Amith Opublikowano 19 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2007 (edytowane) Witam serdecznie. Na wstępie mówię, że nie jestem początkujący i wszelkie Vmody i inne czynności nie są mi obce :-). Po 3 latach na A2800 i gf 6800 postanowiłem zmienić platformę aby spokojnie sobie pograć w Crysisa na pełnych detalach przy uzyciu mojego wysłużonego lcd 17 cali. Po dogłębnym przeanalizowaniu rynku doszedłem do wniosku, że niżej wymieniony zestaw komputerowy będzie spełniał moje oczekiwania przez następny czas. Mam do dyspozycji nie więcej niż 2600 złotych i taka oto skrzynka powstała: Western Digital 500GB 7200rpm 16MB Caviar SATA 360 zł Intel Core 2 Duo E6550 2,33Ghz (x2) 1333 FSB 4MB 503 zł Patriot DDR II 2GB (2x1 GB) 800MHz Dual LLK CL4 210 zł ModeCom FEEL III - 500 ATX 165 zł Asus P5KC 360 zł LG DVD-RW 110 zł Asus 8800GT 950 zł Obudowa 100 zł Co byście usprawnili/dodali/zmienili na moim miejscu ? Komentarz: 1. O/C na tej płycie to marzecie, dlatego 500W modecom myślę że wystarczy tylko boję się o 16A na +12V freezy na grafice mogą przy tym wyskakiwać 2. Pamięci, dla mnie podejrzanie tanio ale ... może to naprawdę okazja? W końcu Patriot to nie jakieś byle g.... 3. C2D ... na początku poleciałem na 2.2 4500 2mb ale po przeanalizowaniu i dodaniu 80 zł za kolejne 2 mb cashu i oczywiście 1333... bezcenne. Czekam na komentarze i gorąco pozdrawiam całe forum. Mój pierwszy post :-) Edytowane 25 Listopada 2007 przez Amith Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beka Opublikowano 19 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2007 Zasilacz crap, bo to Feel. Zmień na Chieftec CFT-560-C12 (może być głośnawy) Płyta ma 3 fazy zasilania procka, dla mnie odpada. Memki są tak tanie, bo ostatnio a) wszystkie DDR2 są śmiesznie tanie b ) LLK jakieś nie za fajne wychodzą IMO : proc > E2160 ram > Kingston 667 Elipda Robisz 3GHz i z bańki ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek_zet Opublikowano 20 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2007 (edytowane) Zestawik całkiem całkiem, uwagi podobne jak przedmówca, na pewno zasilacz do bani, Nie bierz proca z fsb 1333 i niskim mnoznikiem bo bedziesz musiał kupić dobre pamieci zeby coś takiego dobrze wykręcic Komentarz: 1. O/C na tej płycie to marzecie, dlatego 500W modecom myślę że wystarczy tylko boję się o 16A na +12V (freezy na grafice mogą przy tym wyskakiwać bo to nie pcie2.0 wiec napięcie leci z zasilacza .... Mam tylko jedno pytanie, skoro jesteś taki spec od vmodów i innych shitów, to skąd wyjaśnij mi skąd leci zasilanie do grafy dla pcie2.0 ?? bo z tego co piszesz, rozumiem ze nie leci z zasilacza :] Edytowane 20 Listopada 2007 przez piotrek_zet Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amith Opublikowano 20 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2007 (edytowane) polciałem z myślami za daleko i powstało takie monstrum właśnie piotrek_zet. Jaki zasilacz w takim razie będzie dobry bo ten tagan jakbym dodał to trochę nie widzę się z funduszami .... jak trochę stanieją ddr3 to na pewno zakiszę je na płycie wiec wydaje mi się że proc z takim fsb będzie super sprawa na przyszłość. Coś ktoś może jeszcze dodać ? Edytowane 20 Listopada 2007 przez Amith Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
killer805 Opublikowano 20 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2007 polciałem z myślami za daleko i powstało takie monstrum właśnie piotrek_zet. Jaki zasilacz w takim razie będzie dobry bo ten tagan jakbym dodał to trochę nie widzę się z funduszami .... jak trochę stanieją ddr3 to na pewno zakiszę je na płycie wiec wydaje mi się że proc z takim fsb będzie super sprawa na przyszłość. Coś ktoś może jeszcze dodać ? ale 4 jaj nie wlozysz :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amith Opublikowano 25 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2007 (edytowane) Witam witam. Na wstępie powiem że wycisnąłem dodatkowe 700 zł dlatego zbudowałem całkiem nowy zestaw. Western Digital 500GB 7200rpm 16MB Caviar SATA WD5000AAKS 373,00 zł Intel Core 2 Quad Q6600, 2,4 GHz (x4), 1066 FSB, 8MB cache 862,00 zł Patriot DDR II 2GB (2x1 GB) 800MHz Dual LLK CL4 PDC22G6400LLK 210,00 zł LG GSA-H55L 121,00 zł Asus P5E 719,00 zł Gainward 8800GT 859 zł Chieftec CFT-560A-12S 560W 295 zł proszę o ocenę (tak wiem demon szybkości :-)) Edytowane 25 Listopada 2007 przez Amith Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł666 Opublikowano 25 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2007 Jak kupisz w tej cenie 8800GT to gratulacje ;) Jak już było wspominane zasilator może być głośnawy - ja bym wybrał coś Corsair/Enermax no i nagrywarke Asus/Samsung/Pioneer na SATA Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amith Opublikowano 25 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2007 (edytowane) jeszcze jedno mnie intryguje ... jak będzie na tej płycie działało SLI i czy w ogóle bedzie ... bo nie chce wydawać 7 stów na płytę żeby się okazało że nie będę sobie następnego 8800gt kupic np w lecie bo płyta będzie s.r.a.ć. na to i odmówi posłuszeństwa. Myślę czy płytę nie wymienić na coś z 650i np P5N-E SLI ale boję się o stabilność bo czytałem że różne jaja składa ten chipset ps. paweł GT już kupiłem za tyle :-) Edytowane 25 Listopada 2007 przez Amith Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barat Opublikowano 26 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2007 65oi to budżetowy chip - przy dwóch kartach w slotach PIC-E , oba sloty "zwalniają" do Pciex-8 :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amith Opublikowano 26 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2007 ale mi chodzi o to czy sli bedzie W OGÓLE poprawnie działać na x38 ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 26 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2007 IMHO nie warto brać płyty z SLI. Zestaw zły nie jest ale dysk brałbym od Seagate a grafikę od Palita. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
disaster3 Opublikowano 26 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2007 Ja bym nie troche to pozmienial: Ja bym kupil cos na tzw przeczekanie jesli komp juz jest potrzebny a bedzie ready na nowe zabawki jakie sie pojawia po nowym roku: Tez mialem nawet niezly sprzet ale postanowilem sobie zmienic i kupile. E2180 - podkrecilem do 3.2GHZ (kupilem za 270 PLN) MSI Neo2-FR - za 340 PLN na P35 (Penryn ready) 4x1GB DDR2 800 mhz - A-DATA VItesta Extreme Edition 800+ (po 170 PLN komplet) Czekam jeszcze na 8800GT lub nowego GTS'a w normalnych cenach (na razie jade na swoim 7900GT) Reszta zostala ze starego kompa (to co w sigu). Malym kosztem mozna zbudowac mimo wszystko bardzo wydajny komp i byc gotowy na nowe procki. Dlatego wydawanie teraz kasy na "starego" 4 jajowca wydaje mi sie wyrzuceniem pieniedzy w bloto jak Penryn juz "puka do okna" Poza tym na pewno nie kupowalbym PDP Patriotow LLK ostatnio gdzie nie czytam to sa z nimi problemy. Nawet maja problemy ze zrobienie 1000Mhz co niby producent gwarantuje no i dodatkowo sie strasznie gryzly z ta wlasnie plyta glowna co kupilem (na pewno na biosie 1.3) pozniej podobno problem zostal rozwiazny. Dysk spoko, DVD-RW tez zmienilbym na jakiegos na SATA, Zasilacz jak kto lubi ale po spaleniu jednego (nie markowego) teraz od niego zaczynam skladac kompa, nawet jakby byl za duzy mocy i stabilnych napiec nigdy nie za wiele. Dlatego tez bym zmienil chiefteca na jakiegos Be-Quiet lub Topowera lub Tacensa np. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tapio Opublikowano 11 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2007 Jak kupisz w tej cenie 8800GT to gratulacje ;) Jak już było wspominane zasilator może być głośnawy - ja bym wybrał coś Corsair/Enermax no i nagrywarke Asus/Samsung/Pioneer na SATA ja mam do kupienia asusa 8800gt a za doplata 150zl jest dostepny rowniez BFG 8800gt OC z zegarem 675MHz warto? W zestawie e6750, 2z1GB OCZ 800MHz Rev.2, MSI P35 Neo-FR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...