Testus Opublikowano 26 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2008 bios 1.83 jak dla mnie rewelacja, napięcie procka o 0.05v niższe temperatury spadły o dobre 5-6C, orthos juz ponad godzinę stabilnieFakt BIOS stabilny niestety dalej mam zwiechy czasami w usypianiu Chyba, że to wina windy Vista x64/. Sam już nie wiem. Ptys u Ciebie S3 działa prawidłowo ? Mamy prawie takie same konfiguracje... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 27 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2008 tak prawidłowo i też na viscie x64 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarKov Opublikowano 27 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2008 (edytowane) @Testus ustaw proca nominalnie zapewniam że S3 zadziała za każdym razem Jak wbijasz na CPU FSB 333 mając zworkę na 266 to zmieniasz też przy okazji napięcie. Dzięki temu wszystko ci działa. Jak wyłaczysz PC i zmienisz zworke na 333 to napięcie na procku wraca na def, dlatego ci komp nie bootuje, bo 333x11 to dla niego trochę za dużo jak na default napięcie. Nie zgadzam się - jak ustawiam 200Mhz na zworkach wchodzę do biosu zmieniam napięcie na 1,35v ustawiam mnożnik na x9 save i wyłączam kompa, przestawiam zworkę na 266Mhz komp oczywiście zaraz startuje wchodzę do biosu i USTAWIENIA SIĘ NIE RESETUJĄ tzn mam tak jak ustawiłem napięcie 1,35 i mnożnik x9. Więc nie wieżę że po zmianie zworki z 200Mhz na 266Mhz zostają ustawienia w biosie a po zmianie na 333Mhz wszystkie się resetują. Prawda jest taka że płyta ma fochy wczoraj wieczorem sprawdzałem mojego procka na Asusie i nie było żadnych problemów w działaniu. Edytowane 27 Stycznia 2008 przez MarKov Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 27 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2008 Testus ja na twoim miejscu przetestowałbym pamięci, zapuść goldmemory na kilka godzin i zobacz czy będzie bezbłednie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opo Opublikowano 27 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2008 ustaw 333 z biosa a nie zworkami i podziel sie informacjami wtedy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Testus Opublikowano 27 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2008 Testus ja na twoim miejscu przetestowałbym pamięci, zapuść goldmemory na kilka godzin i zobacz czy będzie bezbłednieJuż testowałem raz i bez problemów. Wczoraj Crysis 1,5h tez bez problemów Co dziwne to się zdarza nie zawsze. Generalnie im dłużej komp chodzi tym większe problemy z uyspianiem/hibernacją Daje mu wstrzymaj/hibernuje. Kom wyłącza monitor, miele dyskiem i albo wykonuje to co mu każe albo kończy operacje dyskowe i sie nie wyłącza. Wszelkie biosy wypróbowane. Wszelkie patche do Visty poinstalowane. Winda przeinstalowana i dalej to samo. :mur: :mur: :mur: Nie mam już siły z tym walczyć. Już żałuje że wziąłem 4gb i Viste x64. Niestety mam OEM i zostałem z ręką w nocniku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarKov Opublikowano 27 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2008 ustaw 333 z biosa a nie zworkami i podziel sie informacjami wtedy 333 z biosa działa stabilnie przy napięciu 1,35v ale komp włącza sie 2-3 razy i nie działa opcja uśpienia S3. Mam pytanie jakie bezpieczne wartości mogę ustawić dla: VTT NBV SB I/O Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opo Opublikowano 27 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2008 ile sie da w biosie sprawdzałem :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oliwer21 Opublikowano 27 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2008 raczej Ci nie powinien uruchamiać sie kilka razy, któreś napięcia moze masz za małe, podnies wszystko(vtt i nb) do warości czeronych :-P i sb daj na 1,7V nic sie nie stanie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D154573R Opublikowano 27 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2008 (edytowane) Właśnie mam sesję a po niej mam zamiar przycisnąć mojego proca na tej płycie. Mam E6750 i BIOS póki co 1.77. Z tego co wyczytalem 1.83 jest jeszcze lepszy. Zmienie na niego tylko jedno pytanie. Ile moge dac mac na proca na tej płycie z biosem 1.83 tak zeby mi nie poszedł w siną dal ;P? Znaczy bezpieczne napięcie :) No i może jakie napiecie na NB, VTT FSB? Edytowane 27 Stycznia 2008 przez D154573R Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 27 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2008 Generalnie bezpieczne napięcie dla 65nm to max 1.55v. Czyli teoretycznie coś około 1.58v w biosie MSI. No chyba, że 1.83 bios zapodaje wyższe napięcia, dlatego ludziom sie procki lepiej nagle kręcą na niższym napięciu z biosu. Sprawdzę potem jak się mają realne napięcia do tych ustawionych z biosu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemn2 Opublikowano 27 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2008 Było już na temat "piszczenia płyty". Otóż nie wiem jak u Was ale u mnie po oc na wszystkich def. napięciach (3040mhz procesor,912ram) płyta nie piszczy. Ale po podniesieniu napięć na tych samych zegarach już zaczyna coś piszczeć.Przy większym oc też piszczy. Wychodzi na to,że u mnie po podniesieniu napięć na procu,nb i ramie coś zaczyna piszczeć ale nie wiem co.Ciężko mi to zlokalizować :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 27 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2008 Wez mnie nawet nie strasz. Zadnego piszczenia sie zdzierze, a plytka juz niedlugo do mnie przyjedzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 27 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2008 Wez mnie nawet nie strasz. Zadnego piszczenia sie zdzierze, a plytka juz niedlugo do mnie przyjedzie.u mnie nic nie piszczy!!!!11 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 27 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2008 (edytowane) u mnie nic nie piszczy!!!!11 To fajnie meeronku !!!11 :mur: Testy 4x1GB po wgraniu 1.81 wypadły nieco lepiej. Na 2.2v latają full stable na 900 5-5-5-16 co i tak dla mnie jest troszkę za mało. Te Kingstonki jednak średnie sztuki się trafiły. Edytowane 27 Stycznia 2008 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 27 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2008 Hehe :) U mnie też nic nie piszczy to tak gwoli ścisłości ;] @Devil popróbuj jeszcze bete 1.83 to może coś jeszcze z nich wyciśniesz :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naxt Opublikowano 27 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2008 (edytowane) u mnie piszczy tylko jak podłącze wentylator pod AUX1 tak po zatym to ok Edytowane 27 Stycznia 2008 przez naxt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opo Opublikowano 27 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2008 u mnie płyta nie piszczała a wszystko wyprubowałem poza >2.5v na ram na zadnych wejsciach na wentyle tez nic nie piszczało. Jak przyjdzie nowa sztuka to sprawdze na nowej czy nic nie piszczy i powiem :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemn2 Opublikowano 27 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2008 Tzn.ten pisk jest powiedzmy bardzo cichy.Na zewnątrz go nie słychać.Słychać go dopiero jak wsadzę głowę do budy B-) Może jakaś cewka wymaga lakieru czy cuś. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opo Opublikowano 27 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2008 ja tam głowy do budy nie pcham bo jeszcze mnie co zje :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarKov Opublikowano 27 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2008 @naxt mam pytanko jak masz ustawionego procka - tzn odpalić na zworce ustawionej na 333Mhz - jesli tak to jak to zrobiłeś - czy masz w biosie podciągnięte?? i jeszcze jedno występują u ciebie dual booty ?? pytam bo widzę że maż procka z serii E4xxx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opo Opublikowano 27 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2008 @ MarKov zes sie czepił tej zworki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 27 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2008 Dual booty występują u każdego, z każdym prockiem, z każdą mobo na P35 :mur: ... Jest tylko kilka wyjątków (np Asus'y) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarKov Opublikowano 27 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2008 (edytowane) @ MarKov zes sie czepił tej zworki Fakt jestem upierdliwy hehe Dual booty występują u każdego, z każdym prockiem, z każdą mobo na P35 mur.gif ... Jest tylko kilka wyjątków (np Asus'y)Noo dziwne jest tylko to że jak mam wszystko ustawione nominalnie to dual bootów nie mam i wszystko działa cacy nawet jak zworkę przestawię na 222Mhz (Zaś ta zworka hehe) to tez jest wsio ok dopiero jak zacznę jechać szyna w biosie to robią się jaja dual- triple booty brak możliwości uśpienia. Ok już nie nudzę Pozdrawiam Edytowane 27 Stycznia 2008 przez MarKov Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naxt Opublikowano 27 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2008 @naxt mam pytanko jak masz ustawionego procka - tzn odpalić na zworce ustawionej na 333Mhz - jesli tak to jak to zrobiłeś - czy masz w biosie podciągnięte?? i jeszcze jedno występują u ciebie dual booty ?? pytam bo widzę że maż procka z serii E4xxxja mam E4300,na poczatku daj wyższe napiecie na E4500 zeby byc pewnym ze wstanie,w biosie przestawiłem tylko to co było na auto.Dual boot wystepuje tylko w czasie OC. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oliwer21 Opublikowano 27 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2008 to moja musi być zepsuta :-P bo niemam dual boota. nawet po OC(proc na 3GHz zworkami i memki 1000MHz) a żeby niektórych uspokoić moja też niestety nie piszczy :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rebul4 Opublikowano 27 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2008 ja mam dual bota na deafultowych ustawieniach po oc juz go niema Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarKov Opublikowano 27 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2008 @oliwer21 jak robie oc zworkami to też nie mam dual boota (tylko że zworkami mogę zrobić max 266Mhz) dual bot występuje gdy zaczynam kręcić w biosie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 27 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2008 (edytowane) W kwesti biosu 1.83 Beta O/C jest takie samo. Bios daje takie samo napięcie realne jak bios 1.7. Jednak temp CPU są na nim niższe O_o S3 działa = stan wstrzymania śmiga bez problemu ;] Edytowane 27 Stycznia 2008 przez Lanc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateo1988 Opublikowano 27 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2008 U mnie dual boot występuje tylko jak przekroczę fsb>370, zworka na 333 bios 1,3. pozdr0 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...