Skocz do zawartości
jarlaxle

T7250 Overclocking

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Na początku chciałbym się przywitać, gdyż jest to mój pierwszy temat, a zarazem i post, na forum :)

Przechodząc jednak do sedna sprawy... Wielokrotnie podkręcałem komputery desktopowe i z tym nie mam żadnego problemu, jednak za laptopy nigdy się nie zabierałem. Chciałbym się w takim razie dowiedzieć czym i na ile można podkręcić procka T7250. Czy program SetFSB (który znalazłem podczas przeszukiwania forum) będzie kompatybilny z Dell'em Vostro 1500 (chipset - Intel Crestline PM965) i tym prockiem? Defaultowo posiada on 2,0Ghz, a na hwbocie jego average oc wynosi ok. 2,4 GHz ( http://tnij.com/x1n7 ). Czy ktoś mógłby mi w tym pomóc? Chciałbym też dodać, że do lapka będzie też zakupiony Cooler Zalmana ZM-NC1000, więc temperatury nie powinny być zbyt wysokie.

Pozdrawiam

Edytowane przez jarlaxle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tym coolerem to moze sobie laska paznokcie suszyć u kosmetyczki

jaki to może spowodować spadek temperatury przez obudowę z plastiku

może miało by jakieś zastosowanie w macbook'u

"fizyki pan nie oszukasz - przewodnictwo cieplne materiałów i powierzchnia styku"

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@MaSell, ja mam zamiar podkręcać, a nie rozkręcać mojego laptopa : P

@Burns, no offence, ale może to raczej Ty nie chodziłeś na lekcje fizyki w szkole, jeśli myślisz, że to nie spowoduje obniżenia temp komponentów. Odsyłam Cię też do wielu testów na internecie, Google nie gryzie [;

Edytowane przez jarlaxle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witojcie. Jesli ktos byłby łaskaw odpowiedzieć bo procesorów overclockem się nie zajmowałem.

Mam compala FL90 z Intel Core 2 Duo T7500 2,2 GHz 4 MB, FSB 800 MHz na Intel Crestline PM965.

(zaznaczam że na wyjściu pomontowany jest OK i schłodzony jest całkiem całkiem).

Wczoraj mnie naszło czy by nie popodkręcać.

1/ warto? uzyskam cos poza 10% wydajnosci i 20 stopni ciepła więcej (zaznaczam że w domu mam ciepło i dodatkowe ogrzewanie potrzebne mi nie jest)

2/ jesli tak - to jakiego programu uzyć do modyfikowania (bo przyznam że z biosu mi się póki co nie chce bawic) i jakie polecacie do monitorowania temperatur i stabilności

W międzyczasie znalazłem na

www.nhl.pl/index.php?showtopic=5031&view=getnewpost

artykuł apropos turbo wmontowanego na stałe - ot tak do rozważenia

Edytowane przez rasil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@MaSell, a nie ma programu, który pokazałby PLL? Jak nie, to może uda się metodą prób i błędów w Clockgenie? ; ]

To tak samo jakbys chcial program co ci pokaze na jakich kosciach masz pamieci. Metoda prob i bledow - jak chcesz zaliczyc 30 resetow a i tak nie znalesc dobrego pll to mozna sprobowac :D

I tak oc lapka, bez wyczyszczenia/poprawienia chlodzenia, czy chociazby samej zmiany pasty pod cpu/nb/gpu jest dosyc glupie. Mi posmarowanie wszystkiego ceramique dalo spadek temp na cpu o 8-10'C, a wentylator wlacza sie ok 1/3 pozniej przy pelnym obciazeniu niz wczesniej. Do tego cisza przy pracy w 2d...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm, no to ładnie, trzeba będzie go rozkręcić chyba :]. Służbowego laptopa jakoś nigdy nie rozkręcałem (z wiadomych powodów), a swojego starego jakoś nie było potrzeby (i ochoty) [ ;

BTW, wie ktoś może czy można dostać takie "cudeńko" w PL? >> http://pclab.pl/news22127.html

(lubię takie gadżety, a możnaby zobaczyć jak to się spisuje)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpowiedz juz byla - ustalic jaki PLL siedzi w lapku i dobrac pod niego ClockGena ;)

ps. Chyba, zeby jakis pin mod, co by zmienial defaultowe FSB procka na wyzsze, ale nie wiem czy na te procki cos takiego istnieje. Google prawde powie :)

Edytowane przez ridczak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi