DriveX Opublikowano 17 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2007 Cena obu jest porownywalna, jesli by brac Thermalrighta to musialbym fandera i paste kupic, enzotech ma wentyl i arctic 5 w zestawie i kosztuje 250zl. Thermalright Ultra-120 eXtreme i Enzotech Ultra-X Co lepsze ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labovsky Opublikowano 17 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2007 Drogi DriveX, z takim wentylatorem jakim dysponuje Enzotech to Ultra120 eXtreme obawiam się, że by go spokojnie pobiła. Pytanie tylko jaką przyjemność ma się obcowanie z coolerem, którego 120mm wentylator kręci się z prędkością 2500rpm. Jeśli potrzebujesz wydajności do do Ultry120 eXtreme dokup Silverstone FM123 i będziesz miał najprawdopodobniej wydajniejszy cooler niż ów Enzotech. A gdybyś potrzebował hiperwydajności to zakup Thermalright IFX-14... z tym, że koniecznie sprawdź czy podstawa jest równa przed zakupem. To notabene dotyczy też Ultry120 eXtreme. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DriveX Opublikowano 17 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2007 (edytowane) Wolalbym zeby to raczej cicho chodzilo, a mam ochote krecic Quada na 3.6. Zastanawialem sie jeszcze wczesniej nad Asus Silent Knight 2 ale to chyba jednak zle rozwiazanie dla tego proca. Ten enzotech mi sie podoba, thermalright rowniez ale nie chce zeby to byla suszarka ktora slyszalbym w drugim pokoju :) Z tego co piszesz wnioskuje ze wentyl enzotecha jest glosny, a co z fanderem ? ed. plyte mam Asusa P5E takze eXtreme pasuje, enzo jeszcze nie sprawdzalem ale raczej na 99% tez bedzie pasowac. Po prostu potrzebuje dobrego, wydajnego chlodzenia, w miare cichego, bym mogl pokrecic troche QUAD'a - niekoniecznie musze wydawac 250zl.... Wolalbym cos taniej, kiedys sie kupowalo radiatory za 50zl i sie krecilo jak oszalale, a teraz zeby krecic trzeba wydawac kupe kasy ;P (a idea taniego zwiekszenia wydajnosci kompa poszla na strzechy) Edytowane 17 Listopada 2007 przez DriveX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labovsky Opublikowano 17 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2007 Jeśli ma być cicho to raczej lepiej wybrać Ultrę120. Niekoniecznie eXtreme, ale ta ofkors jest wydajniejsza od zwykłej "A". Możesz również spokojnie polegać na Fanderze, jeśli szukasz czegoś cichego. Poza Fanderem jest jeszcze do wyboru Noiseblocker, XThermal, Scythe S-Flex, Noctua :) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DriveX Opublikowano 17 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2007 A jesli chodzi o inne chlodzenia, moglbys cos polecic ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labovsky Opublikowano 17 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2007 (edytowane) Do głowy przychodzi mi jeszcze Noctua NH-U12F, gdybyś chciał szukać czegoś o zbliżonej wydajności do Ultry120 eXtreme (Noctua jest nieco słabsza) - ma jednak w komplecie 12cm wentylator tej samej firmy, co ma znaczenie jeśli chodzi o ciszę. Poza tym, gdybyś szukał czegoś o podobnej wydajności i układzie do Enzotecha to jest jeszcze Thermalright SI-128 SE - do niego, tak jak do wszystkich produktów tej firmy, trzeba jednak dokupić wentylator. I gdy dokupisz ww. Silverstone'a FM123 lub FN122 to wydajność powinna być na tym samym poziomie co UltraX. Jeśli jednak szukasz ciszy to możesz wybrać zupełnie inny wentylator :rolleyes: Decyzja należy do Ciebie - jest w czym wybierać, a wszystko, co wymieniłem to sprzęt wysokiej klasy :) Edytowane 17 Listopada 2007 przez Labovsky Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DriveX Opublikowano 18 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2007 (edytowane) Teraz to juz sam nic nie wiem. Chcialem kupic tego TR 120 eX ale przeczytalem w innym poscie o tych problemach z podstawka, nierownosciami i mocowaniem... Przepraszam jednak, ale dajac 200zl za radiator nie moge sobie pozwolic na takie jaja w procesorze czterordzeniowym... Enzotech wydaje sie byc dobrym coolerem ale martwi mnie jego glosnosc, zostala jeszcze ta Noctua, ktora znowu plusuje dobrym wentylatorem z lozyskami SSO - ale nie mam pojecia jak to chlodzi. Mam Core Quad, chce go czyms schlodzic + jeszcze krecic w okolicach 3.6. Najlepiej pasowaloby zamontowac WC ale nie jestem zwolennikiem plynow w srodku elektroniki ;P Normalnie oszalalem... Scythe chyba nie chce go ani to ladne ani zgrabne ani nic :) Prosze pomoz mi :P Edytowane 18 Listopada 2007 przez DriveX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość hihot Opublikowano 18 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2007 http://www.frostytech.com/articleview.cfm?...2082&page=5 masz test enzo to mala suszarka :-) wiec niestety jego wyglada nie odzwierciedla mozliwosci chciaz jakos wykonania duzo lepsza od tr... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość hihot Opublikowano 19 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2007 http://sklep.madtech.pl/go/_category/?idc=...producer_id=136 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labovsky Opublikowano 19 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2007 Teraz to juz sam nic nie wiem. Chcialem kupic tego TR 120 eX ale przeczytalem w innym poscie o tych problemach z podstawka, nierownosciami i mocowaniem... Przepraszam jednak, ale dajac 200zl za radiator nie moge sobie pozwolic na takie jaja w procesorze czterordzeniowym... Enzotech wydaje sie byc dobrym coolerem ale martwi mnie jego glosnosc, zostala jeszcze ta Noctua, ktora znowu plusuje dobrym wentylatorem z lozyskami SSO - ale nie mam pojecia jak to chlodzi. Mam Core Quad, chce go czyms schlodzic + jeszcze krecic w okolicach 3.6. Najlepiej pasowaloby zamontowac WC ale nie jestem zwolennikiem plynow w srodku elektroniki ;P Normalnie oszalalem... Scythe chyba nie chce go ani to ladne ani zgrabne ani nic :) Prosze pomoz mi :P Drogi DriveX, doceniam zaufanie do mojej opinii, ale ja nie lubię dawać gotowych rozwiazań. Jeśli doradzam to staram się podać kilka alternatyw przedstawiając po krótce zady/walety każdego rozwiązania... by zainteresowany mógł sobie wybrać coś po swojemu. Ot nie wierzę w "najlepszość" i nie lubię, gdy na forach internetowych na pytanie o chłodzenia odpowiada się zgodnym chórkiem nazwą jednego czy drugiego coolera - jak to było kiedyś ze Scythe Infinity (nadal to nieco pokutuje), a teraz jest po trosze z Thermalrightem Ultrą120 eXtreme. Moim zdaniem, abyś był zadowolony to najlepiej, jakbyś wybrał się do sklepu sam z linijką, poprosił o Ultrę120 eXtreme albo IFX-14 (najwydajniejszy chyba obecnie cooler na rynku), wypakował ją i sprawdził jakość podstawy - czy nie ma śladów frezów oraz czy linijka przylega na całej długości/szerokości. Wiem, że to rzecz skandaliczna w przypadku takiego producenta, jakim jest Thermalright, ale to jest jedyna metoda, by mieć pewność, że się człowiek nie przejedzie. Gdy cooler będzie miał złej jakości podstawę to poproś o kolejny... do skutku. Jeśli nie masz takiej możliwości to chyba najlepiej zainwestować w Noctuę NH-U12F - nikt jeszcze nie zgłaszał problemów z przyleganiem odpowiednim podstawy do czapki procesora. Cooler jest nieco mniej wydajny, ale zawsze możesz wymienić na nim wentylator na wydajniejszy. Np. Noctuę NF-P12 (1300rpm max), Scythe S-Flex SFF21F (1600rpm max), Silvestone'a FM123 (2600rpm max). Zdecydowanie nie warto inwestować w coolery horyzontalnie umieszczone nad płytą - żaden nie jest tak wydajny jak wspomniane wyżej chłodzenia. Pozdrawiam Cię serdecznie i udanego wyboru :rolleyes: http://sklep.madtech.pl/go/_category/?idc=...producer_id=136Boziu... toż to koszt taki sam jak za Thermalrighta IFX-14 - a ja sądziłem, że to Thermalright życzy sobie nieco za drogo :unsure: Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DriveX Opublikowano 19 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2007 (edytowane) Wiec tak, dziekuje za wszelkie checi i rady. Wybralem nastepujece rzeczy: Wentyl NoiseBlocker- http://allegro.pl/item270922950__noisebloc...b_wydajny_.html Thermalright - http://allegro.pl/item269350353__thermalri..._am2_i_775.html Coollaboratory Pro - http://allegro.pl/item268843355__coollabor...na_swiecie.html Poprosilem sprzedawce by sprawdzil przed zakupem czy nie ma frezow i sprawdzil linijka rownosc. O dziwo sprawdzil (myslalem ze oleje sprawe) napisal ze ma pare modeli z krzywa podstawka ale jesli kupie to wysle mi prostą podstawkę. Dodatkowo dogadalem sie ze jesli bedzie mi cos nie pasowac to bede mogl odeslac i mi wymieni a w dodatku pokryje koszta wysylki kurierem do mnie :) Chyba dobry zestaw. Dzieki bardzo. Zobaczymy jak Quad to przezyje ;p Edytowane 19 Listopada 2007 przez DriveX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labovsky Opublikowano 19 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2007 Muszę przyznać, że imponujące podejście sprzedawcy - będę o nim pamiętał, gdybym coś kupował na Allegro. O lepszy układ trudno, więc powinieneś być spokojny. Wentylator bardzo dobry... mam tylko drobne obawy czy nie jest nieco zbyt mało wydajny. Ale, co byś się nie martwił na zapas, to tylko drobne wątpliwości, więc spokojnie sprawdź :) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DriveX Opublikowano 19 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2007 Zobaczymy co sie okaże w praniu :) W srode paczka ma byc u mnie. To zdam relacje z plaskosci :) Pozdrawiam i dziekuje jeszcze raz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spaymer Opublikowano 4 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2007 Witam! Chciałbym się zapytać was czy ten radiator ULTRA120-EXTREME wejdzie do obudowy sharkon rebel9 eco,czy lepiej <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> ultima90 pod AM2 X2 5600+ czy jeszcze lepiej ninje... Prosze o napisanie bo nigdzie nie moge uzyskać odpowiedzi! dzieki i pozdrawiam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spaymer Opublikowano 5 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2007 Witam! Chciałbym się zapytać was czy ten radiator ULTRA120-EXTREME wejdzie do obudowy sharkon rebel9 eco,czy lepiej <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> ultima90 pod AM2 X2 5600+ czy jeszcze lepiej ninje... Prosze o napisanie bo nigdzie nie moge uzyskać odpowiedzi! dzieki i pozdrawiam! I co powie mi ktoś coś na mój temat! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aldam Opublikowano 5 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2007 I co powie mi ktoś coś na mój temat!twoja buda ma 20 cm szerokości Ultra-120 eXtreme ma 16 cm wysokości Ultima 90 ma 13,9 cm bez wentyla. Więc spokojnie wejdzie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...