jarlaxle Opublikowano 19 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2007 (edytowane) Witam Na początku chciałbym się przywitać, gdyż jest to mój pierwszy temat, a zarazem i post, na forum :) Przechodząc jednak do sedna sprawy... Wielokrotnie podkręcałem komputery desktopowe i z tym nie mam żadnego problemu, jednak za laptopy nigdy się nie zabierałem. Chciałbym się w takim razie dowiedzieć czym i na ile można podkręcić procka T7250. Czy program SetFSB (który znalazłem podczas przeszukiwania forum) będzie kompatybilny z Dell'em Vostro 1500 (chipset - Intel Crestline PM965) i tym prockiem? Defaultowo posiada on 2,0Ghz, a na hwbocie jego average oc wynosi ok. 2,4 GHz ( http://tnij.com/x1n7 ). Czy ktoś mógłby mi w tym pomóc? Chciałbym też dodać, że do lapka będzie też zakupiony Cooler Zalmana ZM-NC1000, więc temperatury nie powinny być zbyt wysokie. Pozdrawiam Edytowane 21 Listopada 2007 przez jarlaxle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusoe Opublikowano 20 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2007 To nie ma sensu, pobór mocy będzie o wiele większy a wydajność nieznacznie się podniesie 5-10%, temperatura skoczy i koniec juz z zasypianiem przy laptopie:) - może się nam coś przepalić:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 20 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2007 Rozkrec lapka, znajdz PLL na mobo i sprobuj znalesc do niego clockgena. Latwe i przyjemne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Burns Opublikowano 20 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2007 (edytowane) tym coolerem to moze sobie laska paznokcie suszyć u kosmetyczki jaki to może spowodować spadek temperatury przez obudowę z plastiku może miało by jakieś zastosowanie w macbook'u "fizyki pan nie oszukasz - przewodnictwo cieplne materiałów i powierzchnia styku" Edytowane 20 Listopada 2007 przez Burns Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarlaxle Opublikowano 20 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2007 (edytowane) @MaSell, ja mam zamiar podkręcać, a nie rozkręcać mojego laptopa : P @Burns, no offence, ale może to raczej Ty nie chodziłeś na lekcje fizyki w szkole, jeśli myślisz, że to nie spowoduje obniżenia temp komponentów. Odsyłam Cię też do wielu testów na internecie, Google nie gryzie [; Edytowane 20 Listopada 2007 przez jarlaxle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 20 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2007 @MaSell, ja mam zamiar podkręcać, a nie rozkręcać mojego laptopa : P To podkrecaj jak umiesz lepiej. :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarlaxle Opublikowano 21 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2007 @MaSell, a nie ma programu, który pokazałby PLL? Jak nie, to może uda się metodą prób i błędów w Clockgenie? ; ] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rasil Opublikowano 21 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2007 (edytowane) Witojcie. Jesli ktos byłby łaskaw odpowiedzieć bo procesorów overclockem się nie zajmowałem. Mam compala FL90 z Intel Core 2 Duo T7500 2,2 GHz 4 MB, FSB 800 MHz na Intel Crestline PM965. (zaznaczam że na wyjściu pomontowany jest OK i schłodzony jest całkiem całkiem). Wczoraj mnie naszło czy by nie popodkręcać. 1/ warto? uzyskam cos poza 10% wydajnosci i 20 stopni ciepła więcej (zaznaczam że w domu mam ciepło i dodatkowe ogrzewanie potrzebne mi nie jest) 2/ jesli tak - to jakiego programu uzyć do modyfikowania (bo przyznam że z biosu mi się póki co nie chce bawic) i jakie polecacie do monitorowania temperatur i stabilności W międzyczasie znalazłem na www.nhl.pl/index.php?showtopic=5031&view=getnewpost artykuł apropos turbo wmontowanego na stałe - ot tak do rozważenia Edytowane 21 Listopada 2007 przez rasil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 21 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2007 @MaSell, a nie ma programu, który pokazałby PLL? Jak nie, to może uda się metodą prób i błędów w Clockgenie? ; ] To tak samo jakbys chcial program co ci pokaze na jakich kosciach masz pamieci. Metoda prob i bledow - jak chcesz zaliczyc 30 resetow a i tak nie znalesc dobrego pll to mozna sprobowac :D I tak oc lapka, bez wyczyszczenia/poprawienia chlodzenia, czy chociazby samej zmiany pasty pod cpu/nb/gpu jest dosyc glupie. Mi posmarowanie wszystkiego ceramique dalo spadek temp na cpu o 8-10'C, a wentylator wlacza sie ok 1/3 pozniej przy pelnym obciazeniu niz wczesniej. Do tego cisza przy pracy w 2d... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarlaxle Opublikowano 21 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2007 Hmm, no to ładnie, trzeba będzie go rozkręcić chyba :]. Służbowego laptopa jakoś nigdy nie rozkręcałem (z wiadomych powodów), a swojego starego jakoś nie było potrzeby (i ochoty) [ ; BTW, wie ktoś może czy można dostać takie "cudeńko" w PL? >> http://pclab.pl/news22127.html (lubię takie gadżety, a możnaby zobaczyć jak to się spisuje) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tony_tr Opublikowano 27 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2007 Ja mam procesor t7300 na platformie vbi, w biosie nie da sie podkręcic, nie ma tam takich funkcji... Nie piszcie caly czas że to nie ma sensu tylko dajcie konkretna odpowiedź jak to zrobić. Pytanie przeciez nie brzmi "co o tym myślicie" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ridczak Opublikowano 27 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2007 (edytowane) Odpowiedz juz byla - ustalic jaki PLL siedzi w lapku i dobrac pod niego ClockGena ;) ps. Chyba, zeby jakis pin mod, co by zmienial defaultowe FSB procka na wyzsze, ale nie wiem czy na te procki cos takiego istnieje. Google prawde powie :) Edytowane 27 Listopada 2007 przez ridczak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...