przemn2 Opublikowano 22 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2008 U mnie poz zmianie na bios 1.6 (poprzedni 1.4) mam ustawione 3100mhz na procesorze. Pamieci 1:1. Podbite mam napięcie na procesorze i NB o jedną wartość wyżej. Maszyna stabilna jak skała.Jeszcze trochę go pokatuję i polecę wyżej z procem. Na biosie 1.4 nie było to możliwe.Tzn było ale napięcia w porównaniu z tym co jest teraz były bardzo wysokie. Na 1.4 aby mieć 3100mhz musiałem mieć dla ramu 2.2v teraz mam 2.1v :D Coraz bardziej mi się to podoba B-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 22 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2008 przemn2 zmien na bete 1.77 i jeszcze bardziej ci sie spodoba, tym bardziej że masz 4gb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemn2 Opublikowano 22 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2008 ptys beta już jest na dysku.Dziś już nie dam rady jej zapodać ale jutro po robocie się zobaczy i obluka :D Tak sobie myślę,że do wiosny muszę wykombinować jakiś nawiew na ram bo ciasno jest z 4gb ramu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 22 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2008 P.S.2 który bios najmniej zaniża napięcia procka?Coś około 1.4-1.5. Bo 1.3 daje więcej na CPU niż ustawisz w biosie. Najlepiej się zaopatrzyć w miernik i tyle [; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek_p Opublikowano 22 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2008 (edytowane) ..... 1. Zamówiłem takie pamiątki Patriot DDR2 PC6400 2x1024MB 800MHz CL4.0 EP LLK i z tego co wyczytałem to jeśli będę miał pecha i na mobo będzie bios 1.3 to prawdopodobnie płyta nie wstanie - mam rację ???.....Na 1.3 wstaje, na 1.4 nie wstaje z tymi pamięciami, ale najnowszy bios oficjalny to 1,6 więc nie będziesz miał problemów bo na nim też się podnoszą. Oczywiście zmiana VDimm w biosie wymagana do stabilnej pracy ale generalnie ruszają. Czy ktoś montował Mugena na FIR, chciałem wziąć 120 eXtreme ale obudowa ma w środku wzmocnienie i 132mm na szerokość to o 4-5mm za dużo. Więc muszę coś założyć ok 125 i właśnie tyle ma Mugen na szerokość, ale boję się o kondensatorki te przy sekcji zasilania czy ich radiatorem nie docisnę czasem ? Ninja + widzę też ma ten radiator w podstawie jak mugen, czy w tym przypadku nie ma jakichś problemów ? Na stronce Scythe P35 Neo2 FR/ FIR jeszcze nie są wyszczególnione dlatego tu pytam :) Edytowane 22 Stycznia 2008 przez witek_p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemn2 Opublikowano 22 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2008 Panowie czy 2.2v dla mojego ramu to nie aby za wysokie czy w normie? Jak będzie wydajniej: Mniej mhz na ramie a więcej na procu? Czy więcej na ramie a mniej na procu? Pytam bo mi chyba ram nie wyrabia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzus Opublikowano 22 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2008 1.Czy Scythe Katana II nie będzie za duża dla tego MSI ? 2.Jaką wersje BIOS-u ma wgrana ta płyta główna na początku? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 22 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2008 Teraz pewnie już coś powyżej 1.4. Ja jak dostałem mobo to miałem chyba 1.2, albo 1.3. A to było parę miesięcy temu [; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zdzich_44 Opublikowano 22 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2008 ale najnowszy bios oficjalny to 1,6 A nieprawda bo 1.7. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemn2 Opublikowano 22 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2008 1. This is AMI BIOS release. 2. This BIOS fixes the following problem of the previous version: - Update CPU Micro code. - Update LAN ROM firmware. - Support NX7900GTX VGA card. 3. 2007/12/24 zdzich_44 prawdę mówi.LU Online też wykrył 1.7 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 22 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2008 O kutfa. Może temp na E8400 będzie normalniejsze pokazywał >.< Zaraz się wrzuci ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
centy Opublikowano 23 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2008 Czy ktoś montował Mugena na FIR,Ja mam Infinity/Mugen wchodzi bez problemu, o nic nie zawadza. I odrazu dwie bety: Beta bios 1.82 -klik- Fix E8400 cpu S3 fail issue. Add "Password check" item in BIOS menu. Beta bios 1.83 -klik- Fix PCIE frequency undstable issue. **Example: Cold Boot ->100.00MHz(Pass), S5/S3 resume ->100.16MHz(Fail)** Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktorek Opublikowano 23 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2008 Witam Nie chcę zaśmiecać forum ale czy naprawdę nikt nie może bądź nie chce się wypowiedzieć odnośnie problemu który dotyczy mnie i jednego kolegi z forum. Żaden z was panowie nie miał problemu ze startem systemu i wyłączeniem monitora ?? Po miesiącu zastanawiania się i szukania, przy czym od początku chciałem gigabyte postanowiłem kupić MSI i już wygląda że to najgorsze mobo jakie miałem do tej pory i znikąd pomocy i porady :( Znajdźcie chwilę i pomóżcie koledze poradą :( Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naxt Opublikowano 23 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2008 Witam Nie chcę zaśmiecać forum ale czy naprawdę nikt nie może bądź nie chce się wypowiedzieć odnośnie problemu który dotyczy mnie i jednego kolegi z forum. Żaden z was panowie nie miał problemu ze startem systemu i wyłączeniem monitora ?? Po miesiącu zastanawiania się i szukania, przy czym od początku chciałem gigabyte postanowiłem kupić MSI i już wygląda że to najgorsze mobo jakie miałem do tej pory i znikąd pomocy i porady :( Znajdźcie chwilę i pomóżcie koledze poradą :( Pozdrawiam ja mam podobny problem,po uruchomieniu systemu mam przez chwile czrny ekran,pózniej jest ok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktorek Opublikowano 23 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2008 Nie mogę się z Tobą zgodzić W moim przypadku jak pojawi się no signal input na monitorze to komputer nie wstaje wogule Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemn2 Opublikowano 23 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2008 Coś ostatnio jest wysyp nowych biosów. Wnoszą coś o czym pisaliśmy w meilach do MSI? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VICTORious Opublikowano 23 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2008 ja mam podobny problem,po uruchomieniu systemu mam przez chwile czrny ekran,pózniej jest ok Ja mam natomiast tak, że czasem jak się wczyta win xp (jescze dogrywa różne rzeczy) to czasem monitor gaśnie na kilka sekund - wygląda to jakby tracił na chwile sygnal z karty graficznej. Dziś na dodatek miałem coś takiego że win się wgrał, ale był czarny ekran z kursorem+klepsydra, ale po chwili monitor stracił sygnał i pozostał tylko reset. To stalo mi się 3eci raz. Pamiętam że jak tak miałem za pierwszym razem to po resecie było to samo 2x pod rząd, więc odpaliłem win w trybie awaryjnym, zapodalem mu włączenie scandisku na C: (wiersz poleceń: chkdsk/f) i restart. Po przeskanowaniu (znalazł błędy) win odpalił się normalnie. Dziś też znalazł błędy (wczorajsze 2 restarty, bo próbowałem innych ustawień pamięci)- win się odpalil, ale tapeta mi się "zepsuła" :) Dlatego za każdym razem odrazu odpalam tryb awaryjny, więc Wiktorku, jeśli masz podobnie to spróbuj zrobić to co napisałem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 23 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2008 beta 1.83 działa, wyniki w aidzie gorsze od bety 1.77 o jakieś 150mb przy zapisie przy odczycie jest ciut mniej, na razie testuje stabilność, później sprawdzę czy można odpalić płytę z klawiatury (oczywiście po oc) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opo Opublikowano 23 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2008 niech tylko moja płytak i procek wroci to sie potestuje wytzrymałosć :) ps: 2.1v na cpu zabija sprzet po 14 dniach :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Scythe Opublikowano 23 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2008 tak opo to juz wiemy :D :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feniks007 Opublikowano 23 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2008 Ja mam natomiast tak, że czasem jak się wczyta win xp (jescze dogrywa różne rzeczy) to czasem monitor gaśnie na kilka sekund - wygląda to jakby tracił na chwile sygnal z karty graficznej. Dziś na dodatek miałem coś takiego że win się wgrał, ale był czarny ekran z kursorem+klepsydra, ale po chwili monitor stracił sygnał i pozostał tylko reset. To stalo mi się 3eci raz. Pamiętam że jak tak miałem za pierwszym razem to po resecie było to samo 2x pod rząd, więc odpaliłem win w trybie awaryjnym, zapodalem mu włączenie scandisku na C: (wiersz poleceń: chkdsk/f) i restart. Po przeskanowaniu (znalazł błędy) win odpalił się normalnie. Dziś też znalazł błędy (wczorajsze 2 restarty, bo próbowałem innych ustawień pamięci)- win się odpalil, ale tapeta mi się "zepsuła" :) Dlatego za każdym razem odrazu odpalam tryb awaryjny, więc Wiktorku, jeśli masz podobnie to spróbuj zrobić to co napisałem. Spróbuj oficjalny bios 1.7 piszą, że coś naprawia z 7900GTX może u ciebie tez będzie lepiej? Bios 1.7 - Update CPU Micro code. - Update LAN ROM firmware. - Support NX7900GTX VGA card. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktorek Opublikowano 23 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2008 Widać objawy mam bardzo podobne..Nie robiłem ani razu trybu awaryjnego, ale obakam teraz skoro taka sugestia. Pozdrawiam mam nadziejęże coś pomoże może upgrade biosu hmmm Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 23 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2008 Albo masz źle założony cooler... Na E6600 EIST śmigał bez problemu, podobnie na E2140 i E2160. Na E8400 coś nie umie napięcia obniżyć >.> Ile możesz dać na FSB przy E8400? Mnie wcale także nie działa dzielnik 5:8, tzn. działa ale właściwie tylko do fsb 280 (na zworce 200 i 266), na zworce 333 wcale, wyżej są bsody :/ Vmch 1.65v i Vsb 1.8v nie pomaga. Pakowanie vdimm nawet do 2.7v też nie pomaga Biosy 1.3 i 1.6 Czy komuś jeszcze tak słabo idzie, czy to wyjątek? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VICTORious Opublikowano 23 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2008 Spróbuj oficjalny bios 1.7 piszą, że coś naprawia z 7900GTX może u ciebie tez będzie lepiej? Bios 1.7 - Update CPU Micro code. - Update LAN ROM firmware. - Support NX7900GTX VGA card. Też się nad tym zastanawiam, po co nagle taki fix? Napewno sprawdze. Dodam jeszcze że ten problem pojawia się tylko jak komp jest zimny - pierwsze odpalenie. Może grafa dostanie kopa :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kean Opublikowano 23 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2008 (edytowane) 1.83 nie zmienia nic w obsłudze E8400 - tzn dalej napięcia są źle rozpoznawane i jest kiepska regulacja vcore. to jeszcze od razu przy okazji 1.7 official: Regulacja vcore dalej jest do [gluteus maximus] - tutaj nic się w żadnym biosie nie zmieniło. Ciekawy przypadek jest że jak jest włączony EIST to na mnożniku 6 CT pokazuje VID inny niż na 9x ;) Edytowane 23 Stycznia 2008 przez Kean Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarKov Opublikowano 23 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2008 Mam pytanie chce mojego procka przestawić na szynę 333Mhz jaki zastosować dzielnik dla pamięci ??? Sorry za głupie pytanie ale zawsze miałem procesory AMD i na Intelu słabo się znam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tolokan_PL Opublikowano 23 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2008 (edytowane) Hi, widzę, że poważna dyskusja o biosach się wywiązała. Tak się zastanawiam czy ktoś po zmianie biosa poszedł z fsb wall'em trochę w górę. U mnie na 470 proc robi spi 1M, ale już ciut wyżej nie wstaje poza bios. Czy komuś bios inny niż miał pomógł szarpnąć wyższe fsb - oczywiście interesuja mnie zakresy 470 - 500? dzięki za ewentualne info. pozdrawiam @MarKov ustaw 1:1 by testować najpierw maxa cpu. ale najpierw polecam zapoznać się z FAQ! Edytowane 23 Stycznia 2008 przez Tolokan_PL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kean Opublikowano 23 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2008 Wall nie zalezy przeciez od biosu (chyba ze bios jest tak zwalony ze robi max fsb ponizej walla) tylko od proca. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 23 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2008 Płyta nawet na biosie 1.1 zapewne zrobi spokojnie FSB 520 a co dopiero jej max więc poprostu masz walla tolokan i inny bios ci tego nie zmieni :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D154573R Opublikowano 23 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2008 (edytowane) Witam po dlugiej mojej nieobecnosci na forum ;) Widze ze Biosów sie wysypało. Jestem przed sesją wiec mam malo czasu, ale musialem zajrzeć ;) Z tego co wyczytalem polecacie Biosik 1.77. Jak maja sie ustawienia napiecia w Biosie do tych realnych? Pytam bo nie wiem ile max pociagnac mojego E6750 na tym biosie ;P zebym go nie uśpił ;) Co do 1.7 to mam 7900GTXa i poki co nie widzialem zebym mial z nim jakis problem, ciekawe co zmiana biosu przyniesie. No i tutaj mam pytanie. 1.77 ma dalej cos poprawione z 7900? Wiem, ze to bios, ktory wyszedl pozniej, ale jak ktos mial problem z 7900 to czy rozwiazuje go tez 1.77. Ano i jaki problem jest z tym 7900GTX u Was? Takie drobne info. Płyte mam prawie od poczatku pojawienia sie jej na rynku. Komp chodzi 24h/7 i nie mialem z nia zadnego problemu. Slyszalem natomiast od jednej osoby, ze nie dzialal jej dzwiek na poczatku. Miala ta osoba bios 1.4 od nowosci i wgrała 1.4 raz jeszcze i dopiero wtedy dzwiek sie pojawil ;) Niezly motyw. Dobrze ze głowna część biosu byla dobrze wgrana bo tak by 2 tygodnie minimum bylo czekania na nowa plyte ;P Edytowane 23 Stycznia 2008 przez D154573R Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...