Fredek Opublikowano 13 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2008 VTT FSB - Auto NB Vol - 1.250 SB I/O Pow - 1.5 SB Core Pow - 1.05 NB daj na 1,5v SB I/O Pow daj na 1.7v :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=YoGi=- Opublikowano 13 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2008 Ja mam takowe pytanko, z racji, ze nie mialem do czynienia z chipsetami powyzej 945, to pytam teraz. Majac grafe ktora ma wejscie na zasilanie musze podlaczac ten dodatkowy kabelek do plyty glownej kolo pci-ex? I kolejne, jak ustawie przegiete ustawienia, np. dla ramu i plytka nie chce wstac, to zostaje mi tylko clear cmos? bo jak klikne to musze nawet zegarek od nowa ustawiac :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 13 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2008 molexa dodatkowego nie musisz wtykać w gniazdko :), ale co on ci tam przeszkadza, co do drugiej sprawy, to jak przegniesz z ustawieniami to płyta po trzech bootach sama się zrestartuje (czerwony komunikat że oc za duże i w chodzisz do biosu), choć czasem to nie pomaga i tylko clear cmos, ale nie ma sie co burzyć bo to norma i to nie tylko na intelu ale z płytami amd też sie tak dzieje, generalnie nie ma róży bez kolców i nawet Asrock Dual-SATA2 też miał swoje wady ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brunneriusgreyna Opublikowano 13 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2008 a jeżeli grafika nie wymaga dodatkowego zasilania (Palit8600GS sonic+) to "wetknięcie" tego molexa, pytam czysto hipotetycznie, pomoże czy przeszkodzi, wiadomo, że złącze pciex ma ograniczoną wydajność prądową i przy dużym oc karty, taki molexik się może przydać, tylko pytam, czy ktoś wie czy pomoże czy nie pomoże. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Damikor Opublikowano 13 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2008 http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=172740 Podobno PCB to samo jak na MSI P35 Neo2/Platinum :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moloch Opublikowano 13 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2008 1:1,2 CPU - 3000 MHz, RAM - (Bios Vmem 2.2) 900MHz, 4:4:4:12 - 8 godz ORTHOS (czyli OK) 1:1 CPU - 3200 MHz, RAM - (Bios Vmem 2.2) 800MHz, 4:4:4:12 - 30 min ORTHOS i było ok (jadę dalej) 1:1 CPU - 3360 MHz, RAM - (Bios Vmem 2.2) 820MHz, 4:4:4:12 - 28 min, bluescreen i reset. 1:1 CPU - 3360 MHz, RAM - (Bios Vmem 2.3) 820MHz, 4:4:4:12 - 8 min, STOP znalazł error. 1:1 CPU x7 (poprzednio x8) - 3150 MHz, RAM - (Bios Vmem 2.3) 900MHz, 4:4:4:12 - 30 min, wszystko OK. Wychodzi na to, że to od CPU zależy. Zrobię w nocy jeszcze 8 godziny test, a później może zamienię sloty ramu i też sprawdzę wyniki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radziuinblack Opublikowano 13 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2008 Witam ponownie. Ja z nieco innym problemem. <_< Od dawna (w zasadzie od pierwszego podkręcania) borykam się z problemem niestabilności. Jak narazie procesor mi się udało ustabilizować, tzn 3GhZ w Orthosie przez 2h bez błędu, natomiast problem zdaję się leży po stronie pamięci (znowu...) :angry: Pamięci (podpis) działają do momentu większego przeciążenia. Podczas wychodzenia z "większych" gier (np. UT3) komp się resetuje. Z ciekawości puściłem sobie Orthosa z naciskiem na cpu&ram oraz sam ram. Na CPU (jak wyżej wspomniałem) jedzie równo godzinami. Na CPU&Ram wytrzymało 15minut, po czym Orthos dał sobie spokój. Następnie dałem sam ram, i po 3 minutach miałem reset :blink: Pamięci, bez względu na napięcia (przedział 1.90 - 2.10) są zdaje się niestabilne. Jakieś pomysły jak temu zaradzić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moloch Opublikowano 13 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2008 Mój post wyżej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radziuinblack Opublikowano 13 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2008 Mój post wyżej.Czyli rozumiem, że miałbym brać napięcia jeszcze większe? Zmiana mnożnika raczej w grę nie wchodzi, musiałbym mieć FSB powyżej 420MhZ :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moloch Opublikowano 13 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2008 Chodzi mi o zmianę mnożnika, albo dzielnika. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oliwer21 Opublikowano 13 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2008 @radziuinblack a próbowałeś dać 2,3V i poluzowałeś timingi? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kedly Opublikowano 14 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2008 witam, mam problem z instalacją windowsa xp pod nową płytą główną, wywala mi blue screena gdy instaluje ładuje sie instalacja xp. Miałem taki problem kiedyś na brata kompie ale wystarczyło sformatować dysk pod innym kompem i instalka ruszała dalej a w moim przypadku to niepomogło! Prosze o pilną pomoc bo czekam przed kompem na odp. Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moloch Opublikowano 14 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2008 W biosie musisz ręcznie ustawić napięcie RAMU, albo PROCA, bo jest źle ustawione. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kedly Opublikowano 14 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2008 (edytowane) W biosie musisz ręcznie ustawić napięcie RAMU, albo PROCA, bo jest źle ustawione. niestety to jest bardziej skomplikowane bo z napięciami sie juz bawiłem jej - pomogło uruchomienie instalki z sp2 :D Edytowane 14 Stycznia 2008 przez kedly Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tolokan_PL Opublikowano 14 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2008 @kedly masz napewno xp sp2? bez tego ta płyta nie rusza. spróbuj z inną windozą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brunneriusgreyna Opublikowano 14 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2008 Słuchajcie Mistrzowie! Czy "podwójny start" występuje, zawsze, czy tylko przy OC? Jakie są temperatury NB pod obciążeniem i czy wiele da przesmarowanie radiatorów AC Silver 5? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kean Opublikowano 14 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2008 U mnie double boot (DB) nie wystepuje zawsze. Nie ma go jak normlanie kompa sie uzywa ;) AS5... zalezy do czego... ale generalnie mozna smigac na tej boxowej pascie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brunneriusgreyna Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2008 AS5 do przesmarowania "ożebrowanego orurowania" ;) hehe Dzięki za odpowiedź :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2008 (edytowane) fsb wymuszone zworka i pozostawione na tej wysokosci nie powoduje DB pod warunkiem ze nie odlaczamy zasilania płyty, bynajmniej na moich wszytskich MSI tak to wygladalo Edytowane 15 Stycznia 2008 przez meeron Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktorek Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2008 Witam Czy ktoś poświęci trochę czasu i przedstawi mi krok po kroku jak podkręcić mój zestawik?? Niby teorie znam ale nie wiem jak ustawić timingi pamięci, jaką temperaturępowinien mieć procek. Niechcęcudów tylko z mojego E6300 wyciągnąć te 333 MHZ co potrzebuje ?? wiedzieć. Pamięci Patriot 2x1Gb PC800 CL5 ustawiająsię automatycznie na 6,6,6,18,32,12,12,12,12. Tak jest dobrze ?? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2008 @Wiktorek Klik post 67 ;] Poczytaj i zabieraj się za podkręcanie :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kedly Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2008 a więc opłaca sie zmiana pasty na chipsecie? ale czy kiedy zmontowałem całego kompa do kupy to opłaca mis ei go teraz rozmontowywać aby zmienić tą pastę? jest teraz sens? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2008 Nie jest to wymagane, ale jeśli masz ochote sie z tym bawić to napewno nie zaszkodzi ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kedly Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2008 (edytowane) Nie jest to wymagane, ale jeśli masz ochote sie z tym bawić to napewno nie zaszkodzi ;] aha to poczekam jakies 3-4 miechy i sobie rozbiore kompa w celu "odkurzenia" i przy okazji wtedy wymienie tę pastę. mam pytanko - sciągnąłem i wypaliłem program goldmemory 6.92 i chciałbym sie dowiedzieć jak go odpale to jaki test uruchomić aby przetestować podkrecone pamieci? co bedzie najlepsze? Edytowane 15 Stycznia 2008 przez kedly Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radziuinblack Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2008 @radziuinblack a próbowałeś dać 2,3V i poluzowałeś timingi? No poluzowałem na 6-6-6-15, przy stosunku 1:1.2 (900MhZ) i napięciu 2.10V narazie działa. Zobaczymy po paru testach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kedly Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2008 łee moje Geile sie okropnie kręcą na tej płycie! na evga miałem bez problemu 850/cl4 a na tej msi niewyciągne nawet 833! chyba se dam spokoj z tym oc ramu! albo kupie goodramy na allegro te 800/cl5 :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2008 (edytowane) Może źle kręcisz i dlatego nie idą więcej jak 833 :D :D Edytowane 15 Stycznia 2008 przez Fredek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kedly Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2008 (edytowane) Może źle kręcisz i dlatego nie idą więcej jak 833 :D :D cl 4-4-4-12-38-5-5-5-5 i 2.1V i niepójdzie wyzej niz 820 stabilnie, a gdybym podniósl timingi na 5-5-5-15 i moze wiecej bym podkrecil ale skoro cl wyzsze to i wydajnosc spada i taka praca z tym :mur: Edytowane 15 Stycznia 2008 przez kedly Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2008 (edytowane) daj alphy na 12-12-12-12 nastepnie podnieś V na NB i SB i zobacz co bedzie ;] próbuj wszystkiego, OC to zabawa :wink: Edytowane 15 Stycznia 2008 przez Fredek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kedly Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2008 daj alphy na 12-12-12-12 nastepnie podnieś V na NB i SB i zobacz co bedzie ;] próbuj wszystkiego, OC to zabawa :wink: wow widze ze ładnie wyciągnąłeś swoje kingstony - mozesz napisać ich model bo u brata mam 2 kosci po 1gb to bym sobie je do siebie wziął i tez tak podkręcił :razz: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...