wladziu Opublikowano 18 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2007 Jaka płyte w cenie do 300 jest najlepszym wyborem? Najbardziej cenowo pasowałaby mi Gigabyte P31-DS3L, ale skoro nie bede mogl w przyszlosci dorzucic kolejnego Ramu w Dualu to odpada. Którą wybrać? 1. MSI P35 Neo-F 2. Foxconna P35A 3. GIGABYTE GA-P35-DS3L 4. Abit IP35-E A może cos innego w tej cenie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@TI Opublikowano 18 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2007 imho w kolejności 2, 3 lub 1, 4 zdecydowanie foxconn Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wladziu Opublikowano 18 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2007 imho w kolejności 2, 3 lub 1, 4 zdecydowanie foxconn W sumie to wiem ze Foxconn z tych co podalem jest najlepszy, ale i najdrozszy (ok 340 zł). Podałem go z myślą jako droższą alternatywę, ale warto do niego dokladać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 18 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2007 A zastanow sie czy korzystac nedziesz z Raida , NCQ itd. Wtedy moze MSI? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ath Opublikowano 18 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2007 Jaka płyte w cenie do 300 jest najlepszym wyborem? Najbardziej cenowo pasowałaby mi Gigabyte P31-DS3L, ale skoro nie bede mogl w przyszlosci dorzucic kolejnego Ramu w Dualu to odpada. Którą wybrać? 1. MSI P35 Neo-F 2. Foxconna P35A 3. GIGABYTE GA-P35-DS3L 4. Abit IP35-E A może cos innego w tej cenie? Czemu do p31-ds3l nie mozna dorzucic ramu do duala ? Plyta obsluguje 4 jednostronne kosci, wiec 4gb spokojnie wchodza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wladziu Opublikowano 18 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2007 (edytowane) A zastanow sie czy korzystac nedziesz z Raida , NCQ itd. Wtedy moze MSI?Z Raida nie bede korzystal, a o NCQ pierwszy slysze ale z tego co przeczytalem na wikipedi to widze ze warto tą fukncje na płycie miec. Sa jakies minusy NCQ? Czemu do p31-ds3l nie mozna dorzucic ramu do duala ? Plyta obsluguje 4 jednostronne kosci, wiec 4gb spokojnie wchodza.Moze ktos wyjasnic o co chodzi z dwustronnymi i jednostronnymi? Przykładowo narazie bede mial 2x1GB w dualu a wprzyszlosci chciałbym dołozyc 2x1GB w dualu to czy bedzie wkoncu problem na tej plycie - p31-ds3l? Edytowane 18 Listopada 2007 przez wladziu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 18 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2007 Hmmm... to nie jest dział Co kupić? Foxconn lub MSI, to już kwestia gustu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 18 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2007 Z Raida nie bede korzystal, a o NCQ pierwszy slysze ale z tego co przeczytalem na wikipedi to widze ze warto tą fukncje na płycie miec. Sa jakies minusy NCQ?Dysk musi to tez wspierac , plyta musi miec AHCIi system postawiony w tym trybie. Moze ktos wyjasnic o co chodzi z dwustronnymi i jednostronnymi? Przykładowo narazie bede mial 2x1GB w dualu a wprzyszlosci chciałbym dołozyc 2x1GB w dualu to czy bedzie wkoncu problem na tej plycie - p31-ds3l? Plyta P31DS3L i S3L nie wspiera 4 bankow gdy sa obsadzone koscmi dwustronnymi (czyli np koscmi 1GB). Wiec masz albo 2x1GB dwustronne albo 4x1GB jednostronne , z tym ze sam nie spotkalem sie z 1GB jednostronnym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wladziu Opublikowano 18 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2007 Dysk musi to tez wspierac , plyta musi miec AHCIi system postawiony w tym trybie. Plyta P31DS3L i S3L nie wspiera 4 bankow gdy sa obsadzone koscmi dwustronnymi (czyli np koscmi 1GB). Wiec masz albo 2x1GB dwustronne albo 4x1GB jednostronne , z tym ze sam nie spotkalem sie z 1GB jednostronnym. Ad.1 Dysk kupie taki aby wspieral,ale o co chodzi z AHCIi bo kompletnie nigdzie nie ma info na ten temat? Płyta musi mieć tą funkcje a przy instalacji systemu musze wybrać odpwiednia opcje aktywującą AHCIi? Ad2. Czyli to oznacza ze są tylko kosci 1GB dwustronne i nie bedzie w zwiazku z tym problemu z 2x1GB + 2x1Gb? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gryphon666 Opublikowano 19 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2007 Jest problem i to straszny. W linku poniżej jest lista ramów jakie obsługuje. Znalazłem tam tylko dwie kości 1GB jednostronne. Jedna nie do zlokalizowania druga kosztuje ponad 400zł. Byłem już ostro zdecydowany na tego mobasa ale to przekreśliło tą płytkę i chyba będzie Fox http://www.gigabyte.eu/FileList/MemorySupp...31-ds3l_1.0.pdf Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wladziu Opublikowano 19 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2007 (edytowane) Jest problem i to straszny. W linku poniżej jest lista ramów jakie obsługuje. Znalazłem tam tylko dwie kości 1GB jednostronne. Jedna nie do zlokalizowania druga kosztuje ponad 400zł. Byłem już ostro zdecydowany na tego mobasa ale to przekreśliło tą płytkę i chyba będzie Fox http://www.gigabyte.eu/FileList/MemorySupp...31-ds3l_1.0.pdf Jak dla mnie tez problem otwarty, a P31 w zwiazku z powyzszym odpada. Z tych płyt tylko MSI ma Ahci? 1. MSI P35 Neo-F 2. Foxconna P35A 3. GIGABYTE GA-P35-DS3L 4. Abit IP35-E Czy Ahci daje na tyle duzy przyrost ze warto doplacac do takiej plyty 50 zeta w stosunku do najtanszej z podanych - GA P35 (która z tego co widze nia ma AHCI)? Czy jest szansa na wzrost wydajnosci w grach dzieki ACHi? Edytowane 19 Listopada 2007 przez wladziu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 19 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2007 W normalnym użytkownaiu nie odczujesz różnicy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wladziu Opublikowano 19 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2007 W normalnym użytkownaiu nie odczujesz różnicy.Co mam przez to rozumiec? W grach odczuje? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...