kinot Opublikowano 18 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2007 Witam, mam problem z reinstalacją systemu Win Vista Home Premium z ukrytej partycji w Laptopie Acer TravelMate 5520. Zaczynając od początku. Kupiłem laptopa i przy pierwszym jego uruchomieniu wszystko było ok wyskoczyła tablica wyboru języka w jakim ma zostać zainstalowany Windows. Na tym kończyła się moja praca przy instalacji po około 30 min miałem zainstalowany system ze wszystkimi sterownikami i programami. Zostały utworzone dwie partycje o podobnych wielkościach. Po około 3 tygodniach postanowiłem zmienić system na Win XP ponieważ Vista niezbyt przypadła mi do gustu. Sformatowałem obie partycje(przy formatowaniu zmieniłem ich wielkość lecz bardzo nieznacznie o tyle co zaproponował mi WinXP). Nie formatowałem ukrytej partycji z Win Vista. Instalacja XP przebiegła bez problemów i po zainstalowaniu wszystkich sterowników i programów wszystko było ok. Jedynym problem było to że nie mogłem nigdzie znaleźć kompatybilnego empowering technology dla Win XP. Po paru dniach doszedłem do wniosku, że spróbuje jeszcze raz przyzwyczaić się do Visty i chciałem zainstalować Win Vista z ukrytej partycji poprzez wciśnięcie klawiszy alt + f10 przy starcie komputera. Ale niestety nic się nie działo po wciśnięciu tej kombinacji. Później zainstalowałem Win Vista Business i to też nic nie pomogło. Szukałem w internecie sposobu ale nic co by pomogło nie znalazłem. Próbowałem z Linuxem Knoppix (sposób z http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=197722 ) i przywróceniem pliku RTMBR.bin lecz po tej operacji po uruchomieniu laptopa i wciśnięciu alt + f10 wyskakuje tablica: Windows Boot Manager Choose an operating system to start Windows Vista Business (recovered) niżej ponownie Windows Vista ...... i po wybraniu jednej albo drugiej wyświetla się komunikat (ten komunikat wyskakuje również w przypadku włączenia laptopa bez wciskania alt +f10 przy starcie): Windows Boot Manager Windows failed to start. A recent hardware or software change might be the cause. To fix the problem: tutaj są wskazówki żeby włożyć płytę z windowsem i przeprowadzić reperacje a pod tym jest File: \Windows\system32\winload.exe Status: 0xc000000e Info: The selected entry could not be loaded because the application is missing or corrupt. Proszę o pomoc i z góry dziękuje! Pozdrawiam kinot! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość -X- Opublikowano 19 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2007 Niestety z partycjami recovery tak jest:) IMO to głupie rozwiązanie. Jeśli bardzo zależy ci na zabawie z recovery to partnerzy firmy acer powinni mieć takie płytki w ofercie z której to botując odtwarza ci to oryginalną partycje recovery, po czym można zainstalować od nowa windowsa poprzez kombinacje klawiszy. Ceny niestety nie znam, ale nie będzie to strasznie drogie raczej. Z tego co widze to bootmanager próbuje botować viste business, a chodzi przecież o boot z partycji na ktrórej jest ukryty minisystem z programem do odtwarzania obrazu. Być może boot toolsy z ultimate boot cd dadzą radę. Sprawdź przedtem w biosie czy partycja recovery nie jest sprzętowo zabezpieczona przed modyfikacją przez oprogramowanie - np. u mnie w IBMie. Znając acera raczej nie jest to obecne, ale warto to sprawdzić. Masz możliwość otrzymania oryginalnego nośnika visty za darmo pokrywając tylko koszty wysyłki od MS. Prawde mówiąc soft acera to syf i warto mieć system czysty bez tego:) http://www.microsoft.com/windowsvista/1033...ia/default.mspx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...