Skocz do zawartości
Fredek

Msi P35 Neo2-fr/fir

Rekomendowane odpowiedzi

dopisuję: spinnaker, chase1, KamilX, emilek, Devil.

Ostateczna wersja:

Dear MSI support team/technical department,

We, MSI P35 neo2 FR/FIR/Platinium motherboard users, after spending uncountable amount of hours overclocking, tweaking and first of all everyday using your product, have request to you to fix some troublecausing problems that we attempted and provide some new features in a new BIOS release:

1) fix performance loss when fsb is set above ~513Mhz

2) fix RAM timings changes after overclocking (neo2 sets alfa timings very high!)

7) fix fans control system and this sound which is erected when fan is pluged

3) provide more range of CPU and Memory Voltages (CPU should have possiblity to be set lower that default vcore and memory voltages should be every 0,05v)

4) provide more timings for RAM memory in "Advance DRAM Configuration" menu (it would be great to see as much timings as MemSet application has)

5) implement function to disable onboard LEDs (it looks like a Christmas tree in the evening)

6) implement function to start up the system by pressing some buttons configuration on keyboard (its really useful and most users like it much!)

7) implement "performance level" into BIOS functions

7) eliminate dual BIOS reboot when start up as nothing is changed in BIOS

We hope that you will take into consideration our request and soon release perfect BIOS for our motherboards!

Thank you in advance

Users of MSI P35 Neo2 FR/FIR motherboard from Polish forum of computers - www.forum.purepc.pl

Signed by (nicknames):

Tolokan_PL, Damikor, Sector19, D154573R, Fredek, meerom, spinnaker, chase1, KamilX, emilek, Devil, lanc, przemn2, centy, przemo3642, pinki, kean...and many, many more!

oczywiście kolejność nicków przypadkowa:). Zostawiłem pyt o diody. Może odpiszą coś mądrego. Adres na które chcę wysłać to: info@msi computer.de oraz przez formularz http://support.msi.com.tw/

Więcej pomysłów nie mam. Do jutra czekam na ostateczne poprawki i wysyłam.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam dziwny problem z STR na tej płycie. Mianowicie jak zmienie magistrale z 375 na 380 i wyżej kompter nie chce sie wybudzić z STR. Następują próby bootowania i nic się nie dzieje. Może tak bootować i się resetować do usr... śmierci jak go nie powstrzymać odłączając od zasilania. Procesor za to jest w 100% stabilny! Nie jest to wina pamięci ponieważ przy ustawieniach na 800 na sztywno i innych występuje ten sam problem. Poza tym pamięci to Corsarze rev.7.1 na promosach które na 2,05V na 2x1GB latają na 1000Mhz. Aha testowałem to też na Kingmaxach. To samo. Płyta z biosem 1.3. Miał ktoś podobny problem?

Druga sprawa może mniej istotna ale... Płyta wcale tak dobrze z konfiguracją 4x1GB sobie nie radzi. OC leci na łeb na szyje... Do stabilnej pracy na 936Mhz w 4x1GB (wspomniane Corsarze) potrzebują aż 2,1V :mur: Normalnie na 2,2V 2x1GB te pamięci robią 1100 (sprawdzone).

Czy zmiana biosu może rozwiązać przynajmniej część z tych przypadłości?

PS Jestem ciekaw czy ktokolwiek sobie z tym poradzi :lol:

Edytowane przez Traxas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam bardzo nie typowy problem. Nie wiem jak podlaczyc przedni panel obudowy. Oznaczenia kabelkow z budy nie pokrywaja sie z opisem w manual czy tym bardziej tej malej przejsciowce.

Czy moze ktos podpowie, jak to podpiac wlasciwie, mam takie kabelki:

L - OUT

R - OUT

R - RET

MIC - IN

L - RET

MIC - POWER

GROUND

W instrukcji jest ladnie opisane, nr pinu i co tam wlozyc, tylko to nie pokrywa sie z tymi kabelkami z obudowy. Ktos potrafi to rozszyforwac i podac ktory kabelek pod jaki pin (nr wedlug manula) podpiac?

Dzieki za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Druga sprawa może mniej istotna ale... Płyta wcale tak dobrze z konfiguracją 4x1GB sobie nie radzi. OC leci na łeb na szyje... Do stabilnej pracy na 936Mhz w 4x1GB (wspomniane Corsarze) potrzebują aż 2,1V :mur: Normalnie na 2,2V 2x1GB te pamięci robią 1100 (sprawdzone).

Na biosie 1.1 nie ma problemow z 4x1GB, oc jesli spadlo to moze o 10MHz ale i tak udaje sie wyciagnac 1100 wiec jest ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7) fix fans control system and this sound which is erected when fan is pluged

which starts moze ? Bo jakos erected mi sie jednoznacznie kojarzy... :lol:

A dzwiek jest doprawdy irytujacy i przez pewien czas myslalem, ze jakas cewka do mnie de-dzwoni....

7) eliminate dual BIOS reboot when start up as nothing is changed in BIOS

eliminate dual BIOS reboot at startup when nothing has been been changed in BIOS - mozna tez w ten sposob

Albo niech wyelminuja w ogole... pare plytek sobie z tym radzi...

A poza tym podpisuje sie pod tym obiema mackami i jestem ciekaw efektow... B-)

Edytowane przez Caldor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra wczoraj troszke przysiadlem po poracy to testowania tego cos radziliscie tzn.

Zmienilem mnoznik na 6 i ustawilem FSB na 400 Mhz przy 1.4 V pamieci na 800 luzne timingi (5) i zapuscile Orthosa i ...... [gluteus maximus] za chwile sie wywalil. Coraz bardziej sie utwierdzam w przekonaniu ze fsb 390 na tym procku to max :mur:

stabilne jest tylko 8x390 Mhz (3120 Mhz) vcore 1.4 V .

DObra jakby tego bylo malo - z uwagi na to ze mam E2180 - jade z mnoznikiem i zmniejszam FSB

ustawienia 9x350 Mhz (3150) 1.4V - orthos i restart no zesz ku***** :mur:

chyba naprawde procek sie skonczyl. Nic pozostaje tylko czekac na Penryna

temp. tez mam niskie, wczoraj zmienilem chlodzenie na Thermalrighta 120 Extreme i pod obciazeniem mam od 55-57 st. (na Zalmanie mialem 72 st. :blink: ) .

Nie wiem sprobuje jeszcze z wyzszym VCORE ale jak widze juz czerwony kolor przy 1.4 V to tak troche reka sie cofa zeby dawac wiecej. Wiem ze bios 1.4 zaniza napiecia ale mimo wszystko.

Kurde pamieci nie moglem bardziej sprawdzic bo przy 8x390 Mhz mam tylko 975 Mhz a pozniej juz powyzej 1100 Mhz. A wiem ze to nie sa microny takze takie skoku na pewno nie przezyja. Moze cos z timingami po obnizam bo na razie mam (5-5-5-15-38-5-5-5-5) przy 2.1V w Biosie. Jesli ktos moglby podpowiedziec jakie kombinacje sprobowac ustawic to bede wdzieczny. Tych timingow jest tyle ze masakra.

A jakby co to ja tez sie podpisuje pod tym mailem :wink:

Edytowane przez disaster3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hm - krecilem, krecilem i ... cos zje...alem.

o ile proc leci jak zawsze, o tyle pamieci nie wstaja nawet na 1040 na 4 4 4 12 35 10 10 10 10 2,3v (4x1gb balistixow)

wczesniej chodzily na tychustawieniach na 1100mhz na 2,2v (nie pamietam tyko jakie dawalem V plycie

pyt 1 : ile wam leca 4 kostki max fsb ? jakie dajecie napiecia itd... ??

pyt 2 : zdazylo sie juz tak komus, ze kompnagle nie chce dzialac na jakichs tam ustawieniach na ktorych nie bylo problemu wczesniej (a nic nie bylo w konfigu zmieniane) ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Sebastian_M26

Miałem ten sam problem. E4500+MSI.

Za cholerę komp nie chciał wstać na 333MHz.

Było PW z Fredkiem i XA i niestety bezowocnie.

Zworka na 333Mhz i Clear CMOS nie wypali, bo bios ustawi mnożnik na x11.

Koniec końców płytę na gwarę wysłałem, bo nie mogłem zmienić biosu (myślałem, że to jego wina V1.2).

Jaki miałeś bios/gdzie kupiłeś płytę?

Jak coś zwojujesz wal na PW, albo pochwal się na forum-będę wiedział co zrobić jak płyta wróci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam bardzo głupie pytanie, ale od 30minut szukam tego w sieci i nie moge znaleźć:

- dlaczego u mnie napięcia w biosie są szare i ni cholere nie idzie ich przestawić? teraz mi pamiątki OCZ platinium rev 2 800mhz działają na timingach 4-4-4-15 przy 1.9v, chciałbym ustawić 2.1v i podkrecic do 1033mhz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra wczoraj troszke przysiadlem po poracy to testowania tego cos radziliscie tzn.

Zmienilem mnoznik na 6 i ustawilem FSB na 400 Mhz przy 1.4 V pamieci na 800 luzne timingi (5) i zapuscile Orthosa i ...... [gluteus maximus] za chwile sie wywalil. Coraz bardziej sie utwierdzam w przekonaniu ze fsb 390 na tym procku to max :mur:

stabilne jest tylko 8x390 Mhz (3120 Mhz) vcore 1.4 V .

DObra jakby tego bylo malo - z uwagi na to ze mam E2180 - jade z mnoznikiem i zmniejszam FSB

ustawienia 9x350 Mhz (3150) 1.4V - orthos i restart no zesz ku***** :mur:

chyba naprawde procek sie skonczyl. Nic pozostaje tylko czekac na Penryna

ale o czym ty piszesz,chcesz zeby przy napieciu 1.4V procek latal wyzej to kup selekta,dajmu wieksze napiecie bo 1.4V to praktycznie nic,mozesz go spokojnie poczestowac 1.550V alb 1.575V i nic mu nie bedzie a chłodzenie wytrzyma.

Ja mam 1.550V na codzien przy fryzjerze w idlle puszczonym na 30% a w steresie na 80% i temp sa znosne.Na tym chłodzeniu czestowałem go napieciem 1.725V a ty płaczesz ze 1.400V to za dużo :lol:

Edytowane przez naxt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam dziwny problem z STR na tej płycie. Mianowicie jak zmienie magistrale z 375 na 380 i wyżej kompter nie chce sie wybudzić z STR. Następują próby bootowania i nic się nie dzieje. Może tak bootować i się resetować do usr... śmierci jak go nie powstrzymać odłączając od zasilania. Procesor za to jest w 100% stabilny! Nie jest to wina pamięci ponieważ przy ustawieniach na 800 na sztywno i innych występuje ten sam problem. Poza tym pamięci to Corsarze rev.7.1 na promosach które na 2,05V na 2x1GB latają na 1000Mhz. Aha testowałem to też na Kingmaxach. To samo. Płyta z biosem 1.3. Miał ktoś podobny problem?

PS Jestem ciekaw czy ktokolwiek sobie z tym poradzi :lol:

To sie nazywa FSBWALL

Mam bardzo głupie pytanie, ale od 30minut szukam tego w sieci i nie moge znaleźć:

- dlaczego u mnie napięcia w biosie są szare i ni cholere nie idzie ich przestawić? teraz mi pamiątki OCZ platinium rev 2 800mhz działają na timingach 4-4-4-15 przy 1.9v, chciałbym ustawić 2.1v i podkrecic do 1033mhz

Fredek, aniemowilem ze do faku z tym wskazane :D

page up/down

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale o czym ty piszesz,chcesz zeby przy napieciu 1.4V procek latal wyzej to kup selekta,dajmu wieksze napiecie bo 1.4V to praktycznie nic,mozesz go spokojnie poczestowac 1.550V alb 1.575V i nic mu nie bedzie a chłodzenie wytrzyma.

Ja mam 1.55V na codzien przy fryzjerze w idlle puszczonym na 30% a w steresie na 80% i temp sa znosne.Na tym chłodzeniu czestowałem go napieciem 1.725V a ty płaczesz ze 1.400V to za dużo :lol:

ok spoko, to tak sprobuje. Bo faktycznie jak widze u niektorych tam 7 czy 8 x 420 czy 450 i to przy zalozmy 1.35 V to reke mi cofa przede zmiana powyzej 1.4V zeby czegos nie spierd*****. Moga miec selekty

dobra podjade z V na procku i zobacze czy to cos da.

Jesli ty jedziesz na ponad 1.5 to mojemu na 1.45 lub troche wiecej tez sie nic nie stanie,.... chyba :unsure:

@chase1

ja tak mam czasami. Mam profil jakis tam zapisany w biosie OC, ktory normalnie chodzi i jest 100% stable.. Wylacze np. z zasilania kompa, bo chcialem grafike wyjac, czy cos tam pogrzebac. Wlaczam zasilanie i ni chu**, kilka resow i na czerwono OC failed i blablabla. Wejde do biosu nic nie robiac "save to cmos and exit setup" ze 2 booty i wstaje jak gdyby nigdy nic. Nie wiem o co lotto? Ale mialem juz tak ze 2 moze 3 razy.

Edytowane przez disaster3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok spoko, to tak sprobuje. Bo faktycznie jak widze u niektorych tam 7 czy 8 x 420 czy 450 i to przy zalozmy 1.35 V to reke mi cofa przede zmiana powyzej 1.4V zeby czegos nie spierd*****. Moga miec selekty

dobra podjade z V na procku i zobacze czy to cos da.

Jesli ty jedziesz na ponad 1.5 to mojemu na 1.45 lub troche wiecej tez sie nic nie stanie,.... chyba :unsure:

pytanie czy to co pokazuja w sigu to jest prawda,czy to napiecie biosowe czy to co pokazuje CPU-Z(gdzie w moim przypadku zaniża napiecie i to dosc znacznie).Do 1.55V mozesz jechac spokojnie-sa to bezpieczne wartosci,wyżej to juz badziej do testów a nie 24/7 Edytowane przez naxt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pytanie czy to co pokazuja w sigu to jest prawda,czy to napiecie biosowe czy to co pokazuje CPU-Z(gdzie w moim przypadku zaniża napiecie i to dosc znacznie).Do 1.55V mozesz jechac spokojnie-sa to bezpieczne wartosci,wyżej to juz badziej do testów a nie 24/7

tak to napiecie biosowe 1.4V. A CPU-Z jak zapuszcze Orthosa to pokazuje 1.368 V jak komp nie jest obciazony to CPU-Z pokazuje 1.380V, czyli zaniza. To jade z napieciem w gore.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dear MSI support team/technical department,

We, MSI P35 neo2 FR/FIR/Platinium motherboard users, after spending uncountable amount of hours overclocking, tweaking and first of all everyday using your product, have request to you to fix some troublecausing problems that we attempted and provide some new features in a new BIOS release:

1) fix performance loss when fsb is set above ~513Mhz

2) fix RAM timings changes after overclocking (neo2 sets alfa timings very high!)

7) fix fans control system and this sound which is raised when fan is pluged

3) provide more range of CPU and Memory Voltages (CPU should have possiblity to be set lower that default vcore and memory voltages should be every 0,05v)

4) provide more timings for RAM memory in "Advance DRAM Configuration" menu (it would be great to see as much timings as MemSet application has)

5) implement function to disable onboard LEDs (it looks like a Christmas tree in the evening)

6) implement function to start up the system by pressing some buttons configuration on keyboard (its really useful and most users like it much!)

7) implement "performance level" into BIOS functions

7) eliminate dual BIOS reboot when start up as nothing has been changed in BIOS

We hope that you will take into consideration our request and soon release perfect BIOS for our motherboards!

Thank you in advance

Users of MSI P35 Neo2 FR/FIR motherboard from Polish forum of computers - www.forum.purepc.pl

Signed by (nicknames):

Tolokan_PL, Damikor, Sector19, D154573R, Fredek, meerom, spinnaker, chase1, KamilX, emilek, Devil, lanc, przemn2, centy, przemo3642, pinki, kean, kojak_ct, disaster3...and many, many more!

Oto wersja ostateczna, która poleciała do MSI Germany + przez formularz komunikacji. Jeśli kogoś pominąłem to przepraszam. Jak tylko chłopaki z MSI coś odpiszą to od razu tutaj kleję. Życzmy sobie powodzenia.

Mam takie pytanko. Jak wstaje mi winda to przy pojawieniu sie pulpitu mam dźwięk błędu. Nic sie nie pojawia(okno błędu), jest tylko dźwięk. Komp chodzi w porządku, najpierw leci muzyczka intro a potem "error sound". Jakieś pomysły? Przeleciane avastem+adaware.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to sie usmialem - pamieci nie cholery nie chca wstac na +/- 1050... (w zasadzie to 1035 - 1075)

zmienilem dzielnik z 1:1,2 na 1:125 - wyszlo z niego ze pamieci powinnny miec 1100 iiii - komp chodzi bez problemu.

nagle bsod

od chyba 40 min walcze z napieciami plyty i pamieci, timingami itd i ni uja nie jest stabilny na tych 1100mhz - czydam 4 4 4 9 28 4 4 4 4 czy 5 5 5 12 35 10 10 10 10 - po kilku/kilkunastu min zwiecha/bsod/restart...

ale jestem wqrwiony

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to sie usmialem - pamieci nie cholery nie chca wstac na +/- 1050... (w zasadzie to 1035 - 1075)

Jesteś pewny że to wina płyty?? A nie ramce coś nagle cyrkują?? ;] Daj zworke na auto, odpal kompa, wyłącz, przełóż na 333mhz i wtedy kręć :wink:

Edytowane przez Fredek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Sebastian_M26

Miałem ten sam problem. E4500+MSI.

Za cholerę komp nie chciał wstać na 333MHz.

Było PW z Fredkiem i XA i niestety bezowocnie.

Zworka na 333Mhz i Clear CMOS nie wypali, bo bios ustawi mnożnik na x11.

Koniec końców płytę na gwarę wysłałem, bo nie mogłem zmienić biosu (myślałem, że to jego wina V1.2).

Jaki miałeś bios/gdzie kupiłeś płytę?

Jak coś zwojujesz wal na PW, albo pochwal się na forum-będę wiedział co zrobić jak płyta wróci.

Bios miałem 1.3, bez problemu zmieniłem na 1.6

Podczas przestawienia tej zworki płyta nie potrafi ruszyć a zielona kontrolka z obudowy nie świeci się.

Oddałeś do serwisu z przyczyny tej zworki?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tiaaaa moja Neo2-FIR znowu poleciała do serwisu. :P 10 dni po tym jak od niego wróciła po poprzednim padzie :P

Stało się praktycznie to samo. Opis co i jak jest w moim poprzednim poście: http://forum.purepc.pl/index.php?s=&sh...t&p=2796580

Tylko że tym razem po prostu spokojnie wróciłem do domu, załączyłem listwę, wcisnąłem power i od początku było to brzęczenie.

Nie wiem, to chyba wada mojego egzemplarza, bo przecież poprzednio płytę mi naprawili, a nie wymienili na nową. Widać jednak usunęli skutek (brzęczenie i ogólnie niedziałanie płyty) ale nie przyczynę, która widać po pewnym czasie eksploatacji płyty spowodowała 2 razy ten sam skutek. :P

Oczekuję, że tym razem wymienią mi na nówkę...

Żal, teraz siedzę na jakimś maciupeńkim [pci-e x16 z magistralą x4.., 3x sloty pci, 2 sloty ddr2] gigabyte na czipsecie i945. [zastępcza z komputerowego] :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem tak, mam 4 x 1GB D9GMH ktore ida 1000 4-4-4-12 42 4 4 4 4 ale nie chca chodzic nawet na cl5 ponad 1000, napiecie 2,3v bios 1.6. Nie wiem dlaczego normalnie na asusie te kostki ida na 1150 cl5 u mnie nie chca w ogole ponad 1000.

No to jak u mnie. Normalnie w 2x1 te same pamięci (w moim przypadku Corsar 667) idą na ok 1050Mhz(2,05V) a w 4x1 na 930Mhz(2,1V) - i to w sumie im mało voltów bo po godzinie błąd w Orthosie - pewnie po podniesieniu do 2,2V będzie ok. A tu niektórzy piszą zawzięcie że płyta tak dobrze obsługuje 4x1. Śmieszne poprostu. Spadek o 100Mhz to nie jest mało.

Bios 1.3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z gory przepraszam to napewno gdzies jest, ale cholera poskladalem kompa na plytce MSI i chodzi tyle o ile. Musze podbic napięcie na pamieciach niestety opcje te w biosie sa nieaktywne, przegladalem instrukcje ale nie moge znalezc sposob aby moc odblokowac te opcje w biosie. Bardzo prosze o pomoc, jak odblokowac opcje zmiany napiecia dla pamieci?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi