Fredek Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2008 1090 na 2,4v tez zrobią :D Są to zwykłe Kingstony Value....ale ich magia tkwi w kościach Elpida ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radziuinblack Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2008 Fredek napisał(a): 1090 na 2,4v tez zrobią :D Są to zwykłe Kingstony Value....ale ich magia tkwi w kościach Elpida ;]Aaa też mam tanie Kingstony, niestety nie Elpidy :P Myślę że jak sprzedam te, i kupie 2x1gb Elpidy to powinno być dobrze. Chociaż samo dołożenie innej kości pamięci zdaje się powinno pomóc. Nie muszą się wcale wielce kręcić. Prawdę mówiąc kręce dla wydajności, a nie dla sztuki żeby się "ścigać" z innymi :) OC to zabawa? Huh, dlamnie nerwy. No ale tak to jest jak się wydaje własne ponad 800zł na sprzęt a potem się chce z nim bawić :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opo Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2008 oto wyczyn mojej MSI :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2008 To teraz napisz, że przez 2 tygodnie miałeś wszystkie napięcia z pod biosu na max ustawione ;]] Te 2.1v na CPU :mrgreen: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opo Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2008 a nie wszystkie na ram było 2.1v a na cpu 2.125 czyli max z biosa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kedly Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2008 Fredek napisał(a): 1090 na 2,4v tez zrobią :D Są to zwykłe Kingstony Value....ale ich magia tkwi w kościach Elpida ;] a jeśli bym miał te kingstony nie na kosciach elpidy to ile bym mógł wycisnąć? czy lepiej pozostać przy moich geilach? a moze kupić na allegro goodramy te najtańsze 800? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naxt Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2008 (edytowane) kedly napisał(a): a jeśli bym miał te kingstony nie na kosciach elpidy to ile bym mógł wycisnąć? czy lepiej pozostać przy moich geilach? a moze kupić na allegro goodramy te najtańsze 800?ok 1020- 1040Mhz 5-5-5-15 przy 2.3V,najtańsze goodramy to sie mogą nawet kręcić gorzej od geil więc sobie odpusc je Edytowane 15 Stycznia 2008 przez naxt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kedly Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2008 naxt napisał(a): ok 1020- 1040Mhz 5-5-5-15 przy 2.3V,najtańsze goodramy to sie mogą nawet kręcić gorzej od geil więc sobie odpusc je co gadasz? 1020mhz z 667? ale nie na kosciach elpidy!? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naxt Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2008 (edytowane) kedly napisał(a): co gadasz? 1020mhz z 667? ale nie na kosciach elpidy!?mam pare sztuk tych kingstonów i tyle własnie robią na Msi P35 Neo2-fir.,ich max to ok 1050-1070 CL5,wchodza do windowsa ale juz raczej niestabilne są. PS :lol2: żle przeczytałem nie na kościach elpidy pewnie max to bedzie ok 950Mhz CL5 :wink: Edytowane 15 Stycznia 2008 przez naxt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2008 (edytowane) Geile ogólnie dość słabo się kręcą. Może i lekko przesadzam ,ale znajomy też ma jakieś Geile i narzekał ,że słabo się kręcą. W Proline masz na Elpidach te pamięci . Jak ostatnio kupowałem to były wszystkie na tych kościach. http://www.proline.pl/shop.php?prodid=KINGSTON+2GB+D2667+K Naxt niekoniecznie. Sam mam na Elpidach i nie idą wyżej niż 960 CL5. Kwestia trafienia dobrych sztuk. Edytowane 15 Stycznia 2008 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Damikor Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2008 naxt napisał(a): ,najtańsze goodramy to sie mogą nawet kręcić gorzej od geil więc sobie odpusc jeDokładnie tak Kiedyś miałem Goodramy 2x1gb 667 (teraz Lanc je ma) i na 2.2v robiły 850 na cl4 jak i cl5 i ani MHz więcej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naxt Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2008 (edytowane) Devil napisał(a): Naxt niekoniecznie. Sam mam na Elpidach i nie idą wyżej niż 960 CL5. Kwestia trafienia dobrych sztuk.to znaczy wywalaja sie w orthosie czy powodują bluscreeny u ciebie.Np w moim przypadku na Msi P35 Neo2-fir(nigdy więcej msi) pamieci na kazdych ustawieniach wywalaja sie w orthosie ,lub minute po włączeniu orthosa powodują bluscreen,testowane na kilku sztukach pamieci,kilku producentach(OCZ,CORSAIR.Kingston),na prawie wszystkich biosach, zawsze puszczenie testu "blend cpu and ram" po 1-2 min kończy się bluscreenem.O dziwo w memtest pamięci na 1030 nie wykazują żadnych błedów bo sa w 100% sprawne,naprawde dziwne,dziwna płyta której niestety bede musiał sie pozbyć :-| nie wiem czy to wada fabryczna ale z takim czyms to sie jeszcze nie spotkalem,wszystko jest niby ok dopoki nie włącze test "cpu and ram". Edytowane 15 Stycznia 2008 przez naxt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2008 (edytowane) U mnie ten test CPU and Ram przechodzi na tych ustawieniach. (4.5 godziny i wyłączyłem sam ). Jak dam wyżej, to podobnie jak u Ciebie, wywala po paru minutach. Bluscreenów nie miałem (miałem ,ale nie pamięci były winne). Na CL5 przy 960 przechodzi każdy test. Zarówno w memtest i goldmemory. Podejrzewam ,że to coś z twoją płytą nie tak. Ja podejrzewam ,że wyciągnąłbym więcej gdybym poluzował troszkę timingi i dał im 2.4v. Ale wydajność idzie wtedy na łeb. Więc wole mieć te parę mhz mniej ,ale ostrzejsze timingi. Odczyt to jakieś ~8700 MB/s o ile pamiętam. Pi (1m) mi liczy w 18 s ,więc to mi wystarcza. Ogólnie jestem z nich zadowolony i z płyty głównej również. Miałem na początku troszkę problemów ,ale jakoś sobie poradziłem. Jednak nie oszukujmy się jakbym teraz miał wybierać MOBO to wziąłbym Foxconn , a nie tą MSI. Edytowane 15 Stycznia 2008 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naxt Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2008 (edytowane) Doszedłem do tego co było przyczyną wywalania orthosa(bluscreen) po 2min w tescie cpu and ram,a było nią zbyt niskie napięcie na cpu,dopiero przy 1.38V z biosu orthos przestał sie wywalac,tylko szkoda że na AB9 proc do taktowania 3.0Ghz wymagał niższego napięcia.Ale przynajmniej juz wiem ze plyta nie jest walnięta :) bo tego się bałem najbardziej :wink:.I teraz mam dylemat zostawic AB9 czy Msi P35 Neo2-fir,jedno napewno pójdzie na handel Edytowane 15 Stycznia 2008 przez naxt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Damikor Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2008 Ile potrzebował na AB9? U mnie wręcz odwrotnie, pozatym sprawdzałeś napięcie na AB9 miernikiem? Bo wartość z biosu nie jest na pewno realna na obydwóch płytach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naxt Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2008 Damikor napisał(a): Ile potrzebował na AB9? U mnie wręcz odwrotnie, pozatym sprawdzałeś napięcie na AB9 miernikiem? Bo wartość z biosu nie jest na pewno realna na obydwóch płytachNa AB9 E4300 do 3.0Ghz potrzebował 1.325 z biosu przy czym wskazania cp-uz oraz monitoringu w biosie były niższe.Na Msi P35 Neo2 FIR jak narazie potrzebuje 1.375 z biosu,według cpu-z 1.350-1.360 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Damikor Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2008 Pomiary CPU-Z/BIOSu/SpeedFana są zawsze nieprawdziwe na każdej płycie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naxt Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2008 Damikor napisał(a): Pomiary CPU-Z/BIOSu/SpeedFana są zawsze nieprawdziwe na każdej płycieno w sumie racja ale temp . też mam wyzsze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Damikor Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2008 bo np. na MSI bardziej sie grzeje NB i podgrzewa o 2* Twojego coolera ? Sprawdzasz CoreTemp czy bios/soft od mobo? Bo kazdy czujnik na kazdej plycie jest inaczej skalibrowany, inaczej umieszczony i jest inny czujnik ;] Więc temp na płycie możesz sobie porównywać między różnymi procami na przykład, a nie tego samego proca na kilku płytach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naxt Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2008 Damikor napisał(a): bo np. na MSI bardziej sie grzeje NB i podgrzewa o 2* Twojego coolera ? Sprawdzasz CoreTemp czy bios/soft od mobo? Bo kazdy czujnik na kazdej plycie jest inaczej skalibrowany, inaczej umieszczony i jest inny czujnik ;] Więc temp na płycie możesz sobie porównywać między różnymi procami na przykład, a nie tego samego proca na kilku płytach sprawdzam core temp,ważne że juz wiem co było przyczyna tych bluscreenów w orthosie :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarKov Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2008 Witam Panowie zastanawiam się ciągle nad tą płytą a Foxconn-em Fox niby lepszy do oc ale i cena minimalnie wyższa użytkownicy MSI poradźcie coś. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Black_war Opublikowano 16 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2008 Witam :) Mam mały problem z płytką... Po zmianie biosu strasznie zaczęły skakać napięcia na procku. dla ustawienia 1,22v cpuz pokazuje 1,92, 1,84, 1,76v Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moloch Opublikowano 16 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2008 CPUZ nie pokazują realnego napięcia, więc tak na prawdę nie wiesz czy skacze. Jeżeli chcesz być pewien miernik w łapę i szukaj w temacie gdzie są punkty pomiaru. Ewentualnie zrób pencil moda, gdzieś w temacie jest. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 16 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2008 Devil napisał(a): ... Jednak nie oszukujmy się jakbym teraz miał wybierać MOBO to wziąłbym Foxconn , a nie tą MSI.a w czym ten fox taki lepszy od msi ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ToMaS022 Opublikowano 16 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2008 Witem jestem posiadaczem tej MSI i jestem bardzo zadowolony :lol2: Moja maszyna :lol: Procek - Intel Core 2 Duo E6550 Płytka - MSI P35 Neo2-fr Pamięć - DDR2 2x1GB PC6400 800MHz OCZ Platinum rev.2 CL4 Grafa - MSI 6600gt :blink: Twardziel - Seagate Barracuda 7200.10 250GB 16MB SATA2 Buda - CoolerMaster Elite 331 black Zasiłka - Chieftec GPS-450AA-101A 450W 120mm szykuje zmianę grafy mam 700 zeta co polecacie w tej cenie :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konrad__2004 Opublikowano 16 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2008 moze troche nie do tematu... ale: robil ktos z was kopie systemu (raid0) na tej plycie? w ghoscie nie wykrywa mi raida :( thx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kedly Opublikowano 16 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2008 (edytowane) ToMaS022 napisał(a): Witem jestem posiadaczem tej MSI i jestem bardzo zadowolony :lol2: Moja maszyna :lol: Procek - Intel Core 2 Duo E6550 Płytka - MSI P35 Neo2-fr Pamięć - DDR2 2x1GB PC6400 800MHz OCZ Platinum rev.2 CL4 Grafa - MSI 6600gt :blink: Twardziel - Seagate Barracuda 7200.10 250GB 16MB SATA2 Buda - CoolerMaster Elite 331 black Zasiłka - Chieftec GPS-450AA-101A 450W 120mm szykuje zmianę grafy mam 700 zeta co polecacie w tej cenie :rolleyes: jeśli niemasz nic do Ati to polecam HD3870, lecz jeśli wolisz nvidie to doskładaj do palita 8800GT za 790zł --------> HELP ! ! ! - mam problem ze zmianą taktowania pamięci ram co 1mhz - dotychczas używałem funkcji dzielnika i było ok ale teraz potrzebuje dokładnego oc i musze zmieniać co mhz - a ta funkcja jest na szaro! Edytowane 16 Stycznia 2008 przez kedly Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VICTORious Opublikowano 16 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2008 Jakie max fsb robi neo2 fr stabilnie na codzień? Testował ktoś? Ważne info dla osób, które byłyby chętne na nowego E8200 (45nm). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carek Opublikowano 16 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2008 konrad__2004 napisał(a): moze troche nie do tematu... ale: robil ktos z was kopie systemu (raid0) na tej plycie? w ghoscie nie wykrywa mi raida :( thx Na wersji 11.0.1 bezproblemowo to poszło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 16 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2008 kedly napisał(a): --------> HELP ! ! ! - mam problem ze zmianą taktowania pamięci ram co 1mhz - dotychczas używałem funkcji dzielnika i było ok ale teraz potrzebuje dokładnego oc i musze zmieniać co mhz - a ta funkcja jest na szaro!poprawiles mi humor na zakonczenie pracy :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...