rebul4 Opublikowano 9 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2008 (edytowane) @Fredek Padaczny?? Ja potrzebuje 1,5V zeby mi na 2,9 stabilnie chodzilo 3ghz niemoge cos dobic to to chyba musi byc dopiero padaczny albo napiecia daje jeszcze zamało . Zastanawiam sie czy dawac jeszcze wieksze napiecia na procku i tej plycie bo cos widze ze czesto padaja a u mnie komp chodzi 24h/7 wiec moze to byc niewskazane :P ze zworka na 333 juz mi wogule niewstaje ::/ no i dual przestal dzialac niewiem czemu Edytowane 9 Stycznia 2008 przez rebul4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 9 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2008 (edytowane) Z napięciami sobie poradzę, ale czy plik z biosem może być na dysku? I jak ustawić stary bios? W FAQ jest opisane jak wgrać bios z pod windowsa ;] @Fredek Padaczny?? Ja potrzebuje 1,5V zeby mi na 2,9 stabilnie chodzilo 3ghz niemoge cos dobic to to chyba musi byc dopiero padaczny albo napiecia daje jeszcze zamało . Zastanawiam sie czy dawac jeszcze wieksze napiecia na procku i tej plycie bo cos widze ze czesto padaja a u mnie komp chodzi 24h/7 wiec moze to byc niewskazane icon_razz.gif ze zworka na 333 juz mi wogule niewstaje ::/ no i dual przestal dzialac niewiem czemu No troche padaczny bo mój osobisty E2140 robi 3ghz na 1,24v więc.... :wink: Jaki masz bios?? Daj memki 1:1, następnie VTT FSB na 1,35v, na mem 2,1v, NB na 1,45v, SB na 1,7v i jazda ;] Edytowane 9 Stycznia 2008 przez Fredek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opo Opublikowano 9 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2008 (edytowane) ja ze swoim padacznym 2140 sobie poradziłem dałem 1.7v i lata na te 3 Ghz wszystko cacy i stabilnie 19/7 a dla ciekawskich proc wytrzymuje tyle ile to MSI jest w stanie dac :] Edytowane 9 Stycznia 2008 przez opo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FireBoy Opublikowano 9 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2008 Jutro odbieram tą płytkę + E2160 + OCZ Platinum rev2 2x1GB(chyba że Special Ops będą lepsze - jak sądzicie???). Do tego mam Samsunga 250GB SATA, Samsunga 80GB SATA II, Nagrywarkę DVD NEC ATA, Napęd Combo (jakiś tam). Chciałem tak jeszcze poprosić o łopatologiczne wskazówki jak to poskładać żeby nie było problemów... Wiem już o odpowiednim podpięciu dysków i napędów, ale może jeszcze jakieś ustawienia?? Czy jeśli na początek ustawie wszystko w BIOSie na AUTO (o ile jest taka opcja ;) ) to czy bez problemu sie uruchomi?? Bo na początek chcę bez stresu złożyć wszystko bo mam trochę pracy na kompie a później chcę bawić się w lekki OC - tak może na 3.0 jak się uda puścić procek... Czy trzeba ręcznie wpisywać timingi pamięci?? i takie tam inne... Wszelkie wskazówki mile widziane... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 9 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2008 Jutro odbieram tą płytkę + E2160 + OCZ Platinum rev2 2x1GB(chyba że Special Ops będą lepsze - jak sądzicie???). Do tego mam Samsunga 250GB SATA, Samsunga 80GB SATA II, Nagrywarkę DVD NEC ATA, Napęd Combo (jakiś tam). Chciałem tak jeszcze poprosić o łopatologiczne wskazówki jak to poskładać żeby nie było problemów... Wiem już o odpowiednim podpięciu dysków i napędów, ale może jeszcze jakieś ustawienia?? Czy jeśli na początek ustawie wszystko w BIOSie na AUTO (o ile jest taka opcja icon_wink2.gif ) to czy bez problemu sie uruchomi?? Bo na początek chcę bez stresu złożyć wszystko bo mam trochę pracy na kompie a później chcę bawić się w lekki OC - tak może na 3.0 jak się uda puścić procek... Czy trzeba ręcznie wpisywać timingi pamięci?? i takie tam inne... Wszelkie wskazówki mile widziane... Platinumy będą ok ;] Jak nie będziesz zmieniać zworek to wszystko będzie działać na standardowych ustawieniach, jak sobie ogarniesz sprzęt to dawaj zworke na 333mhz i zobacz czy stabilnie działa ;] jak chcesz to poczytaj moje mini FAQ o kręceniu na tej płytce, jest gdzieś w tym temacie. Timingi wybierasz sobie sam a nie wpisujesz :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radziuinblack Opublikowano 9 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2008 ja ze swoim padacznym 2140 sobie poradziłem dałem 1.7v i lata na te 3 Ghz wszystko cacy i stabilnie 19/7 a dla ciekawskich proc wytrzymuje tyle ile to MSI jest w stanie dac :] Mi jakoś na 3GhZ działa na 1.2875V :huh: Mam pytanie jednak, czy wie ktoś czy update biosu pomoże coś w sprawie podkręcania pamięci? W tej chwili jadą na 750MhZ (def 667) i za cholerę nie mogę z nich więcej wycisnąć. Podwyższanie napięcią (próbowałem do 2.20V [def 1.9]) również nie pomaga. Timingi 5-5-5-15. Co prawda może to też być wina samych pamięci - niestety nie trafiłem na Elpidy, a sprzęt kupowany był na zamówienie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 9 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2008 Jaki bios?? Piszcie najlepiej od razu wersje biosu jak macie jakieś problemy :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radziuinblack Opublikowano 9 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2008 Jaki bios?? Piszcie najlepiej od razu wersje biosu jak macie jakieś problemy :wink:W tej chwili 1.1, kolega poleca zmiane na 1.3. Cyferki mi nic nie mówią, ważne byle tylko coś nie padło i działało. A no i jak upgrade'ować to lepiej z Windowsa czy DOSa? (To drugie raczej nie wchodzi w grę bo floppa nie mam :D) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opo Opublikowano 9 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2008 najlepiej z USB najprosciej pare stron wczesniej dałem linka do takiego programiku MSI Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FireBoy Opublikowano 9 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2008 Platinumy będą ok ;] Jak nie będziesz zmieniać zworek to wszystko będzie działać na standardowych ustawieniach, jak sobie ogarniesz sprzęt to dawaj zworke na 333mhz i zobacz czy stabilnie działa ;] jak chcesz to poczytaj moje mini FAQ o kręceniu na tej płytce, jest gdzieś w tym temacie. Timingi wybierasz sobie sam a nie wpisujesz :wink:Dzięki... tak właśnie zrobię... Mam pytanko jeszcze odnośnie BIOSu... czy od razu robić upgrade do najnowszej wersji czy jeśli będzie stabilnie to nie na razie nic nie ruszać?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Scythe Opublikowano 9 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2008 radziuinblack o.O bios conajmniej 1.4 Jak nie masz floopa to chyba logiczne ze musisz walnac update spod windy ? ;) W FAQ masz wszystko ładnie opisane :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 9 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2008 Z Windowsa szybciej i łatwiej ;] 1.3 albo 1.6/1.77. Bios ma dużo do gadania w kwestii o/c memek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afej Opublikowano 9 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2008 A czy te pamiątki będą dobre i kompatybilne z tą płytą. Nie chcę później oczu wybałuszać. Ma ktoś je na tej płycie ? http://www.allegro.pl/item294474252_transc...cron_d9gmh.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzus Opublikowano 9 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2008 Dobre beda.O nic sie nie martw ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HigBee Opublikowano 9 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2008 no więc dokupiłem sobie drugi komplet pamięci teraz na pokładzie jest 4 x 1 GB OCZ Platinum Rev.2 pierwsza parka wzięta "na chybił-trafił" ze sklepu, u mnie hulała jako 937 przy 4-4-4-4-15-35-x druga używana, sprzedawca deklarował 920 MHz przy 4-4-4-4-X napięcia na mostkach podbite wyżej niż w podpisie ale pierwsza próba dla 900 MHz oraz 4-4-4-4-18-42-X- zakończona błędem ORTHOS'a po 40-kilku minutach :? jeśli ktoś ma taki komplet (płyta + pamięci 4x1) to proszę o wszelką możliwą pomoc - zmienić BIOS ? na jaki ? - jakie napięcia na mostki ? - jakie napięcie na RAM ? - jakie alfy lubi Rev.2 ? pytam bo nie chce mi sie bawić w długie testy dla dziesiątek ustawień podpowiedzi traktuje tylko jako wytyczne, wiem że nie ma gwarancji że wynik sie u mnie powtórzy nie potrzebuje wyciskać MAX OC do ostatniego megaherca chce tylko wykorzystać potencjał sprzetu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radziuinblack Opublikowano 9 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2008 (edytowane) Panowie - mała poprawka. Okazało się że mam już biosa 1.3, a nie jak wcześniej myślałem 1.1. (Sprawdzone w CPU-Z i MSI Live Update) Zatem ściągać polecany w FAQ bios 1.4, czy może ciągnąć programem 1.6? Edytowane 9 Stycznia 2008 przez radziuinblack Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rebul4 Opublikowano 9 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2008 1,6 walnij odrazu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kicha Opublikowano 9 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2008 A jak wyglada zmiejscem na tej plycie ? Po podpieciu wszystkiego tzn Karty Graficznej ,Karty muzycznej ,Pamieci w 2 slotach ,Radiatora na procku Scythe Ninja z Wentylem itp. Bo ze zdjec to wydaje mi sie ze zbytnio za duzo miejsca nie ma na tej plytce ale moge sie mylic. Obecnie posiadam MSI K8N Neo4 pod AMD i za bardzo po podpieciu wszystkiego nie ma tam miejsca. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 10 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2008 Witam Poskladalem dzisiaj kompa juz w calosci. (e6750, patriot 800LLK, msi fir) I mam pyatnie do was. Otoz szybko po instalacji windowsa podkrecilem go z 2.66ghz do 3.2ghz. Wszystko fajnie ale system mi sie sypal. Z gier mnie wyrzucalo, strzelalo mi niebiekimi ekranami co jakis czas, stwierdzielm ze moze zle zaczalem wiec ustawilem defaultowe ustawienia. Wchodze do windy odpalilem othosa a tutaj kuku, po prawie minucie error ( na defaultowych ustawieniach!), jeszcze raz i to samo. Ale winy zaczalem szukac raczej w pamieciach niz w procku. I tutaj pytanie do was, moje ramy maja co prawda 4-4-4-12 przy 800mhz ale przy napieciu 2.2V jak sie okazalo - potem. Wczesniej mialem napiecie ustawione na auto. Teraz recznie mu ustawilem 2.2V na ramach i z powrotem 3,2Ghz na procku (8x400mhz), jako ze jest 2 w nocy prawie to zapodalem orthosa na 7 minut okolo i jako poszlo jutro puszcze na dluzej. Czy to mozliweze plyta na auto ustawila mi po prostu za male napiecie na ram przy tych timingach? (bo timingi ustawilem recznie na 4-4-4-12). To by tlumaczylo brak stabilnosci przy defaultowych ustaweiniach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Uzurpator Opublikowano 10 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2008 Da się na tej płycie ustawic bezproblemowo FSB 200mhz? U mnie minimum to 266 i ni w cholere nie chce isc mniej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michu98 Opublikowano 10 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2008 Zworka na 200mhz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kean Opublikowano 10 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2008 da sie 200 bez problemow, ale na zworce 200 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 10 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2008 (edytowane) no więc dokupiłem sobie drugi komplet pamięci teraz na pokładzie jest 4 x 1 GB OCZ Platinum Rev.2 pierwsza parka wzięta "na chybił-trafił" ze sklepu, u mnie hulała jako 937 przy 4-4-4-4-15-35-x druga używana, sprzedawca deklarował 920 MHz przy 4-4-4-4-X napięcia na mostkach podbite wyżej niż w podpisie ale pierwsza próba dla 900 MHz oraz 4-4-4-4-18-42-X- zakończona błędem ORTHOS'a po 40-kilku minutach icon_confused2.gif jeśli ktoś ma taki komplet (płyta + pamięci 4x1) to proszę o wszelką możliwą pomoc - zmienić BIOS ? na jaki ? - jakie napięcia na mostki ? - jakie napięcie na RAM ? - jakie alfy lubi Rev.2 ? pytam bo nie chce mi sie bawić w długie testy dla dziesiątek ustawień podpowiedzi traktuje tylko jako wytyczne, wiem że nie ma gwarancji że wynik sie u mnie powtórzy nie potrzebuje wyciskać MAX OC do ostatniego megaherca chce tylko wykorzystać potencjał sprzetu Jaki bios??? Do 4x1GB zalecam flash beta biosu 1.76 lub 1.77, mocno poprawia on współprace z 4x1GB, ewentualnie oficjalny 1.6 :D EDIT: dodałem do FAQ info co zrobić gdy OC na 4gb jest słabe, oraz kilka wskazówek przy oc ;] Edytowane 10 Stycznia 2008 przez Fredek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radziuinblack Opublikowano 10 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2008 Wracając do flashowania biosu. Ściągłem sobie tego biosa 1.6 podanego na pierwszej stronie, jednak teraz mam pytanie. Flashować go tak samo jak w FAQ czy może za pomocą tego programu od MSI? (o ile się da) No i czy przypadkiem nie stanie się tak że dam mu reset a on już się nie odpali, co wtedy? (Może jestem trochę przewrażliwiony, ale raz że nigdy nie flashowałem biosów [pomijając grafe], a dwa że na cały sprzęt w większości wydałem sam kase, dłuugo zbieraną, a więcej nie mam.) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rebul4 Opublikowano 10 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2008 mozna tak i tak .. ja zrobilem to programem od msi latwo i szybko :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemn2 Opublikowano 10 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2008 Ja właśnie odpaliłem LU Online i pokazało mi,ze najnowszy bios to 1.4,który już mam. Dziwne trochę to dlaczego program nie pokazuje biosu 1.6. No nic cza to zrobić tak jak w FAQ :-P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emilek Opublikowano 10 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2008 Mam podłączone 4 wiatraki (3 Acutake i jeden od cpu) pod płytę. Zmniejszająć prędkość obrotową w Speedfanie (sysfan1, sysfan4 i fan cpu) coś zaczyna piszczeć, nie zaleznie jakiego wentylatora zmienie prędkość. Miał ktoś już podobny problem, czym to jest spowodane? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinki Opublikowano 10 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2008 mial, nie wiadomo, nie ma rozwiazania Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emilek Opublikowano 10 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2008 A szkoda, no nic będe musiał podłaczyć pod przejściówkę molex->3pin. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radziuinblack Opublikowano 10 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2008 No i niestety nic. Wgrałem biosa 1.6, a pamięci jak na 750MhZ ugrzęzły tak stoją. Zmiany napięcia od 1.9 do 2.2 nic nie dają. Timingi 5-5-5-15, pamięci chłodne. Jakieś pomysły? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...