Skocz do zawartości
Fredek

Msi P35 Neo2-fr/fir

Rekomendowane odpowiedzi

Fredek napisał(a):

1090 na 2,4v tez zrobią :D Są to zwykłe Kingstony Value....ale ich magia tkwi w kościach Elpida ;]

Aaa też mam tanie Kingstony, niestety nie Elpidy :P

Myślę że jak sprzedam te, i kupie 2x1gb Elpidy to powinno być dobrze.

Chociaż samo dołożenie innej kości pamięci zdaje się powinno pomóc. Nie muszą się wcale wielce kręcić.

Prawdę mówiąc kręce dla wydajności, a nie dla sztuki żeby się "ścigać" z innymi :)

OC to zabawa? Huh, dlamnie nerwy. No ale tak to jest jak się wydaje własne ponad 800zł na sprzęt a potem się chce z nim bawić :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fredek napisał(a):

1090 na 2,4v tez zrobią :D Są to zwykłe Kingstony Value....ale ich magia tkwi w kościach Elpida ;]

a jeśli bym miał te kingstony nie na kosciach elpidy to ile bym mógł wycisnąć? czy lepiej pozostać przy moich geilach? a moze kupić na allegro goodramy te najtańsze 800?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kedly napisał(a):

a jeśli bym miał te kingstony nie na kosciach elpidy to ile bym mógł wycisnąć? czy lepiej pozostać przy moich geilach? a moze kupić na allegro goodramy te najtańsze 800?

ok 1020- 1040Mhz 5-5-5-15 przy 2.3V,najtańsze goodramy to sie mogą nawet kręcić gorzej od geil więc sobie odpusc je Edytowane przez naxt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kedly napisał(a):

co gadasz? 1020mhz z 667? ale nie na kosciach elpidy!?

mam pare sztuk tych kingstonów i tyle własnie robią na Msi P35 Neo2-fir.,ich max to ok 1050-1070 CL5,wchodza do windowsa ale juz raczej niestabilne są.

PS :lol2: żle przeczytałem nie na kościach elpidy

pewnie max to bedzie ok 950Mhz CL5 :wink:

Edytowane przez naxt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Geile ogólnie dość słabo się kręcą. Może i lekko przesadzam ,ale znajomy też ma jakieś Geile i narzekał ,że słabo się kręcą.

W Proline masz na Elpidach te pamięci . Jak ostatnio kupowałem to były wszystkie na tych kościach.

http://www.proline.pl/shop.php?prodid=KINGSTON+2GB+D2667+K

Naxt niekoniecznie. Sam mam na Elpidach i nie idą wyżej niż 960 CL5. Kwestia trafienia dobrych sztuk.

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

naxt napisał(a):

,najtańsze goodramy to sie mogą nawet kręcić gorzej od geil więc sobie odpusc je

Dokładnie tak

Kiedyś miałem Goodramy 2x1gb 667 (teraz Lanc je ma) i na 2.2v robiły 850 na cl4 jak i cl5 i ani MHz więcej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Devil napisał(a):

Naxt niekoniecznie. Sam mam na Elpidach i nie idą wyżej niż 960 CL5. Kwestia trafienia dobrych sztuk.

to znaczy wywalaja sie w orthosie czy powodują bluscreeny u ciebie.Np w moim przypadku na Msi P35 Neo2-fir(nigdy więcej msi) pamieci na kazdych ustawieniach wywalaja sie w orthosie ,lub minute po włączeniu orthosa powodują bluscreen,testowane na kilku sztukach pamieci,kilku producentach(OCZ,CORSAIR.Kingston),na prawie wszystkich biosach, zawsze puszczenie testu "blend cpu and ram" po 1-2 min kończy się bluscreenem.O dziwo w memtest pamięci na 1030 nie wykazują żadnych błedów bo sa w 100% sprawne,naprawde dziwne,dziwna płyta której niestety bede musiał sie pozbyć :-| nie wiem czy to wada fabryczna ale z takim czyms to sie jeszcze nie spotkalem,wszystko jest niby ok dopoki nie włącze test "cpu and ram". Edytowane przez naxt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie ten test CPU and Ram przechodzi na tych ustawieniach. (4.5 godziny i wyłączyłem sam ). Jak dam wyżej, to podobnie jak u Ciebie, wywala po paru minutach. Bluscreenów nie miałem (miałem ,ale nie pamięci były winne). Na CL5 przy 960 przechodzi każdy test. Zarówno w memtest i goldmemory. Podejrzewam ,że to coś z twoją płytą nie tak.

Ja podejrzewam ,że wyciągnąłbym więcej gdybym poluzował troszkę timingi i dał im 2.4v. Ale wydajność idzie wtedy na łeb. Więc wole mieć te parę mhz mniej ,ale ostrzejsze timingi.

Odczyt to jakieś ~8700 MB/s o ile pamiętam. Pi (1m) mi liczy w 18 s ,więc to mi wystarcza. Ogólnie jestem z nich zadowolony i z płyty głównej również. Miałem na początku troszkę problemów ,ale jakoś sobie poradziłem. Jednak nie oszukujmy się jakbym teraz miał wybierać MOBO to wziąłbym Foxconn , a nie tą MSI.

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Doszedłem do tego co było przyczyną wywalania orthosa(bluscreen) po 2min w tescie cpu and ram,a było nią zbyt niskie napięcie na cpu,dopiero przy 1.38V z biosu orthos przestał sie wywalac,tylko szkoda że na AB9 proc do taktowania 3.0Ghz wymagał niższego napięcia.Ale przynajmniej juz wiem ze plyta nie jest walnięta :) bo tego się bałem najbardziej :wink:.I teraz mam dylemat zostawic AB9 czy Msi P35 Neo2-fir,jedno napewno pójdzie na handel

Edytowane przez naxt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ile potrzebował na AB9? U mnie wręcz odwrotnie, pozatym sprawdzałeś napięcie na AB9 miernikiem? Bo wartość z biosu nie jest na pewno realna na obydwóch płytach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Damikor napisał(a):

Ile potrzebował na AB9? U mnie wręcz odwrotnie, pozatym sprawdzałeś napięcie na AB9 miernikiem? Bo wartość z biosu nie jest na pewno realna na obydwóch płytach

Na AB9 E4300 do 3.0Ghz potrzebował 1.325 z biosu przy czym wskazania cp-uz oraz monitoringu w biosie były niższe.Na Msi P35 Neo2 FIR jak narazie potrzebuje 1.375 z biosu,według cpu-z 1.350-1.360

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bo np. na MSI bardziej sie grzeje NB i podgrzewa o 2* Twojego coolera ?

Sprawdzasz CoreTemp czy bios/soft od mobo? Bo kazdy czujnik na kazdej plycie jest inaczej skalibrowany, inaczej umieszczony i jest inny czujnik ;] Więc temp na płycie możesz sobie porównywać między różnymi procami na przykład, a nie tego samego proca na kilku płytach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Damikor napisał(a):

bo np. na MSI bardziej sie grzeje NB i podgrzewa o 2* Twojego coolera ?

Sprawdzasz CoreTemp czy bios/soft od mobo? Bo kazdy czujnik na kazdej plycie jest inaczej skalibrowany, inaczej umieszczony i jest inny czujnik ;] Więc temp na płycie możesz sobie porównywać między różnymi procami na przykład, a nie tego samego proca na kilku płytach

sprawdzam core temp,ważne że juz wiem co było przyczyna tych bluscreenów w orthosie :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witem jestem posiadaczem tej MSI i jestem bardzo zadowolony :lol2:

Moja maszyna :lol:

Procek - Intel Core 2 Duo E6550

Płytka - MSI P35 Neo2-fr

Pamięć - DDR2 2x1GB PC6400 800MHz OCZ Platinum rev.2 CL4

Grafa - MSI 6600gt :blink:

Twardziel - Seagate Barracuda 7200.10 250GB 16MB SATA2

Buda - CoolerMaster Elite 331 black

Zasiłka - Chieftec GPS-450AA-101A 450W 120mm

szykuje zmianę grafy mam 700 zeta co polecacie w tej cenie :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ToMaS022 napisał(a):

Witem jestem posiadaczem tej MSI i jestem bardzo zadowolony :lol2:

Moja maszyna :lol:

Procek - Intel Core 2 Duo E6550

Płytka - MSI P35 Neo2-fr

Pamięć - DDR2 2x1GB PC6400 800MHz OCZ Platinum rev.2 CL4

Grafa - MSI 6600gt :blink:

Twardziel - Seagate Barracuda 7200.10 250GB 16MB SATA2

Buda - CoolerMaster Elite 331 black

Zasiłka - Chieftec GPS-450AA-101A 450W 120mm

szykuje zmianę grafy mam 700 zeta co polecacie w tej cenie :rolleyes:

jeśli niemasz nic do Ati to polecam HD3870, lecz jeśli wolisz nvidie to doskładaj do palita 8800GT za 790zł

--------> HELP ! ! ! - mam problem ze zmianą taktowania pamięci ram co 1mhz - dotychczas używałem funkcji dzielnika i było ok ale teraz potrzebuje dokładnego oc i musze zmieniać co mhz - a ta funkcja jest na szaro!

Edytowane przez kedly

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kedly napisał(a):

--------> HELP ! ! ! - mam problem ze zmianą taktowania pamięci ram co 1mhz - dotychczas używałem funkcji dzielnika i było ok ale teraz potrzebuje dokładnego oc i musze zmieniać co mhz - a ta funkcja jest na szaro!

poprawiles mi humor na zakonczenie pracy :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi