Skocz do zawartości
jaruczek

Ciekawa Stronka Z Doświadczeniami

Rekomendowane odpowiedzi

Głośnik z talerza i folii - technicznie możliwe, ale to jaka muzyczka poleciała z tego to <rotfl> Taki wynalazek jest w stanie wygenerować coś, co można w najlepszym wypadku uznać za pierdzenie :D

Zasilanie TV z baterii - n/c

Ładowanie iPoda - to, że żarówka 4,5V się na chwilkę zapali, to nie znaczy, że wytworzyło się tam takie napięcie. Z tego co pamiętam z fizyki z gimnazjum, to cytryna wytwarzała coś koło 1V przez max. paredziesiąt sekund. A gościu w tle mówi coś o ładowaniu iPoda przez 15-20minut :D Rozumiem, że Gatorade daje kopa, ale bez jaj :P

Edytowane przez Ghazi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z TV to przegiął pałę.. a resztę głośników czy zasilaczy z cytryny to ja robiłem jak miałem 12 lat :D

Głośniki robiłem owijając drutem tubę z papieru, sklejając parafina i umieszczając w pobliżu magnes... i grała muzyka :)

Edytowane przez PelzaK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ładowanie iPoda - to, że żarówka 4,5V się na chwilkę zapali, to nie znaczy, że wytworzyło się tam takie napięcie. Z tego co pamiętam z fizyki z gimnazjum, to cytryna wytwarzała coś koło 1V przez max. paredziesiąt sekund. A gościu w tle mówi coś o ładowaniu iPoda przez 15-20minut :D Rozumiem, że Gatorade daje kopa, ale bez jaj :P

akumulatorek z drutu miedzianego i stalowego z octem jako elektrolitem daje jakies 20mA i ok 1V w zwarciu. i to znacznie dluzej niz pare sekund ;) ale LED sie nie sweici bo napiecie jest za niskie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ehm, a cellphone interceptor? Toż to jakiś hardkor, to ma w ogóle prawo zadziałać?

z tego co wiem to aktualnie sygnał przesyłany jest cyfrowo więc raczej nici...

a co do cebuli to fake, choć np. cytrynka zasiliłaby no-nameowy odtwarzać mp3 bez włącząnego podświetlania, z tego co mierzyłem co prąd potrzebny był mniejszy od 0.5mA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi