Skocz do zawartości
beka

Cool My Pc ;) - Cooler Na Am2 + Cooler Na 8600gt

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie forumowicze :D

Otóż hałas jaki wydobywa się z mojego PC powoli zaczyna mnie lekko denerowować <_< O ile pierwsze 2 miechy na boxie od AMD było "fpyte", bo po przesiadce z boxa na duronie 800 to teraz jest gorzej - doszły źródła hałasu, a do tego apetyt rośnie w miarę jedzenia - i to już ciche nie jest :D

Więc do rzeczy.

Mój PC to :

Foxconn A690GM2MA

AMD Athlon X2 3600+ Brisbane @ 2,4GHz (hałas)

2*512MB Corsair XMS2 + 1*1024 Kingston 667

Galaxy 8600GT 1.0ns 600/1800 (http://allegro.twojemiejsce.pl/solo/dir2/gal8600gt_10_2.jpg) (hałas)

Seagate 40GB PATA (hałas) - ale to olewamy, bo i tak będę zmieniał

1*120mm Acutake (błoga cisza - nie ruszamy - to wyciąga z tyłu)

2*80mm Y.S.Tech (takie - http://angela.pl/index.php?action=TowarPok...at=5&cat2=) i niestety, ale hałas robią :(

Delta 400W (błoga cisza)

Chieftec Dragon - więc miejsc na wentylki - 120mm z tyłu - obsadzony, 2*80mm z przodu - obsadzony i w razie czego z boku 2*92mm

Więc - trzeba mi chłodzenie na procka, chłodzenie na grafikę i jeśli potrzebne - wentylki.

Upatrzyłem sobie :

grafa >

Accelero S1 - 70 zł

Zalman VNF100 - 100 zł

proc >

Pentagram HP-100 AlCu Lite - 50 zł

Scythe Ninja - 130 zł

Czyli powiedzmy opcje budzetowe i wypaśne.

Kasa by się znalazła, ale chodzi o to, żeby było jak najlepiej i jak najtaniej ;)

Jestem oczywiście otwarty na Wasze propozycje - przypominam - ma być cicho i chłodno

Pozdrawiam,

Beka

Edytowane przez beka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HP-100 na pełnych obrotach jest strasznie głośny. Po 3 tygodniach używania zaczął wydawać z siebie "dziwne" dźwięki. Jeżeli zdecydujesz się na niego, polecam od razu zmienić wentylator. Ja u siebie zamontowałem 12cm GlacialTecha i dopiero teraz jest cicho.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

GlacialTech

Jest to obecnie najcichszy wentylator z jakim miałem do czynienia.

Zalman z grafiki również był głośny (zagłuszał GPS-400AA-101A) więc odłączyłem wtyczkę od zasilania i ustawiłem nawiew na radiator (8cm jakiś Nidec @5V).

W chwili obecnej najgłośniejszym elementem jest zasilacz, ale na dniach planuje to zmienić.

edit:

Cooler sprawuje się nieźle(różnica w stressie pomiędzy box-em to ok. 7-10 st.C).

Edytowane przez $cREw$

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Accelero S1 - ok

2818847[/snapback]

GlacialTech

Jest to obecnie najcichszy wentylator z jakim miałem do czynienia.

Zalman z grafiki również był głośny (zagłuszał GPS-400AA-101A) więc odłączyłem wtyczkę od zasilania i ustawiłem nawiew na radiator (8cm jakiś Nidec @5V).

W chwili obecnej najgłośniejszym elementem jest zasilacz, ale na dniach planuje to zmienić.

edit:

Cooler sprawuje się nieźle(różnica w stressie pomiędzy box-em to ok. 7-10 st.C).

A da radę dostać tego Glaciala w PL :unsure: ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha, no to chyba sprawę coolera na procka mamy rozwiązaną :

HP-100 + Acutake 92

Dzięki :)

Pozostaje kwestia grafiki, chyba oprę się na S1/S2, ale

-> czy zamontuję to na 8600GT bez modyfikacji ?

-> da sobie to radę bez żadnych wentyli bezpośrednio na tym, ale z obiegiem w budzie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi