Skocz do zawartości
Fredek

Msi P35 Neo2-fr/fir

Rekomendowane odpowiedzi

bios 1.83 jak dla mnie rewelacja, napięcie procka o 0.05v niższe temperatury spadły o dobre 5-6C, orthos juz ponad godzinę stabilnie

Fakt BIOS stabilny niestety dalej mam zwiechy czasami w usypianiu

Chyba, że to wina windy Vista x64/. Sam już nie wiem.

Ptys u Ciebie S3 działa prawidłowo ? Mamy prawie takie same konfiguracje...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Testus ustaw proca nominalnie zapewniam że S3 zadziała za każdym razem

Jak wbijasz na CPU FSB 333 mając zworkę na 266 to zmieniasz też przy okazji napięcie. Dzięki temu wszystko ci działa.

Jak wyłaczysz PC i zmienisz zworke na 333 to napięcie na procku wraca na def, dlatego ci komp nie bootuje, bo 333x11 to dla niego trochę za dużo jak na default napięcie.

Nie zgadzam się - jak ustawiam 200Mhz na zworkach wchodzę do biosu zmieniam napięcie na 1,35v ustawiam mnożnik na x9 save i wyłączam kompa, przestawiam zworkę na 266Mhz komp oczywiście zaraz startuje wchodzę do biosu i USTAWIENIA SIĘ NIE RESETUJĄ tzn mam tak jak ustawiłem napięcie 1,35 i mnożnik x9. Więc nie wieżę że po zmianie zworki z 200Mhz na 266Mhz zostają ustawienia w biosie a po zmianie na 333Mhz wszystkie się resetują. Prawda jest taka że płyta ma fochy wczoraj wieczorem sprawdzałem mojego procka na Asusie i nie było żadnych problemów w działaniu.

Edytowane przez MarKov

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Testus ja na twoim miejscu przetestowałbym pamięci, zapuść goldmemory na kilka godzin i zobacz czy będzie bezbłednie

Już testowałem raz i bez problemów. Wczoraj Crysis 1,5h tez bez problemów

Co dziwne to się zdarza nie zawsze. Generalnie im dłużej komp chodzi tym większe problemy z uyspianiem/hibernacją

Daje mu wstrzymaj/hibernuje. Kom wyłącza monitor, miele dyskiem i albo wykonuje to co mu każe albo kończy operacje dyskowe i sie nie wyłącza. Wszelkie biosy wypróbowane. Wszelkie patche do Visty poinstalowane. Winda przeinstalowana i dalej to samo. :mur: :mur: :mur:

Nie mam już siły z tym walczyć. Już żałuje że wziąłem 4gb i Viste x64. Niestety mam OEM i zostałem z ręką w nocniku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ustaw 333 z biosa a nie zworkami i podziel sie informacjami wtedy

333 z biosa działa stabilnie przy napięciu 1,35v ale komp włącza sie 2-3 razy i nie działa opcja uśpienia S3.

Mam pytanie jakie bezpieczne wartości mogę ustawić dla:

VTT

NBV

SB I/O

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie mam sesję a po niej mam zamiar przycisnąć mojego proca na tej płycie.

Mam E6750 i BIOS póki co 1.77. Z tego co wyczytalem 1.83 jest jeszcze lepszy. Zmienie na niego tylko jedno pytanie.

Ile moge dac mac na proca na tej płycie z biosem 1.83 tak zeby mi nie poszedł w siną dal ;P? Znaczy bezpieczne napięcie :)

No i może jakie napiecie na NB, VTT FSB?

Edytowane przez D154573R

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie bezpieczne napięcie dla 65nm to max 1.55v. Czyli teoretycznie coś około 1.58v w biosie MSI. No chyba, że 1.83 bios zapodaje wyższe napięcia, dlatego ludziom sie procki lepiej nagle kręcą na niższym napięciu z biosu. Sprawdzę potem jak się mają realne napięcia do tych ustawionych z biosu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Było już na temat "piszczenia płyty".

Otóż nie wiem jak u Was ale u mnie po oc na wszystkich def. napięciach (3040mhz procesor,912ram)

płyta nie piszczy.

Ale po podniesieniu napięć na tych samych zegarach już zaczyna coś piszczeć.Przy większym oc też piszczy.

Wychodzi na to,że u mnie po podniesieniu napięć na procu,nb i ramie coś zaczyna piszczeć ale nie wiem co.Ciężko mi to zlokalizować :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie nic nie piszczy!!!!11

To fajnie meeronku !!!11 :mur:

Testy 4x1GB po wgraniu 1.81 wypadły nieco lepiej. Na 2.2v latają full stable na 900 5-5-5-16 co i tak dla mnie jest troszkę za mało. Te Kingstonki jednak średnie sztuki się trafiły.

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie płyta nie piszczała a wszystko wyprubowałem poza >2.5v na ram na zadnych wejsciach na wentyle tez nic nie piszczało. Jak przyjdzie nowa sztuka to sprawdze na nowej czy nic nie piszczy i powiem :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@naxt mam pytanko jak masz ustawionego procka - tzn odpalić na zworce ustawionej na 333Mhz - jesli tak to jak to zrobiłeś - czy masz w biosie podciągnięte?? i jeszcze jedno występują u ciebie dual booty ?? pytam bo widzę że maż procka z serii E4xxx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ MarKov zes sie czepił tej zworki

Fakt jestem upierdliwy hehe

Dual booty występują u każdego, z każdym prockiem, z każdą mobo na P35 mur.gif ... Jest tylko kilka wyjątków (np Asus'y)

Noo dziwne jest tylko to że jak mam wszystko ustawione nominalnie to dual bootów nie mam i wszystko działa cacy nawet jak zworkę przestawię na 222Mhz (Zaś ta zworka hehe) to tez jest wsio ok dopiero jak zacznę jechać szyna w biosie to robią się jaja dual- triple booty brak możliwości uśpienia.

Ok już nie nudzę Pozdrawiam

Edytowane przez MarKov

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@naxt mam pytanko jak masz ustawionego procka - tzn odpalić na zworce ustawionej na 333Mhz - jesli tak to jak to zrobiłeś - czy masz w biosie podciągnięte?? i jeszcze jedno występują u ciebie dual booty ?? pytam bo widzę że maż procka z serii E4xxx

ja mam E4300,na poczatku daj wyższe napiecie na E4500 zeby byc pewnym ze wstanie,w biosie przestawiłem tylko to co było na auto.Dual boot wystepuje tylko w czasie OC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W kwesti biosu 1.83 Beta

O/C jest takie samo. Bios daje takie samo napięcie realne jak bios 1.7. Jednak temp CPU są na nim niższe O_o

S3 działa = stan wstrzymania śmiga bez problemu ;]

Edytowane przez Lanc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi