Skocz do zawartości
Krootki

Pytanie odnośnie spodu radiatora

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanko odnośnie spodu radiatora miedzianego (konkretnie taki jak w podpisie, ale dotyczy to chyba każdego). Jak go kupiłem miał idealnie wypolerowany spód. I działał idealnie. Doskonale chłodził po kolei: 1800XP+, 1700XP+ JIUCB, 1700+ JIUGB a teraz 2100XP+ AIUHB.

ALE... zaraz jak kupiłem tego 2100+ AIUHB zacząłem się bawić w hardcorowe podkręcanie. Cooler zmieniony na 7000rpm, pasta Arctic Silver, dobra zasiłka - warunki prawie idealne ;) I jak dałem na 2,5GHz (Vcore 2,05) to komp się wyłączył i nie chciał się włączyć.

Po chwili (z potem na czole) zacząłem ściągać radiator z procka. Po starciu pasty z radiatora oczom moim ukazała się... mała dziurka 8O 8O Nie umiem podać głębokości - może jakieś 0,1-0,2 mm (ale równie dobrze może to być 0,05mm).

I teraz pytania:

1. Skąd to się cholerstwo wzięło ??? Mój ojciec mówi, że być może dostał tam się pęcherzyk powietrza i "zagotował się" co spowodowało uszkodzenie spodu radiatora.

2. Czy ma to duży wpływ na wydajność radiatora??? Wypełniłem to pastą srebrną, proca posmarowałem standardowo, komp cały chodzi normalnie, ale cały czas mnie męczy ta dziurka...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w sumie to gdy wypelniles pastą tą dziurke to nie powinno być problemów i ich nie bedzie :). Ojciec pewno ma racje. LUDZIE NIE DAWJACIE ODRAZU 2.0V NA TBREDA! TO JEST 0,13um! I TU MAX POWINNO BYĆ ~1.85V GDY TEMP PROCA JEST WYZSZA NIZ TEMP OTOCZENIA! NIE MOZNA ODRAZU Z 1.65v WRZUCAĆ 2.0V! BO TO WLASNIE TAK SIE KONCZY! SNAP (CHYBA ON) JUZ TAK ZJEBAL PROCA I NIE JEST TO PIERWSZY PRZYPADEK TAKI O KTORYM SLYSZE!. GDY PRZEKRACZAMY 1.85V PODNOSCIE NAJLEPIEJ 0,025V I DZIALAJCIE NA TYM NAPIECIU CHOCIAZ 15MIN! NAJLEPIEJ JAK PRZEJDZIE PENTELKA 10 3DMARKÓF. JEZELI JUZ TAK WAM ZALEZY NA CZASIE TO PODONOSCIE CHOC O 0,05V ALE POPRACUJCIE NA TYM NAPIECIU I DALEJ W GÓRE! TO 0,13UM TBRED B0 DELIKATNY PROC!

Krootki miales szczescie ze nie zrobiles takiego krootkiego :) burn in :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi