Skocz do zawartości
Skolim

Czy jesteś zadowolony ze swojego 8RDA(+)?

Czy jestes zadowolony ze swojego 8RDA(+)?  

2 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy jestes zadowolony ze swojego 8RDA(+)?

• Tak, nie bylo zadnych probemow.
      95
    • Tak, byly problemy ale sobie poradzilem.
      63
    • Nie, jest sporo problemow.
      25
    • Nie, plyta padla :(
      18

Rekomendowane odpowiedzi

Ja dorzucę coś od siebie.

Dwa dni temu kupiłem RDA bez plusa, wchodzę do domu, spoconymi łapami podłaczam to wszystko i... płyta zdechnięta - nawet zasilacz się nie włączył. Ale nie zraziłem się, czekam na wymianę (dziś mają być :) ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli chodzi o problemy, to mialem tylko jeden (dwa razy).

Podczas kombinacji z kreceniem proca dwa razy mi sie zdarzylo, ze komp w ogole nie chcial wstac, nawet z Insertem. Nic nie pomagalo, nawet wyczyszczenie CMOS-u i wyjecie na pol godziny baterii nie pomoglo.

Okazalo sie, ze byl to jakis mniej okreslony problem na linii mobo-ram, bo po wlozeniu innego paska ramu komp wstal, a po wylaczeniu i ponownym wlozeniu mojego ramu zaczal dzialac normalnie... hmmm...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupilem dzis 2 szt. 8RDA rev 1.1 bez +... nie bylo z nia zadnych problemow... jak narazie :P... Narazie postawilem go na 2600+ smiga juz 4h jutro jade po chlodzenie :P zobaczymy co bedzie dalej :P

Pozdrowka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pare uwag nt sb:

radiator z nb faktycznie nie do konca pasuje- jednak miesci sie z lekko przesunietym "srodkiem" w strone lewego gornego rogu (lekko). ktos powyzej napisal, ze nie bardzo sie grzeje... hmm czy ja wiem? przy antku 2100mhz, standardowych napieciach jest on tylko lekko chlodniejszy niz nb wiec ogolnie rzecz biorac CIEPLY. na nb mam zalmana, ktory juz jest ewidentnie cieply :) w zwiazku  z powyzszym, dochodze do wniosku, ze ten orginalny radiatorek jest nawet niewystarczajacy dla sb (tu imho epox dal ciala na calej lini, wsadzic takie badziewie na cos, co na bank bedzie sie grzalo...)

przeciez wystarczy lekko dogiac skrzydelka radiatora i wszysko wchodzi ok na zatrzaski bez pilowania i bez odam ze jakis upirdliwy lam z ser dopie sie w razie awiari ukochanej mb :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witak wszyscy :D

Od dziś jestem posiadaczem Epox'a 8RDA+ rev. 1.1 Płytkla wypasik na maxa :D ZERO problemów. Szybki montaż, szybkie kręcenie i jak narazoe 2000Ghz jest :D Pozdrawiam wszystkich maniaków, hehehe

2000Ghz :twisted: :P :twisted: :P ja tez tak CHCE :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witak wszyscy :D

Od dziś jestem posiadaczem Epox'a 8RDA+ rev. 1.1 Płytkla wypasik na maxa :D ZERO problemów. Szybki montaż, szybkie kręcenie i jak narazoe 2000Ghz jest :D Pozdrawiam wszystkich maniaków, hehehe

2000Ghz :twisted: :P :twisted: :P ja tez tak CHCE :lol:

BUahha ale zonk :roll: to z wrazenia :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak myślałem że tu jest jakiś wałek, ale kupiłem płytke i mam nadzieję że będzie mi służyć prze długii czas :D

Co do tych 2Ghz to wiecej nie ide bo nie mam zmienionego chłodzenia na SB i NB. Kasy mi poprostu nie starczyło :D wiec jak kupie jedziemyy wyżejjjj :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja tam oddalem swoja do servisu. nie zeby cos sie spieprzylo - tak dla sportu :lol: . po prostu sie nie wylacza przy temperaturce usawionej w biosie. sygnala tez nie daje. ale gosciu zanim zaczal cokolwiek sprawdzac ogladal DOKLADNIE cala plyte, szeczeglnie mosfety, etc.

sa wyczuleni straszliwie... ;]

OT Grinch: co to za zasialacz KuntKey z twojego podpisu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jest na laminacie. z tego co pamietam (mobo jest w servisie) to jest w rogu kolo pci. chyba...

no w kazdym razie trudno nie zauwazyc trzymajac plyte w rece.

THX, chcialem sie upewnic :) Chyba jednak wezme tego EPOXa, to juz z tego co widze cooltowa plytka jest :wink: Zastanawiam sie tylko ktora wybrac, + czy - :wink: Warto dolozyc troche i miec LAN, F-W ? W sumie zintegrowany LAN by sie przydal, zawsze dodatkowy wolny slot pci moze byc potrzebny kiedys, pod tvtun or kontroler s-ata... :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm, dzwiek na plycie jest lepszy od SBLive! ? I nie chodzi tylko o mozliwosci w gierkach, ale tez DVD i 5.1 :roll: Do SB mam kilka fajnych programikow - nagrywanie/efekty itd, nie wiem czy jest sens sie go pozbywac :roll: Jak to sie sprawuje w praktyce i czy jest jakis dodatkowy soft do tej zintegrowanej karty muz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm, dzwiek na plycie jest lepszy od SBLive! ? I nie chodzi tylko o mozliwosci w gierkach, ale tez DVD i 5.1  :roll:  Do SB mam kilka fajnych programikow - nagrywanie/efekty itd, nie wiem czy jest sens sie go pozbywac  :roll: Jak to sie sprawuje w praktyce i czy jest jakis dodatkowy soft do tej zintegrowanej karty muz?

O dzwieku juz bylo mase postow na FORUM----poszukaj :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jest na laminacie. z tego co pamietam (mobo jest w servisie) to jest w rogu kolo pci. chyba...

no w kazdym razie trudno nie zauwazyc trzymajac plyte w rece.

tak jest na laminacie w lewym dolnym rogu pod PCI, ale jak ma chlopak instrukcje to chyba na niej tez jest napisane (na pierwszej stronie na dole): "Manual Revision 1.1"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm, dzwiek na plycie jest lepszy od SBLive! ? I nie chodzi tylko o mozliwosci w gierkach, ale tez DVD i 5.1  :roll:  Do SB mam kilka fajnych programikow - nagrywanie/efekty itd, nie wiem czy jest sens sie go pozbywac  :roll: Jak to sie sprawuje w praktyce i czy jest jakis dodatkowy soft do tej zintegrowanej karty muz?

Nie daj się nabrać !

Dźwięk jest dużo GORSZY niż na SB Live!

Dźwięk na płycie zawsze będzie wyłąpywał zakłócenia od innych komponentów.

U mnie przynajmniej tak jest (8RDA+) - czasem słychać trzaski.

Pozatym LIVE ma dużo większe możliwości obróbki dźwięku

(podnoszenie / obniżanie tonacji).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak przy kupowaniu nie patrzysz co w pudelku to ladnie masz...

(no chyba ze przez neta ale wtedy mozesz zrocic przeca bez podania przyczyny)

tak, nie patrze do pudelka... moze byc nawet puste :lol: no bez jaj, przeciez nie o to chodzi... jak bym nie czytal forum to bym nie wiedzial ze lepsza jest rev 1.1 i wzial bym to co by bylo, czy to takie trudne do zrozumienia? :?:

PS: Cos styszalem, ze ma wyjsc tez 1.2 ciekawe czym bedzie sie roznila :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie daj się nabrać !

Dźwięk jest dużo GORSZY niż na SB Live!

Dźwięk na płycie zawsze będzie wyłąpywał zakłócenia od innych komponentów.

U mnie przynajmniej tak jest (8RDA+) - czasem słychać trzaski.

Pozatym LIVE ma dużo większe możliwości obróbki dźwięku

(podnoszenie / obniżanie tonacji).

Mialem SB Live! 1024 Player BOX (ten wypas ze zlotymi koncowkami nie jakis tam OEM z przetwornikiem Sigmatela tylko pelna wersja BOXowa karty od Creativa) i porownujac jakosc dzwieku na tym samym sprzecie odsluchowym (amp PIONEER, speakers TONSIL) - to SB sie chowa - SS to glebsze soczyste BASY i zaje****a selektywnosc dzwieku. Trzaskow nie uswiadczylem od kilku miesiecy uzytkowania. Co do obrobki sie nie wypowiadam - bo nie obrabiam :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety moja płyta ma również tę przypadłość. Pojawiające się szumy i trzaski pochodzą prawdopodobnie z zakłóceń powstających w czasie pracy HDD (mam Barracudę IV 7200). Stwierdziłem to na słuchawkach AKG K55. Zakłócenia pojawiają się synchronicznie wraz z mrugającą didką od HDD, już po starcie maszyny. Nie jest to więc wina ustawień w Windzie. Miałem się pozbyć Liva!, ale chyba go zatrzymam... Drugą sprawą jest fakt, iż integracja dżwięku dość znacznie potrafi obciążyć CPU.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety moja płyta ma również tę przypadłość. Pojawiające się szumy i trzaski pochodzą prawdopodobnie z zakłóceń powstających w czasie pracy HDD (mam Barracudę IV 7200). Stwierdziłem to na słuchawkach AKG K55. Zakłócenia pojawiają się synchronicznie wraz z mrugającą didką od HDD, już po starcie maszyny. Nie jest to więc wina ustawień w Windzie. Miałem się pozbyć Liva!, ale chyba go zatrzymam... Drugą sprawą jest fakt, iż integracja dżwięku dość znacznie potrafi obciążyć CPU

Poszukaj gdzies na www.tomshardware.com co pisali o obciazeniu powodowanym przez karty muzyczne :idea: Wg tamtych informacji dzwiek zintegrowany na nForce2 (Soundstorm) jest mniej wymagajacy nawet od Audigy2 jesli chodzi o zapotrzebowanie na moc procesora...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...