SupaFax Opublikowano 18 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2007 Witam! Przeszukałem cały dział o Audio i znalazłem kilka wątków na temat sprzętowego wspierania EAX. Niestety nie ma tam odpowiedzi na dręczące mnie pytanie. Ale może zacznę od początku. Dotychczas miałem 4 letnią płytę Asusa ze zintegrowanym SoundStorm'em na pokładzie i grałem w Counter-Strike 1.6 z włączonym EAX. Jakość pozycjonowania na zwykłych stereofonicznych słuchawkach Technics'a była IMO idealna. Kilka dni temu złożyłem sobie nowego kompa z ALC888 na płycie głównej. Wiedziałem, że EAX w tym układzie jest wspierany jedynie programowo, jednak nie sądziłem że różnica będzie aż tak znaczna, po prostu nie dało się grać. Pożyczyłem więc Audigy SE, dopóki sam czegoś nie kupię. I znów rozczarowanie. Echo (pomimo wyłączonych efektów specjalnych i symulacji otoczenia) oraz złe pozycjonowanie dźwieku jest nie do wytrzymania. Pytam was drodzy forumowicze, czy jeśli kupię X-Fi Xtreme Gamer to będę miał czysty dźwięk z dobrym pozycjonowaniem ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemek_PC Opublikowano 18 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2007 Niestety odpowiedzi nie uzyskasz, dotykasz zbyt subtelnej materii jaką są odczucia audio. Jedyne co możesz z robić to kupić kartę wysyłkowo i jeśli nie spełni ona twoich oczekiwań to w ciągu 10 dni ją zwrócisz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juziu Opublikowano 18 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2007 Szkoda że tak niewiele gier obsługuje EAX, jak zobaczyłem jak brzmi dźwięk w Thief'ie najnowszym to byłem pod wrażeniem (mam X-fi), świetne efekty 3d na słuchawkach zwykłych. Kup kartę w sklepie w którym można zwracać produkty do iluśtam dni bez podawania przyczyny. Jeśli ci nie podejdzie, to zwrócisz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaruczek Opublikowano 18 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2007 Ałdidżi SE też chyba programowo robi eaxy ;p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juziu Opublikowano 18 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2007 Można sprawdzić np w Everescie (DirectX/ Dźwięk) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SupaFax Opublikowano 18 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2007 (edytowane) Audigy SE obsługuje EAX programowo, dlatego zacząłem się zastanawiać czy ten irytujący pogłos jest spowodowany brakiem akceleracji sprzętowej. A może to wina sterowników ? Edytowane 18 Listopada 2007 przez SupaFax Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polar Opublikowano 18 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2007 Jeśli już to wina sterowników. Creative słynie z tego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paolo Opublikowano 18 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2007 Moze wczesniej miales ustawione A3D a nie EAX? EAX 'programowy' i 'sprzetowy' brzmi tak samo, przynajmniej ja nie zauwazylem zadnych roznic miedzy live! 24-bit a Audigy 2ZS. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SupaFax Opublikowano 18 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2007 (edytowane) Paolo, nigdy nie uzywalem A3D ale sprawdzę inne sterowniki, bo z tego co napiałeś wynika, że to ich wina. /wywalilem kartę z budy, żeby mi innych części tandetą nie zaraziła. Jutro zamówię Gamer'a. Edytowane 19 Listopada 2007 przez SupaFax Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...