT:

Małe porównanie MSI vs. Abit AB9

- padaczny E2140 na pokładzie i do 3ghz na MSI potrzebuje 1,34v(orthos) a na AB9 do 3ghz potrzebuje 1,37v(orthos), widać różnice :D

Edytowane przez Fredek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dostałem przedwczoraj 8800GT i mam pewien problem. Kilka razy poszedł mi ekran POST a następnie na monitorze miałem "no signal".Trzeba było zrestartować klawiszem i wtedy wykrył sygnał. Najczęściej jest OK, ale dzisiaj komp zrobił mi jeszcze jeden numer. Obniżył mi taktowanie pamięci karty graficznej do 1400. (domyślnie jest 1900) Po resecie wrócił do normy. Czy może to być związane z biosem. Podczas startu nie ma tego ekranu na którym wykrywa kartę graficzną Mam bios 1.1. Do tej pory wszystko było OK, więc nie zmieniałem. A jeżeli zmienić to na który. Najbardziej zależy mi teraz na stabilnej pracy kompa bez podkręcania. I jeszcze jedno. Ten komputer nie jest podłączony do internetu. Chciałbym wgrać bios tym AFUWINEM. Czy plik z biosem może być na dysku albo CD-romie? Jak najbezpieczniej? Mieszkam teraz na takim zadupiu, że jak coś schrzanię to będę tą płytę wiózł na pocztę saniami, opędzając się od wilków. :wink:

I jeszcze jedno. Czy bios przed flashem powinien być ustawiony default? Jedyne co tam zmieniłem to ustawiłem RAID, wyłączyłem FD i LAN i skróciłem timingi pamięci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Albo grafa walnięta...albo zmiana biosu ;] Polecam najnowszą bete lub oficjalny 1.6, ale będziesz musiał sie na nowo bawić napięciami bo zapodają one je inaczej niż biosy 1.1/1.2/1.3 zresztą jakbyś poczytał FAQ to byś sie dowiedział że od biosu 1.4 napięcia podawane z płyty wyglądają inaczej :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jupi !! Wróciła moja płyta :blink:

Nie powiem z którego serwisu, bo siekierkę chce się rzucić w ich kierunku ...

Chyba do Tajwanu ją odsyłali, bo na serwis poszła 24 listopada :lol2:

Ci Tajwańczycy to pazerni strasznie :lol2: zabrali mi taśmy ATA ...wymiękam normalnie...

Bios jest już v1.6- narazie będę zmieniał, bo strach po poprzednich historiach z płytą(był v1.2-strasznie niestabilny i na tyle uparty, że nie pozwalał się upgrade'ować)-testuję stabilność na obecnym, jak wszystko będzie dobrze to może jakieś OC...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Albo grafa walnięta...albo zmiana biosu ;] Polecam najnowszą bete lub oficjalny 1.6, ale będziesz musiał sie na nowo bawić napięciami bo zapodają one je inaczej niż biosy 1.1/1.2/1.3 zresztą jakbyś poczytał FAQ to byś sie dowiedział że od biosu 1.4 napięcia podawane z płyty wyglądają inaczej :wink:

Z napięciami sobie poradzę, ale czy plik z biosem może być na dysku? I jak ustawić stary bios?

Z tą grafą to może być racja. To się dzieje tylko podczas pierwszego startu, gdy komp jest zimny. A w tym pokoju gdzie stoi jest naprawdę zimno, ok 10 stopni. Ale nie mam przynajmniej problemu z wysokimi tempami :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi