onekubik Opublikowano 23 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2008 (edytowane) No i na zachete skalowanie 2,3,4 kart w grach : http://www.anandtech.com/video/showdoc.aspx?i=3232&p=3 lol widzac taki wykres mozna dojsc do wniosku ze to z kryzysem jest cos nie tak a nie z radkami. Edytowane 23 Lutego 2008 przez onekubik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszDW Opublikowano 23 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2008 (edytowane) Mi się zdaje, że z multi gpu nigdy nie będzie dobrze, chyba że w silnikach gier zostanie to odpowiednio zaimplementowane. Coś na podobnej zasadzie jak korzystanie z wielu CPU. A narazie to twórcy sterów stają na głowie żeby pokazać, że można. Tak samo jak z AA w niektórych tytułach. W grze nie można, a potem wychodzą stery i pokazują, że wręcz przeciwnie. Programy współpracy.. tia.. Powinno być tak: Radź se sam baranie na tym co masz na rynku... Jak nie umiesz zoptymalizować, to ci się kiepsko sprzeda. Jakoś na konsolach sobie radzą, bo wiedzą że nowych sterowników nie będzie. Edytowane 23 Lutego 2008 przez MariuszDW Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 23 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2008 Konsola a pc to zupełnie inna bajka :wink: , co do multi gpu to musi być wprowadzony odgórny standard i zaimplementowany w dx i opengl. Bo tak to nonstop muszą wychodzić jakieś patche do gier i nowe stery pod daną nową gre by zadziałało dobrze CF lub Sli. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 23 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2008 lol widzac taki wykres mozna dojsc do wniosku ze to z kryzysem jest cos nie tak a nie z radkami. Bo jest goscie zlali dobre kodowanie idac w fajerwerki graficzne na zasadzie niech sobie kupia lepsze karty graficzne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 25 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2008 lezy to na magazynach to i cena spada, to raz, a dwa, pojawil sie 9600gt, ktory w SLI jest tanszy, pewniejszy i wydajniejszy. ot cala filozofiaHaha! Dobre!! Znaczy, że jak tanio sprzedają 8800GT 256mb to jest to super propozycja która powinna wszystkich zainteresować mimo, że będzie się ciąć, a jak tanio sprzedają 3870x2 to dlatego, że leży :blink: Jeszcze się nie zdążyła należeć, więc taka cena jest wynikiem polityki ATI@AMD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryse Opublikowano 27 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2008 małe pytanie. czy duża różnicę robi zamontowanie 8 pinowej wtyczki. podobno wystarczą dwie 6 pinowe a 8 pinowa potrzebna jest tylko do przetaktowywania grafy. ponadto karta strasznie się grzeje jak trochę pochodzi mi na grze to sie zawiesza komp. dopiero zainstalowanie dodatkowego wiatraka z boku poprawia sytuację. wiatrak grafy jakby nie wchodził na wyższe obroty gdy gram cały czas chodzi z tą samą prędkością. jakby ktoś się spotkał z takim problemem to bardzo proszę o podpowiedź bo nie wiem czy mam odsyłać kartę do sprzedawcy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 28 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2008 W instrukcji obsługi do karty masz napisane odnośnie wtyczek i jest własnie tak jak napisałeś - 8 pinowa do OC. Jakie osiągasz temp na karcie? Na każdej grze się zawiesza? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryse Opublikowano 28 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2008 pytam się bo w sklepie chcieli mnie od razu olac co żeby im za dużo ich czterech liter nie zawracał i powiedzieli że do poprawnego działania potrzebna jest 6 pinowa i 8 pinowa inaczej lipa. tu są temperatury zaraz po tym jak sie bioshock wysypał GPU1: GPU Diode 39 °C (102 °F) GPU1: GPU VRM 45 °C (113 °F) GPU2: GPU Diode 52 °C (126 °F) GPU2: GPU VRM 46 °C (115 °F) natomiast podczas gry najwyższa zaobserwowana podczas gry na pierwszym rdzeniu było 54 stopni a na drugim 79 stopni. i na każdej grze sie zawiesza. dzięki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebolmen Opublikowano 28 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2008 pytam się bo w sklepie chcieli mnie od razu olac co żeby im za dużo ich czterech liter nie zawracał i powiedzieli że do poprawnego działania potrzebna jest 6 pinowa i 8 pinowa inaczej lipa. tu są temperatury zaraz po tym jak sie bioshock wysypał GPU1: GPU Diode 39 °C (102 °F) GPU1: GPU VRM 45 °C (113 °F) GPU2: GPU Diode 52 °C (126 °F) GPU2: GPU VRM 46 °C (115 °F) natomiast podczas gry najwyższa zaobserwowana podczas gry na pierwszym rdzeniu było 54 stopni a na drugim 79 stopni. i na każdej grze sie zawiesza. dzięki Jam mam zasilacz Antec TruePower Quattro 850 EC który posiada 2 złącz PCI-E 8 Pin i HIS 3870X2 którego dostałem dziś i mam ten sam problem co ty karta zawiesza się po 15 min grania lup prędzej zależności od gry.Karta się przegrzewa jest to winna wentylatora który nie zwiększa obrotów, szukałem programu którym bym mógł to zrobic ręcznie ale takiego nie znalazłem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
focus_ Opublikowano 28 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2008 8-pinowej wtyczki podłączać nie musicie. Wydaje się mi, ze problem może być albo po stronie sterowników (8.2 działają - w miarę - poprawnie - z pewnością nie powinny powodować zawieszania się bioshocka) albo płyty głównej - bo zasilacz to nawet chieftec 500W powinien wystarczyć choć to oczywiście zależy od reszty komponentów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebolmen Opublikowano 28 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2008 Zawiodłem się na tej na ATI i HIS wydawac takie buble i do tego ciągłe błędy w sterach dobrym przykładem jest najnowsza gra Frontlines Fuel of War cienie w nim po po prostu szaleją, kartę od daje do sklepu i proszę o zwrot gotówki i czekam 9800GX2 a jeśli sie okaże porażką jak 3870X2 to sobie kupie 9800Gtx i poczekam na GT200 oby był jak najprędzej 8-pinowej wtyczki podłączać nie musicie. Wydaje się mi, ze problem może być albo po stronie sterowników (8.2 działają - w miarę - poprawnie - z pewnością nie powinny powodować zawieszania się bioshocka) albo płyty głównej - bo zasilacz to nawet chieftec 500W powinien wystarczyć choć to oczywiście zależy od reszty komponentów.Jam mam zainstalowane stery 8.2 jest jak mówiłem wentylator nie zwiększa obrotów jest jakiś program do tego lup czego jest to winna czy może nie wiesz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
focus_ Opublikowano 28 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2008 Jam mam zainstalowane stery 8.2 jest jak mówiłem wentylator nie zwiększa obrotów jest jakiś program do tego lup czego jest to winna czy może nie wieszNo ja właśnie sprawdzałem tego HD 3870 X2 na tych sterownikach i z pewnością takich "jajek" z nią nie miałem. I własnie nie mam pomysłu czego to może być kwestia jeśli nie uszkodzonej karty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 28 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2008 kto pierwszy zobaczy jak dzialaja dwa takie radki ;) ? Wczoraj rano z foxconna przeciekly jakies bety ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 28 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2008 do tego ciągłe błędy w sterachJak ciągle? Przecierz karta dopiero co się ukazała... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
torque Opublikowano 29 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Lutego 2008 No ja właśnie sprawdzałem tego HD 3870 X2 na tych sterownikach i z pewnością takich "jajek" z nią nie miałem. I własnie nie mam pomysłu czego to może być kwestia jeśli nie uszkodzonej karty.focus jak u Ciebie z wydajnoscia X2 z właczonym AA? U mnie w niektorych grach wydajnosc nizsza niz w pojedynczym 3870... narazie sprawdzalem na sterach 8.2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sulaco Opublikowano 29 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Lutego 2008 (edytowane) w ciagu paru miesiecy amd/ati zaprezentuje nowa wersje 3870X2, z mostkiem PLX wspierajacym PCIe 2.0, mozliwe, ze z krotszym PCB oraz pamieciami DDR4, no i oczywsice z nowym rdzeniem rv670 rev. A12. ciekawe jak to wszystko wplynie na wydajnosc/stabilnosc . http://www.fudzilla.com/index.php?option=c...80&Itemid=1 Edytowane 29 Lutego 2008 przez Sulaco Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
torque Opublikowano 29 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Lutego 2008 No PCB mogloby byc minimalnie krótsze :D zeby weszła do mojej buda brakuje tylko 2 mm :D Co do GDDR4 to najprawdopodobniej nic nie dadza :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 29 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Lutego 2008 Nawet nizszego poboru pradu? Chociaz nie wiem na ile mozna ufac fudzilli... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicolass Opublikowano 1 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2008 Ta nowa rewizja będzie mogła być wyżej taktowana, jestem ciekaw czy sam AMD zmieni defautowe takty czy zostawi obecne i my tylko zyskamy na podatności na O/C, ja myśle że wydadzą pewnie jakiegoś podkręconego 3870 jako nową kartę ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmp Opublikowano 1 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2008 kto pierwszy zobaczy jak dzialaja dwa takie radki ;) ? Wczoraj rano z foxconna przeciekly jakies bety ;)Przeciekły, skutecznie, ale nie tylko z foxconna :) Urlop czas kończyć :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryse Opublikowano 2 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2008 tak na marginesie - czy ktoś wie jak zrobi żeby miec "ci" z powrotem ci którzy mają zainstalowane catalysty. chodzi mi kombinację alt + c? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 2 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2008 HotKeys i tam wyłączsz opcje Ctrl + C i dodatkowo zmieniasz C np. na T Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
focus_ Opublikowano 2 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2008 focus jak u Ciebie z wydajnoscia X2 z właczonym AA? U mnie w niektorych grach wydajnosc nizsza niz w pojedynczym 3870... narazie sprawdzalem na sterach 8.2 Są gry w których tak jest - nawet wiele takich jest. Niestety normalne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slimeck Opublikowano 2 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2008 (edytowane) tak na marginesie - czy ktoś wie jak zrobi żeby miec "ci" z powrotem ci którzy mają zainstalowane catalysty. chodzi mi kombinację alt + c? żeby mieć literke "ć" musisz wejsz w HOTKEYS i po oczywscie wylaczyc skrót ALT+C... co nic ci nie da :P bo dekle z ATI tak juz to zrobili ze mimo ze niaktywne, to zajmuje/blokuje to wybraną kombinację klawiszy pomimo to ... więc ZMIENIASZ kombinacje klawiszy uruchamiajaca CCC. na przyklad jakis nieuzywany przez siebie skrót... ja ustawilem ALT+0 ( cyfra zero ) i mam z powrotem "ć". edit : o, widze ze ktos przede mną juz podpowiedzial :) Edytowane 2 Marca 2008 przez slimeck Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryse Opublikowano 4 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2008 działa dzienki ;=) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 4 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2008 Sprawdzał ktoś może w konfiguracji z asus P5KR? Czy są jakieś nietypowe zachowania (tak jak były z 3850 na foxconie)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XvAK Opublikowano 6 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2008 Catalyst™ 8.3 introduces the following new features: CrossFireX™ (Quad) Support 3 or 4 GPUs in CrossFireX™ Mode Hybrid Graphics Support DirectX 10.1 Support Anti-Aliasing Enhancements ATI Catalyst™ Control Center: HydraVision support for Windows Vista Digital Panel GPU image scaling Catalyst™ Control Center: Advanced Video Quality Controls ATI Catalyst™ driver: Tessellation support Performance Improvements The following performance gains are noticed with this release of Catalyst™. Call of Juarez: Up to 20% improvement is noticed on ATI CrossFireX™ configured systems containing an ATI Radeon™ HD38x0 series of product Company of Heroes DX10: Up to 17% improvement is noticed, especially at lower resolutions, on ATI Radeon™ HD38x0 products Crysis DX10: Up to 15% improvement is noticed on all supported ATI Radeon™ products Lost Planet DX9: Up to 36% improvement is noticed across all supported ATI Radeon™ products and in ATI CrossFireX™ configured systems Shadermark 2.1: Performance scores increased up to 35% across all supported Radeon™ products and in ATI CrossFireX™ configured systems Unreal Tournament 2004: Up to 10% increase in performance is noticed on systems containing an ATI Radeon™ HD2400, HD2600, or HD3400 series of products on in ATI CrossFireX™ configure Do pobrania: http://game.amd.com/us-en/drivers_catalyst.aspx Release Notes: https://a248.e.akamai.net/f/674/9206/0/www2...ease_notes.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryse Opublikowano 14 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2008 wymieniłem grafę. okazało się że ma ten sam problem co poprzednio - karta obrzydliwie się przegrzewa a po krótkim czasie komp mi siada. załatwiłem sobie przejściówkę pcie do pcie 2 odblokowało to co prawda ATI overdrive ale próba przetatktowania skończyła sie raczej nie teges (niebieski ekran poprzez artefakty do szachownicy przypominającej kolorowego pawia). wspomnieć należy że na nowo wymienionej grafie zdarzało się to samo. potem pomocą przyszło google. jeżeli ktoś szuka programu do zmieniania szybkości obrotów wiatraka to jest to stara wysłużona riva tuner. nie wiem dlaczego jak pierwszy raz instalowałem rive na viscie wyskoczyła mi wiadomość że nie może zainstalować sterownika który nie ma podpisu microsoftu (!) ale jak sformatowałem dysk i zainstalowałem od nowa wszystko działało jak potrzeba. okazuje się że jak karta sie grzeje wiatrak cały czas chodzi na jakieś 20 -30% tego co może nawet jak ma 80 stopni. w chwile po tej granicy komp się zawiesza. na razie po zainstalowaniu dodatkowego 12cm wiatraka który wieje bezpośrednio na kartę (który chłodzi niesamowicie grzejące się pamięci) zainstalowaniu rivy i cały czas doglądaniu programu podczas grania czy aby grafa za bardzo się nie grzeje system jest stabilny. chodzi mi już z 3 godziny co dochodzi do rekordu. od razu mówię że u mnie automatyczny sytem regulacji obrotów wiatraka nie działa za bardzo. osobiście po tym jak maiłem radeona 9800 xt nie zamienię producenta. mam bardzo miłe wspomnienia z tym pierwszym i nvidia raczej odpada. ale teraz osobiście wybrałbym jakiś porządny crossfire zwłaszcza że teraz jest to bardziej opłacalne a różnice są właściwie pomijalne. jak dla mnie konstrukcja 3870 x2 jest beznadziejna mówię tu o referencyjnej a nie tej nowej asusa czy gecuba gdzie każdy rdzeń ma oddzielne chłodzenie ale tu za bardzo się nie mogę wypowiadać bo nie miałem ich w ręce. i pytanie dla tych którzy maja 3870x2. ile wam wyciąga komputer w 3d marku? u mnie 4gb ram 4-4-4-12 800mhz plus phenom 9600BE 10500 punktów. lost planet patch 1.4 w snow ma 27.3 a cave 35. jak ktoś to zrobił to prosiłbym o porównanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario-83 Opublikowano 14 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2008 (edytowane) mnie też się grzeje mam 68-79 stopni i zawiesza sie po paru minutach gry w Crysisa;/ niewiem czy to reklamowac, zmienic grafe? ale na co ultra za droga a nie mam sli na płycie;/ w 3dmarku pmięci 5-5-5-15 i E8200@3300Mhz więcej nie idzie lol jakaś kijowa sztuka mi sie trafiła ale już idzie do sprzedaży;p wyciągam 10k nie całe 9990 jakoś tak;] Edytowane 15 Marca 2008 przez Mario-83 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
partyboy666 Opublikowano 15 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2008 i pytanie dla tych którzy maja 3870x2. ile wam wyciąga komputer w 3d marku? u mnie 4gb ram 4-4-4-12 800mhz plus phenom 9600BE 10500 punktów. lost planet patch 1.4 w snow ma 27.3 a cave 35. jak ktoś to zrobił to prosiłbym o porównanie. rozumiem ze chodzi o 3dmarka 2006 a ustawien lost planet tez nie podales... u mnie 3dmark06 - ~17,7tys lost planet (max, bez AA, anizo 4x, 1280/960): snow 87, cave cos ponad 70 (nie pamietam dokladnie) grafa nie krecona, prock@4GHz, 4gb ram 1000MHz 6-6-6-18 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...