Skocz do zawartości
Randy56

Tacens Algeo I Scythe Mugen

Rekomendowane odpowiedzi

Witam was.

Wczoraj kupiłem obudowę Tacens Algeo razem z chłodzeniem Scythe Mugen (+CLP), teraz czekam

na resztę części do komputera (P5K, 8800GT, 2GB geil 800 cl4, Seagate 7200.10 250GB raid0, E6550,

Chieftec 12C 560W) i już teraz mogę powiedzieć że przez ten gigantyczny fan na ścianie obudowy

Mugen się tam nie zmieści. Brakuje dosłownie paru MM. Końcówki heat-pipe'ów wchodzą leciutko

między śmigła wentylatora, i blokują go. Zrezygnowanie z wentylatora nie jest opcją, bo znakomicie

chłodzi on kartę graficzną, pamięci, i mosfety przy procesorze. Dzięki siatce z góry wszystko bardzo

fajnie ulatuje z obudowy.

Teraz tak, pomińmy że Mugen nie nadaje się do takiej obudowy, sądzę że i tak spełni znakomicie swoje

zadanie.

Nie zasztyletujcie mnie, ale myślę że sposobem na to jest wylkręcenie końcówek heat-pipeów

(są silikonem przyklejone do zagniecionych rurek) i delikatne odgięcie tych końcówek. Mam nadzieję

że przez to nie potworzą się otwory i gaz nie uleci bo wtedy radiator nadawałby się do zsypu.

Materiał jednak wydaje się być bardzo miękki, więc powoli i delikatnie myślę że udałoby się to zrobić.

Co o tym sądzicie? Może jest jakieś inne rozwiązanie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamiast mugena trza było wziąć andy samuraja do takiej obudowy z wielkim śmigłem na boku dużo lepsze rozwiązanie jak tower.I na pewno jest niższy także problemów z montażem by nie było.Co do rurek heatpipe to jak zrobisz dziurę w nich to gaz na pewno wyparuje i cooler do śmieci.

Edytowane przez kurczak80

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czołem robaki, Zdaję sobie sprawę że jeśli przebiję ten metal to heatpipe straci swoje właściwości.

Z początku myślałem że syk usłyszę ulatującego się gazu gdy zacznę testowo odpinać jedną końcówkę, ale przecież tam w środku jest ciecz która gdy się gotuje, dopiero zaczyna parować.

Zaraz się utopię w internecie żeby poszukać jakiegoś wydajnego chłodzenia z żeberkami postawionymi pionowo (Tak jak Mugen jest ustawiony poziomo - równolegle względem obudowy),

ono jest idealne do tego potwora z boku obudowy.

Będę relacjonował jeśli ktoś planuje zakup Tacensa i Mugena :) Pewnie się da, ale debilną metodą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Randy po pierwsze dzieki za PM :)

Po drugie skoro juz masz i Tacensa i Mugena i jak na razie przymierzales na sucho - to moze poczekaj jeszcze chwile i przymierz gdy juz sprzet przyjdzie - ostatecznie jak sie Mugen nie zmiesci na czas poszukiwania innego chlodzenia / dokonywania jakich modyfikacji - bedziesz lecial na Boxie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprzęt przyszedł.

Mugen absolutnie nie mieści się w tej obudowie, jest wręcz gigantyczny!

Aktualnie ten wielki 25cm wiatrak stoi obok obudowy, szukam sposobu na przedłużenie kabelka

zasilającego i postawię go sobie na biurku żeby ot tak sobie dmuchał (:

Teraz Mugen jest obstawiony przez 3 wiatraki - wsysający do niego powietrze nad pamięciami,

wysysający przy obudowie i drugi od góry - z Chiefteca.

BTW to jestem szczęśliwym posiadaczem EVGA 8800GT ^^

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi