Skocz do zawartości
Velinyth

Kiedy Sie Pojawi Nastepca Eizo S1931 ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Przymierzam sie do tego monitora lcd ( S1931 , 1750 zl ) od kilkunastu dni i zastanawia mnie czy planach jest następca tego modela ( na koniec tego roku / 1 kwartał przyszlego ) . W sumie jest juz on ~13 miesiecy po premierze, ciekawi mnie kiedy wypuszcza nastepny . Orientuje sie ktos moze ?

Z gory dziekuje ; )

Velinyth

Edytowane przez Velinyth

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Michaelius napisał(a):

A po co skoro ten nadal jest niezrownany ? :)

Potwierdzam, w tym przedziale cenowym jest niezrownany. Pracuje na takim na codzien i bardzo sobie chwale.

Co do nastepcy zawsze mozesz spytac polskiego dystrybutora:

Cytat

Company: ALSTOR Sp.j.

Address: ul.Jagiellonska 74 03-301 Warszawa

Telephone:(+48) 22 675 4510 / Fax: (+ 48) 22 675 4310

Contact Person: Mr. Pawel Waszniewski

Website: http://www.alstor.com.pl/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Velinyth napisał(a):

Witam,

Przymierzam sie do tego monitora lcd ( S1931 , 1750 zl ) od kilkunastu dni i zastanawia mnie czy planach jest następca tego modela ( na koniec tego roku / 1 kwartał przyszlego ) . W sumie jest juz on ~13 miesiecy po premierze, ciekawi mnie kiedy wypuszcza nastepny . Orientuje sie ktos moze ?

Z gory dziekuje ; )

Velinyth

moze eizo S1932

http://www.eizo.co.jp/products/lcd/s1932-se/index.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

Potwierdzam, w tym przedziale cenowym jest niezrownany. Pracuje na takim na codzien i bardzo sobie chwale.

Co do nastepcy zawsze mozesz spytac polskiego dystrybutora:

CYTAT

Company: ALSTOR Sp.j.

Address: ul.Jagiellonska 74 03-301 Warszawa

Telephone:(+48) 22 675 4510 / Fax: (+ 48) 22 675 4310

Contact Person: Mr. Pawel Waszniewski

Website: http://www.alstor.com.pl/

W 100% sie zgadzam, za ta cene jest bajeczny ; )

Dzieki za adres, skontaktuje sie z nimi w ten ponidzialek odnosnie modelu : S2231W-E.

Cytat

Z forum mva.pl --> Eizo S1932 :

Zmiana w stosunku do modelu s1931 jest taka, że:

dodano dynamiczny kontrast na 2500:1 (standardowy ma 1000:1)

gorsza jasność - 250cd/m

reakcja matrycy - 20ms / 8ms

OSD - chyba większa możliwość regulacji (więcej tematycznych ustawień)

Reszta wydaje się bez zmian.

W sumie to malo o nim wiemy. Troche mnie martwi te 20 ms, szkoda iz nie jest to 16 ms jak w przypadku S1931 na ktorym smuzenie bylo praktycznie niezauwazalne. Nie wiadomo jeszcze kiedy bedzie premiera, pewnie przyszly rok, hehe .

Znalazlem cos ciekawego, niewiem czy juz bylo na forum ;

FlexScan S2231W-E [ sa to 22 cale a nie 19 ale wyglada na naprawde ciekawy model --> tak jak S1931 ] .

Dołączona grafika

FlexScan S2231W-E LCD Display is a 22-inch Monitor scheduled to reach markets from November 22nd. The LCD Display 1,680×1,050 dot (WSXGA+) resolution, wide color gamut panel of NTSC ratio, speed of response 16ms (intermediate color 8ms), 92% supporting the vertical indication, color number approximately 1,677 ten thousand colors (in 10 hundred million 6,433 ten thousand colors), contrast ratio 1,500:1, brightness 250cd/ square m, angle of visibility both top and bottom/left and right 178 degrees.

http://www.eizo.com/products/lcd/s2231w/index.asp --> tutaj szczegolowa specyfikacja ,

Wedlug http://www.prad.de/new/news/shownews_tft1171.html bedzie on posiadal matryce VA, czyli raczej MVA odpada i zostaje

sprawdzona i swietna PVA [ ta wersja to pewnie S-PVA ].

Wyglada na naprawde niezla alternatywe dla Eizo S931, do tego dostajemy 22 cale i wyzsza rozdzielczosc [ pewnie cena bedzie

okolo 2500 zl ;x ] .

Premiera 22 Listopada, czyli za 4 dni.

Teraz czekac tylko na testy oraz opinie doswiadczonych uzytkownikow.

Velinyth

Edytowane przez Velinyth

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

calvis napisał(a):

Na stronie EIZO jest napisane, że jest to 51 cm (20.1 inch) Class Color LCD Monitor. Czyli chyba nici z 22 cali :sad:

Nuuuuu : (((

Ale..

Wedlug strony http://www.eizo.com/products/lcd/index.asp jest on w kategorii : monitory 22 calowe.

To jest ciekawe :

FlexScan S2201W

51 cm (22 inch) Class Color LCD Monitor

FlexScan S2231W

51 cm (20.1 inch) Class Color LCD Monitor [ nasz ]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

adamm84 napisał(a):

jak ktoś nie mieszka na wschodnich kresach to warto skoczyć do germany(albo zamówic), powystawówke (120h na liczniku) można dorwać za 300 ojro

? chyba na zachodnich 'kresach' ;)

EDIT:

Moja wina, nie zauwazylem tego 'nie', kawy nie pijam ale widac czasem by sie przydala. Co do oferty, 300 euro to naprawde dobra cena za nastepce legendy, przebolalbym nawet trudy przy ew. egzekwowaniu gwarancji.

Edytowane przez Slow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oj @Slow chyba kawy jeszcze dzisiaj nie było ;) on dobrze napisał.

swoją drogą ja mam do Raichu daleeeeko ale się zastanawiam nad pewnym fajniutkim EIZO lub NEC'iem.

1) czy ktoś wie jak to ma się z gwarancją? 2) obowiązuje tylko na Niemcy? 3) czy zdarza się gwara europejska do wykupienia?

4) czy nasz choler** Alstor ją honoruje? (Niemiecką to wątpię, pytam o EU)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mialem dostac 1931 ale nie bylo a ze sprzedawca byl uprzejmy to wczoraj przyjechal do mnie 1932,

przesiadlem sie z 17ki crt wiec dla mnie troche roznica jest musze sie przyzwyczaic ale jak wczoraj siedzialem to mimo wszystko torche oczy od jasnosci mnie cos tak :D ale to kwestia ustawien, imho, zmienilem troche w ustawieniach grafy bo nie chce mi sie podlaczac przez usb i instalowac kolejnego softu, jeszcze dzis pokombinuje,

smuzenie ? hmm nie wydaje mi sie aczkolwiek w sourca jeszcze nie gralem na nim ;) jedynie l2, ponadto wydaje mi sie ze osd jest lepsze porownujac to co czytalem o tym w 1931, no nic posiedze, poustawiam bo narazie to tak na partyzanta podlaczylem wczoraj ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a wiec po tygodniu mniej wiecej moge powiedziec ze monitor prawie jak bajka, bo przeciez nie ma rzeczy idealnych, z podswietlaniem jest super nie zauwazylem zadnych przebarwien, moze dlatego ze monitor jest z pierwszej/pierwszych serii,

ziolek zapytal o jasnosc itd, bardzo przydaje sie tu funkcja autoamtycznego dostrajania w zaleznosci od oswietlenia pomieszczenia co uprzyjemnia prace nie meczac oczu przez zbyt duzy poziom jaskrawosci, w razie potrzeby bardziej nasyconych kolorow zawsze mozemy sobie wszystko ustawic, w dosc szerokim zakresie lub wybrac gotowy profil w osd

ogolem jestem zadowolony z zakupu, choc dla kogos ( mnie ) kto siedzial na crt ponad 10 lat przystosowanie sie do lcd torche zajelo/zajmuje :D jednakze polecam, gdyz jakosc i komfort pracy jest naprawde super.

Edytowane przez iNs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi