beka Opublikowano 19 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2007 (edytowane) Witajcie forumowicze :D Otóż hałas jaki wydobywa się z mojego PC powoli zaczyna mnie lekko denerowować <_< O ile pierwsze 2 miechy na boxie od AMD było "fpyte", bo po przesiadce z boxa na duronie 800 to teraz jest gorzej - doszły źródła hałasu, a do tego apetyt rośnie w miarę jedzenia - i to już ciche nie jest :D Więc do rzeczy. Mój PC to : Foxconn A690GM2MA AMD Athlon X2 3600+ Brisbane @ 2,4GHz (hałas) 2*512MB Corsair XMS2 + 1*1024 Kingston 667 Galaxy 8600GT 1.0ns 600/1800 (http://allegro.twojemiejsce.pl/solo/dir2/gal8600gt_10_2.jpg) (hałas) Seagate 40GB PATA (hałas) - ale to olewamy, bo i tak będę zmieniał 1*120mm Acutake (błoga cisza - nie ruszamy - to wyciąga z tyłu) 2*80mm Y.S.Tech (takie - http://angela.pl/index.php?action=TowarPok...at=5&cat2=) i niestety, ale hałas robią :( Delta 400W (błoga cisza) Chieftec Dragon - więc miejsc na wentylki - 120mm z tyłu - obsadzony, 2*80mm z przodu - obsadzony i w razie czego z boku 2*92mm Więc - trzeba mi chłodzenie na procka, chłodzenie na grafikę i jeśli potrzebne - wentylki. Upatrzyłem sobie : grafa > Accelero S1 - 70 zł Zalman VNF100 - 100 zł proc > Pentagram HP-100 AlCu Lite - 50 zł Scythe Ninja - 130 zł Czyli powiedzmy opcje budzetowe i wypaśne. Kasa by się znalazła, ale chodzi o to, żeby było jak najlepiej i jak najtaniej ;) Jestem oczywiście otwarty na Wasze propozycje - przypominam - ma być cicho i chłodno Pozdrawiam, Beka Edytowane 19 Listopada 2007 przez beka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Huberek Opublikowano 19 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2007 A po co białą czcionką?? Nic nie widać :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beka Opublikowano 19 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2007 Sorry, mam skina darkness i coś się spieprzyło. Poprawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
screws Opublikowano 19 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2007 HP-100 na pełnych obrotach jest strasznie głośny. Po 3 tygodniach używania zaczął wydawać z siebie "dziwne" dźwięki. Jeżeli zdecydujesz się na niego, polecam od razu zmienić wentylator. Ja u siebie zamontowałem 12cm GlacialTecha i dopiero teraz jest cicho. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beka Opublikowano 19 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2007 Mógłbyś dać linka do tego Glaciala ? Oczywiście, zmiana wiatraka wchodzi w grę, a sam cooler jak się sprawuje pod E2160 ? I ile robi RPM ? Jest cichszy od Zalmana z grafiki ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaX_CCC Opublikowano 19 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2007 Accelero S1 - ok http://znak.pl/index.php?cid=373&scid=...=wenTacGelusPro lub hp-100 i fander 120mm montowany na opaski ewentualnie ninja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
screws Opublikowano 19 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2007 (edytowane) GlacialTech Jest to obecnie najcichszy wentylator z jakim miałem do czynienia. Zalman z grafiki również był głośny (zagłuszał GPS-400AA-101A) więc odłączyłem wtyczkę od zasilania i ustawiłem nawiew na radiator (8cm jakiś Nidec @5V). W chwili obecnej najgłośniejszym elementem jest zasilacz, ale na dniach planuje to zmienić. edit: Cooler sprawuje się nieźle(różnica w stressie pomiędzy box-em to ok. 7-10 st.C). Edytowane 19 Listopada 2007 przez $cREw$ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beka Opublikowano 19 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2007 Accelero S1 - ok 2818847[/snapback] GlacialTech Jest to obecnie najcichszy wentylator z jakim miałem do czynienia. Zalman z grafiki również był głośny (zagłuszał GPS-400AA-101A) więc odłączyłem wtyczkę od zasilania i ustawiłem nawiew na radiator (8cm jakiś Nidec @5V). W chwili obecnej najgłośniejszym elementem jest zasilacz, ale na dniach planuje to zmienić. edit: Cooler sprawuje się nieźle(różnica w stressie pomiędzy box-em to ok. 7-10 st.C). A da radę dostać tego Glaciala w PL :unsure: ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
screws Opublikowano 19 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2007 Da radę, ja kupowałem u siebie w Bielsku, ale sklep nie prowadzi sprzedaży przez internet. Myślę, że ciekawą i tańszą alternatywą dla tego wentylatora byłby Acutake Fan 120 . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beka Opublikowano 19 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2007 Mam jednego Acutake, i w sumie jest OK. Co do Tacensa, to słyszałem wiele złego :| Poryty montaż , słaby docisk ... Aha, i jak masz zamocowany ten Acutake na Pentagramie ? Na opaski ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
screws Opublikowano 19 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2007 Tymczasowo zamocowany jest na gumkach (Copyright by robowsky :wink: ), ale myślę aby to zmienić bo w moim wykonaniu wygląda brzydko. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robowsky Opublikowano 19 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2007 (edytowane) Właśnie u mnie tak to wygląda :P Edytowane 19 Listopada 2007 przez robowsky Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beka Opublikowano 19 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2007 Czyli ikstrim :E A 92mm wiatraczek jak tam się mieści ? Da się normalnie zamocować ? Z obu stron wiatrak się da ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robowsky Opublikowano 19 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2007 A 92mm wiatraczek jak tam się mieści ? Da się normalnie zamocować ? Z obu stron wiatrak się da ? Z obu nie próbowałem, ale 92 spokojnie sie mieści bo tak nawiasem mówiąc 92 jest w komplecie z HP-100. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
screws Opublikowano 19 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2007 Wentylator 92mm idealnie sie mieści, właśnie taki wymiar ma oryginalny wentylator. Z obu stron dałoby się ale trzeba by pokombinować :wink:. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beka Opublikowano 19 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2007 Aha, no to chyba sprawę coolera na procka mamy rozwiązaną : HP-100 + Acutake 92 Dzięki :) Pozostaje kwestia grafiki, chyba oprę się na S1/S2, ale -> czy zamontuję to na 8600GT bez modyfikacji ? -> da sobie to radę bez żadnych wentyli bezpośrednio na tym, ale z obiegiem w budzie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blasphemy Opublikowano 19 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2007 (edytowane) Z tego co wiem s1 trzeba bedzie modyfikowac... S2 wchodzi bez problemu. S2 da radę pasywnie, nawet przy lekkim o/c. Edytowane 19 Listopada 2007 przez darkx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beka Opublikowano 19 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2007 A, Ty masz S2 :D Jak możesz, to napisz mi ciut więcej - jakie masz tempy, jaki obieg powietrza w budzie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Above Opublikowano 20 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2007 S1 nie pasuje bo nie ma regulacji ustawień zapinki , S2 spokojnie wejdzie , sam takiego kupiłem i dziś mam dostać paczkę . Najlepiej jest zarzucić na to jeszcze jakiś wentylator 12cm na 7V i jest cicho i wydajnie :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beka Opublikowano 20 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2007 OK, czekam aż ktoś powie coś o temperaturach na 8600 ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sisay1982 Opublikowano 20 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2007 Mam pytanie poniewaz s2 nie pasuje dokladnie na rdzen, wiec uzywacie pelnego docisku srubki na maksa wkrecone czy tez zostawiacie maly luz?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaX_CCC Opublikowano 20 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2007 po co czekać, nie lepiej http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=220477&st=180 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...