chase1 Opublikowano 29 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2007 wlasnie wstalem i... zerknolem na kartke z testowaymi opoznieniami jakich jeszcze nie testowalem :) przypomnialo mi sie, ze z biosu nie mozna ustawiac RAS ponizej 9 !!! to by sie przydalo zmienic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tolokan_PL Opublikowano 29 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2007 Dear MSI support team/technical department, We, MSI P35 neo2 FR/FIR/Platinium motherboard users, after spending uncountable amount of hours overclocking, tweaking and first of all everyday using your product, have request to you to fix some troublecausing problems that we attempted and provide some new features in a new BIOS release: 1) fix performance loss when fsb is set above ~513Mhz 2) fix RAM timings changes after overclocking (neo2 sets alfa timings very high!) 7) fix fans control system and this sound which is erected when fan is pluged 3) provide more range of CPU and Memory Voltages (CPU should have possiblity to be set lower that default vcore and memory voltages should be every 0,05v) 4) provide more timings for RAM memory in "Advance DRAM Configuration" menu (it would be great to see as much timings as MemSet application has) 5) implement function to disable onboard LEDs (it looks like a Christmas tree in the evening) 6) implement function to start up the system by pressing some buttons configuration on keyboard (its really useful and most users like it much!) 7) implement "performance level" into BIOS functions 7) eliminate dual BIOS reboot when start up as nothing is changed in BIOS We hope that you will take into consideration our request and soon release perfect BIOS for our motherboards! Thank you in advance Users of MSI P35 Neo2 FR/FIR motherboard from Polish forum of computers - forum.purepc.pl Signed by (nicknames): Tolokan_PL Damikor Sector19 D154573R Fredek meerom...and many, many more! wersja alfa. komentować. krytykować i wysyłamy...nie mogę znaleźć żadnego sensownego adresu mail do nich. jakieś propozycje? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kean Opublikowano 29 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2007 (edytowane) 5pkt wg. mnie nie do spełnienia 7apkt... różnie z tym może być Ten Performance level to jak już to przy tych timingach to wpisać, ale generalnie nie zrobią tego raczej. Reszta oki i też się podpisuje pod tym :) aha no i to co chase napisał, aby dało się ustawić TRAS mniejszy niż 9 bo to jest mocno irytujące :) Edytowane 29 Listopada 2007 przez Kean Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 29 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2007 tak, pkt 5 nadaje sie tylko i wylacznie do wywalenia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinki Opublikowano 29 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2007 Powinni dodac performance level, na jakims Gigabyte to nawet jest to tutaj nie bedzie? U mnie perf lvl zmienia sie z 7 na 11 przy zmianie dzielnika pamieci i trzeba bawic sie memsetem by to jakos dzialalo. Reszta mi sie podoba i sie pod tym podpisuje (no oprocz tej choinki :D) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo3642 Opublikowano 29 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2007 (edytowane) 5pkt wg. mnie nie do spełnienia 7apkt... różnie z tym może być Ten Performance level to jak już to przy tych timingach to wpisać, ale generalnie nie zrobią tego raczej. Reszta oki i też się podpisuje pod tym :) aha no i to co chase napisał, aby dało się ustawić TRAS mniejszy niż 9 bo to jest mocno irytujące :) tak, pkt 5 nadaje sie tylko i wylacznie do wywaleniaJa bym zdecydowanie wywalił pkt 5 (7 chyba też; w każdym razie walczyć o niego nie będę :)). Do pktu 3 dodałbym komentarz w nawiasię, że spod windy można spokojnie podnieść powyżej bez straty wydajności (żeby im uświadomić, że to nie jest sprawa sprzętowa, ale kwestia BIOSu właśnie). Poza tym, podpisuje się też pod petycją (z tym że płytę będę miał dopiero w przyszłym tyg., ale co tam :D ). Edytowane 29 Listopada 2007 przez przemo3642 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
centy Opublikowano 29 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2007 Właśnie przeczytałem o petycji którą chcecie wysłać do MSI. Moim zdaniem gra warta świeczki oby tylko panowie z MSI potraktowali sprawę poważnie. Mnie interesuje możliwość ustawienia większej ilości timingów z biosu i jakby sie dało to więcej dzielników dla pamięci. Reszta jakoś mnie nie boli. Ale jak już będzie oficjalna wersja maila to podpiszę się pod nią. Ciekawi mnie czy MSI pokusi się o jakąś odpowiedź w tej sprawie. pozdr, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 29 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2007 A ja chce od MSI CR1 tak jak jest na ASUS'ie i performance level w biosie.CR, Perf lvl i regulacje TRFC z pioziomu biosu i byłoby świetnie ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemn2 Opublikowano 29 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2007 Nie wiem czy to było ale można tu znalesć adres na Tajwan: http://global.msi.com.tw/index.php?func=ht...mp;name=aboutus Z tym,że po wejsciu na stronę na Tajwanie jest ona napisana w ich języku. Może by to wysłać do MSI Polska z prośba o przesłanie na Tajwan? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Damikor Opublikowano 29 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2007 (edytowane) CR, Perf lvl i regulacje TRFC z pioziomu biosu i byłoby świetnie ;]Przecież jest regulacja tRFC z BIOSu :blink: Ale zgadzam się - perf level i CR by się przydał Ale zauważyłem że płyta doskonale dobiera Perf level. W zależności od vMCH i FSB się zmienia. Gdy zmienię spod MemSeta na nawet o 1 niższy to automatycznie się wywala. Na BIOSie 1.3 bynajmniej. Testowałem BIOS 1.73 ale zawsze był ustawiony na 7 :blink: Edytowane 29 Listopada 2007 przez Damikor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tolokan_PL Opublikowano 29 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2007 @przemn2 ale adresu mail tam nie ma, tylko taki formularz kontaktu @damikor i lanc nie mam bladego pojęcie co to jest CR, a to pref lvl też nie bardzo kumam. Napiszcie pytanie po polsku/angielsku i się wstawi @ogół może ma ktoś konto na forum msi i może tam się jakiegoś mądrali zapyta gdzie taką petycje można wysłać po angielsku ->rozumiem, że dołączają się chętni: lanc, przemn2, centy, przemo3642, pinki, kean. Komisyjne pkt 5 wylatuje ( w końcu idą Święta;) ), z innymi to myślę, że można odważnie do MSI jechać. Albo nas zleją, albo pojawi się konkretna odpowiedź, nawet jak czegoś się nie da zrobić. pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chase1 Opublikowano 29 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2007 z tymi diodami to byl taki zarcik :P (choc w jakiejs plycie dalo sie wylaczyc jakies diody na mobo :P ) jak dla mnie najwazniejsze sa: wieksza ilosc timingow z biosu reg. v cepa i pamieci, trfc (damikor - chodzi o mozliwosc ustawienia wartosci nizszej niz 9), start kompa z klawy i oczywiscie fsb ponad 500 - wynikajace z tego anomalie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamilX Opublikowano 29 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2007 jesli to cos da to i ja sie podpisze ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emilek Opublikowano 29 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2007 Na mnie tez mozecie liczyć, z chęcią się podpisze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 29 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2007 Ja również się podpisuję pod tym.. Ale głównie interesują mnie nowe dzielniki jeśli są jeszcze jakieś dostępne. Ale za zlikwidowaniem spadku wydajności przy FSB powyżej 500 również. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 29 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2007 No Tolokan działaj tam działaj :D Najwazniejsze żeby wyeliminować spadek wydajności powyżej FSB 513, start z klawiatury, dodatkowe timingi itd ;] Nie chciejmy za dużo bo sie zniechęcą :wink: Trzeba uderzać do nich póki czas :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 29 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2007 Ja również się podpisuję pod tym.. Ale głównie interesują mnie nowe dzielniki jeśli są jeszcze jakieś dostępne. Ale za zlikwidowaniem spadku wydajności przy FSB powyżej 500 również.nie ma innych dzielnikow, chipset ma taka specyfikacje i trzeba sie z tym pogodzic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellon Opublikowano 29 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2007 Dla mnie to największy feler to niemożnośc uruchomienia norton partition magick, cichy boot disk, i innych rzeczy z dyskietki przez ten kontroler marvella - to jest dopiero wkurzające. O braku odpalenia z klawiatury nie wspomnę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D154573R Opublikowano 29 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2007 (edytowane) Hirens Boot tez nie dziala co nie ;? Swoja droga punkty spoko, ale wydaje mi sie ze wielu z naszych prosb nie spelnia bo plyta jest tak zaprojektowana widocznie. (Ci sami ludzie robia wiekszosc BIOSów dla MSI wiec mysle raczej, ze staraja sie poprawic to o czym mowa w petycji, no ale wiadomo, juz wyszly nowe modele i producent "starsze" produkty pomalu olewa). Co do diod to za duzo by mieli roboty i wyzsze koszty gdyby za ich regulacje odpowiadal jakis kontroler. One swieca jak cos jest wlozone. Choc nie dam reki uciac czy ktorys z nich nie da sie wylaczyc ;) (te co wskazuja co sie dzieje z plyta wg mnie powinno sie dac ;)) - problem w tym, ze jak cos sie zepsuje a sa wylaczone to nie dojdziemy szybko do tego co to bylo ;P DB nie zrobia ;) Chyba ze wraz z aktualizacja biosu przyjdzie poczta nowy chipset i lutownica (zart). Ogolnie luz ;) Edytowane 29 Listopada 2007 przez D154573R Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheDed Opublikowano 29 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2007 Troche mnie na forum nie bylo, ale do rzeczy. Swietne FAQ, wreszcze bez problemow uruchomielem NCQ. Wlaczylem takze EIST. I teraz pytanie: EIST zmienia mnoznik na nizszy gdy proc nie jest w uzycziu. Jakim programem dowiem sie jaki jest obecny mnoznik. Wogle nie zauwazylem zeby cos sie zmienialo gdy procka nie wykorzystuje. Ktos mi moze przyblizyc kiedy plyta przelacza CPU w wolniejszy tryb? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 29 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2007 (edytowane) To sprawdź CPU-Z ;] Przynajmniej u mnie w stanie ,,idle,, płyta zmniejsza mnożnik i napięcie :wink: Edytowane 29 Listopada 2007 przez Fredek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemn2 Opublikowano 29 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2007 U mnie EIST działa kiedy mam w Windowsie włączone minimalne zarządzanie energią. Intel Thermal Analysyss Tool też pokazuje aktualne takty procesora. Wystarczy włączać i wyłączać Orthosa i ładnie skacze zegar na procu . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebastian_M26 Opublikowano 29 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2007 (edytowane) próbowałem już wszystkiego: dzielnik fsb/mem 1:1 2,3V ustawienia w biosie 266,333, 375 podniesione wszystkie napięcia zmiana timingów dla pamięci 5,5,5,15,38,12,12,12,12 Nic nie daje, nie startuje przy zworce 333 Spotkał się ktoś z takim problemem? Tutaj 6x400 Mhz przy zworce 266, nadal nie moge przestawić tej pier..... zworki na 333 Mhz Sugestie?? Edytowane 29 Listopada 2007 przez Sebastian_M26 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
henoh Opublikowano 29 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2007 Witam, Sorki ze sie wtrącam tak ni z gruszki ... Widziałem w FAQ ze taki problem był poruszony i ze ponoć UPGRADE BIOSU pomaga? Czy na 100% ?, czy można uruchomić płytę na innych kościach (mam inne, uruchomiłem i zainstalowałem system) i np: zwiększyć napięcie zasilające RAM w BIOSIE do 2.2 ?? (czy kosci, good ramy ddr2, standard nie padna do czasu wyjęcia ich i włożenia PATRIOT ?) :P Bo z tego co sie orientuje to właśnie dlatego płyty (różne płyty) maja problem z pamięciami. One domyślnie ustawiają napięcie na 1.8 ? albo coś kolo tego a np PATRIOT ma 2.2V. Mam racje czy się mylę ? Jak to zrobić żeby to miało ręce i nogi :P. Najpierw UPGRADE ? potem PATRIOT, a jak dalej nie będzie działać to zwiększyć napięcie do 2.2 na GOOD RAMACH, zrestartowac kompa i włożyć PATRIOT ? z góry dzięki i pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CLAU Opublikowano 29 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2007 Kupujac ta plyte jestem skazany na te wszystkie dual booty i inne problemy ? Sa problemy ze wspolpraca z e2160 ? Jak przestawie po wyciagnieciu z pudelka zworke na 333 i puszcze procek na 3ghz to bede mial z tego tytulu jakies klopoty - plyta bedzie niestabilna, dual booty, jakies inne kwiatki ktore sa wliczone w cene plyty i bede musial sie z tym pogodzic ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 29 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2007 Kupujac ta plyte jestem skazany na te wszystkie dual booty i inne problemy ? Sa problemy ze wspolpraca z e2160 ? Jak przestawie po wyciagnieciu z pudelka zworke na 333 i puszcze procek na 3ghz to bede mial z tego tytulu jakies klopoty - plyta bedzie niestabilna, dual booty, jakies inne kwiatki ktore sa wliczone w cene plyty i bede musial sie z tym pogodzic ? Masz od tego FAQ. Dual Booty pojawiają się jak podkręcasz. To czy pójdzie Ci na 3.0 ghz i będzie to zależy od proca i też pamięci. Jaki ustawisz dzielnik pamięci 1:1 będziesz mógł sprawdzić ile twój proc wyciągnie i jakie napięcia Vcore i Vmem ustawić . Ale najpierw poczytaj FAQ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tolokan_PL Opublikowano 29 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2007 (edytowane) @ogół no to mamy kolejnych chętnych sygnatariuszy:) Ale chłopaki -> gdzie to wysłać?? Odn. listy życzeń...uważam, że im więcej tym większe szanse, że coś zmienią. Albo przynajmniej odpiszą dlaczego nie:) @chase1 ja serio myślałem z tymi diodami. Mnie to wkurza osobiście. Edytowane 29 Listopada 2007 przez Tolokan_PL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D154573R Opublikowano 29 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2007 Fakt faktem te diody oswietlaja mi pokoj w nocy ;P Mi sie wydaje ze chyba do niemieckiego oddzialu MSI, bo na tamtym forum pojawiaja sie beta biosy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chase1 Opublikowano 29 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2007 @ogół no to mamy kolejnych chętnych sygnatariuszy:) Ale chłopaki -> gdzie to wysłać?? Odn. listy życzeń...uważam, że im więcej tym większe szanse, że coś zmienią. Albo przynajmniej odpiszą dlaczego nie:) @chase1 ja serio myślałem z tymi diodami. Mnie to wkurza osobiście. ja na diody nakleilem tasme izolacyjna :D (na te zielone - reszta az tak nie daje po oczach) ps. mnie nie dopisales jeszcze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 29 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2007 E tam czepiacie się tych diód :wink: @Tolokan pisz na niemieckie forum MSI ;] W I cz. topicu znajdziesz adres :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...